Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na šibenici osudu

19. 01. 2009
1
8
1204
Autor
Lúmenn

Osud mi upletl oprátku -

ze slz, které jsem vyplakala

z krve, kterou jsou prolila

z chvilek, které jsem proklínala

ze srdcí, která jsem zranila.

 

Osud mi upletl oprátku,

ta mi teď hrdlo stahuje.

Má duše ale stále síly sbírá

mé srdce také ještě neumírá

mé srdce, které pořád miluje.

 

Osud mi upletl oprátku -

ze všech mých slov a ze všech skutků,

z černé tmy, do níž jsem se skryla

ze všech těch lidí, kterými jsem byla,

z mého prokletí a z mého smutku.

 

Osud mi upletl oprátku,

jak kočka s myší se mnou hraje si!

Čeká až poslední slza dotkne se země

čeká až všechna láska vyprchá ze mě

a pak mě na ní oběsí.


8 názorů

Grungie
04. 02. 2009
Dát tip
Nádhera.. Když člověk porozumí a ví, co za slovy se skrývá...

johanne
21. 01. 2009
Dát tip
Mně je jasné, že tě to konstatování o patetičnosti jsi čekala, to musí čekat každý, kdo takhle píše :). Rýmy nejsou přežitkem, jak už psala hunllef, ale musí se to umět. Je ale fakt, že s tímto typem poezie se musí dost těžko shánět vydavatel (čistě hypotetická situace, vydavatel se pochopitelně těžko shání pro poezii vůbec), ale píše se tak i dnes (třeba když jsem četla Chilliu od Petra Čichoně, byla jsem naprosto konsternována :), bylo to strašné, snad horší než tvůj text tu). Moderní básně nejsou bez emocí, jen ty emoce nejsou tak zjevné. Ad "psát pro myšlenku je zbabělé a umí to každý". To teda ani náhodou :). vlastně moc nevím, co tím bylo myšleno.

hunllef
21. 01. 2009
Dát tip
Rozhodně bych rýmy jako přežitek neviděla, naopak. Máš pravdu, každému vyhovuje něco jiného... Napsat opravdu dobré rýmy je kumšt, a ty Tvoje se MNĚ dobré nezdají. Ale věřím, že je spousta lidí, kterým se líbí. Takže hodně štěstí v další tvorbě ;)

Lúmenn
21. 01. 2009
Dát tip
Děkuji za kritiku, čekala jsem přesně tohle:) já mám naopak patetický styl raději, než moderní básně bez emocí, ale každému podle libosti;) Ovšem, vím že rýmy jsou dnes také přežitkem, ale rýmuji ráda, je to těžší, nové rýmy se už snad ani nedají objevit...ale psát jen pro myšlenku je trochu zbabělé a umí to každý. A pořád dokolečka tytéž obrazy...no, jak to cítím, tak to píšu, co naplat :)

hunllef
20. 01. 2009
Dát tip
Ne ne, toto fakt ne... Líbí se mi ta myšlenka, ale, jak už bylo napsáno výše, její vyjádření není nijak objevné...zkrátka je to nuda. Souhlasím s ArtRozou v tom, že ne vždy je potřeba všechno soukat do rýmů...

ArtRoza
20. 01. 2009
Dát tip
Mnoo opat - paci sa mi myslienka a "namet" obrazu, ktory sa snazis namalovat. Ale je to ako keby si mala dobry napad, ale basen skladala jak v hre scrabble - s tym, ze z vrecuska lovis rymy pomocou 20 slov - slzy, ranene srdce, krv, tma, smutok... A mozno by tam nemuseli byt 3 bodky, ale len jedna. Kocka ktera si hraje s mysi... Tom a Jerry? Skus obohatit slovnik alebo napisat nieco bez rymov, len pre myslienku, hm? Vela zdaru ;)

johanne
20. 01. 2009
Dát tip
Myslím, že kýč to není, kýč vždycky předstírá a tu si snad i autorka je vědoma určité nevhodnosti svého vyjádření (čímž jsem chtěla říci, že asi jde spíš o transformaci z všednosti do neobyčejnější roviny, než o stylizaci do pozice básnického génia). Kupodivu to má aspoň logiku, což není tak běžné :). Jinak, samozřejmě, dnes už se poezie píše o dost jinak. To neznamená, že by patetické vyjádření muselo být nutně špatné (i když osobně to velmi nerada čtu). Předložená báseň rozhodně není dobrá, ale v případě, že autorka nebude trvat na její úžasnosti a připustí možnost pozdější reflexe, může být vykročením někam dál.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru