Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

13 Autocenzuře vstup zakázán

06. 04. 2009
1
1
2095
Autor
Zolo

Jako autor tohoto článku se nesnažím poučovat o tom jak psát písničky. Můj záměr je pouze inspirovat ty, kteří začínají nebo neví jak na to a předat něco málo ze svých zkušeností.

To nejpodstatnější pro psaní písňových textů je – psát. Ač to zní banálně, není jiný způsob, než psát a psát a psát. Pokud vám může být kdokoliv nápomocen, tak jen v případě, že sami budete chtít. V opačném případě může přemíra vědomostí od psaní textů odradit a vyvolat pocit, že na to nemám. Stejně zničující je autocenzura. Vezmete si papír, tužku a začnete. Po chvilce si řeknete, že to není to pravé, co byste chtěli napsat. Tužku odložíte, papír zmačkáte a šup s ním do koše. Přehnané nároky i podceňování se, vás připraví o moc hezký koníček, kterým tvorba textů bezesporu je. Bude to vypadat bláznivě, ale vyrobte si cedulku „AUTOCENZUŘE VSTUP ZAKÁZÁN“. Zavěste ji na kliku nebo nalepte na dveře. A když škrtnete první řádek, tak autocenzuře vysvětlete, že tam nemá co dělat, že teď si půl hodinky budete psát, jak se vám zlíbí a přes to nejede vlak. Opatrně přijímejte podněty, které se o skládání písniček dovídáte ať už z mých článků nebo ze svého okolí. Ptejte se a zkoumejte, jestli je nezbytné něco takového vůbec vědět nebo vám lépe vyhovuje se na to vybodnout a vycházet ze své vlastní intuice.

 

Copyright © 2009  Saša Kirilov


1 názor

neroušek
06. 04. 2009
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru