Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Psí víno - březen 2009

31. 03. 2009
4
20
4751
Autor
Háber
Všetkým priateľom www.pismak.cz malý oznam, vyšlo březnové číslo Psího vína a nájdete v ňom viacerých autorov z www.pismak.cz a to aj zo Slovenska :), keďže tu o tom píšem, tak aj moju maličkosť, hoci to nie je tá hlavná literárna udalosť :). Osobne ma potešila zbierka poézie Jiřího Broža, ktorá je prílohou časopisu, ale samostatnou. Sú tam zaujímavé verše vo výbere Jána Těsnohlídka jr., tu známeho ako "jt". Je to svieže dielko rovnako ako časopis, ktorý dýcha rebéliou, revolúciou, vzdorom a čojaviem ešte ako to nazvať, pravou a dravou mladou poetickou revoltou.*

20 názorů

Print
14. 04. 2009
Dát tip
mám radost a chci to!!!:-)* Blahopřeju!

jt
14. 04. 2009
Dát tip
:-))

alexa
08. 04. 2009
Dát tip
Co se týče děl, tak JO, co se týče diskuse, tak NE.

jt
07. 04. 2009
Dát tip
jj - v mailech je to lepsi.. :-)

alexa
05. 04. 2009
Dát tip
Patrně ti, JT, pošlu na mail pár svých básní z poslední doby... zajímal by mě tvůj názor. (a kdyby kdos z této diskuse chtěl, nechť mi napíše: zde publikovat nebudu).

alexa
05. 04. 2009
Dát tip
Achich, už se mi to smazalo :-( Slovenská invaze, jak tomu říkáš, je fajn. Sám jsem si pořídil pár knížek ve slovenštině, abych mohl svoji neznalost tohoto jazyka napravit, a jsem rád, že s tím můžu v Psím víně "pokračovat." Co se týče mého vkusu, myslím, že tady nemáš pravdu. Předně není důležitý můj vkus; nechci v Psím víně číst to, co mám rád, resp. to neberu jako určující činitel. Je spousta kvalitních autorů, kteří se mi nelíbí, nebaví mě (třeba Diviš, z moderních třeba ten Puršl nebo jánevím Racková co vyšla v Literárním salonu), ale nevidím důvod, proč by se neměli v PV objevovat. Ovšem to, co PV vytýkám, je něco trochu jiného. Je to určitá "plochost" výběru autorů... máš blízko k písmáku a hodně lidí tě tady má rádo. Potom je pochopitelné, že by písmák mohl být obsáhlým a spolehlivým zdrojem náplně PV. O uniformitě těchto pak píše pan Piorecký, jistě jej máš načteného. S tím člověkem v lecčems nesouhlasím, ovšem většina virtuálních publicistů skutečně má velmi podobný výraz, témata i básnické polohy. Nemám nic proti tomu, aby se vyzobali ti nejlepší (třeba Chroust v kterémsi čísle byl velmi příjemným překvapením a dle mého názoru jeden z nejlepších, kteří se tam v poslední době objevili) a o tom, jestli byli vyzobaní skutešně ti nejlepší (Háber), bychom se mohli pobavit, ale ani to není to, o čem mluvím. Čteme v PV velmi podobné mdlé básně beze stopy jakéhokoliv náznaku inovace a co hůř: všechny nejen se shodným sdělením, ale i se shodným výrazem, formou. Možná je to dnes "moderní", resp. je to to, co dělají moderní mladí básníci a dost možná tomu nerozumím - řešením je nečerpat z generace 20-22 let a čerpat odjinud... mít "mladé talenty" v časopise je skvělá a ušlechtilá věc, ale pokud talent dochází, není možno ho nahrazovat jenom mládím: jedinou možností je hledat jej jinde. Závěrem k mému tónu: uznávám, že to šlo řešit i jinak. Snad je tento příspěvek lepší a bude ti lépe sedět. Michael Alexa (avi JT).

jt
04. 04. 2009
Dát tip
jde o to, ze jirka ma spoustu vybornejch textu. bohuzel za spoustou z nich si uz nestoji a nechce, aby byly publikovany, coz respektuju. rekneme, ze slovo vybral je tam hodne premrstenym vyrazem. jenze to jsou veci, na ktery se nezeptas a pak hazis soudy. jirkovi se knizka libi a ja jsem udelal maximum a jsem s ni spokojenej. jinak - osobne me v pv tesi slovenska invaze, ten nor je vybornej - ukazujem spoustu veci, ktery tady jinde prostor nedostanou. jak ostatne psali ve tvaru. mas pravdu, ze nad vyberem basni se vedly vasnivy diskuse a spoustu dobrejch veci se nedostalo. chapu, ze mas jiny styl a libi se Ti jina poesie, nez me. ale - toho, co chces cist Ty, je vsude plno. my nerikame, ze je to spatny a dobry poeticky veci radi otisknem ( v zasobe mam treba ondru lipara, nebo guye ). nabizime ale alternativu tomu, co se vali hlavnim proudem a davame prostor i tem, kdo by ho jinak nedostali, protoze napisou ze cikani do plynu a tak a hlavne nemaj dost kamaradu v lit. kruzich, kteri by je poplacali po ramenou a rekli karlovi ze ten franta je dobrej, tak mu tam neco otiskni. prijde mi, ze se bavis strasne vybojnym az agresivnim tonem a to mi nesedi. souhlasim, ze 43 byla dobra - hlavne se povedla i v peri, coz se s moc vecma nestane. usmev. vazim si Te jako ctenare, jako kluka, co se vyzna. jen mi vadi, ze prosazujes zbytecne vasnive svy nazory, ktery by se daly trochu zuslechtit nejakou klidnou debatou. precti si jeste jednou, co jsi napsal a pak odpovez, pokud se Ti bude chtit.

alexa
02. 04. 2009
Dát tip vermitulum
jt>kamaráde, tohle snad nemyslíš vážně :-) Nevím kde soudím bez jakýchkoliv podkladů - pokud je ti něco z toho "prsku", jak říkáš, nejasné, stačí na to poukázat, zeptat se, rozcupovat mě. Rozcupuj mě svými argumenty!!! Jen do toho!!! Pokud je redakce PV dobrá, museli jste vést nad spornými básníky plamenné debaty, takže jsi jistě vycvičený. Je ti to možná podivné, že je ke kritice časopisu zapotřebí pečlivé přečtení časopisu (lépe pak i těch předchozích) a ke kritice sbírky pečlivé přečtení sbírky (lépe pak i ostatního básníkova díla). Obé jsem učinil, a věru si nejsem schopen představit, co bych měl udělat víc. Jiřímu jsem psal, jestli se mu sbírka líbí, ale ten mi neodpověděl. A tebe se ptát, jestli si stojíš za výběrem básní do Brožovy sbírky, by bylo k smíchu - nepočítám, že bys odpověděl záporně. Tudíž naprosto nechápu tvé důvody pro neobhajobu sebe a "casopisu, kterej je ted hodne naslaplej" a vyzývám tě, abys tak učinil. Mně se moc líbilo třeba číslo 43 (s tím psem na obálce). Co básník, to jméno. A do toho (ano, Písmák), Vojtěch Pišl. Jeho básničky mi přijdou docela dobré a s půlkou z nich jsem se na písmáku nesetkal... Navíc ten výběr obsahu je skvostný, každý básník jiný (srov. např. Jana Sojku, Karla Tomka a Stanislava Olivu). Pokud jsem to nespletl a dopočítal správně, byla k tomuto číslu přiložena sbírka Ivo Haráka, z níž jsem byl opravdu nadšený. Dále se mi líbilo např. číslo 39. Je pochopitelné, že lidi dělají chyby. Všichni nejsme dokonalí a nedokonalosti jsou absolutně v pořádku. Ovšem stejně tak je absolutně v pořádku, když na to lidi upozorňují. Proto tady prskám. Michael Alexa (avi JT)

jt
02. 04. 2009
Dát tip
alexa> mrzi me, ze mas tak omezeny pohled na vec. a hlavne, ze tu soudis bez jakychkoliv podkladu, ze se neptas, nenapises a jenom prskas. ja pak ani nemam zapotrebi obhajovat sebe, natozpak casopis, kterej je ted hodne naslaplej a myslim, ze aktualni cislo je jedno z nejlepsich, ne-li nejlepsi. ktery cislo se treba libilo Tobe a proc? a do axa jsem chodil jeden cas plavat.. ;-)

alexa
01. 04. 2009
Dát tip
posledny: dobrý časopis, ale ne dnes.

alexa
01. 04. 2009
Dát tip
Poslední dílo bylo ještě zmrvenější, než číslo předchozí - podařil se vám skutečně kulinářský kousek. Psí víno nezklamalo a opět zveřejnilo autora z téměř absolutního literárního okraje. Monsieur Hejátko a monsieur Háber z posledného čísla lze s chladnou hlavou brát jako přebytečnou maltu nezběhlé nové a mladé redakce. Kdyby měl pan Těsnohlídek trochu víc času, jenž by mohl uspořit třeba nefocením svých nohou, a přečetl si nejen texty, které dohazuje do kdysi prestižního časopisu, ale i texty, které sám píše ("básnířka v Oslo" je patrně úmysl, ale slůvko "hlednáme" je mi skutečně záhadné) nebo pěkné texty, z nichž vyrobí TAK nešikovnou sbírku by nebylo vůbec od věci. (teď mluvím zaprvé o "vzkazu tuží" z básně na str. 7 a zadruhé o mně naprosto nepochopitelném vyzobání básní autorova repertoáru tak, aby se sbírka omezila na co možná nejméně témat, nejméně básnických výrazů a co nejvíce se opakovala) A ještě reakce na část Štenglova úvodníku: skutečně se nezlobíme, že jste přidali stránky! To, že to bylo z důvodu nebývale kvalitního materiálu, je v přítomnosti básně "BABULICE ŠUŠU" Stano Hábera snad jen k pokrčení rameny... nebo k zaplacení osmnácti korun za číslo navíc, že. Michael Alexa (kdysi tady jako michael.alexa, smazal jsem se před delší dobou) (avi JT a Pablo_honey)

jt
01. 04. 2009
Dát tip
diky dik - je fakt, ze ta sbirka je pecka, rek bych.. usmev.. :-) jinak - posledny - na slovensko bude asi drazsi postovny, ale - ted me napada - autorsky vytisky na slovensko posilal primo petr stengl, tak zkus napsat primo jemu ( kontakt na www.psivino.cz -> redakce ), at Ti rekne, jak to potom vychazi s postovnym a tak.. a dekuju za zajem - potesil. btw - v minulem cisle mel texty assur, tak to by taky stalo za sehnani, i kdyz treba ta sbirka pana vrby mi neprijde zase tak naslapla.. :-)

Pablo_honey
01. 04. 2009
Dát tip
jojo, sbirka jiriho broze se povedla:))

Háber
31. 03. 2009
Dát tip
...kde ho zohnať na Slovensku, to fakt neviem, sorry*

určitě tam bude nějaká adresa pro objednání...:o)

www.psivino.cz

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru