Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prasklina

01. 05. 2009
6
8
1787
Autor
Narvah
Alena odešla před čtyřmi dny. Byla rozzuřená a tvrdila, že na tváři nic nemá. Když začala mluvit o doktorce Wiedermaierové, šel jsem si lehnout na gauč a poprvé si všimnul praskliny. Alena odešla před čtyřmi dny. Od té doby jsem nevstal. Jen jednou. Abych zamknul všechny pokoje. Ta prasklina je černá a táhne se přes polovinu stropu jako had. V sobotu nebyla větší než několik centimetrů. Dnes má ke třem metrům a místy by do ní šel strčit i palec. Navíc mi přijde, že z ní jde stále větší smrad. Jakoby sousedka nademnou zemřela přesně nad místem praskliny a její tlející tělo chtělo stůj co stůj propadnou ke mně do bytu. Alena odešla před čtyřmi dny. Ležím na gauči a pozoruji prasklinu. Až se dotkne protější stěny, vstanu a půjdu to oznámit na policii. Tohle přece nemá logiku. Strop se nemůže jen tak rozlomit. Nemůže. I ten šrám na Alenině obličeji měl nějakou příčinu. Pořád mi nejde do hlavy, odkud se bere ten smrad. Pokud je sousedka opravdu mrtvá, měli by její tělo odvézt. Nechápu, že ji tam můžou nechat takhle ležet. Navíc je více než pravděpodobné, že její smrt s prasklinou nějak souvisí. Alena odešla před čtyřmi dny.

8 názorů

Saetri-Ihn
10. 05. 2009
Dát tip
Četl jsem ve čtvrtek, píšu až nyní... Tajné poselství nenalezeno, ale pěkně na mě zapůsobilo to roztrojení, možná absurdnost, podivnost. Dávám tip a do oblíbených.

Narvah
10. 05. 2009
Dát tip
jo, myslím si to zase vystihl. je to sebestředné a když tohle pomineš, nezbyde nic. žádnej obraz. četl jsem to po sobě víckrát, takhle zpovzdálí a nezůstalo mi nic. není to dobrý.

Winter
10. 05. 2009
Dát tip
Vzhledem k tomu, kolik mám poslední dobou času, oceňuji délku povídky .) Teď vážně, ale trochu mimo: ona se ta úsečnost k tomu hodí, stejně jako délka, protože na tomhle minimálním prostoru nemusí autor tak vehementně rozvíjet souvislost, což ocení i čtenář, který jej nemá šanci "nachytat" .) Otázka zůstává, kolik "vnějšího" se takto dá zahytit a je-li toto výsledné zachycení opravdu natolik silné, aby danou formu legitimovalo jako správně nasazenou čočku. Ona totiž tahle úsečnost je docela sebestředná, spoléhá více na sebe samu než na obraz, který zpracovává .) Ale to už je zcela mimo rámec povídky. Tip.

StvN
08. 05. 2009
Dát tip
:)

Háber
02. 05. 2009
Dát tip
brrrrr, horor...*

waldekke
01. 05. 2009
Dát tip
dej tam lepší "punchline"--asi Ti budu říkat Akfak místo "narvah". Wal.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru