Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsme doma měli dračí doupě

22. 01. 2009
32
69
7018
Autor
čučenka

Ještě předtím, než jsem si z bytu udělala kočičí doupě, zabydleli se u nás draci a různé podobné bytosti. Úklid smetiště pod svými lůžky synkové odmítali s odůvodněním, že tam bydlí podpostelové národy a že jim rozhodně nemůžou zničit jejich rozvinuté kolonie. Když jsem se sklonila, abych nějakého zahlédla, bylo mi řečeno, že jsou velmi plaší a proto jim život mezi ponožkami, pet lahvemi a obaly od čokolád a oplatků naprosto vyhovuje…

Moje zlatíčka hrála už mnoho let konverzační hru Dračí doupě, ve které se neustále řeší situace, ke kterým se obyčejný člověk nemůže dostat, ale elfové, trpaslíci, skřeti, mágové, hraničáři a hobiti prožívají jedno dobrodružství za druhým. Z pokojíku se neustále ozývaly hlášky:

„ To nemůžeš, nemáš tolik mag energie!“

„ Jak to? Sem nemohl umřít, mám ještě tři životy!“

„ Ty nejsi pán jeskyně, ty jsi debil!“

Mísu s bramborovými placky jsem jim podávala za dveře s mírně napjatým očekáváním, jestli po ní hrábne skurutí pracka nebo ruka..

A posléze nastal čas LARPů – dosť bolo obyčejné konverzačky, konečně je možno se navzájem seřezat přímo v realitě.

Natěšená děcka tahala domů kusy lišt, prken a stloukala z nich štíty, u dědečka si hoblovala a vyřezávala meče a vyráběla řemdihy. Pokojík se změnil ve zbrojnici.

Probíhaly vášnivé diskuze, zda délka meče odporuje pravidlům, či nikoli. Jejich neutuchající živelná činnost mě udržovala v neustálé pozornosti, proto jsem včas zachránila tenké molitanové matrace, jimiž měli změkčené postele, jinak by skončily jako bandáž na mečích. Pravidla nedovolovala tvrdý materiál ani hrany.

Tadeáš kdesi získal dílo Mijamota Musašiho nazvané Kniha pěti kruhů a vydal se cestou  samuraje. Samurajové se sice v Dračím doupěti nevyskytovali, ale podrobný popis cvičení s mečem synkovi velmi pomáhal. Nazýval to bušidó. Pravda byla, že  bušil téměř dó všeho.

Domov se naplnil mnohými dříve nezvyklými zvuky a svist meče byl neutuchajícím koloritem těch šťastných dnů. Ve stropě se objevovaly podezřelé dolíky, které trénující děcko vysvětlovalo náhlým hojným výskytem komárů, jež bylo třeba zapleštit. Při zcela jednoznačném zvuku tříštícího skla jsem však už vlítla dovnitř a načapala rozpačitého syna, jak nenápadně zasouvá rozbitý kryt žárovky.

„Víš, mami, jsem se po stém švihu mečem vzepjal k poslednímu mohutnému výpadu a …. zabil jsem lustr“, jal se vysvětlovat, když viděl, že tu chybějící lustrovou kouli fakt nelze přehlédnout. V rámci odvedení pozornosti mi začal nadšeně líčit, že byl určitě v minulém životě Japonec, protože když si poslechne film v japonštině a s titulky, tak mu dokonce i občas rozumí a šel mi ten film pustit na kompu.

Blížil se termín Bitvy pěti armád a moji synkové dotáhli výzbroj k dokonalosti. Meče byly předpisově opatřené tenkými molitany a omotány stříbrnou izolační páskou, aby alespoň navozovaly dojem kovu.

V den odjezdu jsem jim vytvořila elfí účesy zapletením copánků (oba měli dlouhé vlasy), pomohla sbalit pláště, tuniky a kalhoty, které jsem jim ušila a pak už jen doufala, že se vrátí nezraněni.

Roztržitý a nepozorný Robin zapomněl spacák ve vlaku už cestou tam, takže hrdinně spal zahalen jen do pláště, ale aspoň ve stanu, který při vystupování i s ruksakem šťastně neuniknul jeho vrtkavé pozornosti.

Před některou z posledních bitev se Robin rozhodl, že je občas třeba změnit strany a odešel od stále vyhrávajících přeslazených spravedlivých ušlechtilých elfů.  Hanební nevyzpytatelní  všiváčtí podrazáci skřeti ho přivítali s velikým jásotem a nadšeně ho zmalovali jakýmsi černým svinstvem, aby zapadl do jejich nesourodé tlupy a mohl s nimi slavně prohrát, neboť i v inscenovaných fantazáckých bitvách vždy zvítězí pouze ta světlá strana.

Domů přijeli každý zvlášť. Ušlechtilá lesní rasa Tadeáš pravil, že až uvidím zběhlého odpadlíka Robina, všechno pochopím. Stalo se.

Jen mi nebylo jasné, jak to, že mého neočištěného nahastrošeného potomka nahánějícího hrůzu, bez protestů obsloužili v restauraci a dali mu najíst. Až pak mi strašidelný Robin vysvětlil, že byli v takovém středověkém hostinci, který nepoužívá moderní vymoženosti, jídlo se rožní v krbu a svítí se svíčkami. S dalšími třemi skřety působili jako místní atrakce a děti jiných hostů si je chodily fotit, takže majitel byl natěšen vzbuzeným zájmem a část účtu jim odpustil.

A já jsem v tu chvíli pochopila, že Robinovi se podařilo vyřešit problém, se kterým jsem se potýkala už delší dobu. Totiž kde uspořádat svatební hostinu naší spolučarodějky Greine. Personál, který bez mrknutí oka snese u svých stolů skupinu skřetů, je zcela jistě asi jediný, koho nevyvede z míry ani bizarní tlupa ženštin v hábitech, ověšená amulety a korunovaná špičatými klobouky na hlavách...

 

 


69 názorů

diderotka
12. 12. 2009
Dát tip
Tak jsem si s chutí přečetla i diskusi pod příběhem - už vím, kde budu příští rok shánět čerta :-) Také jsem čekala na konečnou pointu - ale z vlastní zkušenosti vím, někdy se ta pointa uděje až za několik let po napsání. Tak třeba, až se sama zúčastníš (příp.vnoučata), tak bude .-)

Sebastiana
04. 12. 2009
Dát tip
Škoda, já mám syny 13 let od sebe, takže každý je tak trochu jedináček. Líbí se mi to.

Mijamoto píše spíš o taktice a životní filosofii než o boji mečem, ale to je celkem jedno :) Pěkný fejeton, ale tak nějak vyzní do ztracena, má málo výraznou pointu...

čučenka
30. 06. 2009
Dát tip
coffin: pán jeskyně je funkce, to nevíš? :-) Děcka tomu říkají PJ, tedy pí džej.

Pán jeskyně:))) Zpříjemnilo to prázdniny*

Marlav
29. 06. 2009
Dát tip
*

čučenka
05. 05. 2009
Dát tip
díky :-)

clovrdik
27. 03. 2009
Dát tip
... bušidó ... bušil do všeho :-))))

Ach, ta maďarština...

čučenka
09. 03. 2009
Dát tip
bramborový placek je krajový název bramboráku, já tu fakt nemůžu použít "placka". Kdybys měl čas, mohl by sis přečíst diskuzi na tohle téma pod tímhle vyprávěním. Květoň Zahájský dokonce na téma přechylování rodů napsal i fejeton, když to tady viděl :-).

Co je to "bramborový placek"? Ale jinak dobré .)

čučenka
02. 03. 2009
Dát tip
Nic si z toho nedělej, ony to později pochopí a uvítají, že měly tvůrčí maminku. Všechno se po nějakém čase zúročí. Já jsem asi taky nebyla "standardní" matka, magie u nás byla běžnou věcí (maminka čarodějka), takže se i oni podobně "zvrhli".

Hesiona
02. 03. 2009
Dát tip
Co bych já za to dala, kdybych si za mlada mohla takhle hrát! A ty moje jezinky doma nic a nic! Mám smůlu. Hraju si sama (píšu básně) a tak mě mají za blázna. :o/

čučenka
02. 03. 2009
Dát tip
No jo, Hesi - já už je taky nemám doma. Ale legrace jsem si s nimi užila dost, to jo. Hrají si pořád, ale už oba bydlí v Práglu :-(

Hesiona
02. 03. 2009
Dát tip
To ti závidím! Škoda, že už mi není patnáct! Škoda, že aspoň nemám kluky, kteří by takle skvěle blbli! Jsem já to holka nešťastná!***

hanaot
01. 03. 2009
Dát tip
Hana nejsem,(Hanaot nemá se jménem Hana nic společného), ale jsem od Uherského Hradiště. Ty naše "děcka" jsou už dost velké, a trochu rozběhlé po republice na různých školách, ale jezdívali pravidelně do Brodu (Uherského) na Úsvitkon a pak v létě do Čelákovic na Tangrob. Když se zadá do gůglu "Lovci veverek", tak se dojde i na jejich stránky. Středověk je bezpečně okouzluje všecky (i když ti naši jsou původně a průběžně stále zároveň i indiáni)

čučenka
01. 03. 2009
Dát tip
A ty jsi Hana ot-kud? :)) Jaké tam máte bitvy? Tady většinou probíhá ta Bitva pěti armád, ale jinak kluci jezdívají do Čech, k nějaké hradní zřícenině (jméno mi vypadlo), ovšem všechno jen v létě, v zimě se venku moc bojovat nedá.

hanaot
27. 02. 2009
Dát tip
delší texty mi nějak u počítače číst nejdou, ale deníčky bývají hodně napínavé. dračí doupata taky. sem se to sjíždí pokaždé na silvestra, bývá jich plný barák. přivezou si bečku kofoly, velikánský hrnec guláše, nezbytné zásoby čokolády a cukroví, většinou i několik koťat, vyvěsí vlajky se zastřelenou veverkou (družinka se jmenuje Lovci veverek) a oblečou si všelijaké středověké hábity a róby. je to milé, člověk nemusí ty tři dny vůbec uklízet (jak, když se po každém pokoji permanentně pohybují trpaslíci, skřeti, lovené veverky, lovci a elfi..) nemusí se vařit (guláše je hodně a je výborný) a bojovníci ve volných chvílích poskládají dřevo, či odhážou sníh - podle potřeby a situace.. :))) mohli by jezdit i častěji..

ale neni,zas tak ne..jen já trochu líná..a ne zvyklá...

čučenka
18. 02. 2009
Dát tip
Já vím, je to dlouhé, dík, žes vydržela :-)

no krása,Čučenko...víš,já když mám přečíst něco dělšího než básničku,mám s tím trošinku problém...-tohle znám,ale od trochu starších kluků,než byly v té době ti tvoji.

čučenka
31. 01. 2009
Dát tip
:-) A já jsem si říkala, když jsem zahlídla tvůj fejeton o kedlubnách, že tam je můj placek :-)) A holky nech, LARPy (dřevárny) podporují fantazii a aspoň občas vymetou děcka ven, namísto věčného sezení u kompu..

Plně s tebou soucítím. Dřevácké bitvy, skřeti a elfové se zabydleli i u nás. (A to mám dvě dcery.)

Tentokrát jsem si přečetl kritiky dřív než dílo samotné, neboť mne zaujala, dnes už tradiční, Vaudova signatura v podobě španělského stejku. A musím říct - Čučenko, děkuji z celého srdce za "bramborový placek". Tvá diskuse s Avox o určení pohlaví této poživatiny mě velice inspirovala. Tak se vracím a čtu až na druhý pokus. Ale tip máš už jistý!

Merlin70
27. 01. 2009
Dát tip
:) dobře jsem se u toho čtení pobavila.

u nás bydlí podpostelové národy i na psacím stole :o) asi...

avox
24. 01. 2009
Dát tip
klídek, o co jde? někde se říká "cmunda" a je to totéž, čeština je jazyk košatý... a hlavně že chutnají, ty placky tedy... :-))

čučenka
24. 01. 2009
Dát tip
Tak jsem se jukla do pravidel on line, slovo placek neexistuje, musím to tedy brát jenom jako dialekt. :-) Se zeptej jejdyvildy, jestli by na dotaz "chceš placek?", ztrácel čas doptáváním se jaký :-), neb my neříkáme ani bramborový.

čučenka
24. 01. 2009
Dát tip
Nene, avox, to není plácek, šmarjá. To by skutečně bylo místo. Placek označuje tvar, stejně jako placka. U nás tomu fakt nikdo jinak neřekne. A palačinkám se tu říká amolety. :-)

avox
24. 01. 2009
Dát tip
mně slovní spojení "bramborový plácek" navozuje představu brambořiště, ale třeba je "placek" krajový výraz, tak tedy, beru svůj přípodotek zpět :-)

čučenka
24. 01. 2009
Dát tip
avox: díky za vlídné hodnocení. Fotku "ušlechtilého" elfa nemám, ztratila se při přeinstalaci kompu, tuhle jsem našla naštěstí aspoň na mailu. S bramborovými placky je správně - bramborový placek, s bramborovými placky. U nás to není ta placka, ale ten placek. Doufám, že čeština umožňuje oba tvary. :-)

avox
24. 01. 2009
Dát tip
Náramně jsem se při čtení pobavila, tyhle hry znám jen z doslechu (synové už jsou značně dlouho dospělí) škoda, že se diskuse zvrhla spíše k tomu žvanci... jen bych prosila opravit "s bramborovými placky", jinak je to moc prima příběh. Což takhle dodat i obrázek druhého hrdiny? :-)) */

Vaud
23. 01. 2009
Dát tip
tučně to jen vypadá :-)), to Tiv restauraci před přípravou okrájí je to hovězí jako většina klasických steaků :-))

čučenka
23. 01. 2009
Dát tip
A to je jaké maso? Nejsem vegetariánka, ale taky to ve mně vzbuzuje spíš nechuť.. ale netuším proč. Asi to vypadá strašně tučné..

Vaud
23. 01. 2009
Dát tip
vegetariánské pohádkářce žádný steak nedáme a tím pádem nám hodně zbude - podává se to v Poble Nou v Raco de Vila :-)) Příjďte!!! je to opravdu skvělá věc!! :-))

čučenka
23. 01. 2009
Dát tip
Já ho taky vidět nemusím.. Já jsem tu dala foto svého synka jako temného elfa, tož se musím podívat do kritik zpět, Vaud mi to překryl z neznámých důvodů tou flaksou.. :-))

čučenka
23. 01. 2009
Dát tip
Souhlasím, ale já jsem si ho neobjednala... navíc mi nepřijde moc chutný, samý špek, blé. :-))

Vaud
23. 01. 2009
Dát tip
Zdroj Chuleton

Vaud
23. 01. 2009
Dát tip
je nějakej nedokrmenej - posílám mu stejček z Barcelony :-))
Zdroj Chuleton

čučenka
23. 01. 2009
Dát tip
Jsem to dlouhé období zhustila do jednoho příběhu, tady mu už bylo 18 let, na LARPy chodil asi od 14. :-)

Vaud
23. 01. 2009
Dát tip
tady vypadá malej hošík už celkem velkej :-)

čučenka
23. 01. 2009
Dát tip
Já ho na rozdíl od viki zdokumentovala :-)

čučenka
23. 01. 2009
Dát tip
Tady je názorný příklad... do příběhu se mi tu fotku nepodařilo vložit.

Vaud
22. 01. 2009
Dát tip
mě to asi tepve čeká tohle období *

Bíša
22. 01. 2009
Dát tip
:o)

čučenka
22. 01. 2009
Dát tip
Jak shánět? Moje děťátka vlastnoručně hoblovala a vyráběla. Akorát to šatstvo jsem jim ušila. A na tunice měli krásně vyvedený nápis elfštinou, co jsem opsala z prstenu. :-)

čučenka
22. 01. 2009
Dát tip
Tož to jsi o hooodně přišel :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru