Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otužilec

20. 02. 2009
15
48
6221
Autor
StvN



Stojím ve sněhu v kabátu třikrát omotaný šálou a dívám se na chlapce, nebo už muže, který kouří a má holé paže. Zdá se, že se trochu klepe. Řekl: „Není mi zima.“ – A pak: „To je normální.“ Pak řekl: „Zrovna jsem se koupal v řece.“ Kouří a škrábe se pod tričkem na břichu. Kouří a dívá se na mě, jak stojím jako Eskymák v kabátu s kapucou třikrát omotaný šálou a trochu se klepu, protože je mi zima. Dřív jsem se za to styděl. Styděl jsem se, že nejsem otužilý, že je mi v zimě zima.

Když se večer sprchuji, myslím na děti v Africe, které si teplou sprchu nemohou dovolit. Položím ruku na kohoutek a myslím na africké děti, které se smíchem skáčou do Konga nebo do Nigeru a jsou úplně nahé. Celý den. Pak si pustím pořádně horkou vodu.

Stojíme ve sněhu a na něco čekáme. Muž, nebo ještě chlapec, se drbe pod tričkem na břiše, kouří a trochu pokašlává. Pak se protáhne a řekne: „Nechápu, že se tak klepeš. Je teplo. Před chvílí jsem se koupal v řece.“ Směje se a říká: „Vyrůstal jsem u dědy, to byl jiný režim, ráno koupel pod pumpou, to byla kosa, ale zvykl jsem si. Myl jsem se tak každé ráno od svých pěti let.“ Chlapec zakašlal a řekl: „Od té doby se každé ráno koupu v řece. I v zimě.“ Vzpomněl jsem si na koupání v Kongu. Vzpomněl jsem si na koupání v Nigeru. Malé africké děti běží prachem a jedno za druhým skáče do Konga a pak do Nigeru. Cákají na sebe, dokud je nezahalí pára z mých úst.

Muž zakašlal, poškrábal se na vystouplém břiše a říkal: „Budu muset jít.“ Pak si připálil cigaretu, drbal se na břiše a říkal: „Nikdy jsem nezažil tak studenou vodu jako tehdy u dědy.“ Myslím, že říkal pravdu, protože vzpomínky na dětství jsou silné. Řekl jsem mu to a on se smál a do toho kašlal. „To je z cigaret,“ říkal, „není mi zima, vždyť jsem se právě koupal v řece.“ Ale já uvnitř slyšel hleny, jako kdyby měl rýmu. Díval se na mě a představoval si, že mu závidím a chci být otužilý jako on. Myslel jsem na Kongo a na Niger a na malé černé africké děti s velkýma kulatýma očima navrch hlavy a chtěl jsem být malé černé dítě v srdci Afriky a mít velké kulaté oči navrch hlavy a běžet prachem úplně nahý a pak skočit do Konga a do Nigeru a cákat na ostatní tak dlouho, dokud by nás nezahalila pára.


48 názorů

sharik
18. 01. 2011
Dát tip
kritik je tu požehnaně (a já jsem línej je číst), takže předpokládám, že kdybych něco k textu řekl, už bych jen opakoval jiné. Shrnu to slovem: tip :-)

Kandelabr
29. 03. 2009
Dát tip
Hezka momenta. Obsahove se mi zda trosku chudsi nez Rohliky nebo Studna, ale atmosfera je moc pekna. Cernousci jsou klise, ale nevadili mi. Kontrast je trochu prvoplanovy, ale funguje.Prijemne.

Tragicus
15. 03. 2009
Dát tip
Krátké věty mne nepřekvapily, zvláště proto, že si vzpomínám na tvou kritiku u Kandelábra, že se ti nelíbí, jak má rozvleklé věty. :] Ani změna času, které mne spíše vtáhla do textu. Jediné škobrtnutí jsem měl na "kabátu s kapucou" ("kapucí"). Jinak zajímavé obrazy.

ThatGuy
10. 03. 2009
Dát tip
Za prvé to na mne působí trochu vykonstruovaně. Formálně, jazykově i obrazově sice skvěle, nicméně nic to ve mě nenechalo a já tady tip taky nenechám.

jamoyce
03. 03. 2009
Dát tip
Dílo je rozhodně dobře zvládnuté po technické stránce. Opakování obrazů a slovních konstrukcí působí překvapivě dobře. Nechybí náznak tajemna či alegorie, vyrovnávání se s minulostí, ať už osobní či sdílenou, na malém prostoru je rozehrána zajímavá partie se spoustou možných příběhů v pozadí. Ale povídka to není.

StvN
28. 02. 2009
Dát tip
Wintere, jsou lidi, kterým když něco nechutná, tak to označí za špatné, mnohdy škodlivé a nejradši by to i zakázali druhým lidem. Tady je diskuse marná. Ale dík, žes napsal.

Marcela.K.
27. 02. 2009
Dát tip
Napsala jsem hned v prvním svém komentáři, že se mi to nelíbí nejen námětem(a to jsem zdůvodnila proč) tak ani stylem napsání..tedy formou. Další nelíbí se už vztahovalo k argumentaci StvNa (i tam jsem své nelíbí zdůvodnila) takže se napřed nauč chápat psaný text. A nechte už toho vytrhávání jednotlivých slov z kontextu...tak argumentují Ti, co nezvládnou pochopit větší větný celek. Neříkám opak za každou cenu. Prostě jsem vyjádřila svůj názor a zdůvodnila ho , že je opačný od "většiny" zde podepsané mi je celkem jedno... dokonce jsem ani všechny komenty nečetla, právě proto, aby mě názor jiných neovlivňoval. Čau.

Winter
27. 02. 2009
Dát tip
Dobírám si pouze to, když někdo své líbí/nelíbí vydá za bernou minci a ještě to čtyřikrát zopakuje - obzvláště toto opakování pak důsledně zabíjí všechen možný hovor. Což je ovšem stanovisko, které zde razím dlouhodobě. Za každou cenu říkat opak může být i znakem automatické kontradikce, procesu, z něhož je myšlení provázející dítě nebo génia vyloučeno. Jako v tom slavném skeči. Od teď jen do zpráv.

Marcela.K.
27. 02. 2009
Dát tip
To víš, Winter, kdo neřve s davem ách může být jen dítě, nebo genius :-))) ...nech si ty urážky...já tě taky neurážím... a mysli si na co chceš, ale když o tom budeš psát, tak tak, aby Ti to tichomoří nešplouchalo jen směrem ven...na maják :-) Se měj...a avi...

Winter
27. 02. 2009
Dát tip
No tu se zase sešlo panoptikum géniů, celí dva. -Hele, co kdybych vám řekl, že mrznoucí na zastávce myslívám na tichomoří? A to "tichomoří" je mou propustkou pryč. Je to stejné, jako když zlý kouzelník hypnotizuje lidi slovem Madagaskar. -A že jsem jednou potkal plavce, jehož největší životní radostí bylo vyhrát a stáhnout cigaretu dvěma šluky? Pak tedy přestal plavat, ale člověk to byl šťastný. Samozřejmě, povídka JE konstruovaná a občas to z ní nepříjemně čouhá, ale nemyslím si, že by byla překročena jakási únosná mez. V důsledku je totiž každé umění VŽDY a JENOM konstruované, vod toho se taky jmenuje umění, žeano. A kolikrát mám připomínat, že pokud někdo argumentuje stylem líbí/nelíbí má právo jen na jednu "kritiku"? Protože pak už jenom tlachá a tlachá, až utlachá nejen sebe, ale celé okolí. Každopádně si stále trvám na tom, že Kandelábr by první dvě věty spojil, spojil by i třetí a čtvrtou, pátou se šestou a já bych si celou tu dobu liboval, jak se mi to čte. Samozřejmě, že narážím toliko na větnou skladbu a to ještě zpola vtipem, všiml-li si někdo - a vůbec, neberte moje jméno nadarmo, a když už, tak s avízem. Točte se avíza točte, mám chuť se hádat...

Marcela.K.
27. 02. 2009
Dát tip
Ach jo... takže opět stejné... řeší se osoba? Já Ti v prvním komentáři jasně napsala, že Ti ten text nevěřím,to je snad dost jasné a Týká se to textu . Nejsem sama, jak vidíš. Prostě je to slabý text, který cítím tak, že jsi jen něco chtěl napsat. A to chtění z toho trčí strašně moc a víc už mi avizo k tomuto neposílej. Dík.

StvN
27. 02. 2009
Dát tip
Mrzí mě, že se opět místo textu řeší má osoba. Chtěl jsem si jen ujasnit, čím jsou černoušci nedůvěryhodní s ohledem na text. Díky za návštěvu a příště prosím řešme text.

Janina6
26. 02. 2009
Dát tip
ušetřete mě avíz, přátelé... k tomu, co jsem tu už napsala, nemám co dodat

Marcela.K.
26. 02. 2009
Dát tip
Ale jo...hodím :-) Tady nejde o moje "dětské chování" :-) tady jde o argumentaci StvNa :-)

Marcela.K.
26. 02. 2009
Dát tip
StvN...nelíbí se mi tvé způsoby argumentace...je to něco jako když ve škole paní učitelka pokárá žáka za lumpárnu a on křičí, že Tonda si začal, nebo zlobil víc :-) Vůbec jsem na nic nenarážela...to, že Ty to tak vnímáš jen svědčí o tvé vztahovačnosti :-) Pokud máš namysli Janinu a její povídku o dívce hrající na klavír...tak té věřím, v té povídce je totiž poezie a proto se mi líbí... i když vím, že to co ona popisuje(zrůžovění stěn a změna chování posluchačů, rašící potos)...že to je nereálné...přesto pro mě uvěřitelnější, než Tvůj popis černoušků... a líp Ti to asi nevysvětlím:-)

StvN
26. 02. 2009
Dát tip
No počkej, to už tak trochu saháš vůbec na můj tvůrčí postup, nezdá se ti? Samozřejmě, že píšu z tepla domova. A nepíšu proto, že bych chtěl informovat o tom, co se mi stalo (jak tu bývá hojně zvykem), ale píšu text, který má něco sdělovat. A je jasný, že text konstruuji určitým způsobem, aby odpovídal tomu, co chci sdělit a věř mi, že když píšu o koupajících se dětech, tak nechci sdělit primárně to, že jsem viděl koupající se děti. Je to obraz, který ve vztahu k ostatnímu textu ukazuje na nějaký přesah. Pokud mi má být něčí kritika přínosná, tak bych očekával, že čtenář v první řadě pochopí tohleto. To je jasný, že timhle způsobem můžeš strhat všechny spisovatele od Kafky až k Čapkovi a vrchol literatury budou příběhy z Napsáno životem. Řehoř Samsa, žejo.

StvN
26. 02. 2009
Dát tip
Pochopil jsem, že svou poznámkou narážíš na to, co jsem napsal pod povídku Janiny. Zajímalo by mě, čím ti její povídka přijde uvěřitelnější než tato.

Marcela.K.
26. 02. 2009
Dát tip
Černoušci ničím...ale Ty celou povídkou...chceš to natvrdo? Připadá mi, že sis ji cucal z palce... a to dost velkou silou... Jinak si nemysli, že Tě nemám ráda... neznám Tě a píšu jen to, jak se mi jeví to, co jsi tu stvořil...čau :-)

StvN
26. 02. 2009
Dát tip
Čím přesně pro vás nejsou černoušci důvěryhodní?

Marcela.K.
24. 02. 2009
Dát tip
Takže... chlapec asi během povídky vyrostl :-) ...nechci to zesměšňovat, ale je to takové rádoby na efekt. Nevěřím Ti totiž. Nevěřím Ti z té povídky ty černoušky, ani to každodenní koupání chlapce vychovaného na venkově u dědy pod pumpou. Kdyby měl tolik silné vůle, nehulil by. Navíc, kuřáci "hlení" i když nejsou nastydlí...je to příznak chronické bronchitidy :-) A jinak ani stylem psaní se mi to nelíbí...ne nezaujalo.

StvN
22. 02. 2009
Dát tip
Ty děti tam jsou kuli Kongu a Nigeru, ne kuli chudobě. Závidim jim.

jarouch
22. 02. 2009
Dát tip
Jo pěkný moc, to opakování je efektní; jen ty africký děti... symbol chudoby. Každýho při slově hlad, chudoba atd. napadají jedině africký děti... ale to sem nepatří :) fajn.

StvN
22. 02. 2009
Dát tip
Ahoj holky. Změna času je záměrná. Díky za pozorné čtení.

Každým dalším čtením se mi to líbí trochu víc. Má to svojí zvláštní atmosféru a africký děti tak jak je zmiňuješ nejsou vůbec klišé.. Líbí se mi střídání chlapec - muž. Kontrast zimní řeky a sněhu tady a Konga a Nigeru. Taky jsem se trochu pozastavila nad tou změnou času, ale nijak nevadí.

Janina6
21. 02. 2009
Dát tip
Umíš nahlížet pod hladinu běžných okamžiků a lidí. Ve třetí části jsem si všimla přechodu z přítomného času do minulého(směje se a říká:... Chlapec zakašlal a řekl), ve kterém pak už vyprávění zůstane. Nejdřív mě to trochu rušilo, ale pak jsem si uvědomila, že ten přechod nastane ve chvíli, kdy muž začne mluvit o dětství. Byl to záměr?

Norsko
21. 02. 2009
Dát tip
Myslel jsem na Kongo a na Niger a na malé černé africké děti s velkýma kulatýma očima navrch hlavy a chtěl jsem být malé černé dítě v srdci Afriky a mít velké kulaté oči navrch hlavy a běžet prachem úplně nahý a pak skočit do Konga a do Nigeru a cákat na ostatní tak dlouho, dokud by nás nezahalila pára.

Dero
20. 02. 2009
Dát tip
Kapka po kapce i skálu jednou. Čtu tě poctivě, ale zatím jsem nepukl. Třeba už příště.

ceder_john
20. 02. 2009
Dát tip
piš básně

Oldjerry
20. 02. 2009
Dát tip
Jen počkej, až ti to StVn zkritizuje ! (:-D

babik
20. 02. 2009
Dát tip
děti v africe, o kterých píšeš, si nemohou dovolit teplou vodu? jako že v teplárně tomu paneláku ve kterém bydlí přiškrtili kohoutky za neplacení? "myslenka" je dost plytka, cele je to takove "roztomile" zamysleni jakych kazdodenne mame desitky (nic velkeho).

Winter
20. 02. 2009
Dát tip
Hezké. Zručná práce s kontrastem, jeho zdůrazňováním a podtrháváním, to mám rád. Neustálým "říkal" zdůrazňuješ tu vyhraněnost mezi oběmi hlavními postavami, kdy je vypravěč zcela jeasně načrtnut přest, že jaksi "nemluví" - což, logicky, vyústí v jediný možná závěr, ten, který jsi napsal. S těmi dlouhými/krátkými větami jsem problém neměl, i když, pravdam už první dvě vět mohly být spojeny do jedné, Kandelábr by to tak napsal .) Početl jsem si. Mimochodem Zima je tady!

pozorovatel
20. 02. 2009
Dát tip
jj, jsem už na písmáku úplný fenomén.)) oči navrch hlavy - jsem si to představil.. dobrej sci-fi film:))) jinak fajnový, i když je zajímavý jak neustále dáváš ty klišé obrazy, který to možná i srážej a pak neni divu, že g b show píše, co píše jsi schovaný cynik otázkou jen je, jak moc schovaný

G_B_Show
20. 02. 2009
Dát tip
Tak mi nějak přijde, že ses zhlédl v pozových krátkých větách a trochu si je přeješ napodobit, ale zatímco on se čte lehce, u tvého textu se zadrhávám. Možná to neni pravda, ale i kdyby, pořád je to to první, co mě napadlo. Ta úsečnost ti nesedí. Úplně z toho na mě čpí koncept zohledňující průměrného čtenáře, který není schopen pochopit větu, která má více než deset slov. Přijde mi to prostě nepřirozený, zvlášť ke tvým dřívějším textům.

raja
20. 02. 2009
Dát tip
Je to dobrej text a čte se víckrát. Vyvolává asociace, u mě funguje. Fajn*

Fouraix
20. 02. 2009
Dát tip
přijde mi spíš jako experiment co čtenář od jakože renomovaného povídkového písmáka sežere:) nebo aspoň mě se to nějak zvlášť nedotklo. odnikud nikam a uprostřed řídko:)

Narvah
20. 02. 2009
Dát tip
fajn

Water Lily
20. 02. 2009
Dát tip
Zaujalo.*

Jediná studená voda, kterou jsem ochoten akceptovat, je ta v pivu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru