Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jeden z nejběžnějších rituálů praktikovaný lidským druhem

15. 04. 2009
11
12
3155
Autor
Newspeak

Nejprve chci říci, že nemám nic proti cigaretám, alkoholu, rozumnému motorismu, minimální nutnosti vlastnit armádu a Darwin Award


Podíváme-li se na celou škálu lidských rituálů od těch škrobeně obřadných ,vyžadujících větší množství postarších pánů v sukních s kříži, přes ty které zahrnují ostré předměty, drobné domácí zvířectvo a kompars oblečený do černé kůže po ty každodenní jako jsou ranní káva, ranní stolice a ranní nechuť přesunout se do zaměstnání, vidíme jen ty okrajové. Jeden z nejběžnějších rituálů, který lidský druh praktikuje denně a s neklesajícím zápalem je nesmyslné hazardování se svým životem.

  Ať jde o postupné a zdánlivě neviditelné riskování nebo o to očividné, spojené s rychlostí,hloubkou , výškou nebo jinou smrtonosnou radovánkou, lidé neztrácejí nadšení.

Žádný jiný tvor na této planetě si netluče hřebíky do rakve s takovým zápalem jako člověk.S úsměvem budhy zapalujeme jedno cigáro od druhého s klidným vědomím, že penze si už stejně moc neužijeme a hřeje nás u srdce, i když je obaleno plícemi co jsou jak uhlák u kamen našich babiček.

Zodpovědně přistupujeme k národnímu sportu, víkendovému plenění restauračních zařízení. Ti nejpilnější trénují po celý týden aby je pátky a soboty zastihly v té nejlepší formě. Co na tom že většina z nás si pak může játra vystavit na hrob a nechat si do nich vytesat své jméno.

Je samozřejmě mnohem více látek , kterými si můžeme život zajímavě krátit a zkrátit, ale to by vyšlo na samostatnou knihu.

Další skupinou nadšenců jsou přátelé jedné a dvou stop. Čím rychleji , tím lépe smazávají rozdíl mezi realitou a Formulí 1. Jejich měkké kousky se pak roztírají přes dvojitou plnou čáru a jejich krev napájí dešťovou kanalizaci a zalévá náhrobky  rašící ve škarpách kolem cest.

Nelze opomenout i tu valnou část lidstva, která každodenně dokazuje , že neexistuje pitomost, kterou by člověk neuděl a nezadělal si tak na nominaci na Darwin Award.

Poslední parta opakující svůj rituál pohrdání životem asi nejčastěji jsou odvážní muži( ženy, děti) ve zbrani. S vidinou peněz, slávy, národní hrdosti,moci ( nehodící se škrtněte) se snaží si koupit lístek domů v truhle s vlajkou, nebo ho alespoň věnovat někomu z těch špatných na druhé straně zákopu.

To byl jen malý výčet lidí zkušených ve svých smrtonosných rituálech. Přiznejme si ale že podobné rituály pácháme čas od času či pravidelně každý z nás.


12 názorů

A.H.
02. 09. 2009
Dát tip
pěkné, až na tu interpunkci *t*

těša
17. 05. 2009
Dát tip
s rituály to nemá nic společného, prošlo by možná jako školní fejeton, nicméně mu chybí jakákoli myšlenka mimo bezduchého moralizování - nabízí se asociace newspeaku. (ale nic ve zlým, přeju pěkný večer. ) vojtěch

Augustus
24. 04. 2009
Dát tip
Je to zábavné, shazovat umíš, ale lehký humor fejetonisty tady poněkud skřípe zejména proto, že pouze shazuješ a nic víc.

Aleinad
23. 04. 2009
Dát tip
napsáno dobře, ale myšlenky jsou omleté. a chybná nebo chybějící interpunkce působí rušivě.

Newspeak
15. 04. 2009
Dát tip
Díky tragicusi, úplně jsem to přehlédl :)

Tragicus
15. 04. 2009
Dát tip
Vcelku zabavne. Mam ale docela problem videt ritual v te posledni ukazce a take s obratem "dvou a ctyr stop", snad jedne a dvou, ne? Prece jen jsou kola v 99 % za sebou.

Newspeak
15. 04. 2009
Dát tip
Vindale, tvůj názor ti samozřejmě neberu a tvojí popuzenost jakbysmet, ale celé to bylo myšleno jako ironie a nadsázka. A moralizování to není už vůbec...

Panenkomarija, tohle celý je promiň totální blábol, funkce rituálů nechápeš, tvůj pohled je víc skosenej, než by byl můj kdybych se rozhodl psát o motýlkách a kytičkách, ale do toho se neseru že?, to co skracuje život nejsou rituály, lébrž táhla debilita každodennosti a rituály jsou únikem z ní /často jediným/.. já doufal že vytáhneš nějak kvalitní o kterým nevím co znamená, například drbání na zadku, tohle je ovšem sprška banalit a morality.. skoro bych řekl, že mě to popudilo..

Derylla
15. 04. 2009
Dát tip
bohuzel.. hezky napsane.. dobre se to cte..T

macecha
15. 04. 2009
Dát tip
pravdu díš ..T**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru