Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"Vítr" aneb jak Adara poručila živlům

Výběr: a2a2a
02. 02. 2009
47
87
7114
Autor
čučenka

Řádek mi pravil, že nemůžu vyhrát, když se ani nezúčastním... tak já to tedy zkusím :-)

Čarodějky mají své povinnosti, ale i zábavy. Blížící se Svatojánská noc patřila do kategorie těch druhých, kterých je naštěstí v této době mnohem více, než za temného středověku.  Každá čarodějka je svérázná individualita, proto sabaty nemívají vždy standardní průběh. O to víc se na ně těšíme, vždyť nenadálé zvraty jsou kořením zábavy a prověřují naše schopnosti improvizace. Svatojánská noc toho roku vycházela na pátek, dva dny po úplňku, což byl přímo skvělý termín. Vhodnou lokalitu vyřešily ostravské členky našeho malého covenu, když rozhodly, že Bělský les bude postačovat a studánku prý má taky.

První překvapení se konalo u Médey, u níž jsme se před půlnocí sešly, neboť přes naše protesty usoudila, že z bezpečnostních důvodů bude lepší sebou vzít její bojovou fenu Daisy. Případní útočníci v té tmě prý nebudou schopni rozeznat, že obtloustlý stárnoucí rotvailer, sužovaný revmatismem by se k útoku nerozhoupal ani náhodou, takže účelu budou postačovat jeho úctyhodné rozměry.

Nepřálo nám pouze počasí, protože pršelo a pršelo. Adara, čarodějka vládnoucí živlu vzduchu cestou ani nemluvila a jen sveřepě mumlala zaklínadla rozhánějící mraky.

Přes město jsme procházely v civilu, ale každá z nás kromě deštníku vláčela kabelu se svíčkami, baterkou, hábitem, kloboukem, pohárem, athamé a hlavně s listem, na němž byla napsána tři přání, jež nám měla být v příštím roce splněna.

Že cesta nebude bez problémů, se projevilo brzy po vstupu do temné části lesa, neboť Médea zařvala a pak nás informovala, že si zvrtla kotník o bludný kořen. Poklekla jsem k ní a rukama nabitýma reiki energií kotník zdárně ošetřila. Po krátké přestávce a Médeině posilnění kostivalovou tinkturou jsme mohly pokračovat dále.

U hustého houští mi Greine polohlasem, ve snaze nevzbudit paniku, sdělila, že doufá, že to co zaslechla, byl astmatický skřítek, páč jako další možnost ji napadá už jenom divočák a toho by viděla velmi nerada. Holt městská holka. Ani ježka nepozná..

Po kratším bloudění jsme nakonec dorazily ke studánce, kterážto se ukázala být  částečně vybetonovaným pramenem a hodinovým hotelem pro komáry. Nastal obvyklý zmatek při převlékaní do hábitů, inovovaný zaplácáváním radostně útočících komárů a pískotem obou bojujících stran.  Konečně stálo u vodního toku 5 čarodějek v hábitech, s klobouky a – s deštníky. Daisy při pohledu na nás silně znejistěla, sklopila uši a pokoušela se schovat za strom.

Adara se celou cestu poctivě snažila ovládnout povětrnostní situaci a déšť se skutečně zmírnil, ale ještě neustal. Naše kolegyně si však nehodlala uříznout ostudu a proto se  postavila do předepsaného postoje tváří k východu, v ruce athamé a dala do toho opravdu všechno. Naléhavým a dramatickým hlasem nahlas odříkávané zaklínadlo jako by rostlo a vyplňovalo prostor mezi námi:

 

Jsem něžný vánek, větřík, fén,

já ochlazuji matku zem,

na vodě pak vlny čeřím,

oheň rozfoukávat běžím,

když proudy mé se v živel změní,

jsem tornádo, bouře i hřmění.

Mocnosti vzduchu! Své síly spojte ku zdaru!

Pojďte k nám, vyslyšte Adaru!

 

Začal se zvedat mírný vánek a fena Daisy bez ohledu na zařazení své rasy propadla panice a začala střídavě poštěkávat a výt. Škubala vodítkem, celkově rušila proces a já ve snaze nenechat převrhnout pajdavou Médeu úplně zapomněla na svůj strach ze psů, popadla vodítko z její ruky a vzpouzející se Daisy uvázala ke  kořenu  nad převisem. Když si uvědomím, že jsem přitom obrovitou Daisy i mírně flákla po zadku, je mi jasné, že  u mě došlo přechodnému  pominutí smyslů.

Adara stála se vztyčenýma rukama a kdyby se neplácala po krku a obličeji, vypadala by i majestátně. Solidárně jsme s k ní přidaly, utvořily  kruh, vztáhly ruce a mezi námi se začalo tvořit silové pole. Zvedl se vítr a kroužil v kruhu před námi, až vytvořil trychtýř stoupající vzhůru. Netuším, jak je to možné, ale v tu chvíli opravdu přestalo pršet a z mraků na nás vykoukl Měsíc ještě téměř úplňkový. Bylo to nádherné, až na ten vedlejší účinek.  Daisyina psí hlava rozhodně odmítala pojmout probíhající nezvyklé události jako legrační vycházku do lesa. Instinkt, dřímající v jejím těle, otupeném panelákovým životem se probudil s nebývalou intenzitou a kázal jí výt jako pes Baskervilský a vší silou svých rachitických tlap se snažit zahrabat pod převis.

Nadšeny naší náhle objevenou schopností poručit větru a dešti jsme se rychle  rozestavily kolem studánky, zapálily svíčky, abychom zjistily, že nemáme hlavní proprietu – magické kapradí. Nastal shon a propátrávání nejbližšího okolí. Jeden trs kapradí byl nakonec kuželem světla baterky zdárně odhalen, mohly jsme pokračovat. V dnešní době digitalizace není jednoduché určit, který směr je vlastně proti směru hodinových ručiček, takže po dalším zdržení a dohadování začalo obcházení studánky „proti směru času“ za sborového mumlání zaklínadla, abychom mládly a mládly. Naše boty rytmicky mlaskaly v rozbahněném terénu. Daisy, které selhal pokus o zahrabání, se rozhodla spasit umístěním svého zhruba padesátikilového těla do mé náruče a svým skokem mi vyrazila baterku z ruky tak, že spadla do studánky. A já jsem do té doby vůbec netušila, že mám vodotěsnou baterku! Svítila dokonce i po vylovení a tady je na místě můj dík výrobcům. Rituál poté pokračoval předepsaným způsobem, loňská přání byla spálena a popel vysypán po proudu, nová přání opatřená lístkem magické kapradiny zabalena do pláténka a převázána červenou stužkou. Byla by to krásná a velebná chvíle, nebýt  Daisy, které se konečně podařilo urvat kořen a mohutným skokem zapadnout do bažiny pod studánkou. Komáří hejno vybziklo nadšením a sešikovalo se k útoku.

Adara pronesla patřičné odvolávací zaklínadlo a vítr se utišil.  Ukončily jsme rituál, otevřely kruh,  vymáchaly zablácenou Daisy ve studánce a ještě plny dojmů se chystaly na zpáteční cestu.  Byly dvě hodiny po půlnoci a my se ani nenamáhaly s převlékáním, prostě jsme vyrazily v hábitech a kloboucích. Ten opojný okamžik!  Měsíc, hvězdy, konečně tichý les, Svatojánská noc a naše magické schopnosti! Ani jsme nemluvily, jen jsme pluly na obláčku vlastního nadšení až k prvním známkám civilizace.

 

A pak se z jednoho zaparkovaného vozu ozval přeskakující mužský hlas:

„ Ty vole, dívej, dívej, vidíš to co já? Vidíš to?“ a kvílivě dodal: „ Ty vole já už nepiju, už nepijuuu…..! „ a známky zápasu uvnitř vozu, které dávaly tušit, že se vyděšení chlapi nebyli schopni sjednotit v názoru, jestli je bezpečnější zůstat uvnitř, nebo vyrazit ven.

 

Tak jsme přispěly i my svou troškou v boji proti metle lidstva.

 

A začalo pršet…


87 názorů

čučenka
04. 12. 2009
Dát tip
No jo, já taky.. i karty vykládám a horoskopy sestavuji. Ale už nečaruji. V těch následujících příbězích jsem to popsala. Máš pravdu v tom, že se to prostě NEDÁ uhlídat. Nikdy neobsáhneš všechny varianty, ačkoli dumáš, jak jen dokážeš. Mám víc příběhů, ale všechny jsem je nesepisovala, je to příliš "odborné", nebo tak nějak. :-)

Sebastiana
04. 12. 2009
Dát tip
Ahá, takže ty jsi taky jedna z nás? Já s čarováním přestala, co jsem zjistila, že to funguje a může i - nechtě- ublížit. Myšlenky totiž neovládneš a když znáš postup...

A.H.
07. 11. 2009
Dát tip
:) *t*

čučenka
23. 10. 2009
Dát tip
ano, všechna naše zaklínadla jsem psala já :-)

Minda
22. 10. 2009
Dát tip
Zajímavé.To zaklínadlo je taky od tebe? to se mi líbilo nejvíc.

Robinia
24. 09. 2009
Dát tip
:-D účel světí prostředky, hlavně, aby se ta tajná přání splnila

Veverička
14. 07. 2009
Dát tip
Super veľmi pekné:O)

25veronika3
23. 05. 2009
Dát tip
Moc hezkééééé..TIP určitě:)

clovrdik
27. 03. 2009
Dát tip
:-)) hezký ... a ten konec to fakt rozříznul :-)

Rani
26. 03. 2009
Dát tip
ten záver je úplne zabitý... :DDDDDDDD

guy
25. 03. 2009
Dát tip
astmatický skřítek a majestátní postoj Adary narušovaný plácáním po krku & spol. jsou špicový! :-)

čučenka
10. 03. 2009
Dát tip
tak já to zkusím, no...:-) Daně z toho neodvádím, páč se čarodějnictvím neživím, tohle je jenom zájmová nevýdělečná činnost :-))

čučenka
10. 03. 2009
Dát tip
dík, Jarmilko, ale ono to vůbec není scifi, je to skutečnost :-))

čučenka
10. 03. 2009
Dát tip
:-DD

čučenka
10. 03. 2009
Dát tip
já ti velice děkuji, viki, akorát netuším co to je ten výběr - jsem si jistá akorát tím, že si mě nevybral za ženu .. :-)

BigBivoj
10. 03. 2009
Dát tip
jéééééééé o něco jsem přišel ? jen tak na čumendu, bez keců ale dám ti ho čučko*

čučenka
09. 03. 2009
Dát tip
:-DD, to nesmíš brát jako veterinář, ona sotva leze, má asi revma, či co, taky je asi nevylítaná, aj váhu jsem střelila jen tak od boku...:-)

Veselé:) Asi tě seznámím s Vosákem, též je to mág. P.S. Rachitické tlapky u obtloustlého psiska mne dojaly...

stenos
05. 03. 2009
Dát tip
De to.

a2a2a
03. 03. 2009
Dát tip
jejdavildo, ty máš teda ale pefiferní vnímání

jejdavilda
02. 03. 2009
Dát tip
má tě na svědomí, už nezapadneš

a2a2a
01. 03. 2009
Dát tip
Proč ne, je to živé a výběr má mí roli i upozornit, co by jinak zapadlo

čučenka
01. 03. 2009
Dát tip
Och, díky, já se teď taky usmívám a skoro se pýřím nad tou nečekanou chválou :-)

a2a2a
01. 03. 2009
Dát tip
A přidávám ještě výběr, neboť tento typ prózy je i dobře jako celek zaaranžován a vtipně uzavřen.

a2a2a
01. 03. 2009
Dát tip
Měl jsem dobrý důvod zavítat zde a vyplatilo se. 1) Jsem mile překvapen hned dvakrát. Za prvé, že jde o velmi slušný fejetonistický jazyk s citem pro spád i humor, a za druhé, že tohoto humoru je schopna žena, čímž se omlouvám a přiznávám se k nedostatku taktu i sečtělosti. 2) stalo se to v Ostravě a jako hrdý občan tohoto města jsem nadšen přítomností tohoto čarodějného spolku. 3) Kdybych v onen čas byl na onom místě, nejspíš bych se uznale usmíval, stejně jako nyní.

Háber
26. 02. 2009
Dát tip
hehehe:)*

Hesiona
20. 02. 2009
Dát tip
Ty jsi prostě fantastická. Příště jdu na sabat s váma! :o)))***

čučenka
20. 02. 2009
Dát tip
Já ti moc děkuji, že jsi to přelouskal :-), vím, že je to dlouhé..

Dickers
20. 02. 2009
Dát tip
Čučenko, já to přečet úplně celý:) že já se sulcuju do krátkých pojetí, ale tohle mě potěšilo a bavilo moc:) Hlavně ta příroda a forma, úsměv vykouzlilas:) moc hezký***

to neva,to je dobře,že jsi ráda třikrát ,lepší víckrát...já jsem to udělala už několikrát.U Tanečnice mám tři víly Amálky

čučenka
13. 02. 2009
Dát tip
Ježíš, ani jsem zmáčkla obnovit stránku, no jo a ptalo se mně to, jestli cosi chci, ale já už byla jinde :-). No jo, tak jsem prostě 3x ráda.

taky kopíruješ?-hi hi

čučenka
13. 02. 2009
Dát tip
Jsem ráda, že se ti to líbí, Ivanko :-)

čučenka
13. 02. 2009
Dát tip
Jsem ráda, že se ti to líbí, Ivanko :-)

čučenka
13. 02. 2009
Dát tip
Jsem ráda, že se ti to líbí, Ivanko :-)

super,opravdu hezké počtěníčko(snad to není moc špatné české slovo)

Muamarek
11. 02. 2009
Dát tip
Díky - rozšiřuji si znalosti :-)) Marek

čučenka
11. 02. 2009
Dát tip
Coven je slovo patrně latinského původu a označuje skupinu lidí, zabývajících se magií v novopohanství. V čele covenu je většinou kněžka. V angličtině to znamená sabat čarodějnic.

Muamarek
11. 02. 2009
Dát tip
Nevím, co znamená "covenu" na 6. řádku, jinak strhující počtení :-)) Líbí se mi, Marek

čučenka
06. 02. 2009
Dát tip
Moc ti děkuji, Hani.. Ale zúčastnila jsem se poprvé a bylo by asi neskromné chtít hned vyhrát :-)

Deepnes měla hezká haiku,ale já bych tentokrát rozhodně přiřkla vítězství Tobě, neb ta povídka je bezvadná.No však to bylo těsně.Pozdravuj kamarádky čarodějnice a Daisy

MKbaby
04. 02. 2009
Dát tip
Aúúúú!

čučenka
04. 02. 2009
Dát tip
No, většinou v tom figuruje vejce :-)

MKbaby
04. 02. 2009
Dát tip
Aha, ale i tak by to mohlo být něco nemravnýho :)

čučenka
04. 02. 2009
Dát tip
Ale kdepak, pendul je taková těžko popsatelná věcička, kterou čarodějka umotá z nahodile vypadajích věcí a která pak reaguje - no něco jako lakmusový papírek v magickém světě. Je to z knih o Zeměploše. V tomhle světě to neznáme.

MKbaby
04. 02. 2009
Dát tip
Napínavý jak kšandy až do konce, nechtěl bych takový průvod potkat po půlnoci :) Co je to pendul? To je určitě něco nemravnýho, že jo?

Zaujalo mne to a moc semi to líbilo,TIP

čučenka
03. 02. 2009
Dát tip
Já ti moc děkuji, Květoni.. Cvičně jsem si zas početla tvůj popis tchána v lednici, nestřídmě posypaného mraženou zeleninou a pokorně uznávám, že na tebe prostě nemám. :-)

Kvalita jde nahoru. A to neříkám ze strachu. Fakt zábavné.

čučenka
02. 02. 2009
Dát tip
Děkuji... jinak moc nechybělo, a ten roh ti mohl zůstat navěky.. :-)))

jejdavilda
02. 02. 2009
Dát tip
to neplatí, to je fotka z Neználka

čučenka
02. 02. 2009
Dát tip
Pendul se mi ještě umotat nepodařilo a klobouky máme opravdické, dokument přikládám..

čučenka
02. 02. 2009
Dát tip
To nebyl úplnkový sabat, ale magická Noc Svatojánská. Poučeny událostmi, vzaly jsme si příští rok sebou místo bojového psa raděj chlapa a dopadlo to podstatně líp. Zas jsme mu ovšem nechtěly dělat píp šou, nebo riskovat, že nás jeho roba Greine zmydlí, takže to také proběhlo pouze v hábitech.

Bíša
02. 02. 2009
Dát tip
:o))

čučenka
02. 02. 2009
Dát tip
No jo, právě proto, žes měla pravdu.. :-))

čučenka
02. 02. 2009
Dát tip
Teda tys mě rozesmála. :-)))))

čučenka
02. 02. 2009
Dát tip
Viki: hlavně, že ten chlap nevyl... :-))))


už je vidíííím !!!

čučenka
02. 02. 2009
Dát tip
Jen si dej fernet, alešku, jen si dej... až jednou uvidíš děsivé siluety, přijde ti vhod.. :-)

IVO
02. 02. 2009
Dát tip
Dobrý, ale dnešní výběr už jsem dal Ferryně, na další nemám nárok. *T

avox
02. 02. 2009
Dát tip
:-) */

jejdavilda
02. 02. 2009
Dát tip
Po dlouhé době, jsem si něco delšího přečet do konce. Já chci taky čarovaaaaaaaaaaaaaaat*

jdu si nalít fernet !!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru