Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

02 Nepodceňujte své nápady - Průvodce písničkou

09. 01. 2009
0
0
2359
Autor
Zolo

Jako autor tohoto článku se nesnažím poučovat o tom jak psát písničky. Můj záměr je pouze inspirovat ty, kteří začínají nebo neví jak na to a předat něco málo ze svých zkušeností.

Dnes si jen marně zkouším vybavit několik písniček, které jsem složil v začátcích. Škoda, jejich hodnotu jsem pochopil až teprve časem. Možná by je šlo přepracovat nebo vytáhnout zajímavou myšlenku pro jinou písničku. Nebo se nad nimi třeba jen zasmát a vzpomenout si na příběhy, které jejich vznik provázely. V dnešní době digitální technologie je záznam a jeho uchovávání o hodně jednodušší, ale o to více je i snazší tomu nevěnovat pozornost.

 

Podcenit významu archivu nedoporučuji. Je více než dobré si zaznamenávat nápady v jakékoliv kvalitě a množství kdekoliv a kdykoliv. Žádný není úplně špatný, kromě nápadu to nechat na později. Naštěstí už většina mobilů má záznamník a v nejhorším si podklad pro svůj příští velký hit, můžete stáhnout i od někoho ze svých přátel „blůtůčkem“ později… Pamatuji si dobu, kdy jsem neměl mobil se záznamníkem. Prostě jsem si zavolal do vlastní hlasové schránky a později nápad přezpíval do počítače. Věřím, že tento problém dnes již nikdo nemá. Občas vypadám jako blázen, když v metru nebo v restauraci telefonuji a místo abych hovořil, tak zpívám na záznamník … Výhodou je záznamové zařízení v blízkosti postele, dost jich přichází právě, když se ukládáme ke spánku nebo probouzíme. Ale jak už jsem řekl, nic není bláznivější než to nechávat na později, kdy je nápad zcela nenávratně zapomenut. Jedna z písniček, která by nevznikla, bez toho aniž bych do mobilu zaznamenal nápad a po letech ho použil, je Good as it gets (mp3 a text).

 

Úplně první archiv jsem měl na „obyčejné“ audio kazetě, z níž jsem záznam s příchodem počítačů za pomoci kamaráda, převedl do digitální podoby a nápady začal třídit. Můj archiv můžete posoudit z obrázku. Nejvíce ho používám, když spolupracuji s textaři, kteří píší nejprve text bez hudby. Nejprve procházím složku „Neotextované“ v níž uchovávám hotové písničky, jimž chybí jen slova. Když tam mám smůlu, zamířím do „Unreleased“, což jsou hotové věci, ale z nějakého důvodu zůstaly „na ocet“. Postupně pokračuji k nápadům roztříděným podle mého odhadu „jakosti“ do složek A, B, C. Tak postupně hledám melodii vhodnou pro text, na kterém pracuji. Když se zadaří a frázování sedne, zrovna tak jako nálada, dotvářím písničku podle toho, co je potřeba. A když nic nenajdu? Uvařím si kafe a zapnu nahrávání. Stejně tak mám roztříděné nápady na názvy písniček nebo rozpracované texty.

 

Ve složce „Zpracované“ mám uložené prvotní „skicy“, ze kterých písničky vznikaly. Obvykle tak jednou za rok si pak udělám pár hodin času a jen tak se v nápadech prohrabuju. Rozhodně jestli na mě můzy někdy zanevřou, tak jako tak budu mít co dělat, kdybych měl dokončit vše, co jsem nasbíral. Archiv a rozpracovaná dema pro jistotu jednou za půl roku zálohuji na externí disk pro případ, že notebook někde zapomenu nebo má data schramstne virus, pochutnávající si možná právě na vašich nápadech … :(


Copyright © 2009  Saša Kirilov


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru