Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jakoby poprvé

02. 01. 2009
19
27
4945
Autor
Oldjerry

Já vím.... to vše kvůli tomu pocitu, který neumím lépe zachytit. Atmosféru, vůni metráku horkého šumavského chleba a hlavně.... hlavně to, jak se ten starý pekař šťastně smál, jakoby se mu ten chleba povedl poprvé....

dvě žárovky ještě stačí potlačit svítání
polena praskají
pec žhne očekáváním
co chvíli vyplázne dvířky ohnivý jazyk
(to si ještě počkáš )

vedle díž polyká vsázku
podmáslí s vodou a solí
Hrst kmínu s fenyklem
přebíjí mdlou vůni mouky
nakyslý odérek kvásku

           se zrudlou tváří pekař
           kopist v rukou
           tančí a s těstem se mazlí

tak chléb se rodí

hrablem a metlou
vyžene oheň, oharky dřev
nastává sázení chvíle
v slámových ošatkách
bochníky ještě jsou bílé
dřevěnou lopatou
dozadu bochníky rodinám
blíž malé veky
-------------
           chvilka volna a káva
           dáme si páva
           to oknem už slunce zář
           žárovky tratí tvář
--------------
pecny na svítání ještě bledé 
teď lákavě zlatohnědé 

           z pece vystoupí chleba duch
           jak z lampy Aladina
           jako sloup ve vzduchu stojí 
          omamný hlavou nám točí

bochník ještě horký mistr skrojí
voňavou radost má v očích


27 názorů

Oldjerry
08. 02. 2009
Dát tip
Hej, Sarinka, málo vecí som robil v živote tak rad, ako pomáhat pri peci....vďaka

Sarinka
08. 02. 2009
Dát tip
Vidím ako dnes svoju starú mamu ako sadzala chlieb do veľkej murovanej pece. Mal nezameniteľnú chuť a vôňu... Krásne napísané *

Oldjerry
24. 01. 2009
Dát tip
Merlin - a vonící horkou moukou, kmínem a fenyklem avox - pro mne už je to taky jen vzpomínka, tenhle pán je TAM už skoro třicet let... Děkan, dívky

avox
24. 01. 2009
Dát tip
Připomněl jsi mi nejšťastnější období mého dětství, možná to někdy zkusím napsat, ale každopádně už teď díky a velikánský tip */

Merlin70
05. 01. 2009
Dát tip
Úplně jsem dostala chuť na čerstvý chleba, ale ne ten žmolkovitý umělý, ale domácí, křupavý.

Oldjerry
05. 01. 2009
Dát tip
tanec - Ď !

tanec
05. 01. 2009
Dát tip
Pěkné.T

Oldjerry
04. 01. 2009
Dát tip
Sašino - o tom je poezie : nad všechny definice je postřeh, že poezie je nevšední pohled na všední věci a děje. Díky a přijď zas.

Saša Deda
04. 01. 2009
Dát tip
Jerry, ještě že se díváš na vše s takovou poetikou. Dává mi to naději že se sama neztratím. Ten chléb voní až k mému monitoru. Ta radost z obyčejnosti, která je vyjímečně pěkná. :-)

Oldjerry
03. 01. 2009
Dát tip
Tosco, ten Vesuvančin - i nahoře částečně pomoučený - opravdu vypadá na šumavský - aspoň kabátkem, ale ten druhý taky vypadá dobře... o té plísni toho moc nevím.

Toscana
03. 01. 2009
Dát tip
A jeden bochníček s vysokým leskem, co byl slanou vodou smetáčkem otřený před i po upečení (o bílku jsem nikdy neslyšela):

Toscana
03. 01. 2009
Dát tip
vesuvanko, plesniví jen ten chleba, který v sobě má zárodky plísně už z pekárny, a to si staří pekařští machři nedovolili mít. Mamka mi vyprávěla, že když ještě doma pekla chleba její maminka (tedy moje babička), pekla ho do zásoby na 3 týdny pro pět krků v domě - skladoval se ve spíži zabalený v plátýnku, žádný igelit, a nikdy nebyl tvrdý jako kámen. Prostě když se něco dělá pořádně a s fortelem, tak to podle toho pak i vypadá.

vesuvanka
03. 01. 2009
Dát tip
Oldjerry - ty velké pecny šumavského chleba jsme kupovali pro náš tábor, který byl od Petrovic skoro 5 km pěšky, takže jsme dělali velké nákupy jednou za týden a ten chleba nám vydržel, vůbec nezplesnivěl, přestože jsme byli v poměrně vlhkém údolí u potoka :-)))

Oldjerry
03. 01. 2009
Dát tip
Člověk nikdy neví.... Dával jsem ji sem, protože ten pocit, který ani neumím pojmenovat, mne k tomu donutil (nikoli Mirek, promiň, Mirku). Děkuji vám, že jste mne podrželi svým pochopením. Tosco - kváskem, podmáslím a fenyklem a pozor ! na kilo mouky jeden středně velký vařený nastrouhaný brambor : vzniká chleba, který - pokud ho nesníte dříve - vydrží i týden jako čerstvý. Před pečením smetáček ? no třeba ano, ale lepší je to po vytažení z pece, smetáčkem a vodou s rozšlehaným bílkem. To se pak hnědá kůrka chleba leskne jak oči po páté trnkovici, ale to není šumavský typ....

vesuvanka
03. 01. 2009
Dát tip
nádherná báseň, vonící chlebem, jako bych u té pece byla, ale ve skutečnosti jsem nikdy neviděla pečení chleba. Moc dobře si vzpomínám na velké pecny chleba z Petrovic na Šumavě, byly vynikající :-))) Díky, TIP a bochníček chleba

Toscana
03. 01. 2009
Dát tip
A všiml sis, Jerry, že chleba zadělávaný skutečným kváskem, ne jen vodou zalitá hotová směs, jednak voní úplně jinak a jednak je to to jediné jídlo, které se ti opravdu NIKDY nepřejí? ;-) Diana - já do té staré pekárny s jedním pekařem a jeho ženou chodívala se svým dědečkem taky jako úplně malá holka. Bylo tam teplo a úžasně to tam vonělo.

moorgaan
03. 01. 2009
Dát tip
super napsany - je videt, ze o peceni neco vis - fortelnost a znalost remesla byla kdysi domena nasich dedu a mozna i otcu, s postupem globalizace, automatizace a pokroku spousta techto remesel vymre - budeme je znat pouze ze skanzenu a jarmarku lidovych remesel, ale prava chut vyrobku, ktere byly drive samozrejmosti nam a nasim potomkum uz bude odeprena.../**

Marcela.K.
03. 01. 2009
Dát tip
Moje kamarádka měla tátu pekaře. Bydleli naproti nám v ulici. Měla bych si ty chvilky zapsat... i proto mi Tvé řádky voní :-)

jednou jsme s mojí milou ve tři ráno potkali na Kampě kamaráda, který pracoval v pekárně. Nesl si zrovna domů voňavé rohlíčky. My jsme zas měli v batohu lahev vína, tak vznikl spontánní piknik v nočním parku...

Xenotoca
03. 01. 2009
Dát tip
Ten chleba bych aji zakous, jinak dílo není rozhodně můj šálek kávy :-)

macecha
03. 01. 2009
Dát tip
Oldjerry, úplně cítím tu vůni. Není krásnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Člověk v tom shonu života na ty krásné chvíle dětství zapomíná. Díky za to, že jsi mi je znovu připomenul. Patří to mezi ty pěkné! ***

pocta... ***

Diana
03. 01. 2009
Dát tip
Mám stejnou vzpomínku jako Toscana, i s tím omytím chlebů smetáčkem. Chodila jsem tam jako úplně malá s babičkou. Vzpomínám na plechy ještě syrových buchet a táčů, které pekař sousedkám přidal do pece. Pak jsme čekali na ten zázrak... Tohle patří k dílům, které mne nejvíc potěšily. Napsáno s láskou, barvitě, voňavě. T*******

Oldjerry
03. 01. 2009
Dát tip
Dík, ani jsem netušil, že by vás tolik mohlo mít zkušenost se atrrou pekárnou

Toscana
03. 01. 2009
Dát tip
Nádherné - vybavil se mi venkovský pekař z mého dětství, ke kterému jsme chodívali pro chleba. Ale ten ten chleba před sázením do pece "omyl" smetáčkem namočeným ve slané vodě. Po upečení se pecny leskly. A ta vůůůůně. Takový chleba už nikdy neochutnám, to byla delikatesa. *t

Niet nad čerstvý chlieb, len keby tam nebolo tak horúco....-t-

Norsko 1
02. 01. 2009
Dát tip
Kouzelník Chleba

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru