Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otec a syn

22. 03. 2009
7
19
4038
Autor
Tony.cs

„ Tatí, tatí!“

Otec se ohlédl po hlase. Neviděl však svého synka.

Poodstoupil pár kroků stranou, aby získal lepší výhled. A tu mezi stromy spatřil svého chlapce. Klečel pod mohutným starým dubem. Hlavičku měl zvědavě skloněnou a volal.

„Tatí, tatí!“ Znělo to naléhavě a důležitě.

Otec se pousmál a šel za tím hláskem. Nohy se mu bořily do měkké půdy. Našlapoval lehce, jako by si užíval každý krůček. Jako by se bál, aby nenarušil jemnou krásu lesa. Jako by chtěl plout. Našlapoval tak potichu, že ho chlapec zaregistroval teprve ve chvíli, kdy poklekl vedle něj.

„Copak jsi našel?“ zeptal se ho. Jeho hlas obsahoval onen zvláštní otcovský tón, který nám dává pocit bezpečí a jistoty.

„Podívej. Ta kytka vyrostla uprostřed kamene.“ Přivřel oči a našpulil rtíky. „ Jak to? Vždyť potřebuje hlínu?!“

„ Protože má sílu.“

„Ta kytka?“ na jeho tváři se objevil udivený výraz.

„Ano.“

„A co to je za kytku? Je krásně bílá. Jako maminčina šála.“

„To je Ibišek. Ten by tady neměl růst. Nemá rád stín, potřebuje světlo.“

„Jak se sem asi dostal?!“ Chlapec se sklonil a pohladil prstem lísteček květu.

„Já to vím. Chceš vyprávět jeho příběh?“

„A ty ho znáš?“

„Já znám spousty příběhů. A znám i příběh téhle malé květinky.“

„Tak mi ho pověz.“

„Dobře, poslouchej.“

Chlapec přikývl a očima visel otci na rtech. A ten začal vyprávět.

„Před dávným časem, byla na poli za cestou vysetá kukuřice. Na okraji toho pole, rostl Ibišek. Bylo tam mnoho květů a bylo jim tam hezky. Tančívaly na melodii větru, dívaly se do slunce a radostně vítaly malé včelky roznášející jejich život.

 A jedna mladá laň tam noc co noc chodila. Hrabala kopýtkem v hlíně a snažila se dostat ven ty malé žluté čtverečky kukuřice. A jedné noci když se z pole vracela přes cestu zpět do lesa, šlápla mezi květy ibišku. Na noze se jí zachytilo malé semínko a držíce se za chloupky pevně jako klíště, nechalo se unášet do neznáma. A ta mladá laň ho donesla až sem. Semínku se tu líbilo a pustilo se. Zůstalo tady na tom kameni. Bylo mladé a nevědělo, že tady bude mít těžký život. Ale přežilo a vyrostlo v krásný květ. Na kameni našlo skulinku kde byla navátá hlína a z té žilo. Život si vždy najde cestu. Nikdy nezhasne bez boje.“

„A maminka nebyla silná?“

Chlapec se na otce podíval čistým a tázavým pohledem. Stejným pohledem, jaký vlastnila jeho matka.

„Maminka byla moc silná.“

„A proč umřela?“

„Protože ji život moc bolel, tak šla na místo, kde už nic nebolí.“

„A nás tady nechala.“ řekl chlapec smutně.

„Ne. Nenechala. Vždy tu bude s námi. V našem srdci.“

„Možná, že se maminka proměnila v tuhle kytku.“

„Možná ano.“

Otec se zvedl a obrátil oči do koruny velkého dubu. Po tváři mu tiše stékala slza. Setřel ji a sklonil se k chlapci. Uchopil ho v pase, vynesl ho na svou hruď a objal ho.

„Půjdeme domů.“

Odnášel chlapce pryč a jasně slyšel jeho zašeptání. „Ahoj maminko.“

Od té doby chodili na to místo každý rok v srpnovém měsíci. Vždy tu na ně čekala jedna rostlinka Ibišku.

 

 

 


19 názorů

Tony.cs
10. 11. 2013
Dát tip

Dkuji. Remarque je opravdu jeden z mých nej :-)


Adam Lyčka
09. 11. 2013
Dát tip

No zase super! Díval jsem se a oba máme stejného učitele psaní - Remarqua. Vidím jej v nádherném popise tatínkovy chůze. Ta přirovnání. Celý on. A samozřejmě nesmí chybět melancholie. Zase smekám již druhý klobouk :)


srozumeni
31. 12. 2012
Dát tip
Nejak jsem zabloudila k teto krase...***

Manuamanua
02. 04. 2010
Dát tip
To je krásné. Tip.

*

Tony.cs
20. 04. 2009
Dát tip
i tak děkuji. Možná, že ani já nad tím nechtěl nějak přemýšlet a vytvořil jsem "polotovar". Možná jsem jen chtěl vyjádřit pocity. To se mi snad povedlo alespoň trochu

raja
20. 04. 2009
Dát tip
Pro mě ne, mám z toho podoný pocit nedodělku jako Lakrov. Hlavně ten konec, předvídtelný a příliš dopovězený. Je to hezkej příběh, skoro pohádka která ale nenutí člověka něják přemýšlet a celkem nic mu nedá, nezůstane v paměti. VT.čemu se jako tlemíš?:)

Tony.cs
28. 03. 2009
Dát tip
děkuji vám za kritiku

Lakrov
28. 03. 2009
Dát tip
Z té paralely mezi květinou a osobou (maminkou) (asi hlavně z toho, že vyrostla uprostřed kamene) mě přepadl dojem, že maminka měla něčím ztížený život (neměla dostatek 'hlíny', tj. něčeo, čeho je k životu potřeba. Druhá paralela, představovaná semínkem ibišku zaneseným na nehostinné místo a dítětem bez matky, je taky taková 'nedořešená'. Napsané je to hezky, takovým poetickým jazykem (i když spojování zemřelé matky s kvétinou není originální). To, co mi v textu připadá důležité (ty dvě paralely) je však pouze zmíněno bez nějaké další souvislosti, bez přidání něčeho navíc. Myslím, že se z toho textu dalo 'vytěžit' (výraznějším nápadem, zasazeným do 'příběhu květinky') víc; i tak se mi ale líbí.

Vaud
27. 03. 2009
Dát tip
moc!!* diky za avi

DaNdÝ
25. 03. 2009
Dát tip
jojo avízo nepovedený bylo na tohle, ano ten název to je pravda, vždyť názvy takhle na servrech jsou primárně kvůli přilákání...

Tony.cs
24. 03. 2009
Dát tip
děkuji

DaNdÝ
22. 03. 2009
Dát tip
nu dávám uznání báječně zvládnutý poetice, koukám na tvý stránce hlavně nějaký ty feršíky, je vidět že takhle poetickým způsobem se nemusíš bránit ani psát povídky. Je tam nostalgie, esli nějakej ten sentiment, tak v dobrým slova smyslu, páč neení vyloženě vtíravej, i dyž ty poslední tři věty s tím trochu hraničí, ale líbilo se mi jak to z tý prosttý momentky, chvilky přejde v ten docela hlubokej motiv žejo smrti, pěkně se to kontrastovalo, dobrá kompozice. nojo, je to pěkné. |Esli chybky... - tančívali, dívli, vítali, asi by mohlo bejt y, ne? esli to dělaly ty kvítky. Život si vždy najde cestu, to už jsem někde slyšel, a nemůžu si vzpomenout kde. ale to nekritizuju. Přemejšlel jsem nad názvem, moje osobní tendence je, když použiju Obyčejný, tak se to pak snažím shodit do nějakýho protikladu. Tady si nejsem jistej esli je to explicitní pojmenování obyčjný, i dyž ta momentka je i jaksi neobyčejná... n ukaždopádně to není zrovna vábivej název a to je trochu škoda. Hehe, a eště si udělám trocchu reklamu, motiv dětství, smrti, poetiky, fantazie sem sám jednou spracovával v povídce Koláž dětství, esli chceš, klidně můžeš moje zpracování s tvým porovnat, hele, ale tvoje výhoda je, že si to všechno dokázal vyjádřit v týhle krátký momentce, kde já jsem to rozplác do několika stránka, což nikdo nepřečte. Takže tip a byl bych zvědav i na další takovou povídku.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru