Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEBE NAD SOMMOU-35

15. 03. 2010
1
2
1683
Autor
fungus2

Část třicátá pátá

Major Harry Ransley stál před podrobnou mapou, která byla zavěšená na stěně, a na jedno její místo přiložil konec ukazovátka.

„Tak pánové, zítra brzo ráno vás čeká velmi důležitý let. Budete doprovázet jednu efédvojku, která bude provádět průzkum v této oblasti,“ sdělil poručíkovi Roberu Fantesovi a nadporučíkovi Ralphu Ansellovi.

„Tahle oblast je velmi důležitá pro naši ofenzívu. Velitelství chce přesně zjistit, kolik posil Němci sem přesunuli a jaké obranné postavení zde vznikají. Vaším úkolem tedy bude ochránit průzkumný letadlo a zabránit jeho sestřelení nepřátelskými letci. Pokud bude efédvojka sestřelena, tak velitelství vyšle další letadlo na průzkum té oblasti. Fotografie a poznatky letců jsou pro štáb velmi důležitý. Je vám tedy jasný, jak moc je zítřejší ranní průzkum důležitý.“
„Ano pane majore,“ řekli letci skoro současně.

„Dobře. Zítra v šest hodin se s efédvojkou setkáte nad La Boisselles. Frontu přeletíte v co možná největší výšce, abyste snížili riziko napadení německými stíhači. Až začne samotný průzkum, tak se nebudete držet těsně u efédvojky, ale výše nad ní. Budete jí mít pořád na očích a musíte se také neustále dívat všemi směry po obloze. Útok německých letadel vás nesmí překvapit!“

„Budeme mít zrak jako ostříží!“ řekl Fantes.

„Dobře. Bude to pro vás dost náročný a velmi nebezpečný let už je z toho důvodu, že se budete pohybovat po dlouhou dobu v týlu nepřítele,“ řekl major.

„Je nám to jasné, pane majore,“ pronesl Ansell.

„Přeji vám tedy hodně štěstí!“

  Oba zasalutovali a odešli z místnosti. Zanedlouho se ocitli na letištní ploše, nad kterou se začalo smrákat.

„Když jsem ještě lítal na efédvojkách, tak jsme dost často podnikali průzkumný lety. Nebyla to žádná sranda. Ze země po nás střílelo všechno možný a Fokkery po nás šly jako vosy po sladkým,“ řekl Ansell.

„To si dokážu představit,“ mínil Fantes a zadíval se v ten směr, kde se ozval hluk leteckých motorů. To se vracela trojice Airc z večerní hlídky. Dvojici mužů se naskytl pohled na tři přibližující se letouny rámové konstrukce s vrtulemi za kokpity. Jedno Airco za sebou táhlo vlečku černého kouře a záhy začalo klesat k letištní ploše.

„Vypadá to, že má problémy!“ vyhrkl Ansell.

„Určitě,“ mínil Fantes.    

Airco se při přistávání kývalo ze strany na stranu a pojednou se“propadlo“ a záhy doslova spadlo na povrch letiště. Okamžitě následoval výbuch, po kterém z trosek vyšlehly plameny.

„Krucinál!“ procedil mezi zuby Fantes a sledoval, jak k místu zřícený jede rychle hasicí vůz.

„Tak takhle bych nechtěl skončit,“ pronesl Ansell.

„To nikdo,“ zkonstatoval Fantes a hleděl na černý sloup kouře, který začal splývat s tmavnoucí oblohou.

KONEC TŘICÁTÉ PÁTÉ ČÁSTI


2 názory

Prosecký
17. 03. 2010
Dát tip
Major Harry Ransley stál před podrobnou mapou, která byla zavěšená na stěně, a na jedno její místo přiložil konec ukazovátka. „Tak pánové, zítra brzo ráno vás čeká velmi důležitý let. Budete doprovázet jednu efédvojku, která bude provádět průzkum v této oblasti,“ sdělil poručíkovi Roberu Fantesovi a nadporučíkovi Ralphu Ansellovi. „Tahle oblast je velmi důležitá pro naši ofenzívu. Velitelství chce přesně zjistit, kolik posil Němci sem přesunuli a jaké obranné postavení zde vznikají. Vaším úkolem tedy bude ochránit průzkumný (najednou přechází do hovorové řeči)letadlo a zabránit jeho sestřelení nepřátelskými letci. Pokud bude efédvojka sestřelena, tak velitelství vyšle další letadlo na průzkum té oblasti. Fotografie a poznatky letců jsou pro štáb velmi důležitý. Je vám tedy jasný, jak moc je zítřejší ranní průzkum důležitý.“ (opakuješ dvakrát "důležitýů) „Ano pane majore,“ řekli letci skoro současně. „Dobře. Zítra v šest hodin se s efédvojkou setkáte nad La Boisselles. Frontu přeletíte v co možná největší výšce, abyste snížili riziko napadení německými stíhači. Až začne samotný průzkum, tak se nebudete držet těsně u efédvojky, ale výše nad ní. Budete jí mít pořád na očích a musíte se také neustále dívat všemi směry po obloze. Útok německých letadel vás nesmí překvapit!“ „Budeme mít zrak jako ostříží!“ řekl Fantes. „Dobře. Bude to pro vás dost náročný a velmi nebezpečný let už je z toho důvodu, že se budete pohybovat po dlouhou dobu v týlu nepřítele,“ řekl major. (šroubovaná mluva na to, že to bylo někde na frontě) „Je nám to jasné, pane majore,“ pronesl Ansell. „Přeji vám tedy hodně štěstí!“ Oba zasalutovali a odešli z místnosti. Zanedlouho se ocitli na letištní ploše, nad kterou se začalo smrákat. „Když jsem ještě lítal na efédvojkách, tak jsme dost často podnikali průzkumný lety. Nebyla to žádná sranda. Ze země po nás střílelo všechno možný a Fokkery po nás šly jako vosy po sladkým,“ řekl Ansell. „To si dokážu představit,“ mínil Fantes a zadíval se v ten směr, kde se ozval hluk leteckých motorů. To se vracela trojice Airc z večerní hlídky. Dvojici mužů se naskytl pohled na tři přibližující se letouny rámové konstrukce s vrtulemi za kokpity. Jedno Airco za sebou táhlo vlečku černého kouře a záhy začalo klesat k letištní ploše. „Vypadá to, že má problémy!“ vyhrkl Ansell. „Určitě,“ mínil Fantes. (zbytečná replika, vata) Airco se při přistávání kývalo ze strany na stranu a pojednou se“propadlo“ a záhy doslova spadlo na povrch letiště. Okamžitě následoval výbuch, po kterém z trosek vyšlehly plameny.(nepravá věta vztažná, místo "po kterém" by mělo být třeba "po němů) „Krucinál!“ procedil mezi zuby Fantes a sledoval, jak k místu zřícený jede rychle hasicí vůz. „Tak takhle bych nechtěl skončit,“ pronesl Ansell. „To nikdo,“ zkonstatoval Fantes a hleděl na černý sloup kouře, který začal splývat s tmavnoucí oblohou. (zase vata)

Šmodrcha
15. 03. 2010
Dát tip
Zatím Ti k tomu nic nenapíšu. Musím se prokousat těmi předcházejícími čtyřiatřiceti díly.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru