Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kurt Cobain

Výběr: Print
02. 05. 2009
17
21
3564

No motív obrazu od Adama Geša Kurt Cobain(1967 -1994-)

Po cestách prašných míľnikov

z amerických ciest

z nočných pochodov

od dverí k dverám

s prázdnotou

ošúchaných vrecák

postupným krokom

cez kaluže

k prvotriednym

americkým ženám.

 

Od suchej kôrky

cez akordy

k omylom a k drogám

a.......

vlastnou cestou

do neba

a na dva kroky – od nebeskej

od Nirvany.

 


21 názorů

Som rád že si nakukol, resp. nakukla do mojich starších diel..., že si venovala pár slov a minút...ešte raz ďakujem !!!

ROMYNIKA
15. 05. 2009
Dát tip
a chlapů je taky víc,co stojej za hřích:-)

Balia to aj v lepších rodinách

ROMYNIKA
15. 05. 2009
Dát tip
Jo,ale je to kus chlapa ten Cobain.Škoda,že to zabalil:-(

ROMYNIKA
15. 05. 2009
Dát tip
To je správné,že se Ti to zdá správné;-)Aspoň teď já můžu použít ,,nebezkou nirvánu,, a nebudu se opičit:-)))

Moc krát ďakujem za tip...prečo ?...no priznám sa že ani sám neviem v tom momente sa mi to zdalo správne a zdá sa mi to tak správne aj dnes - z odstupom času.

ROMYNIKA
15. 05. 2009
Dát tip
Proč je tam od nebeskej a ještě od Nirvany?Nebezká nirvana by bylo krásné a vznešené.I tak Ti rozhodně posílám typ.

Ďakujem Print za tvoj čas a za zaradenie mojej básne do výberu

Print
11. 05. 2009
Dát tip

Aj ja vám ďakujem za váš čas a za vaše slová a tipy

mašinfíra
05. 05. 2009
Dát tip
vďaka!

Rampoušek
05. 05. 2009
Dát tip
tak to je moc pěkné děkuji ti ****

BigBivoj
05. 05. 2009
Dát tip
tak pod to se johanko klíďo podepíšu !! /****

macecha
04. 05. 2009
Dát tip
nádhera ... já nemám iné slová T***

joesatriani
03. 05. 2009
Dát tip
Ok...tak táto sa mi páči ! Tejto dám tip... Jedno mi nejde do hlavy : ako môžeš raz napísať dobrú báseň a popritom toľko šrotu ? Skús písať len takéto...táto poloha ti celkom sedí.

Keď Kurt sa rozhodol ísť na holuby..tak Johann bol študent strednej školy a skôr ho zaujímalo spoznávanie vlastného tela a vlastných priorít

neroušek
03. 05. 2009
Dát tip
Povedla se Johanovi,i když Kurta neznal.*****

Tento krát ďakuješ na nesprávnej strane brehu rieky...o túto báseň ma priamo požiadal autor obrazu...slovami: " či by som sa nepokúsil napísať báseň aj na obraz Kurta Cobaina " ...neodolal som výzve...a tak výsledok je tu...poviem,že to bola najťahšia báseň na námety obrazov od Adama Geša... o Kurtovi som vedel len toľko, že bol členom Nirvany, že zomrel a že hral na gitaru, že spieval...teda veľmi málo na to aby vznikla kvalitná báseň...našťastie je doba internetových vymožeností...a tak som si dokázal dohľadať potrebné informácie a na základe ních vytvoriť túto báseň...Som rád, že sa páčila, že ti niečo pripomenula.

anquetil
03. 05. 2009
Dát tip
Vďaka za vzpomienku, Marián… Kurt Donald Cobain (20.2.1967 - 5.4.1994) – legendární americký zpěvák, frontman grungeové skupiny NIRVANA. Když se 24.února 1992 ve Waikiki na Hawai ženil, on ani hudební svět netušili, že blonďáček Kurt má před sebou už jen 2 roky života. Kontroverzní zpěvačka Courtney Love ze skupiny HOLE uměla být bohyní i mrchou. Stala se Kurtovým prokletím, když ho vynesla do nebes, a pak tvrdě srazila na kolena. Tak už to přece ženy dělávají… Kurt byl citlivá duše a k tomu rebel, k němu by se hodila spíš nějaká romantická holka, která by ho uměla pohladit po duši a ne drsná rockerka, se kterou, oba věčně sjetí herákem, si navzájem dávali kopance do břicha. Ale bez ní by jeho sláva byla poloviční. V půli dubna 1994 jsem se ocitl v Mnichově, milionové metropoli Bavorska. Bylo sotva pár dní po tom, co to Kurt udělal... Celé město bylo přikryto černým suknem ve znamení smutku, jako kdyby umřel význačný státník. Všude byla smuteční výzdoba a černé vlajky a Kurtovy fotografie se na mne smutně dívaly ze všech výkladních skříní. Smrt Kurta Cobaina udělala na hudebním poli takové prázdno, jaké už nikdy nikým nebude zaplněno. Kapitolu, kterou nesmazatelně napsal do dějin hudby, teď čte i nová generace... A proč právě Mnichov? Malebné město v předhůří Alp bylo 1.března 1994 místem posledního triumfálního koncertu NIRVANY a právě v Mnichově zpečetil Kurt své místo na výsluní. Ale sotvaže se dotkl se Olympu, nastoupil do vlaku, který se už nedá zastavit. Další štací turné měl být Řím, ale už tam se Kurt pokusil o sebevraždu požitím většího množství psychofarmak, která zapil lahví šampusu. NIRVANA byla uprostřed turné a tato událost jí znemožnila pokračovat ve vystoupeních, během nichž měla mimo jiné poprvé navštívit i Prahu. Incident se podařilo ututlat a Cobain se vrátil do Seattlu, kde nastoupil na protidrogovou léčbu. Z „Exodus Treatment Center“ v Marina del Ray, Kalifornie, však uprchl a dva dny nato si ve své vile vpálil do žil trojnásobnou smrtelnou dávku heroinu. Pak zvedl brokovnici Remington, kalibr 20, poloautomat, model 11, vložil si ji do úst a zmáčkl kohoutek… U jeho těla byl nalezen dopis na rozloučenou pro manželku Courtney a dvouletou dcerku Frances „miluju vás, miluju vás!“. V dopisu krom jiného napsal i své krédo: „Je lepší shořet, než vyhasnout.“

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru