Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zdálo se mi dnes o pokladu, bratři

04. 02. 2009
9
14
5441
Autor
Kandelabr

Zdálo se mi dnes o pokladu, bratři!

 

 

Tihle berou prsten i s prstem, pomyslel si a z třesoucího se prsteníčku stáhnul těžký zlatý kroužek s velkým rubínem a spěšně jej vhodil do úst, kov cinkl o zuby. Pak namáhavě polknul, v puse sucho, cítil jak se prsten pomalu sune dolů, bylo by třeba se napít, ale na to není čas, ještě utrhnul jemný řetízek z krku, zatřepal s ním a vyvlékl křížek, nadechl se a řetízek vsoukal do úst, závěr na konci mu rozsekl ret a chuť zlata se mísila s chutí železa, polykal, ale řetízek byl příliš dlouhý, dusil se jím, zrudnul ve tváři a vyprskl krvavou spršku na šedavý plášť prvního lupiče.

 

Podřízli jej beze slov, jejich řečí stejně jistě nemluvil a i kdyby, pramálo na tom záleželo. Dva ho chytili za ruce a zkroutili mu je za záda, třetí za vlasy, hlava musí být v předklonu, šaty jsou pěkné, krev crčí do bláta, stačí jen chvíli počkat.

 

Řetízek znovu zacinkal o zuby a zapadl do hluboké kapsy. Sundat kabát a košili trvalo jen chvíli, límec je trochu od krve, no co. Tělo už může klidně spadnout do bláta. Boty jdou dolů lehce.

 

Břicho bylo bílé a hubené, s trochou jemných černých chloupků, řez je třeba vést čistě, jistou rukou, z rány se ještě lila krev a stoupala pára, práce to není lehká, ale kdo hledá…

 

Nechali ho v příkopu, ještě uříznout nos nebo ucho, každé dílo si žádá podpis a řemeslo je řemeslo.  Křížek mu nechali. Byl železný.

 

Den zčernal, i krev v prohlubních v blátě. Mrtvý se posadil. Rány na krku a v břiše se šklebily do tmy. Zdálo se, že je třeba pokračovat v cestě. Nebo začít novou.

 

 

Prsten bylo třeba vyleštit dočista…

14 názorů

Tragicus
15. 03. 2009
Dát tip
Atmosféra, styl...

jamoyce
04. 03. 2009
Dát tip
Jako slohové cvičení velice dobré, jako povídka bez myšlenky. Poklad, bratři, prsten, násilí, život mrtvého, cesta... jaké téma se těmihle motivy snažíš nastolit? Nějak mi to přijde prázdné. Kladně hodnotím zachycení atmosféry a slovní ekvilibristiku.

Marcela.K.
27. 02. 2009
Dát tip
Jestli to měl být sen... pak je zrůdnej... Jinak...nelíbí se mi to a nezachrání to ani styl .

Janina6
27. 02. 2009
Dát tip
Styl je úžasný... až je ho na ten obsah škoda.

Heulwen
18. 02. 2009
Dát tip
Mmm, koukam, ze je online prezdivka, kterou me kdysi bavilo cist, tak jsem na neco klikla a je to porad dobry. Bezva ze stale pises! :) A dostala jsem uplnou chut sehnat nejake kamarady na nejake rpg.. Dík!

Moje krevní skupina :)

StvN
06. 02. 2009
Dát tip
Zase nepatrná změna stylu. Bezva. Tohle je třeba super: Sundat kabát a košili trvalo jen chvíli, límec je trochu od krve, no co. Tělo už může klidně spadnout do bláta. Boty jdou dolů lehce.

Winter
04. 02. 2009
Dát tip
Hm, tak t i nevím: atmosféru to má krasnou, čím dál tím víc si začínám užívat tvou větnou skladbu - ale zdá se mi, že dnes ten MR přesahuje až do určitého fantaskna - možná proto, že mě nic nenutí hledat souvislosti.

pozorovatel
04. 02. 2009
Dát tip
super ta úsečnost je zajímavá jako bys vynechal to nezajímavé a nechal jen to důležité skvěle to navazuje o stylu asi nic psát ani nemusím dvojrozměrný, vtahující, živý

Já nevím, je to na mě moc hrubé, tím neříkám, že špatné, ale asi jsem nepochopila závěr, stal se z něj zombie? Nakonec ale autor dosáhl svého, naturální popis je důsledný natolik, že mi naskakovala husí kůže, takže dobrý, protože jde o to, vzbudit ve čtenáři pocit, a tohle jej určitě vyvolalo

fárum
04. 02. 2009
Dát tip
Zajímavé, že i když jsem si za poslední dva dny přečetl mnoho povídek na Písmáku, tak každá z nich obsahovala násilí. Nechtělo by to používat je jen jako koření? Ne místo hlavního chodu? Ale proti gustu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru