Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jedno haiku keď už nie si

20. 11. 2008
13
52
3910
Autor
Deepness

ooo


Zostala vôňa
pár vlasov na vankúši
a prázdna posteľ.


ooo

52 názorů

neroušek
22. 11. 2008
Dát tip
Milý Makrosy, miniaturní klišé není žádný literární žánr.Neroušek Tě asi zašlápne.*

makros
22. 11. 2008
Dát tip
Neroušku, nezlob, není to haiku, ale miniaturní klišé... :-)

Deepness
21. 11. 2008
Dát tip
Ďakujem všetkým za diskusiu... Bolo to pre mňa v mnohom veľmi poučné a zaujímavé. Pekný večer :-)

neroušek
21. 11. 2008
Dát tip
3)nevkus je Zvrhlíku špatný vkus,čili má vkus 4)já neříkám,že je právoplatná má definice,já jsem říkal,že je to moje definice,podle které se řídím,čili Ty nebereš vůbec v potaz různost názorů 5)nebuď labuť,času je dost.......... 6)Zvrhlíku,nebuď povýšený.......:)

Zvrhlík
21. 11. 2008
Dát tip
3) kdo nemá dobrý vkus nemá vkus, ale nevkus 4) myslím, že nemáš dostatečnou erudici, aby tvou definici bral někdo vážně, nejdřív je třeba o haiku něco vědět, až pak můžeš vznést nárok na právoplatnost své definice 5) už tak jsem s tímto výtvorem ztratil dost času... 6) hm, to je argument jak Brno :)

neroušek
21. 11. 2008
Dát tip
Á haikový maniak Zvrhlík! 1)žádný seznam věcí,ale příběh,Zvrhlíku! 2)čteš to špatně,takhle jak to říkáš,jsem to netvrdil 3)neříká se lidi bez vkusu,páč každý bude mít nějaký vkus,ale lidé bez dobrého vkusu 4)jestli je či není haiku záleží na definici Zvrhlíku a to je první problém,páč můžeme definovat haiku minimálně dvojím způsobem a já definuji haiku neortodoxně jako tříveršovou miniaturu a tudíž podle mé definice to haiku je 5)mluvíš nepřesně,kdyby jsi řekl podle mého pojetí,které vychází z bla bla,to haiku není,mohl by si mít pravdu 6)toto je ,podle nerouškova pojetí, kvalitní báseň neroušek zdraví Zvrhlíka a rád ho vidí.*

Zvrhlík
21. 11. 2008
Dát tip
Teď jsem to zase přehnal s tou smířlivostí. Takže je to aliterizující neoriginální a klišoidní forma textu pomalu a opatrně se blížící k hranici mezi skorohaiku a nicmochaiku bez jakéhokoliv překvapení. Asi tak. :)

Zvrhlík
21. 11. 2008
Dát tip
Koukám že jsem zas byl hyperkritický, tak abych to rozebral: 1) protiklad? prázdná postel (někdo, kdo tu bylo x (něco co po něm zbylo) tj. přítomnost x nepřítomnost (ne ve smyslu časovém), minulé x současné - juxtapozice je nevýrazná a vyzrazuje se hned prvním slovem - haiku má po kireji snad překvapit, ne? podobný konec jsem očekával 2) pohyb mi tu chybí úplně - leda tak změna obýbavané postele na ne obývanou 3) obraz ten je tu asi nejpoveděnějším elementem, ale je to klišé naprosto neoriginální, ale aspoň plastické a evokativní Nebít mé slabosti pro aliteraci ani bych tudle kritiku nepsal. Takže kdybych byl velmi málo náročný tak by to snad i možná haiku býti mohlo. Ale stačí to na haiku? Na haiku možná (se zavřenýma očima leda?), ale na dobré haiku stěží...

Zvrhlík
21. 11. 2008
Dát tip
neroušek: b) nemyslím si že by to bylo komické, na lidi bez vkusu dokáže zapůsobit i naprostá sračka, kolik pitomého popu jde na dračku? e) a haiku to vskutku není - kdo o haiku něco ví, ví i proč

Zvrhlík
21. 11. 2008
Dát tip
seznam věcí co zbyly, nic víc...

moorgaan
21. 11. 2008
Dát tip
StvN..ano cetl..bylo to moje haiku s nazvem SILUETA.. - URCITE NEVYVOLALO TOLIK POVYKU..nicmene jak sam jsem napsal- haiku to neni..

neroušek
21. 11. 2008
Dát tip
I pro StvN neroušek posílá *.

StvN
21. 11. 2008
Dát tip
Cos nepochopil na tom, co jsem napsal?

neroušek
21. 11. 2008
Dát tip
Pokud je to dobré a něžné,tak pak Zbora objevil zákonitost.*

Zbora
21. 11. 2008
Dát tip
A...tak to jo, proto žena vždy tak zazáří, když jí něco kladu na duši.

neroušek
21. 11. 2008
Dát tip
Ne,ne.............světla dobra.To člověk nosí v duši.Světlo poznání.*

Zbora
21. 11. 2008
Dát tip
...z lodi vesmírných lidí Astara Šerana!

neroušek
21. 11. 2008
Dát tip
Pro Zboru:Tak to je moc dobře. Oba budou zářit do tmy světa a třeba je osvítí záře světla.*

neroušek
21. 11. 2008
Dát tip
StvN:"Má kritika se vždy a zásadně odvíjí od textu. Nebudu psát elaboráty pod píčoviny."-kritik sám sebe logicky popírá:vždy a zásadně se odvíjí od textu a zároveň je zde apriorní hodnocení píčoviny.Tudíž ne vždy od textu,ale také podle tohoto hodnocení.*Neroušek kritikovi poradí: chce to chladnější hlavu a větší odstup.*

Zbora
21. 11. 2008
Dát tip
Zbora děkuje nerouškovi a o hvězdičku se rozdělí večer doma se ženou!

neroušek
21. 11. 2008
Dát tip
PS. Hvězdička je pro Zboru.

neroušek
21. 11. 2008
Dát tip
*

StvN
21. 11. 2008
Dát tip
Má kritika se vždy a zásadně odvíjí od textu. Nebudu psát elaboráty pod píčoviny.

Zbora
21. 11. 2008
Dát tip
Neroušek je bystrý hoch, o tom žádná!

neroušek
21. 11. 2008
Dát tip
2)Zbora: "Mno právě, vypovídá to o většinovém vkusu písmáka. Pokud si na hlavní straně klepnu na jediné dílo, které má víc než deset tipů a vykoukne na mě todlencto, přiznám se, že mě to trochu roztrpčí - a být novým uživatelem, asi sem už nepáchnu. Chápu, že text může zapůsobit tím, že vyvolá nějakou čistě osobní vzpomínku, to ale vůbec nic neříká o tom, jaké ve své podstatě je. A troufám si tvrdit, že literární hodnota tohoto díla je nulová. Přestože je mi jasné, že sem lidé chodí povětšinou relaxovat - kdy si sem tam něco přečtou, sem tam prohodí s někým slovo, a ne hledat bůhvíjaké literární hodnoty, ale pořád je ještě Písmák literárním serverem, takže bych očekával při hodnocení děl alespoň trochu soudnosti. Jde také napstat něco ve smyslu: líbí se mi to, moje babička měla taky pejska - a odpustit si tip (tipy jsou tady rakovina, která je zhoubná a bohužel i nakažlivá) PS: Haiku to není ani náznakem." a)kritik Zbora hází pojmy "většinový vkus Písmáka a roztrpčen"....bez logických souvislostí b)pak vytasí námitku,že dílo může zapůsobit na čtenáře,ale literární hodnota je nulová...takhle to tvrdit je komické c)pak přeřazuje na psychologickou sondu,jaké že jsou motivy lidí chodící na Písmák a chybně zobecňuje-zkrátka jak kdo d)pak radí:líbit to jo,ale tip dávat to ne e)a nakonec šamanské: a haiku to není! Neroušek tedy hodnotí tyto dvě kritiky jako velmi slabé a rozhodně si tip nezaslouží.*

neroušek
21. 11. 2008
Dát tip
Nerouškova odpověď dvěma kritikům: 1)StvN:"Mám dojem, že téměř doslovně v tomto tvaru jsem to tu už někdy četl. Jinak většinou spíš zůstanou fleky na prostěradle a ty vlasy se stejně musí uklidit, nevidím nic než špínu, ostatně špína je ženám blízká. Jo a haiku to není." Zaráží mě "hloubka" kritikových postřehů: a) mám dojem,že..... b)úplně mimo literaturu upouštění si z neúspěchu u žen-"špína je ženám blízká" c)a není to haiku....je to zřejmě zelenina. Toť vše.*

avox
21. 11. 2008
Dát tip
proč zase avi? já už svoje řekla... vkus má každý svůj vlastní... mám připomínat, co už řekla babča od Božky Němců? Že není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem? a když se mi něco nelíbí, může to znamenat jen tolik, že nerozumím? Proč hned odsuzovat zbytek lidstva? ůůůůů! trošku tolerance pro nás amatéry :-))

Zbora
21. 11. 2008
Dát tip
Haiku je zařazeno do zábavných kategorií špatně - ona vůbec ta kolonka haiku je poměrně nešťasná. Vkus vyplývá v neposlední řadě z procesu učení, čili toho dost o člověku vypovídá.

Deepness
21. 11. 2008
Dát tip
Ďakujem za všetky postrehy. I za názory kritikov. Cením si otvorenosť. Pre mňa to znamená len zvýšiť vlastné úsilie. Pretože haiku sa mi páči. Nie som básnik, len dávam na papier svoje myšlienky a pocity. Teší ma, ak občas oslovím. Ak sú moje slová niekomu blízke. Veď o to asi ide nie? Koľkí majú skutočný dar písať skutočnú poéziu?

Zbora
21. 11. 2008
Dát tip
Mno právě, vypovídá to o většinovém vkusu písmáka. Pokud si na hlavní straně klepnu na jediné dílo, které má víc než deset tipů a vykoukne na mě todlencto, přiznám se, že mě to trochu roztrpčí - a být novým uživatelem, asi sem už nepáchnu. Chápu, že text může zapůsobit tím, že vyvolá nějakou čistě osobní vzpomínku, to ale vůbec nic neříká o tom, jaké ve své podstatě je. A troufám si tvrdit, že literární hodnota tohoto díla je nulová. Přestože je mi jasné, že sem lidé chodí povětšinou relaxovat - kdy si sem tam něco přečtou, sem tam prohodí s někým slovo, a ne hledat bůhvíjaké literární hodnoty, ale pořád je ještě Písmák literárním serverem, takže bych očekával při hodnocení děl alespoň trochu soudnosti. Jde také napstat něco ve smyslu: líbí se mi to, moje babička měla taky pejska - a odpustit si tip (tipy jsou tady rakovina, která je zhoubná a bohužel i nakažlivá) PS: Haiku to není ani náznakem.

StvN
21. 11. 2008
Dát tip
Mám dojem, že téměř doslovně v tomto tvaru jsem to tu už někdy četl. Jinak většinou spíš zůstanou fleky na prostěradle a ty vlasy se stejně musí uklidit, nevidím nic než špínu, ostatně špína je ženám blízká. Jo a haiku to není.

Zbora
21. 11. 2008
Dát tip
Avox: děkuju za odpověď.

avox
21. 11. 2008
Dát tip
Ano, Zboro, mně stačilo. Kdysi jsem sama napsala "Z polštáře vyvála vůně tvých vlasů... vyvála? Já jsem ji vydýchala v těch osamělých nocích..." a tyhle tři řádečky zase probudily ty moje tehdejší pocity. Při čtení cizích děl obvykle hledáme odpovědi na vlastní otázky, ale občas najdeme i dávné vzpomínky a je to, jako potkat na ulici známého. Odpověděla jsem, jak nejlíp jsem uměla. Ty se ještě neohlížíš, tak asi proto... :-))

Mé sexuelní avantýry s pravoslavným kněžím sem nepatří. K textu samotnému sotva co dodat, sláma zůstane slámou, i kdyby se do ní bušilo sebevíc.

Zbora
21. 11. 2008
Dát tip
Ztp,kv: vankúš bude nejspíš polštář - čili volně přeloženo zůstala vůně, pár vlasů na polštáři a prázdná postel. Skutečně vám stačí těchto pár nesčíslněkrát omletých frází, aby ve vás text vzbudil vůbec nějaký prožitek? Nevím, proto se ptám, možná je v díle ukryto něco, co nejsem pro svou slepotu schopen odhalit. Avi jednomu kamarádovi. On se hrozně vyžívá v popu.

neroušek
20. 11. 2008
Dát tip
Když se to páčí Koralovi,je to jasná kvalita,páč Koral je náročný....ostatně neroušek taky.*

avox
20. 11. 2008
Dát tip
polštář, přece! :-))

Co je to vankúš? Neumím moc slovensky.

Paulart
20. 11. 2008
Dát tip
Bez posledního verše by to bylo lepší. Poslední verš už to příliš konkretizuje. Ale jinak pěkné.

avox
20. 11. 2008
Dát tip
nevím jestli je to haiku, ale je to velmi výmluvné dílo :-) */

Bíša
20. 11. 2008
Dát tip
:o))

neroušek
20. 11. 2008
Dát tip
Velmi dobré.*

moorgaan
20. 11. 2008
Dát tip
miniaturka je to krasna, haiku to asi nebude..je tam malo indicii na to, aby mohlo.. ale atmosfera je to vystihnuta hezky../**

Marys
20. 11. 2008
Dát tip
fuha...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru