Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vermeerova dívka

14. 04. 2009
8
14
2667
Autor
Podměsíc

Najděte si na Googlu heslo \"Dívka s naušnicí\", potom si přečtěte moji báseň a dejte vědět jak zapůsobila.

Perly máš v očích,

princezno staletá,

sedl ti do nich Měsíční prach.

Až mistr Vermeer své tahy dosplétá,

budeš tu napořád

dívat se přes rámě,

přes rámu práh.


14 názorů

Silene
26. 05. 2014
Dát tip

Já myslím, že prologu vůbec nebylo třeba, vždyť tělo básně je samo odkazem. Ale taky vysvětluji, i co není nutné.

Rámu práh je moc hezké, vyvedlo se.   


kjkszpj2
08. 12. 2009
Dát tip
poklona...TIP

Podměsíc
10. 11. 2009
Dát tip
Děkuji, Toscano.

Toscana
09. 10. 2009
Dát tip
Sedí to! Ona má v obličeji sice náznak úsměvu, ale současně v očích smutek a strach. Zvláštní výraz. A to, cos o ní napsal, je přesné. *t

řádek
10. 09. 2009
Dát tip
Svou otázkou v podstatě voláš po ideální perspektivě. Nic takového neexistuje. To, jak chápeš Ty perspektivu a jak si tedy myslíš, že by měl obraz vypadat, jak by měly být namalovány ruce a tak dál, není "správná perspektiva". Správná perspektiva je něco, co se v dějinách umění vyvíjelo a dnes už je to tak, že s perspektivou si dělá kco chce co chce :) Vidění a chápání perspektivy pak zkresluje proporce. Lze se o tom dočíst spoustu věcí, jak se perspektiva vyvíjela. Můžeš například začít knihou "Příběh umění" od Gombricha. Jedna z nejlepších souborných knih o umění, která kdy vyšla. Naučí Tě chápat souvislosti, vnímání krásy, perspektivy atd. To se týká i "příliš mužské postavy". Nic takového neexistuje. Ideál krásy se neustále proměňuje. A to se promítá i ve výtvarnu.

tady je ta ruka např: http://quinncreative.files.wordpress.com/2009/04/vermeer-woman_holding_balance.jpg (ale možná se mi to jen zdá, nebo je to schválně, nevím.. nikdy jsem se jím nezabýval, klidně mě pouč :-)

řádek: možná to sem nepatří, ale nechápu jak můžou malířští mistři jako Vermeer kreslit tak nádherné detaily - mléko lijící se ze džbánu, záhyby látky a přitom neodhadnou základní proporce (jedna ruka delší než druhá, příliš mužská postava pro ženu...)

Puzzle
04. 07. 2009
Dát tip
hezké...

řádek
14. 04. 2009
Dát tip
Domnívám se, že z toho, co píšu, je patrné, že ten obraz trochu znám... Mám pro Vermeera slabost (jako mnoho jiných). Osobně ale dávám spíš přednost jiným jeho obrazům, neboť tento je příliš zprofanován. Ale to se stává většině lidem, kteří se do toho teprve noří... :)

Podměsíc
14. 04. 2009
Dát tip
Stačí si přečíst nejen báseň ale i prolog. Ten obraz má fantastickou hloubku a proto jakákoliv poezie může být jeho pouhým doplňkem. A můj výtvor jiné ambice ani nemá.

řádek
14. 04. 2009
Dát tip
Obraz je znám spíše pod názvy "Dívka s perlou" nebo "Dívka v turbanu" :) Chápu, že tě obraz fascinuje, někteří ho srovnávají s La Giocondou, nicméně zatím zůstáváš jen na povrchu... :)

raja
14. 04. 2009
Dát tip
Ale jo, pěkně:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru