Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KOULE TROJBOJ:Kotníkové bačkůrky s přezkou

22. 04. 2009
2
6
2571

úvaha na téma úryvku knihy Zachráníš mě ráno

V životě každého člověka je spousta chvil. Mnoho z těch mezníků se, přiznejme si či ne, týká zamyšlením nad sebou samým. Zde je pramen všeho dobrého a zlého, zde si myslím, že se rodím mezilidské vztahy.

Vezměme si klasickou situaci, ať chceme či ne každý ji snad jistě zažil. „Jsem normální? Dělám to co dělám normálně?“ Pak nastane zlom a naprostá většina populace lidských jedinců si po čase odpoví „Inu což, nebudu se tím zabývat, ještě by si na mně poukazovali...“. Bohužel zbývá jakési procento této populace, které se, ačkoli ne ze své vůle, při této otázce pozastaví a začne bez ohledu na své okolí bádat. Je to to procento, které je geneticky-evolučně toliko poznamenané na duši, že je mnohdy označováno za vyšinuté jedince. Jejich psychika je natolik odpoutána od okolí – skutečnosti, že se více či méně zabývají zejména sebou, a na základě tohoto „výzkumu“ sami činí rozsudky, sami realizují tresty za ně.

Začteni v knihách (i Babička je dokáže natolik popudit, že několik nocí nezamhouří oči) sedí v rozlehlých prostorách panelových domů sídlišť, vytoužené páteční rodinné výjezdy na chatu, když jsou sami jsou nejšťastnější (nikdo jim neříká jak mají mastné vlasy, jak je nevhodné se několik dnů neholit) ... kotníkové bačkůrky s přezkou.

Je mnoho způsobů jak takovouto duši udržovat, ovšem tím nejkrajnějším je pak konat brzké rozsudky, na základě stranění se okolí. Dívka sedí jako obvykle v pustém bytě s oblíbenou četbou, ...neohlášený, neoblíbený host, ...nezbytná rozprava k odpuzení přerušovače, ...jasný rozsudek a kroutící se kudla v břichu. Je poměrně dobře rozpoznatelné na způsobu provedení popravy, jednalo-li se o odstraňovače přerušovače.  Žádné brutální masochismy, prosté prostředky a nejrychlejší provedení – jde přeci jen o co nejrychlejší návrat k svým oblíbeným činnostem!

Je těžké takovéto jedince rozpoznat. I možné psychologické testy všech jedinců by mohly šikovnější vychýlence ještě zdokonalit. Jediným způsobem je si jen si svého okolí – zejména blízkého, více všímat. Pak nejenže máte vyšší šanci na přežití, ale i se dozvíte více o svých blízkých a třeba změníte názor na svět a na lidi.


6 názorů

Treba jo, ale jak rikam, ja neudavam tempo, rytmus, hranice ani udavace, takze reknu svuj nazor, myslenku a treba-li je to nesmysl, citim to tak, a rad rijmu jiny nazor, ale zridkakdy zcela utnu :-) Ale urcite toto neni jedna varianta, jedina :)

LadyLoba
07. 04. 2010
Dát tip
zajímavé - ale pro ty tzv. "jiné" to může být až děsivé - kdybys jim chtěl vzít i tu chvilku, kdy můžu být sami sebou ... ten kousek soukromí imho - lepší je naučít se být sám sebou nejen když mě nikdo nevidí, ale najít odvahu i před těmi, co právě odjeli na tu "chatičku" nebo tak ...

Diky za T

Podivné? To mě u sebe nijak nepřekvpuje:-)

Jediným způsobem je si jen si svého okolí – zejména blízkého, více všímat. >>> nádherná věta :-) celé je to nějaké podivné

macecha
22. 04. 2009
Dát tip
zvláštní myšlenky ..T*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru