Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ESKYMO

21. 01. 2009
20
29
4894
Autor
macecha

Kokosová chuť eskyma
je pro mne hřích
mých pět let připomíná
a krádež peněz
na chléb určených

ta sladká chuť
mísila se s chutí krve
když táta
svojí mozolnatou rukou
rozsekl mi ret

miloval mě
já však lhala
tvrdohlavá již tehdy
pravdu nepřiznala
a on měl vztek

čekal pláč
já neplakala
neprosila
nechala se zbít do krvava
a do dnešních dnů nevím
co zlého způsobilo,
že jsem to dopustila

prominul mi jistě dávno
zapoměl na to co se stalo
já vzpomenu si vždy
když zmrzlou pochoutku si kupuji
a do dnešní dnů
cítím krev a stud
těch let minulých

29 názorů

macecha
10. 07. 2012
Dát tip
Sluníčko, díky :)

skvěle napsáno, obrazy úplně samy za těmi slovy naskakují :) *

macecha
12. 03. 2009
Dát tip
guy - dnes nemá chuť nic tak, jako zamlada. Není to asi jen jiným technologickým postupem, ale také možná proto, že tenkrát jsme to jinak cítili a jinak si toho vážili. O cenách radši pomlčím :-) Díky za návštěvu.

guy
12. 03. 2009
Dát tip
taky mi to připomíná doby minulé .. ani ne tak ta chuť, protože dnešní eskyma mají do těch bývalých, co za mých dětských let stály paďoš, dost daleko, ale to slovo samotné :-)

macecha
23. 01. 2009
Dát tip
Jontiku- chlapče, kde se touláš tak dlouho. Vrať se mezi nás a něco zase napiš. Vždyť Ty jsi mi "Písmák" doporučil a pak si zmizíš!!?? Tak, děkuji za tip. Ahojky a měj se fajn, ať se Ti konečně začne dařit.

macecha
22. 01. 2009
Dát tip
Jiří, přiznal jsi se, já ne, jsem tvrdohlavá, možná jsem si výchovných pár facek a vysvětlení zasloužila, ale ne tolik, že to bolí ještě dnes. Robinie - děkuji.Souhlasím s tím,že by malé děti neměly být bity hlava nehlava, ale sem tam výchovný žduchanech neuškodí, obzvláště některým výrostkům :o))

Robinia
22. 01. 2009
Dát tip
Maceško, moc hezky napsané... nutí k zamyšlení. To, že dospělý zbije malé dítě, je asociální. Musím souhlasit s nerouškem.

nostalgik
22. 01. 2009
Dát tip
... místo svačiny jsem peníze utratil za lístek do kina... a přiznal jsem se. Moji rodiče byli shovívavější. ***

macecha
22. 01. 2009
Dát tip
mašinfíra - v tom Ti bohužel musím dát za pravdu. V Brně je lidí této národnosti hodně a je třeba tam být obezřetný. I dnes. Diano - děkuji.

Diana
22. 01. 2009
Dát tip
Nádherná báseň! T********** (Mnoho nás nekrade a žádný takový zážitek z dětství nemá. Stačí přece vysvětlit! Ta báseň je k pláči...)

mašinfíra
22. 01. 2009
Dát tip
neroušku a vildo nekazte celkový dojem z macešina díla...je to tak dojemné... Já dostal v pěti letech také pět korun od pradědy v Brně, abych si šel koupit do cukrárny nějakou sladkost, ale nedošel jsem tam, obstoupily mě větší děti tmavé pleti (tenkrát se jim mohlo říkat cikání) a dali mi pěstí, a těch 5 korun mi sprostě sebrali z ruky. Šel jsem zpět domů s brekem a tam jsem dostal od pradědy z druhé strany...tak kde je nějaká spravedlnost ? JESTLI VŮBEC JE...

neroušek
21. 01. 2009
Dát tip
******************

jejdavilda
21. 01. 2009
Dát tip
neroušek dospělí se trestaj psychicky, píšou do písmáka a maj škodolibou radost, že to čtou druzí ( nemá žádnou souvislost s dílkem macechy)

macecha
21. 01. 2009
Dát tip
neroušku,byla jsem tak malá, že jsem ani nevěděla, že jsou to peníze. Ležely na parapetu okna, byly papírové, myslela jsem si, že je to obrázek. Až děti venku mě poučily a zavedly do obchodu. Možná,kdybych to tátovi řekla, že by mě tak nebil, ale moc si tím jista nejsem, protože nás opustil,když jsme ho, my děti, nejvíce potřebovaly. Fyzické násilí - poslední dobou nabývá na síle. Trpí tím samozřejmě, ti slabší. Ženy,děti a staří lidé.

neroušek
21. 01. 2009
Dát tip
PS. neroušek je proti fyzickému trestání,je to svinstvo,ostatně je to zřejmé z toho,že dospělí se mezi sebou také fyzicky netrestají.******

neroušek
21. 01. 2009
Dát tip
Neroušek má pro Macechu ještě radikálnější názor: 1)bijící otec nebyl v právu v žádném případě 2)malá Macecha neudělala žádnou krádež,dokonce žádnou špatnou věc,vzít peníze rodičům bez dovolení není krádež 3)dokonce ne každá krádež je morálně odsouzeníhodná ***************************************************

macecha
21. 01. 2009
Dát tip
moorgaane, díky.

moorgaan
21. 01. 2009
Dát tip
kazda takova zkusenost zanecha hluboke vrasky.. ale tahle vraska stoji za to!.. povedlo se ti to../**

macecha
21. 01. 2009
Dát tip
Bíša- přesně tak. Díky za tip jejdavilda - nejsem proti občasnému plácnutí, ale když tě otec bije šňůrou od žehličky tak, že máš podlitiny, bije tě do tváře, že máš zlomený nos, to už se výchovným nazvat nedá.

jejdavilda
21. 01. 2009
Dát tip
já teda nevím zda souhlasit z nerouškem. pokud to byl ojedinělý otcův výchovný přestupek a neminul se účinkem tak se to pochipit dá. Hlavně v dnešní době*

Bíša
21. 01. 2009
Dát tip
Vzpomínky z dětství k poučení a nezapomnění...

macecha
21. 01. 2009
Dát tip
avox- díky, tos mě opravdu potěšila

avox
21. 01. 2009
Dát tip
první z tohoto kola, kterou jsem přečetla a myslím, že je úžasná! */

macecha
21. 01. 2009
Dát tip
Neroušku,na jednu stranu s Tebou souhlasím, na druhou stranu, už bych nevzala ani desetník. Dalo mi to za vyučenou. Sice dost brutálně, ale pamatuji si to dodnes a hlavně ten pocit studu, ten byl nejsilnější, silnější, než ta bolest. Děkuji za komentář i tip. Johann- krásna je Tvoja báseň, vzpomienka, nezabudnuteľná. Moja je dost brutálna, no ak som zazrela slovo "eskymo", sama naskočila. Vďaka aj Tebe na tip. hunllef - křivdy dětství si pamatuji dodnes a dodnes se z nich nemohu vzpamatovat a to je mi šedesát. Stále bolí. Nejedná se ale o tuto vzpomínku. Byly daleko horší. Děkuji za komentář i tip. synáčku- děkuji.

synáček
21. 01. 2009
Dát tip
T a díky...

hunllef
21. 01. 2009
Dát tip
Zvláštní, jak se nás křivdy z dětství pořád drží... Úžasná báseň, píchne a zabolí, a člověk si ji pamatuje...*t

naozaj krásna neroušek má pravdu...je najkrajšia

neroušek
21. 01. 2009
Dát tip
Nejlepší báseň té soutěže.Asi jediný příspěvek,který to téma vzal vážně.V té básni je to nejednoznačné,jakoby dítě mohlo za surovost a brutalitu našich otců.Drastická příhoda z dětství.Neroušek se ptá,kdy už skončí ta surová patriarchální vláda otců,kteří si vztek vylévají na dětech a nastoupí opravdová láska?*******

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru