Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem se rozhodla

11. 12. 2008
48
78
4572
Autor
čučenka

Jenom ženy vědí, jaké to je, když se jednou zastavíte v trysku dní a podíváte se do zrcadla. Tentokrát pořádně...

     

Na svět mě vyhnali chininem. Po čtrnácti dnech přenášení totiž porodník usoudil, že už jsem si lebedila dost dlouho a že je třeba mě trošku popohnat. Maminka si z porodu moc nepamatuje, hlavně to, jak jí bylo z toho hořkého chininu děsně špatně, zvracela a vůbec neměla čas se starat o opačný konec svého těla. Tam naštěstí stál připravený porodník a potřebné zajistil. Od té doby mám asi ráda hořká jídla - hlavně ovšem hořkou čokoládu...

     Naše rodina byla celkem normální, ačkoliv rodiče se revolučně nevzali v kostele, ale jen na úřadě, což jim nábožensky založené tetky dlouho nemohly zapomenout. A tak mě dali aspoň pokřtít. U mého bratra se s tím už ovšem nenamáhali - jenže jak už je tak život plný paradoxů - já ten křest nikdy nepotřebovala, zatímco on se musel dát pokřtít v dospělém věku, by ho vůbec pustili před oltář.

      Bratr se oženil, já se vdala, s dvouletým rozestupem pak porodila (bez chininu) synky Tadeáše a Robina, načež můj muž odkráčel za hlasem svého srdce jiným směrem, zakládat novou rodinu... Já jsem sklopila uši i zrak a vodila synky do školky a do školy, vařila, chodila do práce, zašívala kalhoty, spravovala domácí spotřebiče, občas kluky zmydlila, občas utěšovala, střídavě smutná i veselá, táta i máma... a najednou jsem se nějak zastavila u zrcadla a zjistila jsem, že je mi čtyřicet. Nevěřícně jsem na sebe zírala, překvapená a zmatená tou náhlou změnou. Nespouštějíc ze sebe oči jsem se pomalu začala svlékat a prohlížet si své tělo. No jo. Bylo to tak. Jeeeežíšmarjááááá, stáří je tu! I sedla jsem si na vanu a zmrtvěle čučela do protější zdi. Co jen budu dělat?

      Pak jsem se zase oblékla a seběhla o patro níž, ke své kamarádce Katce. Vylíčila jsem jí své zjištění a ona zvedla své ruce a po chvilce prohlížení nakonec došla k témuž. A to byla ještě o dva roky mladší, než já! Padla na nás tíseň z brzkého konce, ke kterému se dopracujeme bez jediné radosti, už žádné minisukně, žádné pantoflíčky na vysokých podpatcích (sice jsem je stejně nenosila z důvodu chabé rovnováhy), žádné flirtování (no jo, ale kdy jsem naposled...?). Nakonec Katka vytáhla víno a ve spárech děsné depky jsme se obě nametly. A poté jsme se rozhodly, že to tak nenecháme. Koneckonců, od čeho je tu magie? Ať už je to co chce. Budeme čarodějky, co nikdy nezestárnou...no... tedy, nebudou se sesychat dál. Jo. Tak to bude.

     Za oknem svítil měsíc v úplňku a my jsme jako naše heslo vyhlásily opak hlásané pravdy, že nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř. Náš výplod zněl - nikdy není tak dobře, aby nemohlo být ještě líp! S vínem v hlavě a pevně stanoveným plánem na lepší zítřky jsme se rozloučily.

 


78 názorů

prost
02. 12. 2013
Dát tip

heskí


Stařec_007
07. 10. 2011
Dát tip
Dobře mi to zamíchalo s pocity :-) Super! **

pěkné...tip

Sebastiana
04. 12. 2009
Dát tip
jo, mám tam něco.

čučenka
04. 12. 2009
Dát tip
Já od tebe četla jen tu poslední povídku o dvojčatech (moc dobrá), tak se půjdu podívat, jestli něco píšeš o své rodině..

Sebastiana
04. 12. 2009
Dát tip
no, u nás v rodině se čarodějnictví dědí, ale nehodí to víc, jak 15 let zpět. Máme všechny o 10 let mladší partnery. Koukám do zrcadla, no stejně to už není ono.

Evelínka
23. 11. 2009
Dát tip
Jak se to krásně čte, ty životní patálie - dějí-li se někomu druhému....

A.H.
07. 11. 2009
Dát tip
teskné, smutné, přesto nádherně napsané. *t*

Létavice
06. 11. 2009
Dát tip
Hezké.Tipík.

moc milé*

čučenka
18. 10. 2009
Dát tip
to je moc milé, děkuji :-)

ruprecht
18. 10. 2009
Dát tip
to heslo, víno a hořká čokoláda... jako bych viděl sebe... * a vůbec, dávám tě do oblíbených... :-)

koloušek
09. 10. 2009
Dát tip
Také už nemám ráda zrcadla.T*

Robinia
23. 09. 2009
Dát tip
Dobře to začíná :-)

čučenka
08. 06. 2009
Dát tip
no jo, on to zažije skoro každý, posléze :-))

jakoby to psala moje mamka :)) *

Yack
25. 05. 2009
Dát tip
Skvělé. Opravdu moc vtipné, ač to třeba v tu chvíli může být i smutné.

joker(ka)
16. 05. 2009
Dát tip
Líbí se mi to :) Asi teď půjdu a řeknu svojí mamce, jak dneska vypadá skvěle :P :)

joker(ka)
16. 05. 2009
Dát tip
Líbí se mi to :) Asi teď půjdu a řeknu svojí mamce, jak dneska vypadá skvěle :P :)

Ladysat
30. 04. 2009
Dát tip
Začátek tvého psaní pro radost úplně skvělý...a nejenom proto, že si též každé ráno musím na svůj obličej namalovat ještě jeden, aby se mě náhodní kolemjdoucí nelekli a v práci mě poznali...a co je od krku dolů neřeším a zrcadlům a výkladním skříním se raději vyhýbám nebo se dívám jinam...abych si nezkazila náladu...prostě jsi to vystihla super...a jsem moc ráda, že jsem tu narazila na čarodějku... :-)

Puzzle
01. 04. 2009
Dát tip
Výborné...;-)

clovrdik
27. 03. 2009
Dát tip
hezky, svižně a čtivě napsaný ...

Ale jo, jako takový úvod - budiž. Chce to ale zvolit nějaký normální font, a hlavně odpustit si hrůzy typu "ona zvedla své ruce".

čučenka
09. 03. 2009
Dát tip
no jo, co nadělám - kritici jsou od slova kritizovat :-) A tys byl velmi vlídný.

pozorovatel
09. 03. 2009
Dát tip
no možná trochu

čučenka
09. 03. 2009
Dát tip
to jsem si oddechla :-)

pozorovatel
09. 03. 2009
Dát tip
já se bavil* a nemyslim to zlomyslně

stenos
05. 03. 2009
Dát tip
fajn

čučenka
23. 02. 2009
Dát tip
Díky :-)

Onna
23. 02. 2009
Dát tip
Dobré!

Hesiona
17. 01. 2009
Dát tip
Vypadá to skvěle, hned jdu dál!*

Edvin1
12. 01. 2009
Dát tip
Nevyjadřuju se, když nemám ponětí (nebo, jak říká mylenka - pojem. :-) ( Hezký psaní přeji! Tvůj děd Ed :-)

čučenka
10. 01. 2009
Dát tip
A to je milé, Edvine, že čteš i komenty pod dílkama, je vidět, že to bereš zgruntu všechno. :-) Změnila jsem tedy kategorii z povídek na prózu na pokračování, snad to bude více odpovídat, neb "povídání" jsem tu fakt nenašla.

Edvin1
09. 01. 2009
Dát tip
Ti chlapi se tam jenom ze zvědavosti nabourali - jako ten Tvůj soused do Tvé koupelny. Teda, asi to byla chodba, ale mně se sem hodí koupelna, no. :-)

čučenka
09. 01. 2009
Dát tip
No jo, asi to není povídka, ale když tady se tu musí zařadit do nějakých útvarů, tak jsem určila ten nejbližší. Díky za vlídné hodnocení. Taky jsem se setkala s tebou popisovaným pohledem na manželku a je to moc milé. Kupříkladu pro mého taťku je mamka furt to osmnáctileté děvča, co si bral, ačkoli za těch 52 let už doznala změn... Akorát bych tě opravila ve sdělení, že se tu baví spíše ženské - bo aleš, Bíša, bubu, jejdavilda, jisuch, kunka, Květoň a Vaud by s tebou asi hrubě nesouhlasili :-)))

Edvin1
09. 01. 2009
Dát tip
No, baví se zde spíše ženské, a já tu asi nemám co dělat, ale když ta čučenka jukla do mojeho chlívku, tak jsem byl zvědav na ten její. Dovolte, abych Vám k tématu "ženská krása" něco přibleptnul: Můj třiasmdesátiletý tchán, co mi nedávno zemřel, nás loni v létě překvapil v obyváku. Byli jsme na návštěvě. Prý že se musíme podívat na balkón, na maminku. Chrápala tam ta jeho stařenka v houpacím křesle. Normální bábina, vrásky, upadlá brada, řídké, šedivé vlásky, celá huběňoučká. A on na ni hleděl a popisoval nám, jak je krásná, že prý úplně stejně jako když jí bylo sedmnáct a brali se. Věřil jsem mu, protože sám nejednou k mému překvapení zjišťuji, že jsem na proměnu vzhledu mé ženy docela slepý. Pořád je to ta moje osmnáctka. Myslíte, že kecám. Budiž. Pár mužů mi podobné pocity potvrdilo. Většina ne. Napsal jsem o tom povídku Foťák. Třeba jsem to tam vyjádřil líp. Váš děd Ed :-) P.S. Dovolím si kritiku: Toto ovšem není povídka, tedy z literárního hlediska. Takové povídání. Ale docela fajn.

nonamebeast
07. 01. 2009
Dát tip
:-) ano, nikdy není tak dobře, aby nemohlo být ještě líp, zvoáště pak bývá líp s vínem nebo hořkou čokoládou!

kunka
06. 01. 2009
Dát tip
víno vie zahojiť každú ranu, idem si hádam... :-)

čučenka
06. 01. 2009
Dát tip
chudák čučenka, tak to vypadá, když ji někdo nechá bez dozoru..

Svicevusich
05. 01. 2009
Dát tip
na oplatku jsem si precetla neco tveho.nekteré pasáže mi posunuly koutky siroko k usim :) (s)měj se!

čučenka
31. 12. 2008
Dát tip
No páni, to je milé, díky za návod na lepší zítřky :-)

Vaud
31. 12. 2008
Dát tip
moje babička si na stará kolena pořídila o 20 let mladšího milence a v rodině zavládla nádherná pohoda... A babička nikdy neřešila jestli je krásná - prostě krásná byla pořád a basta fidli :-)) *

čučenka
30. 12. 2008
Dát tip
No jasně. Je tolik nádherných hereček, úplně znejistělých z toho, že nejsou dost dokonalé a pak jsou zdánlivé ošklivky, co ten vzhled nijak neřeší a s přehledem udělají "díru do světa". Tak ti přeji, pomerančový kvítku, ať jsi tou nejkrásnější - pro sebe. To není o nadutosti, ale o ocenění daru těla, kterého se mám dostalo. A do toho Egypta se určitě podíváš, čeká na tebe celý svět, ne? :-) Díky.

čučenka
29. 12. 2008
Dát tip
Holky, nehaňme se! Myslím, že to je o úhlu pohledu. Měla jsem kolegyni, cosi po šedesátce, občas u nás brigádničila. Vloni se chystala do Egypta a brala to s veškerou parádou. Zašla na kosmetiku, na pedikuru, na manikuru, na kulaťoučké tělo si nechala ušít plavky (několikery) a když u kadeřnice s takovou vervou líčila, že si ještě koupí řetízek na kotník a chlapi budou úplně šílet, tak se čekající pán málem zakuckal smíchy. A jak to dopadlo? Egypťané opravdu šíleli. Nemaj rádi vyschlé figury, blondýnky jsou v kurzu a vidět někoho, kdo si váží vlastního těla, je taky osvěžující. Z čehož plyne poučení, že někde na světě se vždycky najde někdo, pro něhož jsme zrovna my ženou jeho snů...

macecha
29. 12. 2008
Dát tip
Já když jdu kolem zrcadla, které mám bohužel zabudované ve skříni z venkovní strany, tak zavírám oči. Pokud chci udělat ze svého ksichtu obličej, nasazuji dioptrické brýle a zvětšovací zrcadlo, abych se náhodou nezranila a upravila se aspoň tak, abych nestrašila náhodné okolojdoucí, když kráčím po městě. Na tělo od krku dolů jsem úplně zapoměla. Poskytuji mu pouze hygienu, nedívám a když se náhodou zapomenu, je to pro mne opravdu velké zklamání.Jak je ta příroda krutá.Duše ještě mladá, tělo, to již strádá!! Ale, kdyby mi bylo čtyřicet, tak to bych se ještě dívala, to jsem byla docela čupr holka :o)) Zároveň souhlasím s čučenkou, že jsem také uchcechtaná, což je u mne opravdu výjimka, při čtení Květoňových výtvorů :o)) Jsou bezva. Za povídku samozřejmě ****

bubu71
23. 12. 2008
Dát tip
*

čučenka
19. 12. 2008
Dát tip
Dík, teda, Květoni... :-) Ale na tebe nemám, si tě zrovna čtu, ale už mi docházejí síly.. jsem uchechtaná do slabosti, uch..

Ta sedla! Dám si další.

čučenka
14. 12. 2008
Dát tip
Ono to pokračuje v těch dalších příbězích. Asi by to nikdo nevydržel číst v tom jednom..

čučenka
12. 12. 2008
Dát tip
Já vím, ale mouchy na něj tentononc... i v lokále..

avox
12. 12. 2008
Dát tip
portrét císaře pána visel v lokálu, ne na hajzlíku, alfi: když Čestmír došel kam Císař chodívá pěšky, spatřil Husáka? hm hm :-))

čučenka
12. 12. 2008
Dát tip
To přece byla věta ze Švejka... :-). Teda tamto bylo na císaře pána, já takhle normálně nemluvím, jen, když cituji :-)

to nebyla kadibudka...normální civilizované wc bez hmyzu...státníka jsme našli na půdě...:o)

čučenka
12. 12. 2008
Dát tip
Potrét státníka? ... a sraly na něj mouchy? :-)

tak to my jsme svého času měli potrét Husáka na záchodě...

čučenka
12. 12. 2008
Dát tip
Tak to já jsem se jednou divila doopravdy, neb sousedův synek svépomocí zapravoval pojistkovou skříňku do společné zdi. Šla jsem juknout na chodbu, co to za randál a fuj, najednou na mně vedle zrcadla zírá udivený a škaredý chlap. Nakonec jsme se rozhodli, že nechceme mít společné okénko a zdilo se.

avox
12. 12. 2008
Dát tip
počkám do jara, až se všechno zazelená, nebudu tak nápadná :-))

taky se někdy divím, kdo to u nás tam za zdí bydlí...

čučenka
12. 12. 2008
Dát tip
A to je chyba, avox. Měla bys tomu trápenému stvořeníčku poskytnout trochu útěchy a lásky.. no kdo jiný, když ne ty? :-)

avox
12. 12. 2008
Dát tip
Když jsem se naposledy podívala do zrcadla, koukala na mne ta bába tak vyčítavě, že už tím směrem za světla ani nechodívám... :-)) */

Bíša
12. 12. 2008
Dát tip
Tak jsem tady a čučím s hubou otevřenou. Napsáno podle mne velice skvěle...

někdo je vyhnaný prášky, někdo chyninem...

čučenka
11. 12. 2008
Dát tip
neumím, já se naučila jenom psát, takže to pak podle toho asi vypadá

jejdavilda
11. 12. 2008
Dát tip
ty umíš číst?

čučenka
11. 12. 2008
Dát tip
Tys sice šel dobrovolně, ale museli tě nalákat na cukroví, je to jasné, četla jsem tvé verše.. :-)

jejdavilda
11. 12. 2008
Dát tip
Kdepak, já šel dobrovolně. Každénásilí zanechává stopy

čučenka
11. 12. 2008
Dát tip
strašné následky mívá, díš? Taky tě vyhnali, taky tě vyhnali??

jejdavilda
11. 12. 2008
Dát tip
Jo jo, chinin mívá strašné následky mívá strašné následky :-).*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru