Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O líném Honzovi který se stal králem

21. 08. 2001
2
0
3923
Autor
Danny

Za devatero horami a devatero řekami žil byl líný Honza. Nebyl hloupý, to ne, ale raději ležel doma za pecí a jedl buchty než by pracoval.

 

Jednoho krásného dne Honza překonal svou lenost a vydal se do sousední vesnice na tancovačku. Tam se mu zalíbila jedna dívka jménem Markéta.

 

Z Markéty se stala Honzova milá: měla ho velmi ráda. Pod jejím vlivem Honza přestal být líný: začal se učit zacházet s mečem, pluhem, motykou....

 

Zdálo se však že to stále nestačí: Markéta měla na Honzu velké nároky a stále jej cepovala (obrazně řečeno) takže měl milý Honza stále pocit že toho umí málo.

 

Honza se rozhodl že půjde do světa na zkušenou. Nasedl na svého bujného oře a jel dobrodružství vztříc.

 

Po dni cesty narazil na zemi, která byla plundrována zlým drakem. Zdejší král nabídl půl království (dceru neměl) tomu, kdo se draku postaví.

 

Díky svým čerstvě nabytým šermířským schopnostem Honza draka hravě porazil. Chamtivý král se nechtěl své půlky království vzdát. Honza jej však vyzval na souboj a porazil ho na hlavu.

 

S vítězstvím v očích spěchal náš hrdina zpět k Markétě. Jí vlastně vděčil za to, že tak zesílil. Po dni cesty byl u ní.

 

 

Ale ouha - Markéta mu oznámila že už s ním nechce chodit. Honza si vzdychl. Chvíli se jí ještě ptal, hledal příčinu rozchodu, ale když pochopil že se nic nedoví, pokrčil rameny a jel zpět do hradu.

 

V hradu na něj čekali jeho příbuzní a přátelé. Honza byl velmi smutný, takže ho konejšili. Pár týdnů s Honzou nebyla rozumná řeč, ale poté pochopil že pro jedno kvítí slunce nesvítí.

 

Oddechl si a začal se věnovat chodu království. Zvelebil co se dalo, posílil armádu a vyhnal Avary, kteří zemi již dlouho ohrožovali, za hranice světadílu.

 

Pod jeho žezlem zavládl v zemi blahobyt a všichni žili šťastně a spokojeně až do smrti.


Mámalibor
23. 08. 2001
Dát tip
!*

Mahoney
21. 08. 2001
Dát tip
hvězdička za pohádku černý puňtík za interpuňkci...!

Absurdian
21. 08. 2001
Dát tip
Žili... jo... jen drak byl zabit. Nikoho nenapadlo, že tento druh díky mečům udatných rytířů a Honzů vyhynul. :-( Zato zápecnictví nevyhynulo. Přežívá šťastně a spokojeně dodnes. :-))

clovrdik
21. 08. 2001
Dát tip
:-))))))

Albireo
21. 08. 2001
Dát tip
Miloučké.

Helča
21. 08. 2001
Dát tip
Pohádka? - no nevím - spíš reportáž

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru