Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

tři léta

23. 01. 2009
4
10
1998
Autor
waldekke

"Jirko, starokladrubští bělouši jsou jako hříbátka černí a zbělejí, až když mají tři roky. Tihle koně mají mimořádně krásný krok a v kočáru jsou impozantní. Je to staré plemeno koní z doby baroka." (korespondence s M. V.)

tři léta čekali
z ošklivého káčátka
labuť

10 názorů

Smíšek:-)
10. 02. 2010
Dát tip
t

slivaka
09. 07. 2009
Dát tip
SEM MYSLIVEC TAKŽE DOBRÝ

waldekke
24. 01. 2009
Dát tip
Zvrhlíku, hmmm. nesouhlasím. :o) Wal.

Zvrhlík
24. 01. 2009
Dát tip
Hm, asi jsem se vyjádřil příliš shovívavě. Haiku je zachycení okamžiku (málokdy i krátkého úseku opakujících se či podobných okamžiků - taková haiku znám pouze dvě a nikdy ten časový úsek nepřesáhl den (nemluvě o tom, že tyto "výjimky" mohou být dány též nepřesným překladem)) , stejně jako čtyřverší má 4 verše, sonet veršů čtrnáct. Z čehož vyplývá, že toto haiku nebude... Tři roky jsou IMHO a zřejmě i neIMHO na haiku moc. Tady nejde o bělouše, ale o text, o jeho kvalitu a o zařazení do správné kategorie. Buď něco haiku je nebo není... Haiku je IMHO konkrétní zachycení reality (byť fiktivní) - těžko si představím, že tam tři roky stáli a čekali než ten kůň zbělá, pokud tam nestáli tak tvé vyjádření inklinuje k abstraktnosti (lepší slovo mě teď nenapadá), stejně jako ve frázi z ošklivého káčátka labuť (to je úsloví - nikoliv realita) tvůj text není verbalizace smyslového vnímání jedinečného (nebo novátorsky) zachyceného okamžiku, těžko to tedy může být haiku

waldekke
23. 01. 2009
Dát tip
Zvrhlo, kdyby každé haiku bylo typické, jsou všechna stejná. pokud Ti starokladrubský bělouš klabonosý nepřijde krásný, tak také fajn. Ještě dopředvčerejška jsem o nich také nic nevěděl.

waldekke
23. 01. 2009
Dát tip
oldjerry, :o) však já také nevím. Vytrženo v kontextu asi nic moc. Ale waka se také připínaly na větvičky a haiku do cestovních deníků.

waldekke
23. 01. 2009
Dát tip
Paulart, jo jo, už 500 let to tak dělají. :o)

Paulart
23. 01. 2009
Dát tip
A dočkali se?

Oldjerry
23. 01. 2009
Dát tip
waldekke - nejsem natolik fundovaný, abych rozhodl, zda to je nebo není haiku, nejvýš mohu napsat, že se mi to jako haiku nezdá (asi mi chybí sebevědomí). Je ale fakt, že jako miniatura to má obsah a tři roky ? co je to proti stáří Vesmíru... čas měřený lidským životem. Tohle je o koních... *

Zvrhlík
23. 01. 2009
Dát tip
haiku bývá o okamžiku - tři léta jsou tedy v haiku minimálně netypické z ošklivého kačátka nikdy v reálu labuť nebude (platí to jen na úrovni rčení (slov) nikoliv na úrovni vnímání smysly (na percepci reality) - tedy na elementární úrovni haiku)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru