Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TEREZA

27. 11. 2008
8
35
3014
Autor
macecha


     Když vstoupila do dveří, uslyšela ze společenské místnosti hudbu, někdo si zřejmě pouštěl  gramofon. Tereza si odložila bundu na věšák u dveří, protože ještě musela na chvíli odejít, slíbila, že do večeře ,tj. asi na dvě hodinky, pohlídá dítě u paní, která si ji na občasnou výpomoc tady u paní ředitelky domluvila. Bylo to ve stejné ulici, jako dětský domov, ve kterém žila,  takže to nebyl problém. Navíc si tím přivydělala i nějakou korunu navíc. Kapesné, které tu dostávaly, nestačilo na maličkosti, které měla ráda. Zastavila se u nástěnky, kde byly zapsány všechny akce a novinky, které se v domově, udály. Nikdy se tu nezapoměla zastavit. Stála tu i první den, kdy ji sem policajti dovedli a ona čekala na ředitelku domova. Mezitím si krátila čas čtením zpráv, které na nástěnce byly. Tento rituál dodržovala dodnes.

     Proběhla kolem ní  její spolubydlící, Jana. Tereza se za ní otočila ,usmála se na ni a volala "za chvíli jsem na pokoji, jen si přečtu, jestli tu není něco nového," a dala se znovu do zkoumání různých vzkazů, a ze zvědavosti si přečetla i seznam rodin, které měly zájem o to, aby dostaly děti, které žily v domově,do pěstounské péče.Protože jí bylo sedmnáct, už se jí to netýkalo, přesto ji to stále zajímalo.

     Vzpomínala, jak ji tenkrát, když maminka zemřela  a ona utekla od tety, která se o ni měla starat, sebrali policajti na ulici. Bylo jí čtrnáct, ještě neměla dokončenou základní školu. Dovezli ji sem do domova a ona tenkrát stála před tou nástěnkou, četla si, co tam bylo a čekala na ředitelku, která si ji měla vyzvednout.

     Nemohla prostě u své tety žít.  Z domu byla zvyklá na to, že bylo všude čisto a i když žily s maminkou, jak se říká "z ruky do huby", vždy si zachovávaly jakési dekorum. Když od tety utekla, toulala se asi týden po ulicích, dokonce se dostala do party, kde ochutnala i drogy, z té doby má i své dredy, těch se ale nevzdá ani teď, i když jsou solí v očích vychovatelky a možná i ředitelky domova. Na jedné diskotéce jí někdo dal do pití drogu, vůbec si nevzpomíná, co dělala, nakonec se probrala na policejní stanici, odkud ji  odvezli nejdříve na prohlídku k doktorovi, a potom sem, do dětského domova. Hlavou jí letěly vzpomínky, jak si tenkrát  představovala, že si ji některá rodina vybere a že třeba bude mít i staršího bratra, který by ji ochraňoval. Ale, nestalo se to i přesto, že byla hezké děvče, měla dlouhé zrzavé vlasy, zelenošedé oči a kupodivu bílou, pihami neposkvrněnou pleť. To zdědila po své matce, ta byla velmi krásná, ale těžká práce, kterou musela vykonávat, aby je obě uživila, protože táta zmizel hned, jak se narodila, podlomila její zdraví a ona velmi mladá zemřela. Tereza nemohla sama zůstat v malém bytě, kde bydlely, proto ji sociální úřad dal do péče tety.

     Dlouho si nemohla zvyknout na život v domově, byl tu přísný řád, který musel každý dodržovat, ale dnes byla sociální pracovnici vděčná, protože si uměla představit, jak by dopadla, kdyby zůstala na ulici. Tady jí umožnili
studovat a dělat věci, které ji bavily, vyhnula se drogám a jiným nástrahám, které, jak věděla, ulice nabízela.

     "Terezo!" "Ježíši", to volá vychovatelka, zase bude zle. Určitě si myslí,že ještě nemá udělané úkoly do školy. Navštěvuje gymnázium, učení jí celkem jde, ale moc ji to tam nebaví. Radši by něco vyráběla rukama, chtěla by být sochařkou a vysochat vše, co je krásné. Třeba ptáčka v letu, nebo ohladit jen kámen, vysochat tvář svého milého, o kterém zatím jenom sní, ale vidí ho svým vnitřním zrakem úplně jasně. "Už běžím," a seskakuje po schodech o patro níž, kde na ni čeká vychovatelka Janíčková. "Já vím, že je moc hodin, ale úkol už mám vypracovaný", řekla Tereza ještě, než vychovatelka vyslovila první výčitku," pak jdu ještě asi na dvě hodiny hlídat Kubíčka, to jen, abyste mě nehledala." "Dobře," řekla vychovatelka a odešla. Tereza vstoupila do svého pokoje, který sdílela se dvěma holkama. Jedna z nich, Jana, ta už má našroceno, je to premiantka, druhá Anka, ta se moří nad sešitem, okusuje propisku, až se zdá, že ji chce sníst. "Tak co, holky, jak to jde?" "Výborně, ale je tu nuda," říká Jana. Anka ta mlčí a snaží se sníst celou propisku. "Ukaž, já se ti na to podívám," říká Tereza a naklání se nad Anku. "Tady to máš špatně, oprav to, ano tak, a dál pokračuj, já se pak mrknu, až to budeš mít hotové. Mají totiž napsat o tom, jak si dál představují svůj život. Slohovou práci.

     Jana má jasno, bude modelkou, nepochybuje o tom ani chvíli. Anka, ta neví, ta se chce hlavně vdát a mít hodně dětí, velkou rodinu a vědět, že ji mají všichni rádi. Tereza, jak už bylo řečeno, má také jasno. Počítá s tím, že zůstane v dětském domově až do osmnácti, udělá si maturitu a pokusí se dostat na uměleckou školu, a pak si bude žít tak, jak o tom sní už po mnoho let. Vlastně od té doby, co umřela máma a ona musela do děcáku. Protože nemá nikoho, bude muset spoléhat jen sama na sebe, ale s pomocí sociálky to určitě zvládne. Dokonce jí bylo řečeno, že se může dostat do domu, kterému se říká "na půl cestě." Tam by mohla žít až do té doby, než vystuduje, nebo získá nějakou stálou práci, kde, jak doufá,nebudou nikomu vadit její dredy a najde si své vlastní bydlení. Dost jí její účes vychovatelka vymlouvala, ale jí se to líbilo a zapadla tak lépe do třídy na gymnáziu, bylo to moderní a ona se aspoň tak neodlišovala. Už dost na tom, že byla z dětského domova.

     Věděla, že to zvládne. Není přece možné, aby se to nepovedlo, když o tom sní tolik let. A potom také vysochá mámě na pomníček anděla. Krásného, jako byla ona, než zemřela. Zkontrolovala ještě Ančin výtvor, hlavně, aby tam neměla pravopisné chyby a už musela běžet hlídat malého Kubíčka. Asi po dvou hodinách se vrátila a byl zrovna čas na večeři. Hodila batůžek do pokoje, umyla si v koupelně ruce a šla do jídelny, odkud to krásně vonělo, měla velký hlad.

     Okolo stolu v jídelně jich bylo asi dvacet. Děti všech věkových skupin,všech barev pleti, převládala však ta tmavší. Je zajímavé, že děti s tmavší pletí se do pěstounské péče nedostávají tak snadno, jako ty jiné. Ona měla také romské předky, i když to na ní nebylo vidět, možná ji trochu zrazoval její nos, ale nebylo to tak hrozné. Ani její maminka nevypadala jako Romka.  Vyprávěla jí, že jejich romský původ  sahá k její prababičce , která první v jejich rodině porušila tabu a vzala si bílého muže. Její matka nikdy nežila s touto komunitou, ale ani nad nimi neohrnovala nos. Totéž vštěpovala do hlavy i Tereze, učila ji, aby měla ráda všechny lidi, aby mezi nimi nedělala rozdíly. A ta se také podle toho chovala, možná byla až moc důvěřivá. Zlá zkušenost z ulice ji však naučila, dávat si pozor. Život ji naučil, nedělat si zbytečné naděje. Dnes už věděla, že se může spoléhat jen sama na sebe. 

     S chutí snědla večeři, po nezbytné hygieně zalehla do své postele, v ruce knihu o sochařství. Docela dlouho si četla, až ji Jana musela upozornit na to, aby už tu lampičku zhasla, že chce spát. Opatrně položila knihu na noční stolek, zhasla lampu a chvíli ještě přemýšlela o tom, co bude zítra. Měla na programu svůj oblíbený kroužek keramiky.Tam poprvé poznala, co je to, vyrobit něco vlastníma rukama a moc ji to bavilo. I paní ředitelka, která kroužek vedla, pochopila, že je Tereza velký talent a proto ji podporovala v jejích snech.
    
     Byla unavená, měla za sebou dosti těžký den a tak brzy usnula. Usmívala se ze sna. Zdálo se jí o andělovi, kterého udělá mámě.

    
    

35 názorů

macecha
08. 01. 2009
Dát tip
Fantasie, díky za Tvůj zájem.

Fantasie
07. 01. 2009
Dát tip
Dlouhé?:o)...to jsi ještě nečetla ty moje ....ty jsou tak dlouhé, že mi je zkritizovali ihned:o)...opravdu se mi Tvé povídky líbí, a na kritiky nijak neberu ohledy, podle mě má každá povídka svým způsobem kouzlo a je pravda, že na každého čtenáře zapůsobí jinak,já jsem spokojená, mě to vyhovuje tak, jak to máš...Kdyby někde bylo něco , co by se mi nepasovalo a bylo by to na kritiku , dám ti vědět, ju?...Hezky zbytek večera přeji:o)

macecha
07. 01. 2009
Dát tip
Fantasie, jen si nic neidealizuj. Ať nejsi zklamaná. Ale těší mne, že Tě baví číst moje povídky, protože je nikdo nečte a to z důvodu, že jsou dlouhé. Já je mám radši, než verše, radši vyprávím. A verše, ty mi stejně moc nejdou. Tak díky za komentář.

Fantasie
07. 01. 2009
Dát tip
Další napínavá povídka, úplně jsem se do toho vžila, jako bych byla v tom děcáku taky:O-))))....je to čtivé a opravdu napínavé.Četla bych dál.dala jsem si tě do oblíbených a těším se , jak si postupně přečtu všechny dílka.Jsem tu jen chvíli na písmáku. Moc zdravím.:o-)

macecha
08. 12. 2008
Dát tip
Bíša,jsem ráda, že Tě to oslovilo,také si myslím, že je to prosté, ale výstižné až dost. Jde o to,pochopit a domyslet si souvislosti. Kdyby to bylo delší, asi by to nikdo nečetl, je to někdy těžké, napsat to krátce. Děkuji.

Bíša
05. 12. 2008
Dát tip
Příběh Ti věřím, dosti mně oslovil. Je prostý, ale čtivý a výstižný.

macecha
02. 12. 2008
Dát tip
Arthure, díky za Tvoji podporu. S ohledem na Tvé mládí, je Tvé pochopení až dojemné. Opravdu jsi mne potěšil tím, žes mne hned neodepsal. Vy dnes máte vzdělání, to je velká věc, toto mi bylo, vzhledem k r.68, odepřeno, i o tom mám na "Písmáku" jakousi prózu, nebudu psát povídku, protože to asi povídka není. Kdybych měla možnost studovat jako jiní, určitě bych psala lépe, protože mě to moc baví.

macecha
02. 12. 2008
Dát tip
Arture, mne nesrazí už nic, mne srazil život na kolena tolikrát, že kritika mého pokusu o povídku, a vím, že nejsem v tomto žádný zázrak, ale bavím se tím na stará kolena,mi nic neudělá.Pokud to jde, vezmu si z toho něco a možná někdy napíšu i to, co se Ti bude líbit. Teď jsem si četla Tvé poslední verše, jsou krásné ,dynamické, asi máš možnost to vše ještě prožívat, já už jen vzpomínám. Možná tím to je.

macecha
02. 12. 2008
Dát tip
Arture - děkuji za přínosnou kritiku. Příště, pokud nějaké bude, se budu snažit psát kratší věty a neopakovat se. Já jsem spíše vypravěč, než nějaká spisovatelka povídek, tak mi budiž odpuštěno. Že by to bylo unylé, to Ti možná připadá proto, že jsi chlap, ženským by se to možná líbilo více.

macecha
01. 12. 2008
Dát tip
Takže, pánové kritici, máte volné pole. Já vím, že jsem si asi troufla moc, ale kdo nic nezkusí, nic nezažije. Aspoň se zasmějete, když nic jiného. Celé jsem to trochu přibarvila, ale už bych to více měnit nechtěla. Tak, prosím, kritizujte, jen mi nenadávejte, to bych asi neunesla. A vůbec, děkuji za Vaši pozornost. Jsem začátečník, a tak teprve sbírám zkušenosti. Nechám si poradit od povolaných ráda.

macecha
01. 12. 2008
Dát tip
Jiří, doufám, že se Tereze sen splní. Přála bych jí to. A Tobě děkuji za tip.

macecha
01. 12. 2008
Dát tip
Tak se mi to tady nedaří, zítra sem vložím opravenou povídku. Zatím Vás všechny zravím.

macecha
01. 12. 2008
Dát tip
Trochu jsem to přepracovala, uvidím,ale myslím, že se Vám to moc zamlouvat nebude. Je mi šedesát, a tak toho asi moc ode mne čekat nemůžete. Momentálně mi navíc nejde internet, takže prej až zítra v jedenáct, já teď momentálně píši z knihovny a tady si netroufám improvizovat,mám doma notebook, je tam trochu jiná klávesnice. Počkejte prosím do zítřka se svými kritikami a pak pište, jak to cítíte. Zkusím to upravit již nyní, ale pokud se to nepovede, tak to smažu celé a zítra bych tam vložila tu novou.

nostalgik
30. 11. 2008
Dát tip
Každý másvůj sen...splnil se ten Terezin..? TTT

domin.go
29. 11. 2008
Dát tip
Takže bych nejspíš vzal nějaký fragment z té časové osy, kterou jsi tu nastínila, a udělal z toho povídku.

domin.go
29. 11. 2008
Dát tip
Napsal jsem strašně dlouhou a rozebírající kritiku, ale bratr kopnul do počítače a ten se zasekl, tudíž jsem ho musel restartovat, tudíž se momentálně nacházím ve stavu vrcholné nasranosti a psát se mi to znova nechce. Víceméně souhlasím s Winterem - tohle je jakýsi nástin několika postav, zevrubné naznačení jejich charakterů (které je navíc příliš černobílé), to vše ve snaze dovolat se čehosi jako "vyšší dobro" - jenže ona ani ta Terezka není bez poskvrnky, taky určitě někoho pod stolem kopla nebo ukradla vychovatelce dvacku na limonádu.

Winter
29. 11. 2008
Dát tip
Já ti nevím. Otázka, kterou poslední dobou kladu všem, co potkám: co se tím textem snažíš sdělit? Jde o to, že povídka není, nikdy nebyla a z podstaty ani nemůže být souhrnem "lidského života", kór když se v ní pracuje se schématickými charaktery uprostřed ordinérních kulis, protože - kde je děj? - kde je ten prvek vývoje, identifikace, kde je finální rozuzlení, katarze?

pozorovatel
29. 11. 2008
Dát tip
nerad bych psal nějaké úsudky, když tě příliš neznám, nevim, kolik ti je let, ani kam zhruba míříš svojí literaturou, stylem.. na písmáku jde dobře vyvíjet styl nebo dramaturii, ale vyprávění životních příběhů je spíš na romány, i když se tu spousty autorů snaží přesvědčit o opaku na tak krátkém prostoru jako je povídka jde těžce dojmout a přiblížit postavu přece jen je nutný, aby se čtenář s postavou sžil a poznal ji v různých situacích

Tragicus
28. 11. 2008
Dát tip
No, nemusí vypadat úplně jako Rom, ale některé rysy s velkou pravděpodobností se zachovají (barva očí, tvar rtů, obličejové rysy celkově). A že by každý mohl vypadat jak chce se dá také těžko říci, vem si M. Jacksona, také chtěl vypadat jako běloch. ;] A klidně se rozepiš, minimálně celý klub ti pak napíše kritiku.

macecha
28. 11. 2008
Dát tip
Tragicus, přímou řeč jsem opravila, budu si to pamatovat, můj styl asi fakt není extra zajímavý a ta horká jehla proto, že jsem to chtěla zkusit. Byl to momentální nápad, příště se nad tím určitě více zamyslím. Já se přiznám, že jsem jaksi nevěděla, jak s tou fotkou naložit a já si myslím, že nemusí každý Rom vypadat jako Rom, pokud jeho jeden rodič, tady jsem myslela otce, Rom není. Chodili se mnou do školy dva kluci, bráchové, byli romové a nikdy bys to do nich neřekl. A dnes, kdy je možností spousta,jak upravit svůj zevnějšek,což za mého mládí možné nebylo, může každý vypadat tak, jak chce. Ale, to se netýká samozřejmě tohoto případu. Prostě jsem tomu chtěla dát nějaký nápad a nic jiného mě momentálně nenapadlo. Možná,že se přes víkend zamyslím a napíšu něco jiného, když to končí až toho 5.12. Toto byl v podstatě pokus, dostat se do klubu, je to ode mne škaredé, ale nevěděla jsem jak jinak na to. Já mám totiž povídky a vůbec prózu moc ráda a tady, když napíšeš něco delšího, tak to nikdo nečte. A tak jsem to moc nerozepisovala, ale příště se budu snažit více. Děkuji za kritiku. Určitě je pro mne přínosem.

Tragicus
27. 11. 2008
Dát tip
No, soutěž končí 5.12., takže jsi to "narychlo spíchávat" nemusela. Nemá to spád, nápad ani extra zajímavý styl, nelíbí se mi používání slangu jinde než v přímé řeči ("vychoška"), co mne zrovna napadá k pochválení je to, že to má jakousi pointu, že ses víceméně držela fotky (nezdá se mi, že by Tereza měla romské předky: nemá na to rysy), jeden víceméně vtipný moment ("a snaží se sníst celou propisku") a občasné používání přítomného času.

macecha
27. 11. 2008
Dát tip
Robinie - díky.

Robinia
27. 11. 2008
Dát tip
*

macecha
27. 11. 2008
Dát tip
Winter- díky.

Winter
27. 11. 2008
Dát tip
Zařazuji do klubu, přečtu později - to není výmluva .)

macecha
27. 11. 2008
Dát tip
Avox, trochu jsem to přepracovala, díky.

macecha
27. 11. 2008
Dát tip
Diano, na pokračovájí není. Díky

Diana
27. 11. 2008
Dát tip
Tereza je opravdu krásné jméno. A povídka je také pěkná - doufám, že je na pokračování. *

avox
27. 11. 2008
Dát tip
přečetla, názor máš ve zprávách :-) */

macecha
27. 11. 2008
Dát tip
je to spíchnuté narychlo, chtěla bych se zúčastnit té soutěže, ale nevím, zda mě vezmou na milost :o))

avox
27. 11. 2008
Dát tip
sem se vrátím, na povídku teď mám málo času :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru