Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se to někdy schumelí, aneb některé věci jsou předvídatelné, jiné nikoliv..

03. 01. 2009
26
44
5161
Autor
čučenka

Některé dny se prostě fakt povedou.. a stokrát nic už umořilo kdekoho :-)

 

     Byla třeskutá zima a taky neděle. Rozhodla jsem se proto, že se svým, nedávno pořízeným trabantem zajedeme navštívit rodiče. Jízda proběhla bez problémů (jsem už byla skoro ostřílená řidička), rodiče měli radost a zvuky dětského dovádění za oknem svědčily o tom, že i klukům se odpoledne u babičky docela zamlouvá. Starší Tadeáš ovšem neměl tu výdrž a jako první utekl do tepla kuchyně, přičemž jen tak utrousil, že Robinek chodí po zamrzlém jezírku a že on ho už upozornil na možnost vymáchání. Postavila jsem vodu na čaj, uvítala  promrzlého otce, který nosil králíkům do králíkárny seno a ten mi sdělil, že Robinek chodí po jezírku a že ho odtamtud už vyhnal. Nalila jsem čaj do hrníčků a odešla na zápraží, abych zkontrolovala Robina, který opět chodil po jezírku. Už poměrně důrazně jsem mu řekla, že ten led opravdu není tak silný, aby byl úplně bezpečný a že jestli toho nenechá, tak se proboří. Osmiletý Robin mě informoval o tom, že jsem zbytečně úzkostlivá a led rozhodně vydrží.

     Maminka přinesla bábovku a tatínek se šel podívat na mého umíněného syna, přičemž jeho varování bylo děckem opět zamítnuto jako bezpředmětné. Za družného povídání jsme pojídali  bábovku, oheň v kamnech praskal, za okny bílé sněhové peřiny a hejna užitečného ptactva, které se slétalo do krmítka. Zimní idylka. A do toho bouchání na dveře.  

     Šla jsem otevřít a za dveřmi stál Robinek, velmi rozlícený faktem, že ten blbý led prasknul a on tam zahučel, což ostatně dosvědčovala i  kaluž na schodech a synkovy drkotající zuby. S výmluvně kamenným obličejem a beze slova jsem z Robina sloupala namrzající oblečení, nacpala ho do vany, rozmrazila teplou vodou, předala do péče jeho babičky a šla  hledat na půdu něco vhodného v odloženém šatstvu. Výsledná směska splnila účel, ačkoli o estetice se hovořit nedalo, ovšem suché boty jeho velikosti jsme neměli.

     Při odjezdu mi maminka navrhla,  že bych se mohla stavit k tetě Alence pro čerstvé mléko, že už určitě bude mít podojenou krávu a přinesla mi plastovou bandasku. Přenesla jsem provinilého neobutého Robina do auta, zabalila do deky, rozloučila se s rodiči, načež mě mírně znejistil fakt, že mi kdoví proč nesvítí dálková světla. Rozhodla jsem se, že takový drobný problém nestojí za řeč a rozjela jsem se za tetou. Když jsem jí líčila, jak Robinek chodil po jezírku, jak jsme ho postupně všichni varovali a jak tam nakonec doopravdy zahučel, tak se smíchem skoro nemohla trefit mlékem do bandasky. S odkazem na děcka čekající v autě, jsem se u tety moc nezdržovala a za chvíli jsem se k nim vracela i s bandaskou. Tu jsem jim podala na zadní sedadlo s doporučením, aby ji dobře drželi a mlíko se nevylilo. Zacouvala jsem,  abychom mohli vyjet a brilantně jsem se ve tmě vyhnula sloupu. Načež mi  Tadeáš opatrným hlasem sdělil, že přestože tu bandasku opravdu drželi, tak jsou oba politi mlékem a že dle jeho názoru  teta nádobu poněkud přeplnila.. Už jsem neměla slov.

     Vydala jsem se na cestu domovu a pozvolna ve mně narůstaly obavy. Začalo sněžit. Dálková světla nesvítila… cestu jsem ale dobře znala, takže tohle mě znepokojovalo jen z toho důvodu, že jsem neznala příčinu závady a děsila se nutnosti hledat nějakého opraváře.. Našinec se však nevzdává a proto jsem cestou občas knoflík přepínače vyzkoušela – a světe div se, dálková nakonec naskočila.. Před vjezdem do naší vesnice jsem předpisově přepnula světla na tlumená, tedy měla jsem to v úmyslu, ale zcela mě zaskočilo, když mi přepínací kolečko zůstalo v ruce a já jak Bludný Holanďan proplouvala s neosvětleným trabantem před služebnou naší policie. Ostatní řidiči mě fascinovaně sledovali a já abych dala najevo, že o tom vím, jsem střídavě rozsvěcela jediná použitelná světla, a to směrovky... Jednou rukou jsem přitom šátrala po temné palubovce a setrvale se snažila nacpat utržený přepínač na patřičné místo. Chápu, měla jsem zastavit, ale já měla před sebou vizi domova, za sebou dva prochladlé a promočené synky (topení nepatří k největších kladům vozů zn. Trabant) a v sobě narůstající pocit paniky.. Těsně před naší ulicí se mi to konečně podařilo a já vítězně rozsvítila reflektory a dojela k domu.  Ruce se mi  poněkud třásly.

S nesmírným ulehčením, že je všem problémům konec, jsem zastavila, otočila přepínačem světel a ten mi opět zůstal v ruce… Reflektory osvětlovaly dvůr a nedaly se vypnout, na rozdíl od mého mozku, který už vypověděl službu sám od sebe. Nechala jsem auto autem, popadla bosého Robina do náruče, vynesla ho do schodů a šla jsem si do kuchyně nalít trochu rumu, který mi zbyl z výroby vánočního cukroví.

     Bylo mi všechno jedno. Seděla jsem kuchyni v kabátě, tělem se mi rozléval příjemně otupující pocit a přemýšlení nad tím, jak proboha zabráním úplnému vybití autobaterie mi přerušil šťastný hlásek Tadeáše, který mi oznamoval, že se mu čudel podařilo správně umístit a světla vypnout. Zlaté děcko moje...

 


44 názorů

Sebastiana
04. 12. 2009
Dát tip
Úplně jsem to viděla.

Makoves
23. 10. 2009
Dát tip
Pěkně píšeš.

Robinia
23. 09. 2009
Dát tip
báječné děti :-)

clovrdik
27. 03. 2009
Dát tip
:-))) fakt dobře napsaný :-)

Lepší než předchozí. Byť stylově totéž, dělá tomu dobře delší stopáž a nesoustředění se pouze na jednu jedinou historku.

hezký příběh,hezky napsaný

čučenka
24. 01. 2009
Dát tip
Moc děkuji, Aiwo, za upozornění - je vidět, že čteš pozorně - záměnu jmen jsem opravila. Taky moc díky za vtipné komenty, jsem se u nich zasmála.. :-))

čučenka
21. 01. 2009
Dát tip
Jsem ráda, že tě moje malé neštěstíčko pobavilo :-))

Já se těším na další. Škodolibost, to je veliká radost.

Milhausek
14. 01. 2009
Dát tip
myslí to s tebou upřímně, je to socan

čučenka
14. 01. 2009
Dát tip
A ty jsi jako kdo? :-D

lajo
14. 01. 2009
Dát tip
Poslal jsem ti vážnou, upřímně myšlenou kritiku, ale nemůžu ji najít. Vyžádej si ji!

čučenka
14. 01. 2009
Dát tip
Páni a tys to přečetl celé a vůbec jsi neusnul? Ale to je milé :-)))

lajo
14. 01. 2009
Dát tip
Dlouhý, únavný životopis. Jako psychiatr bych ho předpisoval jako osvědčenou pomůcku k usínání. Jako kádi za trest až pětkrát přečíst (podle stupně provinění). A jako milenec? - "Ale až potom, prosím."

avox
08. 01. 2009
Dát tip
Kouzelné čtení, tady můj tip nesmí chybět :-)) */

Imogen
07. 01. 2009
Dát tip
Řekla bych, že nadhled získáš spíš zkušeností... která je většinou přímo úměrná věku, ale nemusí. Mě často chybí.. o to víc ho ocenim. Jsem docela veselá osůbka, ale víš... ono smutný věci jsou lehčí na vypsání, veselý, sluníčkový většinou zůstanou uvnitř, což je dost škoda, a vypadá to už na civilizační chorobu. Tak aspoň že to ještě nepostihlo všechny ;)

čučenka
07. 01. 2009
Dát tip
No jo, ty sama taky píšeš spíš nevesele, viď, Imogen? Chápu, že se člověk chce ze svých smutků vypsat.. Ale když už dosáhneš určitého věku, tak už to všechno vidíš trošku z nadhledu. Teda aspoň doufám. :-)

Imogen
07. 01. 2009
Dát tip
Pěkné, ale hezké :) Přinášíš s sebou svěží vítr do poslední dobou depresivního Písmáckého panoptika a dokážeš rozesmát! Pozdravuj děti (nutno říct,že mě v osmi zmrzlá jezírka fascinovala úplně stejně;)!Tip! :D

nonamebeast
07. 01. 2009
Dát tip
:-)

kunka
06. 01. 2009
Dát tip
si ma prekukla :-)

čučenka
06. 01. 2009
Dát tip
No, nejspíš tak trochu jako mumie, ale vzhledem k tvé čilosti bych umazala tu první desítku a pak by se vidělo :-)

kunka
06. 01. 2009
Dát tip
ha-ha, to už mi písala nejaká baba, že by rada videla ako vyzerá človek čo má 1032 rokov... :-)

čučenka
06. 01. 2009
Dát tip
Teda, jak jsem se dívala na tvůj datum narození, tak ty jsi spíš dítě svaté říše Římské... :-)))

čučenka
06. 01. 2009
Dát tip
No, však já taky.. :-)

kunka
06. 01. 2009
Dát tip
ja som dieťa z Československa, takže nemám problém :-)

čučenka
06. 01. 2009
Dát tip
Tobš se chtělo číst povídky v češtině? To je od tebe fakt moc milé, díky za návštěvu :-)

kunka
06. 01. 2009
Dát tip
keď ide, tak ide... :-)

i mokré děti jsou šikovné :o)

Safián
04. 01. 2009
Dát tip
Tip

jejdavilda
04. 01. 2009
Dát tip
*

Oplatilo sa prísť a naozaj asi si vďaka Tebe tie poviedky nakoniec naozaj zamilujem... možno len tie Tvoje!

čučenka
04. 01. 2009
Dát tip
Kde, beketko? Řekni kde, já přečtu a roztrhnu ho jako hada! :-)))))

čučenka
04. 01. 2009
Dát tip
Jasňačka, Vaude :-). My, co nemůžeme cestovat po světě, si koupíme meziosadové vozítko, a život se nám změní v jedno velké dobrodružství v malém. Nikdy nevím, jestli dojedu, kam dojedu, co mi cestou upadne, nebo co se porouchá a kde skončím..

Vaud
04. 01. 2009
Dát tip
ty sis toho Tráboše koupila, aby sis užila víc legrace - jinak tomu nemůžu uvěřit :-)) *

Bíša
03. 01. 2009
Dát tip
t.

Tragicus
03. 01. 2009
Dát tip
Proto se mi také dnes líbila tato povídka nejvíce - na nic si nehrála.

čučenka
03. 01. 2009
Dát tip
Dík za shovívavost, Tragicusi :-). Já vím, že je to jen kravinka.

Tragicus
03. 01. 2009
Dát tip
No, na to, že je to vlastně kravina se mi to docela líbilo, hlavně vyjadřování dětí, resp. jeho popis, "dle jeho názoru teta nádobu poněkud přeplnila" nebo "informoval o tom, že jsem zbytečně úzkostlivá". :]

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru