Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

01 První písnička - Průvodce písničkou

09. 01. 2009
0
1
2583
Autor
Zolo

Jako autor tohoto článku se nesnažím poučovat o tom jak psát písničky. Můj záměr je pouze inspirovat ty, kteří začínají nebo neví jak na to a předat něco málo ze svých zkušeností.

Co mě přimělo napsat první písničku? Snad i to, že jsem se naučil na kytaru akordy ADE a pak, to „nějak“ přišlo. Sladký cajdák o pěti slokách, který jsem nazval tak, jak začínala první sloka: „Řek jsem jí slečno“ (mp3 a text), ve kterém jsem si ve 13 letech vylil srdce, že mě žádná holka nechce. Ale nějakou písničkou to všechno začít muselo. Ani v nejmenším jsem neřešil, jestli by písnička měla mít sloky a refrény a jak písničce dokáže prospět „bridge“. Byl to zážitek, ze kterého jsem měl pocit nepopsatelné radosti, který jsem si chtěl každou další písničkou zopakovat a je tomu tak dodnes.

 

Otázkou zůstává, co bych tenkrát v případě mé první písničky udělal lépe? Jsem si jistý, že mohla mít propracovanější text i melodii. Ale určitě tou největší chybou by bylo, kdybych ji vůbec nenapsal, stejně tak jako i žádnou další. Začíná to první písničkou, ať je jaká je. Žádný učený z nebe nespadl. A z vlastní zkušenosti vím, že se dá ve psaní písniček stále zdokonalovat a dnes po mnoha letech zjišťuji, že jsem kolikrát byl blízko skvělé písničce a jen proto, že jsem ji považoval za něco nedotkuntelného až posvátného, zůstala v šuplíku. Psaní textů a písniček je také o jejich přepisování.

 

Jestliže je pro někoho uspokojivé psát písničky jen tak pro sebe, nebo se chce odlišit a záměrně svou tvorbu označuje jako alternativní, vše je v pořádku. I žánr jako je folk nepotřebuje mnoho o písničce vědět, neboť tvoří z vnitřní potřeby se podělit o své nitro, čímž rozhodně nemíním říct, že by jiné žánry měly zůstat o vnitřní pocity ochuzeny a folkař by se konečně nemohl dobrat toho, proč se pořád na tu Portu ne a ne dostat. Pokud ale máte ambice, najít v hudebním průmyslu uplatnění ať už pro sebe jako intrepret nebo coby autor textů či melodií, pak by vám série článků Průvodce písničkou mohla být na cestě za svým snem užitečným sluhou.

 

Pro začátek… Jakou strukturu mají hity, které hraje vaše oblíbená hudební stanice? Kolik taktů trvá, než začne zpěv? Zaujme vás úvodní řádek textu natolik, že chcete slyšet víc? Najdete ve skladbě svého oblíbeného interpreta bridge? Žijeme obklopeni spoustou písniček, které píšou mnohem lepší skladatelé. I oni se zabývají tím, jak udělat tu další písničku ještě lepší, jsou zoufalí, když jim to nejde a skáčou radostí, když nápad konečně přijde.

 

Diamanty jsou krásné a vzácné, protože vznikají za vysokých teplot a pod vysokým tlakem. A nejen to, jejich těžba je provázena otrockou dřinou. Skládání skvělých textů a melodií má s nimi tolik společného!


Copyright © 2009  Saša Kirilov


1 názor

proč ne, i když pochybuju, že by někdo uvažoval způsobem "dnes se pokusím napsat svou první píseň" - pokud má k muzice blízko, tak už dávno v hlubokém dětství svou první písničku zkomponoval a nahrál na jednostopý magnetofon Tesla

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru