Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Víla

17. 08. 2001
10
0
3818

Mohou být krásné,mohou být odporné,mohou být mladé,mohou být staré, mohou být laskavé,mohou být zlověstné...je však jedna víla, která je pořád stejná.

Utíkal lesem a neustále se ohlížel. Jsou někde za ním. I když je neviděl, vědel, že tam jsou. Na koních, v třpytných zbrojích a s chutí lovit. Tohle nebyl lov na zvěř. Lovili jeho. Lovili něco menšího a podřadnějšího než je člověk, přesto ne zvíře. Plavným skokem se přenesl přes padlý kmen a měkce dopadl do zetlelého listí na druhé straně. Zkušeným okem lesníka propátral okolí. Párkrát nasál vlahý vzduch, jemně vonící kůrou a mízou stromových obrů. Zaslechl kýchnutí. O devíti vzadu neměl pochyb. Tušil tři napravo. Kde je zbylých pět ? Možné byly jen dva směry. Nalevo nebo před ním. Co by udělala kořist ? Utíkala. Stále dál a dál, až by nakonec, uštvaná a vyčerpaná, padla k zemi a čekala na smrt. Ne tak on. Napravo. Vyšvihl se na nohy a tiše běžel mezi stromy. Měl pravidelný rytmus a co hlavně, necítil se unavený. Možná to byl vliv cvičení, do nichž jej nutil otec. Možná to byla síla jeho strachu. Zpoza křoví uslyšel tlumené odfrknutí. Dřív, než stačil cokoliv vymyslet, zareagovalo jeho tělo podvědomým reflexem. Skulil se k patě jednoho z titánů. Mezi nízkými keři se prodíral kůň v sedle s tím, jehož nenáviděl ze všech nejvíc. Cronal. Zrůda. Vrah. Bastard. Elfové mu dali mnohá jména. Žádné však nemohlo přesně popsat Cronalovi činy. Xenofobie, šílenství, popravy. Peklo na zemi. Krvavá lázeň pro nelidi ! Chceme zdravé děti ! Pryč s mutanty ! Hesla, používaná davy při pogromech, občas připomínala válečné prapory a jejich vznešené ideály. Vlastně to tak trochu válka byla. Válka, kde vojsko stálo stranou a nechalo civilní obyvatelstvo řádit dle libosti.

Na nepatrnou chvíli překonala nenávist strach a on vyrazil. Přímo proti Cronalovi. Kůň, nečekajíc tak náhlý a prudký pohyb, se zvedl na zadní a shodil pána Manowanu na zem. Ten během pádu zuřivě zaklel. Pár vteřin ležel bez pohybu, pak se posadil a potřásl hlavou.

" Co se to ksakru..."

Nestihl ani doříct, když ho do hlavy zasáhl kámen, velký jako slepičí vejce. Cronal zaskučel a svinul se do klubíčka. Mezi prsty mu prýštila krev a barvila spadané listí pod ním. Vysoký mladík se podíval na svou ruku, neschopen uvěřit, že to opravdu udělal. Hodil po králi kámen ! Doteď měl šanci utéct, malou naději, že ho snad nechají být, až je lov přestane bavit. Tím zásahem se odsoudil k věčnému vyhnanství. Cronal zavrčel a znovu se posadil. Pohledem přejel krvavou drátěnou košili, hmatem zhodnotil ránu na hlavě a zkusil vstát.

" Posranej les. Kde jsou ti budižkničemové, když je člověk nejvíc potřebuje ?! STRÁÁÁÁŽ !!!!!"

Cronal už byl skoro na nohou. Kdesi za ním něco prasklo. Stihl se otočit natolik rychle, aby postřehl klacek, dopadajicí mu na hlavu. Zachytil ránu předloktím. Kost nevydržela a praskla. Cronal děsivě zařval, svalil se znovu na zem a kopal nohama.

" Pomóóóóóóóóc..."

Druhá rána klackem ho umlčela.

" Shnij v nicotě Conale !"

Ale než stihl dílo dokončit, vřítili se na místo plným cvalem královi stráže.

" Napadli krále. KRÁL JE V NEBEZPEČÍ !!"

Tři sesedli a běželi pomoci bezvládnému Cronalovi, zbylí dva pronásledovali koňmo dlouhonohého elfa hlouběji do lesa

 

Utíkal už přes půl hodiny. Pomalu mu docházel dech a tušil, že zvládne jen pár dalších minut. Doběhl na

větší mýtinku s malou proutěnou chýší. Elf se zarazil a zíral na stavení. Tohle tu posledně nebylo, pokud si dobře pamatoval. Sice tu byl před třemi týdny, ale přesto.

" Hledáš někoho ?"

Elf úlekem téměř nadskočil. Otočil se,v ruce pevně svírající klacek, jímž udeřil krále. Před ním stála mladá a až nepřirozeně krásná dívka. Bledý, přímo božsky modelovaný obličej lemovaly havraní vlasy a zvýrazňovaly tak hloubku temných, přetemných očí.

" Jsi hluchý ? Nebo neumíš mluvit ?"

Její hlas byl chladný. Přespříliš chladný. Z lesa už byl slyšet dusot kopyt.

" Musím zmizet. Jdou po mě !! Zabijí mě a tebe taky, když tě se mnou uvidí !!"

Dívka se zasmála a pokynula mu hlavou. Následoval jí. Sám nevěděl proč. Cítil sladkou chuť kouzel, síť spřádanou kolem něj. Nebo kolem ní ? Nedokázal to rozlišit.

Na mýtinu vpadli jezdci. Koně nervózně přešlapovali a tančili na místě. Pak jeden z nich mávl rukou a oba klusem zajeli zpět.

Elf si prohrábl vlasy.

" Zmátla si je kouzlem. Ovládáš to dobře, co ?"

Dívka si sedla na a zkřížila nohy. Opět se na něj usmála, kývla hlavou a zakroužila prstem ve vzduchu.

" Trochu si zajezdí v kruhu. Jsou tu ještě nějací ?"

" Patnáct, možná víc. A král, samozřejmě."

Dívce se rozšířili oči.

" Král ? Jaký král ?"

" Král Crolan, král Vrah. Neříkej, že jsi o něm ještě nikdy neslyšela," elf nevěřícně kroutil hlavou.

" Ne, neslyšela. Proč mu říkáš král Vrah ? Udělal něco zlého ?"

" Je to šílenec. Můj lid je pronásledován jako zvěř, jsme zabíjeni pro zábavu. Ženy znásilňují, dětem berou rodiče, rodičům děti na práci v dolech. Nemáme žádná práva, nemáme zastánce v radě, nemáme nic. Jen sami sebe. A nenávist."

" Proč se nevzepřete ? Proč nebojujete ?

Elfova tvář prozrazovala jak nesmírný smutek pociťuje.

" Zkusili jsme to. Mnohokrát. Vždy jsme byli poraženi. Teď je nás sotva hrstka. Nezbyl nikdo. Nikdo s vůli k odporu. Kromě mě ! Jen já sám stále odolávám. A nezvdám se, dokud budu živ."

" Škoda, že smrt je tak blízko," usmála se dívka.

" Cože ?"

 

Crolan seděl na kameni u ohně a čekal, až mu jeden z rytířů podá oběd. Kančí maso. A že to byl pořádný kus ! Potrhal jednoho koně, než se ho podařilo skolit. Spokojeně jedl a občas se podrbal pod obvazem na hlavě. Zatraceně to svědilo a on doufal, že jeho muži toho proklatého elfa chytí. Hodlal si to s ním pěkně užít. Kat bude mít zase co dělat. Už dlouho zahálel.

Do tábora vkročila dívka. Zjevila se jakoby přímo ze vzduchu. Přesto stráže reagovali se strašlivou rychlostí. Než udělala dva kroky, stáli vojáci rozmístění okolo Cronala, meče tasené.

" Kdo jsi ?"

Jako odpověď na Cronalovu otázku natáhla pravou ruku. Teprve teď si mohl všimnout, že drží za vlasy hlavu. Hlavu s výrazem naprosté hrůzy. Hlavu s obličejem sešklebeným do grimasy smrtelného strachu.

" Ehh, ty jsi toho elfího zkurvence dostala," řekl překvapeně Cronal," kdo ksakru jseš ?"

Dívka ukázala bílé zoubky v milém úsměvu.

" Tvůj poslední polibek, Cronale."

 

A zaječela.


Narriel
15. 08. 2004
Dát tip
Uh...Napsané překrásně...ale já (jak stydno je mi to přiznat)...jsem to...tak nějak...nepochopila...

johanne
06. 03. 2004
Dát tip
trošku mě ruší obvyklé fráze "ženy znásilňují, dětem berou rodiče..." a ty hesla na začátku ("Krvavá lázeň pro nelidi ! Chceme zdravé děti ! Pryč s mutanty!" - strašný) rozhodně je to ale zajímavý a moc se mi líbí i název sbírky, odkud to je :))) takže jdu číst dál *:)

Čumák
01. 04. 2003
Dát tip
napsané je to pěkně. taky to má říz a napětí, vzbuzovalo to ve mě chuť číst dál až do konce. závěr SUPER a překvapivý! jen, jak už bylo řečeno, to převařené pozadí příběhu povídce dost ubírá :o(( ovšem i tak * s díky. elfů není nikdy dost, ať již mrtvých či živých...

Lysandra
18. 03. 2003
Dát tip
Chudák elf... ale jinak krásný. Píšeš úžasně : ) t*

Lysandra
18. 03. 2003
Dát tip
jen jsem zapomněla: a klub elfích přátel :)

Drui
04. 03. 2002
Dát tip
Asi mam dlouhý vedení - Nepochopil jsem, kdo je ta víla...

Reistlin
04. 01. 2002
Dát tip
Zas jedna super věc! Tip

Eowyn
01. 10. 2001
Dát tip
tak jsem se po dloooooooouhe dobe dostala k tomu, abych si zas neco Tveho precetla :-) nejak jsem nepochopila, na co si ta vila sedla :o))) jinak konec je prekvapivy, ale docela by me zajimalo, co to je za vilu... :-))) pekne zla :o)))

Faramiris
04. 09. 2001
Dát tip
tak konecne jsem se k tomu dostala.. pravda, kdybych nevedela, co je to za vilu, asi by mi to nedoslo... a taky pravda, tim mrtvym elfem se Ti skoro podarilo me vytocit.. ale jinak.. MNAMKY :))

Lori
26. 08. 2001
Dát tip
chvíli mi to trvalo... :) ale bezva! :))

dik

Mahoney
24. 08. 2001
Dát tip
není... a když to není víla, tak proč tvrdit, že víly jsou potvory? :-))

Grendel
23. 08. 2001
Dát tip
ufafá... dynamické, inspirující... pointa by tu byla až pekelně dobvá.... no a že zrovinka elf umírá... takový je život... vždyť to se stává... ehm teda alespoň tam kde ti elfové jsou ;) ťipík ps: já osobně si myslím že víly jsou potvory "v_pravém slova smyslu" :)

Mahoney
23. 08. 2001
Dát tip
grendel: a znáš nějakou vílu? já znam jednu písmáckou :-)) a ještě dvě další a všecky jsou strašně moc moc fajn :-))

Grendel
23. 08. 2001
Dát tip
není víla jako víla ;))) /asi/

Danny
20. 08. 2001
Dát tip
líbí, oslovuje. tip

StvN
19. 08. 2001
Dát tip
to je jedna z lepších, jen tak dál

Mahoney
19. 08. 2001
Dát tip
styl tentokrát horší, zvláště ze začátku... pointa dobrá kdyby ses vyhnul všem těm klasikám (pronásledování elfů a pod. - pokud jsem dobře pochopil pointu, mohl to být i "jenom" přepadený pocestný...), tedy kdyby ses vyhnul všem těm tisíckrát otřelým nápadům (a výrazům - slovním spojením...!), mohla by to být vynikající povídka (pro mě :-)) na seznam hrubek tentokrát nemam sílu :-)) pa měj se krásně a nemyslím to zle :-))

Deltex
18. 08. 2001
Dát tip
Tvůj styl je samozřejmě bezchybný, ale nějak mi unikla pointa. Nemam rád umírání elfů! Jëdna věc mě zaujala... "sladká chuť kouzel"... nádherně pojmenováno. TIP, za styl... měj se fajn!

Gillderan
18. 08. 2001
Dát tip
Styl fakt super, zasazení děje a obsazení taky .. ale ... ty ostré výrazy mi k tobě nejdou a celý ten příběh působí moc akčně, nereálně... a... Připomínalo mi to kombinaci Sapkowského a Rohana, říkej si co chceš, máš docela podobný styl psaní, projevující se vlastně ve všech tvých povídkách, zvláštěpak těch pozdějších.

JRRTolkien
18. 08. 2001
Dát tip
Wuau! Skoro jako bych to psal já ;o)))) típek

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru