Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsem se odbarvila

11. 12. 2008
36
55
5708
Autor
čučenka

Tohle asi není pro chlapy..

Ani lehká kocovina následujícího rána (málo vydržím) mě už nemohla rozhodit. Plán A byl jasný - staneme se čarodějkami a plán B zněl - něco se sebou provedeme. Ranní pohled do zrcadla mě sice informoval o tom, že toho bude víc, co bude třeba provést, ale má-li člověk plán a odhodlání, není už tak lehké ho zviklat. Ledová voda na nateklá víčka dělá divy, přesvědčovala jsem se statečně, ale je pravda, že mě alespoň probrala, když už to s tím zkrášlením nebylo tak jednoznačné. Nějakou dobu jsem strávila dumáním nad svou kšticí a pak jsem se rozhodla. Chce to radikální změnu. Jsem-li už skoro víc bílá, než tmavá, znamená to snad, že zůstanu jak knírač v barvě pepř a sůl? Nikdy! Stanu se blondýnou! Mé sny o plavé hřívě Brigitte Bardot nebo Marylin Monroe konečně dojdou naplnění! Budu Angelika, markýza andělů! Andělů? No, snad aspoň ve svém věku nebudu vypadat jako odbarvená občanka rómské národnosti...  S nově nabytým elánem jsem vyrazila do drogerie. Tam ale bylo přípravků! Optimisticky jsem začala studovat stručné návody k použití, abych vzápětí zjistila, že buď výrobce počítá s tím, že si zákazník nosí do prodejen lupu, nebo že jsem si patrně nevšimla ani toho, jak se mi náhle zkazil zrak. Takže jsem stála a hledala hraniční polohu ruky se zkoumaným objektem, při níž by se mi písmena nemlžila, ale už zas nebyla za hranicí viditelnosti. Bylo to těžké, ale při představě, že bych měla odchytit nějakou mladici a potupně ji požádat, by mi, starušce, přeslabikovala, co tam stojí, jsem zmobilizovala všechny síly ..

     Měla jsem štěstí, byl to skutečně zesvětlovač. Etiketa hlásala, že vlasy zesvětlí až o 6-7 odstínů. Jenže já netušila, kolik těch odstínů na vlasech vlastně mám. Co když jich je třeba třicet? Byla jsem si jistá, že to je určitě skoro žíravina, takže těch krabiček nemůžu postupně použít třeba pět za sebou, pokud si hodlám nějaké vlasy zachovat. Což jsem rozhodně hodlala.

     Výsledek aplikace zesvětlovače byl překvapivý. To ano. Alespoň pro mne. Když jsem si z hlavy stáhla ručník, civěla na mě podivná zrzka, vlasy u kořínků světle měděné a po délce tmavě ryšavé se strukturou lněné koudele. Rozběhla jsem se k telefonu a s  panikou v hlase volala své švagrové, platinové blondýnce. Pomoc příbuzné v nejvyšším stupni zoufalství se neodmítá, tak Marika za chvilku dorazila i s tužidly a šampóny fialové barvy, které měly potlačit ten zrzavý tón. Což o to, ony ho skutečně potlačily.

Ale do té doby jsem nikdy netušila, že existuje barevný odstín šedá měď...

 


55 názorů

čučenka
18. 01. 2011
Dát tip
Hlásím, že opraveno :-)

Edvin1
03. 01. 2011
Dát tip
Moc těch chybek není, ale přece: by mě, starušce, přeslabikovala, - mně, komu? dativ Alespoň pro mně. - mě nebo mne, pro koho, co? akusativ civěla na mně - mě nebo mne, na koho, co? akusativ Čili jedna drobnost: skloňování zájmena já. Ed :-)

čučenka
02. 01. 2011
Dát tip
Díky, Ede. :-) Tvá žena má naprostou pravdu, kdyby bylo jen na nás, tak zůstaneme šťastné a spokojené v naprosto přírodním stavu. U šedin se to dá snad ještě pochopit, ale invazivní reklama masíruje i úplně mladé holky, aby si barvily vlasy, které to vůbec ale vůbec nepotřebují. No a chyby bych samo opravila, kdybych nějaké našla. Asi mi unikají. :-)

Edvin1
02. 01. 2011
Dát tip
Všechnu tu chválu si rozhodně zasloužíš - je to sranda jako hrom. Taková ta škodolibá, při které je nejvíc veselo: "Heleď, co se JÍ stalo!" Ve skutečnosti je to tragédie. Proč si ženské ty vlasy vůbec musí barvit? Cpát si na ně a do kůže na hlavě spousty jedů? Proč nemohou zůstat takové, jaké jsou? "Kdyby ženské žily na ostrově bez chlapů, ani by je nenapadlo si lámat hlavu nad tím, jestli mají víc či míň šedivých vlasů," řekla má žena. Škoda, že jsi se v tomto vyprávění nedostala pod povrch věcí. Manželka je jistá, že jsi to úvodními větami udělala, ale mně to není dost jednoznačné. "Protože jsi chlap," říká mi přes rameno zase má žena, "ženské to snad všecky pochopí!" Takže beru tu mou mírnou kritiku zpět a jenom chválím. :-) Ale tip Ti dám, ovšem až si opravíš chybky. Ed

čučenka
04. 12. 2009
Dát tip
Prý se to má odvarem z heřmánku jen propláchnout :-), ale tebou nastíněná představa je zábavná..

Sebastiana
04. 12. 2009
Dát tip
Dobrý, líbilo. Mě poradila dobrá kamarádka, že mé blond vlasy ještě zesvětlí a budou se lesknout, když si udělám zábal z heřmánku. Nejsem troškař, udělala jsem silný vývar a zábal...a mé blond vlasy dostaly nádech dozelena a nešlo to umýt.Musela jsem již odjet na intr, kde jsem s tím již nemohla tuplem nic dělat. Ve škole mi říkali Rusalka. Měla jsem tehdy 42 kg a zelené vlasy do pasu.

ruprecht
18. 10. 2009
Dát tip
navzdory prologu jsem se dal do čtení a nelituji...*

Robinia
23. 09. 2009
Dát tip
:-)

amálka
19. 08. 2009
Dát tip
Mám za to, že podobný zkušenosti má za sebou snad každá ženská! Kolikrát já před zrcadlem brečela :-)) Hezky napsaný, tip!

Yack
25. 05. 2009
Dát tip
Moc fajn. TAky se mi líbí. Zkusím od tebe přečíst vše, co jsi vytvořila.

čučenka
12. 05. 2009
Dát tip
:-)) Všechno jde, ale postupně, postupně :-))

bluebird
12. 05. 2009
Dát tip
Tak přesně takovouhle barvičku jsem si vytvořila na hlavince, když jsem se barvila z platinové na hnědou. Jen jsem do dneška nevěděla, jak ji nazvat-díky. Bylo to po poradě s prodavačkou v drogerii a když mě viděla, jak vypadám po "obarvení" další barvu mi zaplatila sama, tak aspoň něco:)

čučenka
11. 05. 2009
Dát tip
kde prší? Tady je docela dost zoufalé sucho..

čučenka
01. 05. 2009
Dát tip
Ne ne, blond nepouští vůbec :-)

Ladysat
30. 04. 2009
Dát tip
I druhé zastavení u tebe dobrý...a s barvením mám také všelijaké zkušenosti....od skoro blond po černou...no, teď mám černou...často i na polštáři...taky vám ty barvy tak pouští???

clovrdik
27. 03. 2009
Dát tip
:-))))

Rani
26. 03. 2009
Dát tip
to je ok, ja som sa raz odfarbila na plesnivo-zeleno...

Maličko lepší než posledně. Moc tlačíš na pilu - sranda může být i nenápadná.

čučenka
27. 02. 2009
Dát tip
nojo, ale mi zrzavá fakt neslušela, bylo to děsnéé :-)

damaxy
27. 02. 2009
Dát tip
pekné a mne to pripomenulo prvé farbenie mojej mamy. Jej žiadosť bola, len nie do červena... A tak na svoje šediny dostala a veru chodila na červeno :))

čučenka
18. 02. 2009
Dát tip
já už taky, jsem to dávno zvládla :-)

Amiška
18. 02. 2009
Dát tip
taky to mám za sebou měla sem vlasy žlutý jak fanta chce to kadeřnici:)

Impresse
13. 02. 2009
Dát tip
:-)

čučenka
18. 01. 2009
Dát tip
Hesi, já ti moc děkuji za vlídné hodnocení :)

Hesiona
17. 01. 2009
Dát tip
Fantastický! Píšeš dokonale :o)))

Elyon
16. 01. 2009
Dát tip
Ja som sa farbila iba raz v živote... dopadlo to dobre, ale už som viac nemala chuť sa babrať s tým... Dielko je dobré:-)

čučenka
07. 01. 2009
Dát tip
Jsi ke mně velice vlídná, děkuji ti. Taky jsem od tebe dostala jubilejní stý tip... :-). No jo!

nonamebeast
07. 01. 2009
Dát tip
baví mě ta lehkost, budu pokračovat ve čtení a vracet se :-)

kunka
06. 01. 2009
Dát tip
snáď by to zachránil klobúk :-)

macecha
31. 12. 2008
Dát tip
Když nechci zůstat s holou palicí,tak si na chvíli dávám něco v barvě slonové kosti, ale chytá to jen na vršek hlavy, skráně jsou stále v polárním stříbře. Na barvení musíš mít vlasy kvalitní,ty já nemám. Jsou příliš jemné.

čučenka
31. 12. 2008
Dát tip
Fakt nic nechytá? No nestraš! Co dělají naši výrobci, že by zaspali? :-)

macecha
31. 12. 2008
Dát tip
Tvé dílko mě pobavilo. S barvením vlasů mám velké zkušenosti, za mlada jsem si s oblibou dávala "polární stříbro," teď ho mám na hlavě , aniž bych musela kštici barvit a štve mě to. Je zajímavé, že člověk chce vždy to, co nemá a když už to má, tak chce zas něco jiného. Bohužel na to již žádný přijatelný odstín nechytá a tak jsem to vzdala. ***

Vaud
31. 12. 2008
Dát tip
ses nám vybarvila... *

Asi som nečítal správne návod... ten deviaty mi už nanášala kamarátka... vlasne ono to bola farba na vlasy Palete Vital - vraj polarne striebro.. na číslo som už radšej zabudol... to bude asi trošku iné ako ten odfarbovač, ale sranda bola...

čučenka
31. 12. 2008
Dát tip
Šmarjá 8? Tak to jsi mohl být opravdu rád, že ti ty vlasy samou péčí neslezly :-). Ale jinak by ti to mělo jít odbarvit, ti, co byli za mlada blonďatí, mají k světlým vlasům vždycky blízko. Za to já byla vždycky takové poloviční cikáně :-)s temně hnědými vlasy.

Toto dielko ma veľmi pobavilo... a pripomenulo mi - mne chlapovi pokusy s odfarbovačom, ale začnem tým, že keď som sa narodil tak som bol pravý "Arijec" modré oči, a čistý blonďak - no Hitler by určite jásal samou radosťou keby ma videl, ale ja som to nenávidel, keď som dorastal a bol už starší vlasy sa začali meniť na gaštanovú, alebo resp. na špinavý blond - to čo som ako malé dieťa strašne chcel som neviem prečo nenávidel a chcel som mať znovú svojé krásne "arijské vlásky" tak ma napadlo, že pôjdem do drogérie a kúpim si odfarbovač a bude... a výsledok? Utratených tisíc korún, keďže nezabral prvý tak som si ich kúpil rovno ďalších osem a nanášal a nanášal v tajnom dúfani, že bude so mňa ten zlatučký blonďačik - a nebol.... bol so mňa vyše mesiac ryšavý pako...ktorému sa všetci v práci smiali po za chrbát.... a to vieš k zelenej uniforme to moc nesedelo... takže za poviedku , ktorá mi to pripomenula tip.

Vynalézt nový odstín barvy, který není ani v barevnici Pantone, a to hned na porvé? To je úspěch!

Santi€
17. 12. 2008
Dát tip
úsměvná pohádka na dobrou noc, díky a dobrou

avox
12. 12. 2008
Dát tip
:-)) několikrát jsem to chtěla zkusit, nikdy jsem nenašla dost odvahy. Ode dneška nebudu říkat že jsem posera, ale že jsem prozíravá... díky :-DD */

čučenka
12. 12. 2008
Dát tip
nojo, v jistém věku to maj zadarmo všichni, tedy ti, co jim aspoň nějaké vlasy zůstanou.

se stříbrem? to mám taky :o) a zadarmo :o)

čučenka
12. 12. 2008
Dát tip
ne ne, to ti byla fakt příšerná barva.. metalýza je se stříbrem, třpytí se... ovšem to bylo jako bys jásavě oranžovorezavou posypal popelem, bléé

neříká se tomu metalýza? :o)

Bíša
12. 12. 2008
Dát tip
Nevím zda je to pro chlapy, ale já jsem již stařík...

jejdavilda
11. 12. 2008
Dát tip
Vy vy, vy jste jak malí kluci*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru