Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Křup

31. 03. 2009
8
25
4145
Autor
Edvin1

Žádné veledílo, takže kritiku si to nezaslouží.Ale klidně ji napište, máte-li chuť.

Spěchal do práce. Cyklostezka byla počmáraná slizkými čarami slimáčích stop. Jako kondenzační čáry na nebi, nebo brázdy po člunech na jezeře.  Kam po celou noc vandrovali? 
Jeden se opozdil. Musel cyklistu vidět, vždyť muž na kole byl jako hora, ale slimák tam stál jako opařený a jen se malinko nahrbil.  
Křup! 
Ve vlahé ranní mlze se  vznášela jedna slimáčí dušička do slimáčího nebíčka.
 
Po hodině se doprostřed cyklostezky vydal jiný slimák.  Táhlo ho to za proteinem bratříčka. Ale než si stačil utřít ústa a říhnout po posledním soustu, uslyšel svištění kol, a když se vylekaně otočil, zahlédl jen stín, který mu zastřel celé nebe.
Křup!
 
Po chvíli zdvojená vůně proteinu naplnila jak zeleninovou zahradu po straně jedné, tak  ovocný sad po straně druhé. Kondenzačních čar na asfaltu přibylo.
Občas zasvištělo kolo, a pak:
Křup!
A křup.
A křup.
..........................
 
Když se vpodvečer  vracel domů, obloukem až do trávy se tomu místu vyhnul. Ale díval se tam, fascinován spletitými obrazci ze stříbrných čar. Skoro každá končila uprostřed stezky, ve flíčku jako po mýdlovém balónku. Jen jedna, ta nejčerstvější, se vinula napříč, dotýkala se každé skvrnky, a jak se přibližovala ke straně druhé, stávala se čím dál tím mohutnější. Nakonec mizela v trávě.
 
Jel dál k domovu a strnule hleděl před sebe. Ale než vjel do vozovky, ještě jednou se ohlédl.
 
A tu uslyšel zasvištění pneumatik, a celé nebe mu zaplnil stín.

25 názorů

Edvin1
30. 04. 2009
Dát tip
Aha.

Tragicus
30. 04. 2009
Dát tip
Ten pocit vznikl zde: "Ve vlahé ranní mlze se vznášela jedna slimáčí dušička do slimáčího nebíčka." - prilisne zdrobnovani zavani patosem. Uz jsem to pak ze sebe nesetrasl.

Edvin1
30. 04. 2009
Dát tip
Že v tom vidíš patetiku, mne překvapuje. Zatím na něco takového nikdo nepřišel - ani zde, ani jinde. Psal jsem to v úsměvné náladě, s typicky slovanskou ironií v duši. Když jsem toho slimáka přejel, napadlo mne: "A co ty? Nejsi taky takový slimáček?" A hned jsem to v tomto duchu sepsal. Díky za návštěvu i názor. dědEd :-)

Tragicus
29. 04. 2009
Dát tip
Pointu jsem cekal po precteni prvni vety, pak jsem na ni ale zapomnel, a kdyz se nakonec byl jsem na chvili i prekvapeny. Trochu vylepsila dojem, ale po "slimacci dusicce" a "nebicku" nejsem schopen napsat cokoliv positivniho k povidce. Je to napsano tak nejak pateticky, tento dojem je umocnen poctem krupnuti.

Edvin1
03. 04. 2009
Dát tip
Jsou ze Španělska, přivandrovalci. Původně to v té miniatuře bylo, ale nechtěl jsem poučovat. Díky za nahlédnutí. dědEd :-)

Edvin1
01. 04. 2009
Dát tip
Díky, paní Jarmilo! :-)

Úžasně výstižná paralela - jemná krása v tragedii života, Zbyňku...***

Edvin1
01. 04. 2009
Dát tip
Spíše ten text nestojí za hlubší kritiku. :-) Jen takový postřeh, Janino. mylenka: Smrt dítěte, nejhorší věc, co znám. Brácha mi umřel, když mu byly dva roky. Ale máš recht - na hřbitově už po něm není ani hrobeček, ale vzpomínka na něj mě pořád hřeje. Hřeje a svírá hrdlo. Podobně je mi však i tehdy, když se o tom pouze doslechnu. Kuřim. Nebo dokonce když čtu o zabíjení dětí před věky: 4. Moj. 31, celá kapitola, a zvláště 17. verš.

Janina6
31. 03. 2009
Dát tip
Edvin nestojí o hlubší kritiku, tak ho mělce pochválím. Líbilo :-)

Marcela.K.
31. 03. 2009
Dát tip
Proč? I takový je život Edvine. Čas není spravedlivý...jak se říká. Někdo ho má přiděleno o hodně míň, než druhý... i když... i ty dvě holčičky sebou přinesly na svět hodně radosti...a já na Petrunku vzpomínám s úsměvem. Nikdo neví, jak je to dobře...co je správně :-)

Edvin1
31. 03. 2009
Dát tip
mylenko, což já nemohu říct o Tvé poslední povídce. Budu z ní mít noční můry do konce života.

Marcela.K.
31. 03. 2009
Dát tip
To jsem ráda, že to je jen jako...že ten na tom kole nekřupnul :-))) Jsem si oddechla :-)

říkají si (s Cimrmanem) ...zůstane dlouho v nás...

Edvin1
31. 03. 2009
Dát tip
No, mě moje rodina nežere ani teď, když jsem užitečnej, natož po mé smrti. :-)

co ty víš, jak vážně to bere slimáčí...

Edvin1
31. 03. 2009
Dát tip
No, to bylo tak: Já jich pár přejel, a až na přejezdu přes silnici jsem si uvědomil, jak malý by to byl rozdíl, kdybych sám vletěl pod auťák. Tedy ve smyslu fyzickém a filosofickém. Jen ta moje rodina by to asi brala vážněji než ta slimáčí. :-)

Diana
31. 03. 2009
Dát tip
Jsem takový blázen, že je sbírám a odnáším do trávy daleko od silnice... Lituji každé dušičky, i té slimáčí :-(

Marcela.K.
31. 03. 2009
Dát tip
No jo, ale ten na tom kole domeček neměl... víš, že máš jezdit opatrně! Proto jsem Ti poslala to avizo :-)

Lakrov
31. 03. 2009
Dát tip
Trochu morbidní; kdyby to aspoň byli ti 'bezdomečkovci', jenže to by to zase tak pěkně nekřupalo :-) Kamarád se jim, když to ôruplo, vždycky omlouvá, řiká: "Promiň, vole" :-))

Marcela.K.
31. 03. 2009
Dát tip
No to je strašnýýý! :-(

aha, takže i pointa měla ještě pointu...

Edvin1
31. 03. 2009
Dát tip
Žel žel žel, poslední řádek i zde zněl: Křup!

tak ta pointa tomu dala zcela nový rozměr...snad měl pevnou skořápku?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru