Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Věž

Výběr: kafka
14. 08. 2001
10
0
2543
Autor
dablik008

...melo zo byt MIMO, ale neni...a posledni slovo neni preklep...a pokud muzu poprosit, napiste mi nazor misto hvezdicky, dekuju...

Seděli jsme na vrcholu věže

kolem se vlnil oceán noci

a tiše šuměl o hloubkách

které se černaly pod námi

ale padat se nám

stejně nechtělo

 

byli jsme dva

racek a havran

den a noc

smích a pláč

nepostradatelní

jeden pro druhého

 

a na kapesníku krev

 

seděli jsme na vrcholu věže

každou noc čekali na svítání

ale to stejně nikdy nepřišlo

ani od východu ani od západu

ale pryč se nám

stejně nechtělo

 

byli jsme dva

život a smrt

pes a vlk

šepot a křik

nepostradatelní

jeden pro druhého

 

a na rukou slzy

 

seděli jsme na vrcholu věže

a navzájem se učili modlit

taky číst a psát, dopisy

které jsme pak posílali

na nožkách holubů

kolem světa a zpět

jeden pro druhého

ale číst je se nám

stejně nechtělo

 

byli jsme dva

voda a oheň

láska a nenávist

světlo a tma

nepostradatelní

jeden pro druhého

 

a v hlavách věž

 

byli jsme dav…


kafka
30. 10. 2001
Dát tip
hodně souhlasím s Meou... a ty kontrasty se mi tam už dneska dost líbí, vůbec se mi to celé dneska líbí mnohem víc... ale chtělo kontrasty míň profláklý než je den-noc, oheň-voda... Jinak bych byla pro jeden z nejvyšších výběrů (i pro Brno) **********

miklunka
26. 08. 2001
Dát tip
tak koukám že jsem se s tou kritikou "narychlovku" pořádně sekla...takže se omlouvám a až mě napadne něco intelkigentního tak to sem dam...:)

Erynea
24. 08. 2001
Dát tip
Neumím psát kritiky, ale netipovat nemůžu...takže ji tam stejně máš * :o)

miklunka
22. 08. 2001
Dát tip
hmmm...musela jsem to číst několikrát...pak mě napadlo že jeden z významů může být ten že se všechno prolíná... smutek a radost bysme jedno bez druhýho nepoznali...v každym jsou vsecky pocity ale on a¨ni ostatní to casto nevidí...je to takovejj velkej celek-kazdej clovek a ty jeho pocity-takovej dav...pak mě napadly i mín trhly vyznymy ale nejdrív budu premejslet... ztím (samozrejme) TIP!!!!

myrinda
18. 08. 2001
Dát tip
no ja jsem jeno mobycejna limonada, takze si tu nebudu hrat na zadnej techniockej ci vyznamovejh rozbor proste jenom rikam, ze se mi to libilo poprvy, podruhy, potreti a libi se mi to porad.... a nepte j se me cim, neumim definiovoat, proste s emi to libi takove jake to je a TIP

Albireo
17. 08. 2001
Dát tip
Nádherná místa! Tip nedám za celek, ale za celou řadu detailů: oceán noci a tiše šuměl o hloubkách ... ale padat se nám stejně nechtělo (Při každé zmínce o rackovi to ve mně hrozně rezonuje, to je ovšem věc čistě osobní.) svítání ... stejně nikdy nepřišlo ani od východu ani od západu (Tohle mi zase připomnělo Pink Floyd: Two Suns in the Sunset) ... a ... nepostradatelní jeden pro druhého posílali na nožkách holubů ... ale číst je se nám stejně nechtělo Jsem zkrátka jeden z toho davu a tak dávám ten TIP.

Mea
17. 08. 2001
Dát tip
Z celé básně považuju za důležité pouze tohle: Seděli jsme na vrcholu věže byli jsme dva nepostradatelní jeden pro druhého a na kapesníku krev a na rukou slzy a v hlavách věž byli jsme dav… zbytek je pro mě jen taková ta nutná omáčka, aby to líp klouzalo do krku ... a co to vlastně jako má znamenat? Pokud sem to dobře pochopil, každý z vás dvou sedí na věži v hlavě toho druhého, věž jako symbol žebříčku důležitosti (nebo hodnot chceš-li) je celkem průhlenej symbol a [nepostradatelní jeden pro druhého] pochopitelně zamená takový to vědecky neopodstatnělý pouto, který ale sakra dobře poutá :o) [a na kapesníku krev] - proč? Poninu li krvácení z nosu (o které tady zřejmě nejde :o) pokud se mílím, tak ti asi jednu fláknu, že si ze mě děláš srandu :o)), může to znamenat otření krvácejících ran způsobených předešlým věžovitým efektem a jeho následným zbořením (ty víš co myslím :o)) nebo krvavých slz, což ovšem nesedí s dalším řádkem [a na rukou slzy] Tady dvakrát proč?? Slzy na rukou. Proč zrovna na rukou probůh? Pokud by šlo o obrácení, zaměnění slov, tedy [a na rukou krev a na kapesníku slzy] bylo by to jednoduché, krev na rukou symbol hříchu (nemyslim křesťanskej hřích, tedy spíš prohřešku, chyby) a na kapesníku slzy následné litování činu, smutek, ale pak by ztrácel smysl celej symbol věže, takže tuhle myšlenku zavrhuju, a hrdě prohlašuju, že nevím cos tím myslel (stačilo by mi upřesnění [a na dlaních slzy] pak by šlo o pokání, ale stejně bych pořád nevěděl z čeho :o)) No a [byli jsme dav...] je dostatečně jasně řečeno, že patříte mezi lidstvo, který tohle provádí už odedávna :o) Teď mě napadlo, jestli krvavej kapesník není metafora na nepříliš "přátelskej" rozchod, to by koneckonců mohlo být, dokonce by to i takhle mělo smysl, takže jo. No, trochu sem se rozepsal, nechtěls hvězdičky, nechtěls vykřičníky, chtěls názor, tady je :o) P.S.: když už se rozhodněš směšovat vždycky dvě zvířata a dva kontrasty dvou abstrakt, tak bys to moh dodržet i napotřetí, tím myslim, že místo světlo a tma by měla být nějaká zvířátka :o) měli sme ptáky, měli sme savce, tak třeba štika a psturh :o) P.P.S.: Zdraví tě nějakej TIP :o)

Mirulka
16. 08. 2001
Dát tip
Jako kfka,take se mi tam nezdaji ty kontrasty,nebo napr.každou noc čekali na svítání ale to stejně nikdy nepřišlo ani od východu ani od západu To je divny uz tim,ze je to kravina jako kdysi to s tim vytrhavanim nehtu ze zad zubama.Technicky jsou to kraviny!!!Vim,ze v poezii je to obrat,metafora,ktera dela basen nadbasni,ale ja to vzdycky nejdriv vidim takhle a tezko to prekousnu......... Ten poslední řádek mě dokonale rozhodil,po jeho precteni jsem vzdy ztratil pointu cele basne a musel to cist znova,nevim Tome,nevim. Poprve,po hodne dlouhe dobe ti nedam TIP Promin

clovrdik
16. 08. 2001
Dát tip
Báseň jsem si přečetl, nejvíc mě zaujala hnedka první sloka, je taková zdánlivě jednodichá a prostá, jakoby vzdušná. Takový ty "mezisloky" jsou asi dost významový, ale do celkovýho rytmu básně mi tak trochu nezapadají ( což je ovšem můj problém :-)) ). Za nejslabší považuju sloku "seděli jsme na vrcholku věže a navzájem se učili se modlit ... " a to ne proto, že nemám modlení rád, ale proto, že se tohle v básních objevuje na můj vkus dost často. Rozhodně má tvoje báseň zajímavou pointu - a nevím, jestli ji dobře chápu, přesněji řečeno, nevím, jestli ji chápu stejně, jako autor, ale to je úplně jedno. Báseň rozhodně překračuje Písmácký průměr a dávám TIP.

inventor
16. 08. 2001
Dát tip
byli jsme dva život a smrt pes a vlk stavět psa a Vlka do kontrastu podobného jako život a smrt mne jako přítele Vlka rozčiluje, ale jinak mne nerozčiluje nic :-)))

Albireo
16. 08. 2001
Dát tip
Ďáble, dík za avízko. V posledních dnech mám se čtením Písmáka skluz. Je to moc dobrá báseň, ale pro její vychutnání bych potřeboval víc času. Proto i s tipem zatím vyčkám.

dablik008
16. 08. 2001
Dát tip
Janis, diky za nazor :o)))) kafka, nemaluju, ja jsem totalni disgrafik :o))) jinak...ty kontrasty tam jsou uplne zbytecne, vlastne ani nemaj valnej smysl, jsou tam jenom proto, ze jsem je tam chtel mit, v puvodni verzi nejsou, puvodni verze je uuuuuplne jina, akorat teda o tom samym...a bude tu nejspis v pondeli...ty samostatny radky z toho vyndat, tak je tam receny skoro vsechno :o)) ale udelej z nich vez, ze jo... Asta, neptej se...:o)) basne jsou od toho aby si v nich kazdej nasel neco svyho, blizkyho jemu...vlastne asi ani nejde pochopit basen tak jak ji autor myslel...natoz pak tuhle :o))) (dale bez komentare)... Mirulka, cist me a snazit se to rozebirat technicky...to nejde :o))) sam uz to dobre vis...a prosil bych bez omluv za to ze mi nedas tip, nepisu kvuli tomu aby mi vsichni cpali tipy za kazdou hovadinu :o)) coz neznamena ze to pro me neni jistej zpusob pochvaly, zvlast od lidi u kterejch vim, ze to mysli vazne... clovrdik, k tomu chapani stejne jako autor tady pisu o par radku vys...a jinak, mas pravdu, modleni je v basnich posledni dobou ( a nejen ) casto...a tady je to dany umyslne prave kvuli tomu...cela ta basen je takovej experiment...a s tim pismackym prumerem jsi me presvedcil, ze sedla :o)) inventor, ac nejsem osobnim pritelem ani Vlka ani Psa, ani vlka ani Psa, ani Vlka ani psa, ba ani vlka ani psa, nic proti nim nemam :o)) takze se omlouvam ze jsem te rozcilil :o)) Albi, vyckej a nedavej :o)) nebo jo, to je vlastne na tobe, ale mnohem vic ocenim par slov a nazor :o))

Gastarbajtr
15. 08. 2001
Dát tip
byli jsme dva já a můj obraz i když jeden my oba! i tu hvězdičku *! :-)

kafka
15. 08. 2001
Dát tip
něčím se mi to líbí a něčím míň... když já nemám ráda v básních ani v obrazech takový ostrý kontrasty, i když mají kolikrát obrovský význam... ale už se mi oposlouchaly. po grafické stránce, nechápu, jak se ti ta věž povedla! :)) ty maluješ, přiznej se! :)))) nejlíp zní a podle mě i nejvíc znamenají ty samostatné verše, alespoň mě tedy vždycky udeřily a probudily z rozpačitého rozjímání! a ten konec jsem asi nepochopila ;-) ale nemyslím to úplně vážně, vždyť víš, že tě nemůžu nečíst a pokaždé odcházím dojatá a řekněme, rozněžnělá... i teď :)) *!

Astalavista
15. 08. 2001
Dát tip
Báseň postavená na kontrastech, tu výraznějších, tu méně, cítím z ní jistou naléhavost, ale abych se přiznal, zakončením jsi naprosto rozmetal mé představy o pointě (té mé, domělé) a tak se jen tiše ptám ....

dablik008
15. 08. 2001
Dát tip
diky vam za nazory, prectu a muzeme polemizovat :o))

myrinda
15. 08. 2001
Dát tip
sem se jeste vratim, ted je pozde a horko....a me to zaujalo..

Satan001
14. 08. 2001
Dát tip
napsal bych ***, ale musím Ti splnit přání: názornázornázor!

Janis
14. 08. 2001
Dát tip
to by jsi jako vážně chtěl něco jinýho než vykřičníky hvězdičky a vlnovky?...to ti nevěřím! a hlavně na to nehrám! *~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~* *!*!*!*!*!*!*!*!*!*!*!*!*!*!*!*!*!*!*!*!*!*!*!* !°!°!°!°!°!°!°!°!°!°!°!°!°!°!°!°!°!°!°!°!°!°!°! ~()~()~()~()~()~()~()~()~()~()~()~ takhle nějak by to mohlo být ? :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru