Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rezonance

13. 12. 2008
9
13
1846

Vyhoď dveřmi přírodní zákony, oknem se ti vrátí.

   Bylo to moc zvláštní a trvalo to už příliš dlouho na to, aby nad tím mohla prostě mávnout rukou. Přinejmenším jí to hodně znesnadňovalo například nalévání čaje. Dělo se jí to dokonce i teď, když se snažila usnout. Zkusmo si sáhla na rameno, jistě, celé jako by jemně kmitalo. A nejenom rameno. Také nohy si pro sebe maličko vibrovaly, prsty se nepatrně třásly, v oblasti hrudníku jí občas běhaly sloni. Náhodní pozorovatelé by si snad ani ničeho nevšimli, možná by jim na okrajích přišla jakási rozmazaná, ona se však vnitřně nekontrolovatelně chvěla. Tenhle stav už trval asi měsíc a jí napadaly už veškeré možné choroby včetně deliria tremens, přestože byla zapřísáhlý abstinent.

„Rezonance je nucené kmitání způsobené vnější silou. Tato vnější síla se označuje jako budící. Tento jev může nastat, pokud je frekvence budící síly shodná s vlastními kmity. Je vám to jasné, Padevětová?!“

Adéla zvedla prudce hlavu a z rohu třídy jemně zazněla kytara, připravená na hodinu zpěvu. Bylo to naprosto jasné. S čím však rezonovala ona?

Rozhodla se tedy svůj problém konečně vyřešit. Zavřela se do zvukoprázdna a odmítala odpovídat na jakékoliv budící podněty. Zpočátku nebylo slyšet nic…téměř už měla pocit, že nad tím vyhrála. Když vtom to zaslechla. Hrozivé dunění, vycházející odněkud z hlubin jejího těla. Buch. Buch. Buch. Srdce si bubnovalo někde uprostřed hrudníku. Zvukoprázdno bylo najednou plné hrozného hluku, který ji naprosto ohlušoval. Může těleso rezonovat s něčím, co není v jeho dosahu?

„Padevětová, je vidět, že jste se na to ani nepodívala. Jistěže rezonance způsobuje změnu vlastností kmitajícího tělesa, děje se tak vychýlením jeho křivky. Můžete se posadit. Píšu vám za pět.“

„Pane profesore, můžu se ještě zeptat, je možné se nějak rezonanci ubránit?  Čistě teoreticky, fungovalo by to, pokud by těleso nereagovalo na budící podnět?“

„To byste musela překopat přírodní zákony,“ ušklíbl se. Pochopila to. Rezonance je něco jako gravitace, taky si nemůžete vybrat, jestli na vás bude působit. A tak to vzdala a usmála se na svůj budící podnět. Když procházela třídou na místo, kytara, připravená na hodinu hudební výchovy, se slabě ozvala.


13 názorů

Ostrich
12. 04. 2010
Dát tip
Tak to je skvělé, přesně takhle jsem si to představoval, mám obdobnou rezonanční teorii:-) A ještě mám podobnou představu u tvé povídky o černé díře, takže teď už si myslím, že ji ani vysvětlovat nemusíš, že jsem to pochopil správně:-) Mimochodem, rezonancí je právě i správné pochopení v komunikaci (rezonují podobná živá (= podobně rozkmitaná:)) témata uvnitř různých myslí), rezonance je prostě skvělý obecný model:-) Je ovšem hodně zvláštní uvědomit si, jak jsme vlastně "ovládáni". Dívat se na rezonujícího sebe sama shora a říkat si "Co jsem já? Co ovládá mne a co ovládám já?" Tohle může skvěle vtáhnout člověka na cestu k sebepoznání a k porozumění toho, co to vlastně děláme, když poznáváme a žijeme, začneš v sobě nacházet tebe-budující vnímací vzory a zjišťovat, co to vlastně jsou změny.... To je ale už o něčem jiném a na hodně dlouhou rezonanci :-)

Já docela nerada vysvětluju, ale zase znám ten pocit, kdy nevíš, jestli sis veškerý smysl povídky do ní nedosadil sám, to je blbý:). Takže takhle: Rezonance tu měla být myšlena jako souznění, ale ne tónů, ale spíš dvou lidí, asi taková metafora lásky:). Každý člověk kmitá jinak, ale někdy se prostě ty frekvence nějak sejdou a rezonují. Také se mi líbila definice, že je to NUCENÉ kmitání- že tohle kmitání prostě člověk neovlivní, vyvolá to naprosto nezávislý podnět. Navíc, když je člověk zamilovaný, opravdu trochu kmitá:-P. Ale to je jen moje představa. Co sis u toho představoval ty?

Ostrich
12. 04. 2010
Dát tip
Moc by mne zajímalo, zda je za touhle povídkou něco víc. Zda to je hravé vyústění přemýšlení, nebo jestli to je jen lehký hravý nápad. Nedaří se mi to odlišit, protože ať dělám, co dělám, slovo rezonance ve mně indukuje kmity mé vlastní sítě významů - takže si nejsem jist, co jsi z vnímaného doopravdy psala ty a co jsem si přimyslel.

těša
29. 06. 2009
Dát tip
celkově pěkný, včetně skvěle vyjádřené pointy, která ani nepřitahuje pozornost, ani se neztrácí. Jen ta kytara mi, narozdíl od ostatních, připadá kýčovitá a zbytečná.

čučenka
26. 05. 2009
Dát tip
Ano, to znám - to je tetanie. :-) A v souvislosti s prudce se zvyšujícím počtem tohoto onemocnění se zdá, že rezonance přírody začíná být naléhavá. Že by s námi chtěla zatřást? :-)

Maeslo
21. 12. 2008
Dát tip
Tip. Žúžo myšlenka.

Winter
14. 12. 2008
Dát tip
Hezké, řekl bych, je to právě ta kytara, která jakoby odcizený "intelektuální absurdní" příběh vrátí příběh zpět k lidskosti. Což kvituji s povděkem. Jo, a prvmí odstavec šel určitě napsat s daleko méně "to" a bez použití "náhodný pozorovatel", kteréžto se dá pominout až někde uprostřed .) Takže tip.

Rabb
13. 12. 2008
Dát tip
nejsem si jistý, jestli jsem to pochopil správně, ale pochopil jsem to po svém a jsem spokojený.. :-) první odstavec je fajný, určitě by šel ještě vyšperkovat, o tom žádná, ale hezky, tak jak první odstavec má, uvádí do "problematiky" povídky.. další odstavce to celý odrazí do školních lavic, což já jakožto čtenář nemám rád.. jakože psaní o škole.. ..ale pointa na konci (pokud jsem správně pochopil) dobrá.. tak jako vysvětluje to.. chvění.. :-)

DaNdÝ
13. 12. 2008
Dát tip
nůůů nejdřív mi to přišlo tak nějako správně absurdní, pak esli sem z toho to moožná pochopil, tak to vlastně bylo spíš celý nějako metafora či co... Každopádně zajmavej nápad a líbil se mi ten obraz když se tam jakoby objevila kytara, to jako hned intuitivně vyvolávalo i ve mně ten rezonující pocit, ale měl bych výhradu k tomu zpracování a že je to celý takový nejasný, neříkám přímo zmatený, ale těžko jsem z toho měl jasno co vlastně má bejt řečeno

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru