Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tony a výlet na Měsíc

11. 01. 2009
8
20
3825
Autor
Micro

Napsáno kolem září roku 2005. Adaptace mého snu.

Sledoval kapky deště, jak v rytmickém tepání klepají do okna jeho obýváku. Trvalo to dny a celou tu dobu se nehnul z místa. Jeho oči nepřítomně hleděly ven, a když už to trvalo pár dlouhých týdnů, začal si prstem spojovat ty největší z kapek s těmi menšími, aby měl jistotu, že je na světě ještě nějaká rovnováha. Občas zamrkal a v té chvíli pochopil, že se mraky rozestoupí a nastane změna. Necítil únavu, necítil hlad ani nechuť, odklopil svůj pohled stranu a zabodl ho do starých kyvadlových hodin. Udělal několik kroků, a dříve než se ukazováčkem pravé ruky dotkl zaprášené hodinové ručičky, která v doupěti ztuchlého vzduchu zemdlele odpočívala, první zlatavé paprsky slunce rozrazily černé mraky a vnikly do pokoje, ve kterém právě byl.

   Hodinová ručička směřovala k římské číslici šest. Dotkl se jí prstem, a jakmile ucítil ten známý studený záchvěv, který jím po každé bouři, každém prvním paprsku a doteku ledového kovu projel, ukanula mu z levého oka slza. Dotkla se jeho zsinalých lící a přes chuchvalce prachu se pomalu sunula dolů. Za ní se nejistě rozestupovalo údolí zčervenalé obnažené tváře.

   Tony pochopil. Opakovalo se to tak často, jak často úder jeho srdce rozbouřil krev v jeho těle, a teď nastal další cyklus. Věděl, co má dělat. Pohnul ručičkou směrem k sedmičce, a ač cítil, že mu tím uniká z těla síla, musel svou povinnost dokončit. Každý musí. A on si na to už zvykl. Je to nevyhnutelné.

 

   Tony se loudal po okolí a co chvíli vyndal ruce z kabátu a nesměle je nechal topit v zimním ostrém slunci. Nevěděl, kde zrovna je a ani netušil, kam má namířeno. Bloumal pustým městem, které bylo ještě před třemi hodinami plné černých stínů – stejných, s rukama v kapsách, bloudících a tápajících. Víčky si zakrýval oči před slunečními paprsky a snažil se uvědomit si, co nastane v blízké budoucnosti. Vzduch, který vnikal do jeho plic tak nepravidelně, jak často Tony pozoroval za ranního rozbřesku měsíc obcovat se sluncem, čpěl neznámou touhou. Nedovedl ji pojmenovat, ale od čtyř hodin jím čím dál tím intenzivněji cloumala. V té chvíli se začal měnit… Je to jako věčnost.

   Zrychlil, a ač tušil, že se vydává na okraj propasti, nedovedl tu potuchu, ten pocit, žádným způsobem ovlivnit nebo ho změnit.

   Zastavil se až pár bloků za továrnou, nad jejímiž komíny zamrzly mraky černého dýmu. Rozhlédl se kolem sebe a všiml si, jak nad potokem pokrytým ledovou peřinou prolétává motýl. Uhodil pohledem do jeho pestrobarevných křídel a pozoroval, jak se klikatě ubírá blíž a blíž k jeho nohám. Pokrčil se a dotkl se dlaní lesklé plochy. Ani to s ním nehnulo, nic necítil. Zvedl se a sledoval motýla, který byl už téměř u něj.

   Tony začal utíkat. Běžel a běžel, neotáčel se a ani nedýchal. Utíkal.

   Zastavil se až na zastávce autobusů, v době, kdy černá noc pronikla nad zdejší město a kdy jediným zdrojem světla zůstala lampa, která stála kousek od něj a díky které Tony poznával obrysy a stíny předmětů. Dotkl se sloupu, na kterém byla pověšená cedule s obrázkem autobusu, a když nic neucítil, přistoupil až k samotnému zdroji světla a nějakou chvíli hleděl do jeho oslnivého srdce.

   Tony sklopil hlavu k zemi. Nemělo to cenu, předtím nechtěl, teď to nejde.

   Ocitl se zase v obýváku a pozoroval kapky deště klokotající za jeho oknem v milionových armádách. Byl zase klidný. Jednou nechtěl, podruhé nemohl. Nezbývalo mu nic jiného než čekat, až nastane chvíle, kdy bude moci spojovat malé kapky s velkými a kdy poprvé zamrká na přicházející paprsky. Pak se zvedne, a i když mu při pohlazení kovové ručičky prostoupí tělem mrazivý pocit, jen to a nic jiného má v jeho životě smysl.

 

   Tony se procházel po Měsíci a usmíval se. Našlapoval opatrně a nemohl se nasytit toho překrásného pocitu. Nachodil celých sedmdesát kilometrů a…

   Pak rozrazili dveře jeho pokoje neznámí muži oblečení v černých a bílých pláštích. Zatkli ho a vystavili mu trest za to, že se odvážil snít. Za každý kilometr mu vyměřili pokutu a Tony v té chvíli ztratil vše. Neměl na uhrazení škody. Nucená exekuce. Přišel o byt a to byl jeho konec. Už nikdy nemohl posunout ručičku k další číslici, ale i tak v posledních chvílích pocítil, že to za to stálo, utekl z klece.

 

   Příběh o Tonym se vypráví malým dětem ve školkách i v prvních ročnících základních škol, aby pochopili, jak svět, na který se nedobrovolně dostali, funguje. Hned v raném věku musí vědět, že odvážit se chodit po Měsíci už dávno není výsadou jejich snažení a smyslem jejich bytí. Mohli by totiž skončit jako Tony. Mohli by se při pokusu chodit po Měsíci dobrat svého smyslu a vyhovět svému nitru. Tak přece svět černých stínů a kyvadlových hodin nefunguje.


20 názorů

Micro
26. 03. 2009
Dát tip
Dík :)

DaNdÝ
14. 03. 2009
Dát tip
sen nesen, co se týče nějaký tý lyriky a imprese, na kterou je to tak jako tak zaměřený, jedná se o to lepčí, co se dá přečíst, z toho bych soudil, že už autor víc jak se to má psát, což neví a snaží se vo to spousta začátečníčků. tak tip no.

Micro
02. 02. 2009
Dát tip
A: nic tím nechci obhájt :) jj, viděl sem to jako film, což na tom bylo strašně zvláštní, i to, jak to jako by bylo smysluplnný (surrealisticky a symbolicky smysluplnný) v tom snu... a i když je to tři roky, mam to dost v hlavě, ty jednotlivý obrazy... doceal rád bych z toho udělal třeba 5 minutovej surr filmeček, ale nebylo by to moc lehký no... V: jj, de přesně o to... :)

Micro
02. 02. 2009
Dát tip
A: nic tím nechci obhájt :) jj, viděl sem to jako film, což na tom bylo strašně zvláštní, i to, jak to jako by bylo smysluplnný (surrealisticky a symbolicky smysluplnný) v tom snu... a i když je to tři roky, mam to dost v hlavě, ty jednotlivý obrazy... doceal rád bych z toho udělal třeba 5 minutovej surr filmeček, ale nebylo by to moc lehký no... V: jj, de přesně o to... :)

Micro
02. 02. 2009
Dát tip
A: blbě sem se vyjádřil, konstrukt to je, ale nemá takovou povahu, jako vytváření kompletně nový fikce (ať už jakýhokoliv formátu a žánru), která je vyloženě tvořená na principu konstruování s cílem nějaký exprese a především určitýho konkrétního působení na čtenáře (který může bejt ve výsledku jiný, než autor zamýšlel, ale de o to, že to autor konstruuje jako novou fabuli část po části, motiv za motivem a ne jen přepisuje - v tomhle případě v podstatě doslova - něco, co už jako by existuje - i když to autor "viděl" jako příběh - sen - ve své hlavě, bez toho, aniž by do něj zasahoval, nekonstruoval ho). Tohle je přepis snu, nekonstruoval jsem to s těmihle úmysly...

Micro
02. 02. 2009
Dát tip
Hou hou hou lidi, tohle krásně otevírá diskuzi na téma itnerpretace díla popřípadě percepece literární díla (nebo rejpání se v jeho genezi, repsketive "co tím autor chtěl říct", nebo jaký odstavec s jakým smyslem napsal). Podle mě je to nesmysl. Uvedu to na pravou míru. Jak je napsáno, je to záznam mého snu. Takže se nejedná o konstrukci, ale o přepis toho, co se mi zdálo, opravdu se mi to zdálo - stejně surr - i ve stejném pořadí, stejné motivy atp., tady jsem to jen převedl do literární podoby. A ano, zdálo se mi to i s tím koncem (Měsícem). Jediné, co jsem připsal, byl úplně poslední odstavec, který je evidentně jako by našroubovaný a "zbytečný" (proto je jiným písmem a třeba ho ani nemusíte číst), ale to je věc autora, co kam a proč napíše, a věc čtenáře je, jak si to intepretuje no... To jen pro upřesnění :) jinak díky za komenty, kdo nestojí o avízo, omlouvám se za něj

leenai
01. 02. 2009
Dát tip
Výborný střípek. S tím, jak mu tvoříš pozadí - skoro románového nádechu - kondenzuje jeho živost. Tu mašli na konci (vprovod do pointy) chápu, odráží pocit určité zbytečnosti, který autorovi uniká mezi prsty, když tvoří něco podobně neobejmutelného. Mozaikovitost je ošemetná, samozřejmě.. a pocit nutnosti ospravedlňovat takový text na konci cítí každý trochu jinak. Takže nemůžu soudit, zda konec funguje lépe či hůře pro samotný text. Co mi skřípalo mezi zuby, byl úvodní odstavec. Je - ať už to zní v kontextu sebedivněji - trochu rozvláčnější, než čtení snese. Celkem ovšem smekám, vidím ten um, který umí i střípky oživovat, což je pro mě metou.

itsx
29. 01. 2009
Dát tip
první část pro mě dokonalá ***

Micro
20. 01. 2009
Dát tip
Díky díky za komentáře:) No klidně, co to znamená a kolik za to dostanu? :-D

StvN
16. 01. 2009
Dát tip
Micro, souhlasil bys se zařazením této povídky do Povídky měsíce za leden?

Winter
16. 01. 2009
Dát tip
Hele, Stývne, co nakonec povídka měsíce? - přeci jenom je to jedna z těch lepších povídek, co jsem zde za poslední dobu četl.

Tragicus
13. 01. 2009
Dát tip
Ano, souhlasím se StvNem, začátek je takový Bergmanovský a celkově je to výborné, pak jsi (což se mi také stává) tam vnutil nějakou myšlenku a jde to poznat, je jako pěst na oko.

Winter
11. 01. 2009
Dát tip
Sakra, napsal jsem takovou pěknou kritiku, a teprve pak si všiml, že o ní nestojíš .) Takže jenom zvolám: líbítip!

StvN
11. 01. 2009
Dát tip
Dokud jsi se toulal ve sféře snové lyriky, tak se mi četlo dobře. Je to hezky napsaný. Ale ten konec, jak ses tomu snažil dát nějaký smysl, mi přijde jako přišroubovaný navíc. Klidně bych se obešel bez něj.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru