Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Opravdu si myslíte, že Písmák je o literatuře?

31. 08. 2001
3
7
8283
Autor
JiKo

Smutná zpráva (ve formě úvahy nebo čeho) o stavu Písmáka.cz

"Milý autore, čtenáři či náhodný návštěvníku Písmáka", tak pozdraví server Písmák ve svém úvodu a o pár řádek níže deklaruje, co to vlastně Písmák je - "Svět literatury". Jsem tu asi rok a čtvrt a...

V dobách pravěkých písmáckých se tento server snažil naplňovat své poslání. Pod díly se objevovaly kritiky, tím myslím opravdové kritiky, které směřovaly k dílu. Pod krycím názvem Redakce se sdružilo několik lidí, kteří byli ochotni věnovat svůj čas opravdové kritické práci. Samotní autoři pak stáli o hlubší kritiku a pokud kvalita jejich díla dosáhla určité úrovně, pževážně se jí i dočkali. Lidé v redakci se snažili skutečně poklepávat na dvířka poezie.

V ranných dobách zde skutečně šlo o literaturu a v Písmáku byl ohromný potenciál. Mohlo zde vzniknout opravdové literární centrum, místo kde by se lidé scházeli k diskusi o literatuře, k diskusi o svých dílech, centrum, které mělo dávat autorům nové podněty k tvůrčí činnosti, centrum, které by mělo za cíl vyplnit mezeru v poptávce začínajících autorů po možnostech publikace v tiskovinách.

Tato vize by se byla podařila, kdyby ovšem autor projektu neudělal jednu chybu. Tou chybou je přílišná demokracie. Absence cenzury nekvalitních věcí z Písmáka udělala pouze prostor, kam lze umisťovat cokoli. Jednoduchost publikace přinesla nárůst kvantity děl, ovšem na úkor kvality. Zahlcenost kritiků, kteří nestíhají číst všechna díla, nemluvě o napsání jakékoli kritiky, setla hlavu z krku i instituci Arény, tedy prostoru pro ty, kteří žádají kritiku a chtějí ji využít pro svůj osobní literární růst. Tato svoboda je dalším kamenem na hrob původního záměru.

Další hřebík byl první sraz a potažmo srazy vůbec. Srazy umožnily poznat se spoustě Písmákům, avšak mnohem větší spousta lidí na žádný sraz nikdy ani nešla. Co se vlastně stalo? Do velké míry pokrytectví zavedlo nový styl čtení pro zůčastnivši se (ahoj Rivko) lidi. Začali totiž preferovat kamarádství, před původním záměrem pro který na Písmáka přišli a to poezie. A nejen to. Náhle ubylo těch, kdož kritizovali nezaujatě a ostře s důrazem na objektivnost. Nastoupil nový trend - lichocení. To byl kolaps kritiky na Písmáku, místo upřímných slov co je v díle špatně a kde to vrže, se rozmohly výkřiky typu: "Ó, Skvělé, Super", případně všeříkající sekvence znaků jako např.: "##$##**!!!§". Dnes již s odstupem mohu říci, že ti, kteří volali: "Písmák je o kamarádství a když nechodíš na srazy nemáš šanci", měli pravdu. Je to prostě tak.

Písmák přestal plnit původní záměr, což se Olda, autor projektu, snažil eliminovat založením sdružení Písmák, prostřednictvím kterého by bylo možno financovat nejen provoz serveru, ale i neinternetové projekty, jako vydávání sbírek, pořádání čtení apod. Kam došla tato aktivita? Bojím se, že nedojde nikam, zatím ji nehodnotím, protože málo vody zatím uplynulo, ale jsem k ní skeptický.

Únikem z této neutěšené situace Písmáka měl být počin Poezie.cz. Také zde se jako před časem seskupili autoři, kteří mají literární vize.. Jenže kde ty jara jsou. Zřejmě nejsou lidi ochotni investovat svůj čas. Stejně jako v případě sdružení tento projekt nějak usnul. Nebo, že by ne?

A právě proto docházím k závěru, že projekt Písmák.cz je v podstatě pouze lidová zábava, rozhodně se nedomnívám, že Písmák je o poezii. Další otázkou je zda případná budoucnost Poezie.cz nebude pouze opakováním historie Písmáka.


7 názorů

reka
22. 08. 2008
Dát tip
"jeden český fotoserver tam to funguje zase jinak. zobrazíš dílo a dokud nenapíšeš komentář, nebo neklikneš že nechceš komentovat (pak se ale zbavuješ té možnosti), tak do té doby nevidíš ani autora ani hodnocení ani předchozí komentáře... takže to nutí k nezaujatému hodnocení..." vidiš, na to jsem zapomněl, to je na tom americkym serveru taky. To mi taky přijde dobrý. Samozřejmě máš pravdu, všechny takovýhle věci dělaj webovou údržbu a výstavbu těžší pro programátory, a když to jsou jen nadšenci, co to dělaj zadarmo, tak by se jim sotva do něčeho takovýho chtělo pouštět; a byly by to zcela radikální změny. Asi je pak fakt lehčí vybudovat novej server, kde se se vším tímhle od začátku počítá.

JiKo
21. 08. 2008
Dát tip
co píšeš má myšlenku; mě se líbí jeden český fotoserver tam to funguje zase jinak. zobrazíš dílo a dokud nenapíšeš komentář, nebo neklikneš že nechceš komentovat (pak se ale zbavuješ té možnosti), tak do té doby nevidíš ani autora ani hodnocení ani předchozí komentáře... takže to nutí k nezaujatému hodnocení... Všechny metody ale narážejí na potíž to naprogramovat. taky mám web a velkej takže vím jak je to těžké, neli nemožné cokoli generálně měnit pokud systém na to není připraven od začátku.. Ten americký systém je blbý v tom, že trochu diskriminační a nespravedlivý protože né každý autor je schopen psát recenze a opačně

reka
21. 08. 2008
Dát tip
Rozšiřovat hranice, to bude dneska těžký. Navíc by naši sousedi nemuseli být rádi:) Když už jsem se o tom rozpovídal, tak ti povim, co se mi na systému v triggerstreet líbí. Čili co by se podle mě dalo dělat, aby písmák fungoval víc jak literární server a míň jako seznamka. 1) Každý člen, pokud chce něco publikovat, musí napsat určitý počet recenzí (myslim, že jich je asi 10). Něco takovýho je i tady, ale tam to má ještě jeden háček. Člověk si nemůže toho, komu bude psát recenzi, vybrat (může si jen vybrat, co za žánr chce); jakmile máš čas psát recenzi, necháš program, aby ti přidělil dílo. Samozřejmě, že můžeš psát i k jiným dílům, než jaká ti byla přidělena, ale ty se pak nepočítaj do tvýho penza. To docela ničí kamarádíčkaření, protože nikde nemáš zaručeno, že dostaneš k recenzování svýho kamaráda. 2) Existuje určitý limit pro psaní recenze. Myslím, že minimum je 100 znaků. 99% kritik na písmáku by tím asi neprošlo. 3) Neexistují typy a výběry (kromě, myslím, filmových scénářů). Což souvisí s posledním bodem: 4) triggerstreet.com není publikační prostor. Je to spíš workshop. Místo, kde se lidé zdokonalují v psaní, a snaží se v tom jeden druhému pomoct. Poté daný text vezmou a zkoušej se s ním prosadit někde dál (ve filmových studiích, divadlech, časopisech). Samozřejmě, pro něco takového nemaj tipy a výběry smysl, jediné, co je důležité, je samotná recenze. Je tam několik dalších věcí, ale to jsou jen maličkosti.

JiKo
21. 08. 2008
Dát tip
co tedy s tím? Rozšířit hranice?:-)))))) btw: kamarádšoft podle mě vzniká v jakékoli komunitě

reka
21. 08. 2008
Dát tip
nemyslim si, že je to otázka peněz. Ty členové jsou všechno amatéři. Ale jednak ten systém je nastavený hodně jinak, jednak ti lidé mají dost jiný přístup (většinou mají mnohem větší motivaci zlepšit se v psaní, a proto taky na ten server chodí - ne, aby se seznámili). A pak, Amerika je velká, takže nějaké srazy, které by to změnily v kamrádšaft, asi nehrozí.

JiKo
21. 08. 2008
Dát tip
otázka peněz řekl bych ty kritiky apod

reka
21. 08. 2008
Dát tip
Super, tak jsem na tohle dílo narazil náhodou při brouzdání starými věcmi. A opravdu mě to pobavilo. Jako by mluvilo o dnešku, že? Nic se za sedm let nezměnilo, a jestli jo, tak k horšímu. Dlouho jsem si myslel, že to, že je Písmák tak blbej a převažuje v něm seznamka nad literární tvorbou, je prostě nějak dáno tím, že jsme všichni amatéři a že komunikujeme přes internet, což je takové seznamkovací médium. Pak jsem náhodou našel www.triggerstreet.com, což je americký amatérský literární a filmařský server, a nestačil jsem zírat. Detailní, odborné kritiky. Výměna názorů. Napojení na literární agentury. Atd. Možná o to je to strašnější - vědět, že jinde to jde, a tady ne.

JiKo
15. 10. 2005
Dát tip
nijak

Smeesheck
14. 10. 2005
Dát tip
Nevíte někdo, jak se dá od díla (které jste napsali vy) vymazat nějaká kritika (kterou tam napsal někdo, kdo na vás má vztek a zaregistruje se jen proto, aby napsal něco ošklivého)?

Rabb
23. 05. 2005
Dát tip
Důvod?

Noe1
23. 05. 2005
Dát tip
myslím, že písmák je i o literatuře (i když asi okrajově) chroust: bohužel s tebou musím souhlasit.

Rabb
23. 05. 2005
Dát tip
Nikde jsem neříkal, že se chci dostat na výsluní slávy Písmáku, jen jsem chtěl říct, že pokud se o to chce někdo pokusit, tak to dá práci. Je pravda, že první dva dny jsem rozeslal pár prosebných zpráv, ale píšu jen pro radost, ne pro vidinu velkého úspěchu. Jestli to tak vyznělo, tak se omlouvám...

Rabb
23. 05. 2005
Dát tip
Díky za radu, jaké štěstí, že se jí držím... :) P.S:Od přírody jsem introvert a já nikdy neveřím nikomu...

Rabb
23. 05. 2005
Dát tip
Souhlasím s Alojsem, pokud se starší téma článku týka i dnešku, proč na něj nezareagovat? V roce 2001 jsem neměl ani představu, co je to literatura, ale mrzí mne hlavně to, že strašlivá spousta skvělých autorů zůstane zapomenuta a nepovšimnuta. Jediná šance, jak se na Písmáku zviditelnit je stát se administrátorem a vkládat díla do klubů nebo jednotlivcům zasílat prosby, jestli by si neudělali čas a nepřečetli si jejich díla. Poslední šance jk ukázat s vůj potenciál je pokecat si na Pokecu a doufat, že si vás někdo všimne. Zviditelnění se je na tomhle serveru boj...

JiKo
22. 05. 2005
Dát tip
strohá reakce říká.. je to hloupý že to platilo už tenkrát. :-)

Alojs
21. 05. 2005
Dát tip
Tvrdím tohle už delší čas a několikrát jsem svými zasíral zdejší pokec. Což asi nebylo dobré řešení, protože jsem se tady rafl s některými "oblíbenými Psímáky". Ano, je to tak. _Jiko_ souhlasím s tebou ve všem - snad tam na můj vkus moc omíláš pouze tu poezii (nebo jsem to špatně pochopil:-)). Absence objektivní kritiky mě taky značně štve. Mnoho lidí ti nasype tuny tipů s tím, abys ty tipy dal taky ty jim. Dobrý výměnný systém. škoda... Resumé: Písmák není ani tak o literatuře, jako spíše o známosti. Neznámí autoři (zejména mimo velká města Brno a Praha, kde se srazy konají) to tady mají hodně těžké. Můžou psát dvakrát tak lépe než někteří zdejší "Tipáci", a přesto se onoho uznání nedočkají v takové míře jako oni. Což je nespravedlivé... Brzdí to nejen vývoj a čtenost děl, ale vzniká pak i jakási "nedotknutelnost" některých osob, když jim člověk napíše to, co si o díle skutečně myslí... ale dost už... tohle je spíš na soukromou diskusi. tipnu si, i když tady to není ani tak zapotřebí. Ale s článkem prostě souhlasím a jsem rád, že má někdo stejný názor jako já a nebál se s ním vyjít na trh

JiKo
21. 05. 2005
Dát tip
a nejhorší je ... datum publikace toho článku viď?

Alojs
21. 05. 2005
Dát tip
Ha! :-) Ale stejně to tak je. Datum publikace článku není pro mě prioritní, je-li jeho obsah aktuální. A tady tomu tak je. Jinak - k tomu, jak se to stalo: Jel jsem po kritikách Rabba a právě díky něj jsem tenhle článek navštívil. to, že je už "pár hodin" starý, toho jsem si opravdu nevšim.

Alojs
21. 05. 2005
Dát tip
a ještě jedna věc. tvá strohá reakce jako by říkala: dneska už ten názor nesdílím... takže co je na tom pravdy? :-)

Rabb
19. 05. 2005
Dát tip
Ten strašně dlouhej teXt jsem nečetl, ale stačí mi otázka:"Opravdu si myslíte, že Písmák je o literatuře". O literatuře je jen okrajově. Autor si sem napíše své díla, lidi je zhodnotí, tím si vybrušuje styl, zdokonaluje se. - To jest první část Druhá část, podstatně větší část je o utváření přátelských styků, vždyť i Pokec je mnohem lepší než nějakej konkurenční chat. Tenhle Písmáckej server spojuje (snad alespoň trochu) intelektuální lidi na úrovni, se kterýma má cenu se bavit.

Take_Five
06. 04. 2005
Dát tip
..a už si to vzdal..

JiKo
06. 04. 2005
Dát tip
T5: ano vzdal, jen občas ještě zavyju. ale hlavně proto že písmák koupil nový majitel a ten se na mínění plebejců neohlíží. Pro mě je lepší investovat ten čas někam jinam

Take_Five
06. 04. 2005
Dát tip
já se nemohu zbavit myšlenky tohle dílo znovuobjevit..místo díla dát odkaz sem..co myslíš?

JiKo
06. 04. 2005
Dát tip
zdali chceš napsat diskusi a využít tento text odkazem či citací, prosím. Když to tak čtu platnost to stále má i po těch letech

Naso
10. 09. 2001
Dát tip
Naso o tomto vo vlastnom auditku...

Suppe
09. 09. 2001
Dát tip
Drazi a mily Pismaci, velevazeny _JiKO_! samozrejme je pravda,ze se tady na Pismaku objevuje (v nemalych davkach) odpad. Neboli dila, ktera sem byla umistena z duvodu autorovi potreby upoutani pozornosti na sebe sameho prostrednictvim nevhodneho exhibicionismu. Souhlasim s myslenkou, ze se lide skamaradili, ale vidim v tom spise vyhodu nez vadu. Ja jsem napriklad diky setkani s Monty dostal moznost zakoupiti si Farmu zvirat od George Orwella, jedno z nejkvalitnejsich del vubec. Internet by mel podle meho nazoru naplnovat poslani davat lidi dohromady nez delat "anonymni komunitu". Samozrejme, je tady spousta del, ktera jsou nekvalitni oproti ostatnim, ale je rekl Danny, Pismak jemu a urcite i spouste dalsich autoru (i me) pomohl nespocetnekrat zlepsit kvalitu literarni tvorby. Talent se neda ovlivnit, bud ho nekdo ma nebo nema, ale kvalitu tvorby tvori jen - podle meho nazoru - z poloviny. Druha polovina je cvik, rozvoj schopnosti a k tomu vsemu by tato komunita mela podle sveho nejlepsiho svedomi napomahat. Nema cenu si rikat, ze se to dari vzdy - nedari. Ale takovy je svet a nakonec - podivej se, _JiKO_, oba mame dve ruzne predstavy o tom, jak tento server ma fungovat a oba si myslime, ze ta nase je spravna, nikoli jen pro nase, ale i pro blaho ostatnich. Samozrejme souhlasim s Tvou myslenkou o "prehnanem kamaradstvi". Jsou tady autori, kteri muzou vydat sebevetsi hovadinu, a presto svych 25 tipu dosahnou. Je to stejny jako se svetem hudby - existuje spousta skupin, ktere svym vykonem leckdy dosahuji urovne srovnatelne i se zahranicnimi uznavanymi hudebniky. Presto tyto skupiny jsou znepristupneni masam diky individuum typu Michal David, Helena Vondrackova apod. Avsak zpet k Pismaku, cenzura odpad neodstrani. Jsem pro to, aby Olda mel na zaklade poruseni urcitych zasad (ktere je treba peclive pripravit a bedlive sledovat) pravo mazat nektera dila umistena na stranky Pismaku z ciste recese ci exhibicionismu. Souhlasim s Monty_Python, ze Pismak dnes je lidova zabava, ale rozhodne inteligentnejsi, nez estrady na NOVE apod. Predem dekuji za reakce k tomuto memu vyjadreni.

Suppe
09. 09. 2001
Dát tip
jo, tady jeste aviza.

JiKo
08. 09. 2001
Dát tip
Leda tak odejít ...

Bezejmenny
08. 09. 2001
Dát tip
Well, jenže kam? Lepší a navštěvovanější literární server v republice nenajdete.

Bezejmenny
07. 09. 2001
Dát tip
Pepe: víš, ona ta síla uměleckého vyjádření má ještě jeden zvláštní aspekt. Je jím schopnost autora strefit se svým dílem do nevyjádřených pocitů a představ svých čtenářů. Ryze obecně. Tedy, cosi jako vycítění a umělecké vyjádření tzv. "ducha doby". Pokud to autor dokáže, pohrnou se na jeho dílko davy, bez ohledu na to, jak je kvalitní s ohledem na ostatní konkurenci. ;o))))

Wopi
07. 09. 2001
Dát tip
Pepe, ber to takhle: když Tě přečte deset lidí, je to pořád o 10 víc, než když to píšeš do šuplíku ;-). Bezejmenny: souhlas.

Ribi
07. 09. 2001
Dát tip
nie je dôležité koľko ľudí ťa čítalo... ale koľko sŕdc sa rozozvučalo... a na súznenie postačia aj 2... autor a čitateľ

Pepe
07. 09. 2001
Dát tip
Bezejmenny: Jestli jsem to dobře pochopil, popsal jsi konzumenci. Je to tak? Čtení toho co číst chci, ne toho co je kvalitní. Wopi: Ale už jenom 5x víc, než když jsem to psal pro jednu holku... 3x míň, než když to napíšu ve třídě na tabuli! Já si asi začnu dělat reklamu... ______________________________________________________ Čtěte autora "Pepe". Mladý a nadějný básník s nehasnoucím žárem jak v myšlenkách, tak poezii. Hlavně se soustřeďte na asi dva dny staré dílo, které bylo zatím čteno... pozór!!! JEDNOU! -nehledej (Je to spíš myšlenka než báseň, ale to přece nikdo podle názvu nepozná.) ______________________________________________________ Ribi: Pravda, ale ta šance je u 10 lidí menší než třeba u 50.

Bezejmenny
07. 09. 2001
Dát tip
Pepe: ptal ses, proč se lidé na tvá díla nechodí koukat. Pokusil jsem se to vysvětlit. ;o)))))) Lidi nezajímá kvalita, ale vyjádření jejich vlastních pocitů. Je-li kvalitní, tím lépe. A není-li, stále je tu ještě to "souznění", víš? ;o))) Proč nezkusíš nějaké téma, které zaujme lidi obecně?

Kacapitoma
07. 09. 2001
Dát tip
Já v písmákovi nejsem moc dlouho(možná něco přes půl roku) a taky se na net nedostanu tak často, ale ze začátku jsem všemu rozumněla podstatně víc (dílům i kritikám,nynější kritiky s různými symboly mi moc jasné nebyly). A čím dál tím víc jsem měla pocit, že to tady už opravdu není jako dřív. Proto mi vyskočila málem husí kůže, když jsem si přečetla Tvůj,JiKo, názor na tento server, protože to byly moje myšlenky. Ale právě díky tomu, že sem nechodím tak často, jsem si myslela, že chyba je ve mně. Souhlasím s Tebou. Ale co se dá dělat?

Ribi
06. 09. 2001
Dát tip
som tu krátko, ale... čítam to, čo sa mi páči... oslovil som pár autorov, ktorý sú tu už dlhšie, aby mi napísali koho čítajú... a tak postupne si filtrujem svojich obľúbencov... musím povedať, že dnes je všetko umenie... dokonca aj to ak hodíte jablká na tanier... ale všetko je na nás... čo si vyberieme a čo nie... a je možné, že nikdy si neprečítam všetkých autorov na písmaku...

JiKo
06. 09. 2001
Dát tip
Ribi to je určité :-)))))))))))

JiKo
06. 09. 2001
Dát tip
Ribi to je určité :-)))))))))))

Bezejmenny
06. 09. 2001
Dát tip
Ribi: s ohledem na tempo přibývání nových příspěvků je tvůj předpoklad zcela reálný. ;o))))
Já to taky zkouším leda namátkově, či občas i probíráním děl lidí, jejichž příspěvky, či názory mají hlavu a patu. Vycházím z předpokladu, že člověk mající něco v hlavě, je subjektivně schopen kvalitnějšího uměleckého vyjádření. ;o)))
Nemusí to být pravidlo, nicméně statisticky to tak většinou je.

Pepe
06. 09. 2001
Dát tip
Bezejmenny: Tak tak, dělám to obdobně. Ale jaktože mě potom skoro nikdo nečte? To jsme sami, kdo to tak dělá? Já už pomalu v Písmáka přestávám věřit. Dám sem dílo, první den se třeba někdo ozve, ale pak? Pak nic! Každé dílo si přečte deset lidí a konec, moc hezké...

Pepe
05. 09. 2001
Dát tip
Wopi: No vstahuju to na sebe jako příklad vybraný z většiny, nepřipadám si od ostatních nějak separovaný. Ale vcelku souhlasím s výše uvedenými názory... takže této diskuze se už vzdávám, zase máte pravdu, kdy už ji konečně budu jednou mít já?!! :o)

Bezejmenny
05. 09. 2001
Dát tip
Derflad: vaše zjištění se kryjí s mými! ;o)))))

JiKo
05. 09. 2001
Dát tip
Wopi: jen tak mimo, posílaj tě často tam páč dosti často autorovi ukazuješ jak je hloupej když udělal hrubku, dost často to působí jako, že zesměšňuješ. Kolikrát mi to tak u tebe připadlo. Možná špatná volba slov? .. dost často.. :-))

Wopi
05. 09. 2001
Dát tip
Možná... Proto říkám, že je jednodušší psát kladné ohlasy a dílo, kde jsou chyby, přeskočit. A jsme, kde jsme byli.

Pepe
05. 09. 2001
Dát tip
Wopi: Fuj to je skepse! Mám pro Tebe džob :o) Projeď všechno co jsem napsal, zvláště to špatné a pěkně mi to osol a já Ti pak napíšu báseň sólo pro Tebe i s věnováním, bereš? :o)

Wopi
05. 09. 2001
Dát tip
:-)

Bezejmenny
05. 09. 2001
Dát tip
Ji_Ko: kritika hrubky není pohana, spíš výraz perfekcionismu kritikova. Upozornění na chybu lze nakonec chápat i jako výraz zájmu, víš? Kdyby se Wopi o zmíněná díla nezajímal, ani by ho nenapadlo je číst. ;o))))

alina
04. 09. 2001
Dát tip
Mahonku, Petulíí, Wiki, Wopi......mluvíte mi z duše

alina
04. 09. 2001
Dát tip

Helča
04. 09. 2001
Dát tip
Oldo, děkuji.

JiKo
04. 09. 2001
Dát tip
Wopi: jenže mě nejde o to nalézt si co číst, tedy konzumovat. Mě jde o to, že to co Petula nazývá podporou prvních stálých kroků tu NENÍ. A pokud je tak v mnoha případech (samo, že ne vždy - to dokázat nemohu) je subjektivně zaujatá z důvodu právě těch, že přátelství tu převažuje nad literárnem. Pokud chceš oponovat, není třeba. Stačí si projít třeba dnešek namátkou 20 děl a vsadím boty, že zápornou reakci nenajdeš. Zdá se, že tu za A jsou samí supertvůrci nebo za B a to spíš ten komu se to nelíbí raději než text "nelíbí se mi to" nenapíše nic a zdá se mi, že právě z důvodů těch, aby si autora nerozházel! Pokud tento site poskytuje pouze možnost četby stává se z něj pouze místo pro uskladnění textů. Nic víc.

JiKo
04. 09. 2001
Dát tip
Wopi: jenže mě nejde o to nalézt si co číst, tedy konzumovat. Mě jde o to, že to co Petula nazývá podporou prvních stálých kroků tu NENÍ. A pokud je tak v mnoha případech (samo, že ne vždy - to dokázat nemohu) je subjektivně zaujatá z důvodu právě těch, že přátelství tu převažuje nad literárnem. Pokud chceš oponovat, není třeba. Stačí si projít třeba dnešek namátkou 20 děl a vsadím boty, že zápornou reakci nenajdeš. Zdá se, že tu za A jsou samí supertvůrci nebo za B a to spíš ten komu se to nelíbí raději než text "nelíbí se mi to" nenapíše nic a zdá se mi, že právě z důvodů těch, aby si autora nerozházel! Pokud tento site poskytuje pouze možnost četby stává se z něj pouze místo pro uskladnění textů. Nic víc.

Wopi
04. 09. 2001
Dát tip
Tak jo. Hned v prvních dvou dnešních (Astalavista, Cody), pak u Nezvala, Absurdiana... a určitě dál... :-))))))) A například - tento týden mi zrovna Bezejmenny nasázel poměrně dost nepříznivých reakcí (téměř na vše, co tu mám). Ale to jen tak na okraj. :-)))) Ona tu ta kritika opravdu moc neexistuje. Já s Tebou souhlasim :-)

Wopi
04. 09. 2001
Dát tip
A na druhé straně - kam všude nás už s Miroslawkem posílali, když jsme se někde ozvali ;-). A nedej pámbu, když upozorním na češtinskou chybu, to je hned oheň na střeše, neboť každý autor má svou autorskou svobodu... Tak se nediv, když člověk za nějaký čas rezignuje. Není každý formátu K.K., která se od samého začátku snažila autorsky vyvíjet. Většina je spokojena sama se sebou.

Pepe
04. 09. 2001
Dát tip
Wopi: Dovolím si protestovat. Já se snažím si vždy někoho vyhlídnou, stáhnu si jeho díla a ke každému mu něco napíšu (a ještě mě nikdo neuzemnil) a rozhodně se sebou nejsem spokojen. I když nevím, jak by mě měl písmák usměrnit si vlastně uvědomuju, já nepíšu pro Písmáka v žádném případě... ale spokojen se sebou nejsem a rozhodně nejsem sám. To je přece nesmysl... autor, který je se sebou spokojen, není autor, ale jakýsi byznisman, to podle mě prostě nejde. Možná reaguju zcestně, nemám totiž moc času, abych si to celé přečetl, promiňte.

Wopi
04. 09. 2001
Dát tip
Pepe: proč to vztahuješ na sebe? Většina neznamená všichni...

Petula
04. 09. 2001
Dát tip
No, podstatné je, Pepe, že to vidíš (byť jen přes svou osobu, ale tak jako Ty uvažují i jiní...) méně katastroficky, než _JiKo_, i když ten má, pochopitelně v mnohých případech také pravdu... A v tom to právě je! Nemyslím si, že jakékoliv generalizování je v tak velkém počtu lidí a jejich různých přístupů možné... ░▒▓-_-▓▒░

Mahoney
04. 09. 2001
Dát tip
ach jo, miluju lidi, kteří vědí naprosto přesně, co si všichni (nebo aspoň většina) ostatních myslí a dělají... možná by nebylo až tak od věci mluvit hlavně za sebe a teprve sekundárně, jen tak mimochodem, říct svůj názor na ostatní...

Bezejmenny
04. 09. 2001
Dát tip
Zápornou kritiku si lze dovolit, z čistě psychologických důvodů, pokud se nechcete s někým do krve pohádat, z posice amatéra dovolit výhradně tam, kde se cítíte jistí v kramflekách. Což u amatérů nebývá často. Obecně vzato, znovu opakuji, že názor, typu "líbí/nelíbí" nepovažuji za kritiku, ale za naprosto individuální vyjádření vztahu kohosi k danému dílu, a jako k takovému k tomu pak přistupuji. Otázku něčího individuálního vkusu nemohu posuzovat v kontextu kritiky k dílu. Proto se obvykle snažím "kritisujícího" nasměřovat k tomu, aby pochopil, co dělá. Náš individuální vkus je z hlediska díla a toho, co chtěl tím dílem autor říci, bezvýznamný. Z tohoto úhlu pohledu lze pak ona přátelská vyjádření podpory chápat jen a pouze jako vyjádření vztahu dotyčného k autorovi, jako drobné psychické pohlazení duše, což má mimochodem také svůj význam. Nesměšujte to tedy s kritikou, jen proto, že zdejší interface nedává jinou možnost jak vyjádřit někomu sympatie, či antipatie.

Astalavista
04. 09. 2001
Dát tip
Myslím, že napsat můžeš téměř vše(v mezích slušnosti), ač si nejsi jistý v kramflecích. Autor ti tak může vysvětlit, jak to vidí on, popřípadě pomocí těchto diskuzí objevit nějaký defekt, kterého se příště vyvaruje dopustit. Mohlo by to tak fungovat jako dobrá prevence, i když sotvakdo je schopen říct co je dobré a co ne, protože to bude zas a jenom subjektivní hodnocení.

Wopi
04. 09. 2001
Dát tip
Astalavista, Bezejmenny: Ano - dokonce je v tom okénku uveden "vlastní názor" před "kritikou". Samozřejmě, že na amatérském literárním serveru lze očekávat víc vlastních názorů než kritik. Ale nevidím v tom tak velký problém. Jako PRVOTNÍ u písmáka spatřuju možnost publikace, možnost prezentovat veřejně věci, které bychom jinak mnozí psali do šuplíku ( říkám mnozí, nikoli všichni, neodpovídejte mi, prosím, "já ne" :-) ). Ostatně písmák pamatuju úplně od samých začázků a věřte tomu nebo ne, původně se opravdu JEN PUBLIKOVALO, ohlasy přibyly až později. Největší dík patří Oldovi právě za tohle - že máme kam psát a že máme takový výběr četby. Reakce čtenářů jsou jen bonbónkem na dortu. Nejde přece o školicí server, nikdo nikde nesliboval, že budou začínající autoři vedeni. Prostě se hodnotíme mezi sebou a je to v dané situaci maximum. Bezejmenný: vcelku souhlas, až na jednu věc: "Náš individuální vkus je z hlediska díla a toho, co chtěl tím dílem autor říci, bezvýznamný." Tady by se dalo polemizovat (také o tom mnoho polemik už napsáno bylo). Ostatně už mnou zmiňované Tvé reakce u mých věcí pro mě byly důležitou vazbou! Každá záporná reakce je pro mě mnohem cennější, než halda pochval (ne, že by nepotěšily :-), ale je potřeba slyšet i tu druhou stranu).

Bezejmenny
04. 09. 2001
Dát tip
Dobře, pánové. Beru. Možná je má snaha zůstat nad věcí, trošku na škodu. ;o))))

Daemonica
04. 09. 2001
Dát tip
Derflade... první den na Písmáku a už tak jasno?? :-) Pár jvalitních děl... :-) Jak je najít?? Co takhle přes výběr? Co takhle přes nejtipovanější díla? A pak už po autorech, po kritikách.... tolik možností... Opravdu je lepší volat po autoritě, která Tě povede za ručičku? --------------------------------------------------------------------------------------- P.S. Když se ti tak nelíbí neodborná kritika, nevím, proč vlastní výrok "na tohle nemám hlavu" označuješ jako "vážnou kritiku"...

Vio
03. 09. 2001
Dát tip
;-))) JiKo, JiKo, kdyby ses aspoň informoval. Pokud vím, tak číslo na mě máš. Nevím, jestli mám chuť reagovat, ale teď rozhodně nemám čas. Tak zatím...

JiKo
03. 09. 2001
Dát tip
Vio: a na co se mám informovat? Na sdružení? V tom trachtátu ta zmínka nehraje roli a navíc je tam psáno, že tohle zrovna nehodnotím. Jde o celkový stav věci. Hodnotím co tu bylo a co tu je. Kladu sám sobě otázku zda tohle je to co chci. Pomalu a jistě si začínám odpovídat, že ne!

Wopi
03. 09. 2001
Dát tip
Jasně, že je tu spousta nekvalitních děl. Ale kdo chce, tu kvalitu si vždycky najde. Poměrně brzo se dá vytipovat, na koho stojí za to kliknout, stejně jako to, koho lze třeba z pohledu svého vkusu přeskočit. Ostatně - jsou tu nejen různé okruhy autorů, ale i čtenářů. To, co může vypadat, jako čtení kamarádů mezi sebou, může být i vzájemné čtení lidí s podobným vkusem. Proč ne... koneckonců - není právě to na Písmáku skvělé, že si tu své čtenáře najde jak autor na profesionální úrovni, tak i začátečník? Jediné, co tu opravdu objektivně chybí, je fundovaná kritika, o tom není sporu.

Petula
03. 09. 2001
Dát tip
Viz Monty_Python a Wopi...
Ostatně, není to skvělé, že se díky Písmáku našli různí lidé, kteří by o sobě nevěděli? Že se vzájemně podporují ve svých prvních* / stálých* / posledních* autorských / "autorských"* krocích??? (* Škrtni jak cítíš...) Ano, jistě, jedná se o lidovou zábavu, ale zaplať za ní Bůh! V hospodě se také obvykle neřeší základní problémy lidstva na nejvyšší úrovni, a přesto do ní chodí jak "obyčejní lidé", tak i BÁSNÍCI... A je na tom něco špatného, když pak z té hospody někdo odejde s myšlenkou (nebo tam napíše kus Švejka, že...)? Tak i na Písmáku, je tu poesie, je tu próza, je tu přátelství, lhostejnost, nenávist, grafomanství, stesk, láska, pokec a kecy... Kdo se v tom má jako kritik orientovat??? Upřímně řečeno, redakci lituji, protože je to nesplnitelný úkol!!! Není tu armáda kritiků.... Kdo je zaplatí??? Kde je vzít??? Nota bene DOBRÝCH?!?!? Kde oni vezmou čas? Kde vezmo peníze na techniku, připojení... Možná, že Poezie.cz bude v tomto ohledu úspěšnější... Pošle-li tam autor 10 děl a žádné mu neuveřejní, ztratí zájem... Již ji nebude zahlcovat. To je dobrý filtr... Musel by se ale používat již od začátku... Ale Písmák, jak ho vidím já, je otevřená záležitost... Pomáhá všem. Černým, bílým, dobrým, špatným... A TO JE VELMI MOC!!!<> Oldo, děkuji!

░▒▓-_-▓▒░


Petula _ skvěle!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Oldo, děkuji bychom měli říkat všichni jako denní modlitbu .-)))))

Mahoney
03. 09. 2001
Dát tip
... děkuji děkuji za nezdar jen naučí mne píli bych mohl bych mohl přinést dar byž nezbávalo síly děkuji děkuji děkuji děkuji děkuji za slabost jež pokoře mne učí pokoře pokoře pro radost pokoře bez područí ... pro touhu pro touhu po kráse děkuji za ošklivost za to že za to že utká se láska a nevraživost ... děkuji děkuji za žízeň jež slabost prozradila děkuji děkuji za trýzeň jež zdokonalí díla za to že za to že miluji byť strach mi srdce svíral beránku děkuji marně jsi neumíral děkuji děkuji děkuji

Mahoney
03. 09. 2001
Dát tip
jééé olmlouvám se za překlepy v prvním úryvku: "jenž" a "byť", pochopitelně :-) a ještě dodám za sebe: děkuji

Petula
03. 09. 2001
Dát tip

:-)
:-)
:-)
░▒▓-_-▓▒░


Bezejmenny
02. 09. 2001
Dát tip
Když jsem navrhoval určitou formu filtrování děl (nikoli censury), měl jsem na mysli spíše globální náhradu individuální autocensury. Snaha některých lidí zviditelnit se za každou cenu, hraničí s exhibicionismem. Pokud jde o kritiky: je to těžké, napsat skutečně objektivní kritiku nějakého libovolného díla. U většiny děl zde zaznamenaných nemohu prohlásit, že by se mi vyloženě nelíbily. Jen ve mě nebudí žádné emoce. Těm pár zbývajícím většinou jen dávám anonymní tip, prostým stiskem příslušného tlačítka, protože si jsem vědom, že nejsem většinou schopen se k nim vyjádřit tak, aby to autorovi k něčemu bylo. Všiml jsem si už, že inteligentnější čtenáři postupují stejně. Ono je občas až neskutečně těžké i jen poctivě popsat, proč se mi dílo ne nelíbí, jen proč je mi vůbec lhostejné. Jednak je to ryze individuální názor, a a za druhé taková kritika vyžaduje značnou literární erudici, jinak z ní vyjde paskvil, za který bych se styděl. Kritika není jakékoli vyjádření o díle, literární kritika je (nebo by měla být) spíše zhodnocením díla v literárním kontextu. Odtud ona potřeba erudice.

Pepe
02. 09. 2001
Dát tip
Zdravím všechny, já jsem tu asi tak 4 měsíce (?), takže jsem vývoj Písmáka nějak moc nezachytil... Ale souhlasím s tím, že kritiky na Písmáku chybí, i s tím, že je Písmák zahlcený. Co s tím? Třeba s tou arénou... Proč nestanovit každému nějaký limit, třeba jedno dílo za dva týdny a víc ne, bez možnosti zadávat dílu datum. To se mi vůbec nezdá jako špatný nápad. Mám se dozvědět prd po přidání všech děl do arény nebo prd u všech s výjimkou jednoho za dva týdny, které by si přečetli i opravdoví kritici, dejme tomu i s chutí? Nebo bych vytvořil jakési místnosti, ve kterých by bylo jen pár lidí, dejme tomu 15 a jejich prioritou by bylo sledovat své kolegy, což by pro ně nakonec stejně bylo nejlepší. Ušetřili by čas i slzy u čtení kritik vlastních děl. ... i když to asi ne, domluvit se můžeme už dneska tak jako tak. No vidíte, nechcete se se mnou někdo spolčit? Myslím to úplně vážně. Já budu otevřeně a objektivně kritizovat díla Vaše, Vy zas moje, no ne? Kdyžtak mi napište. Uvítal bych to. Jinak řešení, které by ty méně schopně autory nepostihlo (neříkám, že já schopný jsem), neexistuje. Buď separace, nebo to, co máme teď. A stejně si myslím, že stále je za co být vděčný.

Mahoney
02. 09. 2001
Dát tip
ách jó, špatná kritika má podle mě základy v tom, že je "kritikou za každou cenu" - neboli jsou lidi, kteří na sebe vzali "břemeno kritika" a musí se pod všecko podepsat :-((( všichni víme, že napsat objektivní kritiku je téměř nemožné i pro absolventa fildy; pišme tedy subjektivní kritiku a pišme ji s tím, že oba (autor i kritik) vědí, že je jen subjektivním názorem...! prostě ji pišme tak, aby nezněla "já to vim nejlíp a ty seš neschopnej blbeček a vůbec, buď rád, že se s tebou babrám"... btw, vymyslet, proč něco nejde, dokáže každý - a většinou tomu dokáže i uvěřit... kdybychom raději zkusili...! nemyslím nic zle, mám vás rád :-) pa a mějte se hezo.učky :-)) mah.

PetrHiV
02. 09. 2001
Dát tip
Mah: jů, to je hezky napsaný tím tlustým písmem. nechme Písmáka volně žít... když se to zkazí (nebude se nám to líbit), budeme hledat cesty jiné. hledání a nacházení... hmmm... teda nevím, jak kdo, ale já "to" (tvorbu... ? ...kulturu) chápu jako nutnost, jak přežít... a samo že budu radši, když budu vědět, že nejsem sám... (pomůže mi pak někdo z vás? nu uvidíme...) sakra, to je flegmatičnost...:o) hezký den... PetrPiF

S
01. 09. 2001
Dát tip
Absolutně nesouhlasím. Písmák má dobře rozdělené sekce - a kdo chce, najde si i tu rize literární, avšak proč by se měl Písmák omezovat jen na básně - Poezii??? Já sám se zajímám především o sekci pohádky a úvahy - a je na tom něco špatného? A co fejetony, literární, spelečenská, osobní ribriky? Zamyšlení? Už jsem na Písmáku také přes rok - a mohu říci, že si nemohu stěžovat. Kdyby však měla být uvalena jakákoliv cenzura textů - vyjma těch, co stejně už teď na Písmáku být nemohou, považoval bych to za právě popření myšlenky ametérského literárního serveru. A kté lidové zábavě - cožpak to není zcela OK - že se lidé baví? Co jiného bys čekal? Že tu budou k vidění díla na Nobelovu cenu??? A musí být taková všechna? Jediné s čím souhlasím, je nedostatek OSTRÉ KRITIKY i když o ní autor žádá. Myslel jsem, že když bude nějaké dílo v aréně, dozví se autor víc o svém díle, než když ho prostě nechá zapadnout. Ale s tím se nedá asi nic dělat a není to zásadní problém písmáka.

MM
01. 09. 2001
Dát tip
o la lá... stalo se. písmák není časopis. zažil jsem zde mnoho pěkného (když tu všichni žonglují s tím, jak dlouho jsou na písmákovi - já od prosince 98 a znal jsem ho už předtím), ale taky jsem poznal (nikoliv na vlastní kůži), jak to vypadá, když vám vaši přátelé a takypřátelé chtějí (pevně věřím, že velká většina v dobrém - ovšem dobrými úmysly je dlážděna cesta do pekel) pomáhat tím, že vám mluví do života a strkají nos, kam nemají. taky se mi to párkrát povedlo :( btw. racku, nejen pouze virtuální, aspoň co jsem z celkem hodnověrných zdrojů slyšel... ovšem jako by to nebylo jedno, když někteří sice možná skupinovému sexu neholdují, ale zase se soustřeďují na ladění vztahů typu "každý s každým"... (ale možná jsem příliš úzkoprsý?) každému co jeho jest... že původní idea byla jiná? nu, byla. ale šedivý je strom teorie. znám případy internetových komunit, které dopadly mnohem hůř ;-) a propos. časopis. třeba teď jsem slyšel o projektu "jednoho z nás", který by se měl stát něčím jako online časopisem (čtrnáctideník či měsíčník se zaměřením na krátké prózy) a fungoval by na principu několikačlenné redakce, jež by schvalovala příspěvky a tak "odpovídala" za úroveň... plány smělé - uvidíme... dobrou noc.

Bezejmenny
01. 09. 2001
Dát tip
Pokud jde o kritiku, jsem nejenj ochoten ji akceptovat, ale byl bych rád, kdyby vůbec existovala. Za předpokladu, že bude mít hlavu a patu. Kritiku ve stylu "tohle jsem četl už milionkrát, nelíbí se mi to", za kvalifikovanou jaksi nepokládám. Pokud někdo napíše, že se mu něco líbí, sice mě to potěší, ale rovněž to nemohu považovat za kritiku. Musel by totiž minimálně napsat i proč se mu to líbí.
Problém je, že většina zdejších čtenářů, při vší úctě k nim, toho není schopna. Prostě líbí nebo nelíbí je obvyklý vrchol vyjádření k dílu. A konec.
S vysokou pravděpodobností jsou za tím psychologické důvody. Neochota nosit svou kůži na trh, zejména za okolností popsaných Wopim. Málokdo se hádá o hlouposti s potěšením. ;o))))

Astrálka
01. 09. 2001
Dát tip
* Absurdian - pravda pravdúca, lenže už je neúnosný počet písmákov.. * pred dvoma rokmi som mohla za deň prečítať všetky nové básne, napísať k nim kritiky, dneska keď sa pozriem, zatmie sa mi pred očami, a kritiky nenapíšem takmer žiadne, lebo nemám čas ani všetko prečítať * východisko humánne nevidím, každý má právo do Písmáka písať, a my sme sa na tomto ostrove premnožili :o)

Neexistuje tak dokonalá idea, aby se nemohla zvrhnout v paskvil. Co by si asi tak myslel Robert Owen nebo Saint-Simon, utopičtí to socialisté, kdyby viděli sovětský gulag? Pokud jde o fungování Písmáka a jemu podobných serverů, je třeba si uvědomit, že věc veřejná není nikdy chráněna proti síle zvnějšku. Najde-li se vedle deseti literárních nadšenců sto barbarů s klacky, kdopak asi vyhraje? Anebo druhý příklad: sejde-li se sto básníků, jak dlouho si myslíte, že vydrží debatovat o literatuře? Dlouho ne; hovor se stočí k ženským, k fotbalu nebo k politice. Proč se tedy divíme, že se totéž stalo na Písmáku? Písmáci nejsou ničím výjimeční, je to jen vzorek populace; takové, jaká doopravdy je. Na jednoho "umělce" připadá padesát grafomanů, na jednoho puritána padesát chlípníků, na jednoho suchara padesát vtipálků etc. etc. Písmácká komunita má společné jen jedno - každý z nás zde už někdy v životě přečetl knihu a nejméně jednou usedl k počítači, aby něco napsal. Kromě těchto styčných bodů jsme lidé velice různorodí. Na dvou styčných bodech se nedá vybudovat funkční konstrukce, zvláště pokud je otevřená směrem k okolnímu světu. Ano, Písmák je lidová zábava. Pořád je ale zábavnější než estrády na Nově. Má-li někdo skutečný zájem o literaturu, pravděpodobně jej ventiluje jinde. Písmák má stejné chyby jako my všichni. Je prostě příliš lidský. Nelze oddělit umělce od díla a člověka od umělce. Hledat jakékoli východisko je nemožné a především diskriminační.

Wiki
01. 09. 2001
Dát tip
Monty :-))) mluvíš mi z duše, Písmák prostě žije a je lidský :-)

Sýkorka
01. 09. 2001
Dát tip
JiKo súhlasím, ale ako by si to chcel zmeniť? nezmeníš. Písmák nielenže nie je o poézii, nie je ani o literatúre. Ostáva s tým len počítať a nájsť si tu iné než literárne miesto, alebo hľadať inde....

Danny
01. 09. 2001
Dát tip
mě Písmák velice pomohl ve zdokonalení formy mých literárních děl. Našel jsem tu zpětnou vazbu, kterou každý člověk potřebuje. Taky šíření nápadů jakožto memů (což pokládám za součást poslání každého tvůrce, zejména literáta) není od věci. Lepší než psát do šuplíku nebo jen pro pár přátel (což jsem dělal před tím než jsem našel tento server) jinak souhlas s Monty žádnou cenzuru či omezení tovrby bych nezaváděl: nelineární dynamický systém Písmák se vytříbí samoorganizací a represe by vedla ke špatným koncům, imho

Frodo
01. 09. 2001
Dát tip
Jsem teprve nedávným členem a neznám Písmák z dob dřívějších,ale i za ten měsíc jsem vysledoval provázanost mnoha osob.Mnohdy to vypadá tak,že když už si jen přečtou jméno svého oblíbeného nebo známého autora,okamžitě už píší pochvalné a přemrštěné kritiky,snad i s tím záměrem,aby se jim oplácelo stejným metrem.Osobně nestojím o žádnou chválu,ale o podnětné připomínky,které by mi pomohly v mé tvorbě. Možná by Písmáku pomohlo,kdyby se všeobecně zrušili pochvalné kritiky řádových členů a zůstal by jen prostor pro podnětné kritiky.Redakce ,i když by to byla pro ni úmorná práce,by pak jen vyzdvihovala opravdu zdařilá díla.Každá návštěva redakce u konkrétního díla by pak mohla být nějak graficky znázorněna. Nevím, jestli se dá vymyslet něco lepšího,ale aspoň by to snad pomohlo autorům v jejich dalším uměleckém rozvoji.Toliko můj názor do pléna.Frodo

Wopi
01. 09. 2001
Dát tip
Frodo: víš, těžko zrušit pochvalné kritiky (ostatně zrušily!!), kolik lidí by bavilo psát a pak na to číst jen výtky?? Ostatně zdaleka tu nejsou jen začátečníci... Myslím, že by bylo vhodnější nějaké označení, které by používali ti, co se teprve učí a kteří chtějí vést. Protože mnoho autorů zde o žádné pomocné ruce nestojí a ještě pak nadávají...

Mahoney
01. 09. 2001
Dát tip
jsem na písmáku zhruba stejně dlouho jako JiKo a nesouhlasím s teorií "pochlebování kamarádům" věřím tomu, že pochlebování se tu vyskytuje - ale nevěřím, že by se jednalo o natolik masový trend, aby mohl cokoliv ovlivnit... navíc písmák poskytuje soukromou poštu - myslím, že pochlebovat si mohou stejně dobře lidé, kteří se osobně neznají... změna kritiky po té, co autora lépe (třeba osobně) poznám je přirozená: jestliže někoho lépe znám, jsem lépe schopen mu porozumět...! neboli díky tomu, že vím, čím autor právě žije, je pro mě snazší "dešifrovat" jeho metafory... a říká tu někdo, že to je špatně? bylo by špatně si tuhle souvislost neuvědomovat, ale porozumění samo o sobě přece není nic špatného... ze svých osobních zkušeností prostě říkám, že mezi písmáky na přetvářku nevěřím; uznávám ovšem možnost neuvědomělé zaujatosti :-))

Mahoney
01. 09. 2001
Dát tip
a jinak: víte, mně by se cenzura nelíbila... určitě se vám každému stalo, že vás zaujalo dílko, které by lyrykovým sítem neprošlo... nebo by neprošlo printovým sítem... vždycky se najde někdo, jehož sítem by to které dílko neprošlo... písmák je o komunikaci - komu to vadí, necht zpopelní všecky ostatní písmáky a možná, že když tu zůstane sám, bude tu jen literatura... kdo nechodí na srazy, nemá šanci? ale no tak... opravdu dobrý autor se prosadí i bez srazu (mám uvádět příklady? jeden za všecky: WladiMir; i když bych se nedivil, kdyby to byl starý známý pod novým nickem, i tak - prosadil se...) pochopitelně, že autoři, kteří nepíší dobře a nechodí na srazy, jsou na tom hůř v reakcích hůř než ti, kteří na srazy chodí a píší stejně "mizerně" ...budete mi vytýkat, že na ulici pozdravím souseda a deset lidí, které vůbec neznám, mlčky minu? písmák už dávno není důvěrná, tichá ulička - přerostl v anonymní, přeplněné náměstí... jestliže tu někomu vadí nedostatek kritik - tak ať je začne psát; nevšiml jsem si, že by se tu poslední dobou vůbec kdo pokoušel psát kritiky, ale všichni po nich volají... je mi z toho smutno :-(( jestli někdo není ochoten psát kritiku s tím, že by dostal hrubou odezvu - jen kroutím hlavou... já se kritikou zabývám jen tehdy, když mám opravdu co říct -to se stává, hádám, tak 1-2krát do měsíce- a zatím jsem se s odezvou "di do pr" nesetkal... jen tak pro úplnost: v průměru mi jedna taková "kritika" zabere 1-2 hoďky... nutno podotknout, že co jsem z naštvaných reakcí proti kritice viděl, v mnoha případech byly pochopitelné, neboť "kritik" povýšeně vytýkal jako chybu něco, co chybou nebylo; vytýkal něco, co sám nepochopil... tedy malá rada: když píšete kritiku, nikdy se nestavte výš než autor - stůjte mu na rovni... prostě na něj mluvte lidsky a s láskou, a s vědomím, že je tu padesátiprocentní pravděpodobnost, že chyba může být ve vás... a s vědomím, že člověk vnímá v především způsob, jak je něco řečeno; a pokud je to řečeno spatra - agresivně, nastupuje iracionální obranná reakce "di do pr"

JiKo
31. 08. 2001
Dát tip
ps: dílko je zde i na počest ročního výročí auditoria Chcípněte! od autora zirafka

Wopi
31. 08. 2001
Dát tip
a) ustanovující sjezd občanského sdružení byl přeložen na září z důvodu žádostí lidí, kteří jsou v létě leckde b) jsi si jist, že jsi vždy vkládal díla literární a ne pouhá vyjádření řešení svých osobních sporů?

JiKo
31. 08. 2001
Dát tip
Wopi: a/ má zkušenost: srazů na založení sdružení bylo pár, sešlo se na nich cca 30lidí, ale faktická práce byla konána 5 lidmi b/ Které moje dílo máš na mysli? ps: A i kdyby? Jsem sebekritický ne? ps2: Člověk se mění a hlavně se poučuje z krizového vývoje. Nicméně jsi nepochopil smysl... Jde o to, že Písmák není o literatuře, ale je to vlastně taková seznamka, chat a drbárna.

Wopi
31. 08. 2001
Dát tip
No, je... ale neznám cestu, jak tomu zabránit...

Wopi
31. 08. 2001
Dát tip
Ono to tak funguje i v přírodě - všechno se vyvíjí nějakým směrem... dělat se s tím asi nic nedá. Nebo snad dá?

Bezejmenny
31. 08. 2001
Dát tip
Cesta existuje, ale není moc přijatelná: výběrovost a jistá forma výlučné isolace. Preference kvality, a s tím související filtrování děl. A to chce zase skutečnou osobnost, která se tomu věnuje prakticky na plný úvazek. Takto fungoval kdysi před lety na mezinárodní úrovni západoněmecký server Pegas, který vedl jeden český emigrant, důchodce, bývalý profesor Karlovy university. Přispívali tam lidé z celého glóbu. Sám si vybíral z došlých příspvků, co zveřejní a co ne - měl na to. Když zemřel, projekt přes snahu několika dalších lidí skončil. :-( Jinak, JiKo, plně souhlasím s tvou charakteristikou, ale jako Wopi, neznám cestu, jak s tím něco udělat. Jedině vyeliminovat z těch individuálních blábolů literaturu. Jenže, to chce opravdu osobnost. ;o))

Prokletí
31. 08. 2001
Dát tip
ano ano ano je m.

Wopi
31. 08. 2001
Dát tip
Bezejmenny: máš pravdu, ale nevěřil bys, jak někteří umějí nepřiměřeně reagovat na pouhou kritiku... nevím, kdo by ochotně čelil útokům těch přemrštěně ambiciözních autorů, až by měl prosívat, co ne a co ano.

ALOHA
31. 08. 2001
Dát tip
tiež ľutujem, že sa Písmák zmenil, teraz si sem chodím čítať poštu, a len výnimočne básne, priznávam bez nátlaku - moja chyba sťahujem si básne od ľudí, ktorých tvorbu uznávam, veľmi mi skrášľujú svet svoje básne som písať prestala, vidím každý deň tú záplavu.. je ich tu až až ! nebudem si pri povodni napúšťať vaňu :-) bezvýhradne súhlasím s tým, čo ste napísali vyššie ALOHA

racek
31. 08. 2001
Dát tip
JiKo, mas pravdu, ja su na Pismovi od podzima 99, takze ten vyvoj vidim. Uz dlouho rikam, ze Pismak je vlastne seznamka, ta nekdy i fakticka, a grupac, ten snad pouze virtualni:-)))(((Neznam ale cestu, jak z toho ven. Zora Racek

Astalavista
31. 08. 2001
Dát tip
Ač s tebou souhlasím snad v 99% tvého hodnocení, musím jako většina předřečníků konstatovat, že asi není úniku. Já jsem zde asi rok a můžu říct, že kdyby nebylo tohoto serveru, směřovala by moje "tvorba" určitě jiným směrem, respektive nikam. Netvrdím že je to pouze hnací motor k další práci, ale samotná existence denně nových děl, kritiky (ať už objektivní či nikoli) nabízejí prostor pro seberealizaci a sebereflexi. Na druhou stranuje jasné, že nových autorů (nebo jenom nicků) je stále více a člověk pomalu ztrácí v tom množství přehled, neví co číst nebo nečíst. Snažím se toho přečíst co nejvíce (netvrdím, že je to správná cesta, mám i své oblíbence, ale neřekl bych, že je hodnotím neobjektivně či jinak objektivně než ostatní), ale někdy zkrátka dojedu na množství. Nevím jak ven z téhle situace, ale neočekával bych od poesie.cz nějakou revoluční změnu. Dík za tohle auditko, čau Astalavista

Atala
31. 08. 2001
Dát tip
Jednou jeden moudrý člověk řekl : "Život je změna." A jiný zase řekl: "Každá změna je vždy k horšímu." Víte asi to tak bude a nic na světě není tak nádherné a skvělé jak se možná zezačátku, či na první pohled zdá. A tak to asi bude i s písmákem. Víte, já asi nemám co povídat, neboť tady jsem sotva čtrnáct dní a většina, ne-li všechna má dílka by případným sítem určitě neprošla. Ale chtěl jsem říci něco jiného. Já jsem se sem dostal poměrně náhodou a považuji písmáka jako velice dobrou možnost pro umístění výplodů jakékoli kvality. Chápu že původní záměr byl asi jiný(a to určitě byl jak se mi podařilo vysledovat :), ale snad ještě pořád platí že diamant mezi sklem skví se nejvíce, nebo ne??? Chci říct, i mezi tou spoustou méně kvalitních "děl" se najdou ta, která stojí za přečtení...alespoň já jich už docela dost našel a tímto bych zároveň chtěl poděkovat jejich autorům (namátkou Krel, Bezejmenny, Monty_Python a spousta jiných...). To bude asi tak všechno co jsem měl na srdci.

Absurdian
31. 08. 2001
Dát tip
Písmák je takový, jaký si ho písmáci dělají...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru