Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Molotovův Koktejl

Výběr: pozorovatel, G_B_Show
13. 02. 2009
27
36
5092
 

Barová moucha to narvala do kouřovýho skla. a v jejích oválných zřítelnicích se ten bar zrcadlil jako aréna. Tvář barmana, děsivě proláknutá čočkou rybího oka se tím úderem otřásla a zašklebila se. Větrák odvál zbytkovej závan kouře z mizernýho doutníku. Kus popela odpadl a sklouzl po ploché barmanově hrudi a uvízl při patě panděra. Tam zhasl. Ten parchant ani nesykl. Dál fixoval hosty a jazykem si ohmatával předkus. Chlast a éter a vůně pínie se válela po podlaze jako kumulus. Mrtě nevyzvednutejch sázenek na outsidery se rozmočovalo v pisoárech. Průtok byl docela zadělanej. Moč vykapávala na PVC od Jacksona Pollocka. Chlápek postávající na baru si strčil svoje nestříhaný nehty do uší, aby neslyšel ten jekot. Ale tóny k němu stejně doléhaly, vlasama a očima křečovitě zavřenýma. Ta žena to schytala do rozkroku. Láhev Molotovova koktejlu se jí převrhla do klína a vzplanula. Pavůně hořících chlupů. Muž na baru zatlačil nehty hlouběji a z jeho uší se vyvalil maz a krev. Barman maďarského původu se podrbal kdesi. Zatímco dva muži hasili ženě pohlaví, u jiného stolu mladík, jako by zasažen výbojem elektrického úhoře překotně ejakuloval. Xena v TV kastrovala bivoje. „Vy ubozí pohrobci, vy žalostný hnidy, vy geneticky zpřeházený mameluci, vy šoustači koček! Tohle je solidní bar! Chci vidět, jak ty doutníky odkusujete s nonšalancí!“, řval barman a míchal mezi stehny dost hustou Bloody Marry. Žena s žuchnutím dopadla na zem a zoxidovala. Vzduch vůkol zhmotněl. Byla to meditace. Barman se naklonil nad láhev a významně, se zaujetím odměřoval chemikálie výbušniny. Šlo o nebetyčný spiknutí. Svět v jejich očích byl jeden velikej ztopořenej všeobemikající doutnák. Olympijskej oheň dalo by se říct. Brutálně rozžhavená, dva tisíce a devět let hořící žárovka, jediná v baru se zablikotala a zaprášilo se z ní jak do ní naletěla můra. Ta úžasná, která si to klidně nasměruje k měsíci, když na to přijde. A její trajektorie připomíná seismograf zemětřesení v L.A. Barmanovo břicho se zatáhlo výkyvem hustoty vzruchu. Bar se zatahoval do sebe jako hojící se rána. Barová moucha to narvala do kouřovýho skla. Hosté měli ksichty jako žraloci. Bez náznaku mimiky. Vrozená dravost a inteligibilita a Molotovův koktejl. Doutnák jako vyrvaná tasemnice z řitě skepse! Muži laskavější než kudlanka, nemilosrdnější než papež. Dali jste, vy kurvy demokratický, zemřít našim babičkám a to nejryzejší, nejhořlavější vám teď zkape na maják vaší ubohý moralistní orientace. A tady je ten bar. Ta antispermobanka! Tady je ten oheň. Takže teď rozkošně a pomalu zasunu kus šňůry do láhve a jazykem rozeklaným křísnu o křemen, dám si vizoura a spustím ten pochod, tu internacionálu. A až spatřím podělanost ve vašich očích, budu jen málo spokojenej, vlastně to ke mně ani nedolehne. Bude to jako když slon plácne ušima a pobije muňky.


















36 názorů

boycot
21. 02. 2013
Dát tip

M. Langer & I.R.A, Ch. Bukowski, L. Klima a par Rusu dokupy. Slusny, jen pointa mlhava.


nojo, je to tak, ty zmiňovaný slůvka jsou vážně problematický, dneska si "koncept" uzurpujou hlavně výtvarný umělci, performeři, ale málokdo HO dokáže vysvětlit, vše se pájí a přetváří, slova, směry.. i tohle je svým způsobem spíš plakát burcující k anarchii, než čistě literární dílo.. nu což, pro mě je spíš Miller jednička, ale hlavně a skoro pouze v Obratníku.. Burroughs je silnej v civilním vyprávění jako je Feťák, Teplouš, Nahej už mě tolik nevzal.. no nic -- , měj se*

Winter
24. 02. 2009
Dát tip
Uznávám, nebyl jsem v té kritice precizní, ono slovo "koncept" je až příliš vágní, pomalu jako slovo "stavba" .) - každopádně oba, vyrozuměl-li jsem správně - myslíme onu vnitřní provázanost několika různých částí, jejich vzájemnou komunikaci, ovlivňování; text jako vystížení této organické vazby, nikoliv coby popis jednoho z prvků - což je právě jeden z důvodů, proč Burroughse pokládám za podstatně lepšího prozaika než páně Millera, v němž stále nalézám až příliš "lyriky" a "lyričnosti" - v tomhle ohledu je skutečně "koncept" (jak to slovo chápeš ty) také básnický. Každopádně shoda. Tož nic, zatím se měj, zas na tebe za pár měsíců klepnu .)), možná dřív.

„nerad to přiznávám“ cheche, to mě pobavilo :) viva upřímnost!.. co se týče toho dalšího, tak myslím že koncept, /vnímanej zde jako stmelující uměleckej prvek/ ta povídka právě má a nevzdaluje se od něho ani na vteřinku, je to ta vize nebetyčnýho spiknutí, baru, plným šílenců, který chtěj natrhnout prdel estabilishmentu...a maj na to prostředky... Co ta povídka nemá je stavba, proto je Koktejl s velkým K, tohle tady je něco na způsob Millerovskýho drmolení v Obratníku, ne tedy roztříhanej Burroughsův experiment.. * jinak je mi jasný že někteří by si ruku uřízli než by sem jenom klikli, takže díky žes mě navštívil z druhýho břehu, z druhýho tábora, chceš-li..:) díkas za kritiku a za poklonu..

Winter
23. 02. 2009
Dát tip
Nerad to uznávám, ale přijde mi to docela dobré .) I když je fakt, že ke konci se dostavila jistá dýchavičnost z nedostatku celkového konceptu (srovnat s páně Burroughsem, což, věřím, nebude problém .)). Takže jako báseň text funguje prvotřídně, jako próza už hůř, vybíjí se v místech, kde by měl gradovat. Zůstává spíše otázkou čtenáře, ke kterému táboru se přidá. Hm, takže tipa vyseknutá poklona řekl bych.

jasan, myslím na to, měj se tam a dík*

pozorovatel
20. 02. 2009
Dát tip
a nezapomeň na ten časák.. jedu na hory, tak čus

pozorovatel
20. 02. 2009
Dát tip
je to styl, o tom žádná ale úspěšnej je ten, kterej je stylově akční a ne stylově popisný skvělá báseň a co na to winter? avi

luxus řek bych, stav který se blíží blaženosti, nech to lítat , dobrá báseň se nevypaří.. já pochlastávám pivko, ale jsem docela střízlivej.. přál bych si takovýho dědečka :)

Patcheesa
15. 02. 2009
Dát tip
dneska s bůhvíjakým svařeným vínem v sobě :). byla jsem navštívit dědečka totiž a ten mi s šibalským úsměvem svařil v kuchyňce něco, co se jen sotva dalo pít, ale zahřálo mě to... ovšem nějak mi ztěžkl jazyk a myšlenky mi hlavou sice plynou... ale já je nestíhám chytat :).

díky Patchees, to mě těší, snad tuším mezi řádky... dneska s frankovkou na stole? :)

Patcheesa
15. 02. 2009
Dát tip
ty tvoje texty Vindy, ty prostě žijou. umíš do nich dostat NĚCO... víš :). Jak vidíš, dneska se nějak neumím vyjadřovat, ale věřím, že chápeš, co chci říct.

DaNdÝ: ten konec nepobírám ani já, pocit nasranosti ústící v jakejsi militantismus, nonšlantní samozřejmě :), dík za čtení Nero: díky*

neroušek
15. 02. 2009
Dát tip
*

DaNdÝ
14. 02. 2009
Dát tip
kurva, to se šíleně stupňuje, pravda, že koenc už se vyztupňoval lehce nad mý dnešní možnosti chápání, ale i tak esli se to vostupňuje eště do dalšího pokračování, to se teda těším

děkuju miláčkové

Kuchot
13. 02. 2009
Dát tip
nebetyčný spiknutí*

TYYYYYYYYYYYYYYYYY VOLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE:)

thx

jH
13. 02. 2009
Dát tip
v tvym případě je první jasná volba Maťa...http://www.mata.cz/index0.asp

kaospilot... děsně*díky

Farte *** libovka, díky

lag: tyhle proměny do spisovnýho fakt vaděj, ještě se na to podívám a asi to přepíšu,jinak tohle thema mě dodal přítel Milan Langer, což je král českýho popartu, molotovův koktejl, vlastně to měl bejt komix, nebo něco tomu podobnýho, takže trefa, pokračování bude.. jo a k tomu konci, komu mám zavolat?, já vím úplný hovno.. děkuju za kritiku--

Fart
13. 02. 2009
Dát tip
. Vešel do baru a v očích měl napsáno „serete mě“ serete mě pro ty vaše nechápavé rybí ksichty, pro rozcamraný řeci ředěný vyčichlým pivem, pro smrad záchodků ve vašich hlavách. rybí oči plné děsu, se s úlevou vracejí pod stůl, „dnešní představení odvoláno“ čtou v jeho vráskách Nemá totiž důvod je nenávidět, pouze pohrdat jejich zbytečnou existencí hmoty která se nepřetváří, která spotřebovává sama sebe a vše čeho se dotkne … *

jH
13. 02. 2009
Dát tip
toto je umění! já teda nejsem schopnej pobrat ten konec, ale jinak mi to přijde báječný hospoda ožívá před očima, perspektiva z pohledu mouchy je zajímavej nápad (i když možná už docela vyčeranej a přeužívanej - myslim celkově zvířecí perspektivu). Ruší mě tam některý výrazy - třeba muž maďarského původu atd. já tam cejtim rozpor se zbytkem vyprávěcího stylu týhle povídky, prostě hodilo by se mi tam muž maďarskýho původu atd., spisovná verze bije do očí.. celkově brutální noirový vyznění si samo o sobě řiká o další zpracování, najdi si malíře, kterýmu budeš psát komixy, s podobnym stylem vyprávění bys měl úspěch jistej. každopádně nechápu proč člověk tvejch literárních kvalit publikuje jen tady, je to fakt škoda..

díky díky díky pánové*

ruprecht
13. 02. 2009
Dát tip
a do třetice: skvělé*

G_B_Show
13. 02. 2009
Dát tip
H.M. resuscitován - veleben buď sám praotec beatu, že se tu zas něco dá číst! ještě jednou skvělý*

G_B_Show
13. 02. 2009
Dát tip
H.M. resuscitován - veleben buď sám praotec beatu, že se tu zas něco dá číst! ještě jednou skvělý*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru