Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ideální polovina

26. 05. 2009
12
46
5205
Autor
raja

Můj první kokus o fejeton, v případě hrůzostrašnosti, jej již nebudu opakovat. Slibuju na holej pupik.








Pod tím pojmem si můžete představit celkem cokoliv. Někdo, pořádnej kusanec baráku, jiný tu trošku majetku co mu zůstane po rozvodu.Já mám teď ale na mysli partnera, druha, manžela, ženu...každému dle jeho přirozenosti, prostě tu Vaši ideální polovinu.

Prý na každého jednoho z nás, čeká někde ve světě ta pravá polovička, v lepším případě snad i ideální partneři dva. Říkala Halina. Problémem je pojem “někde, ve světě". Takže právě ta vaše, ideální polovina, s velkou prvavděpodobností, hloubí díru do zbývající ideální poloviny ledu kdesi na severním pólu za účelem rybolovu nebo se houpá na bananovníku v Africe. Prostě pech.

Ovšem doba nám přeje a tak v případě, že víte, že se váš vyvolený opravdu na onom banánovníku nachází, není nic snadnějšího, než houpnout na letadlo a vyrazit za ním. Znáte to, nic není nemožné, stačí trocha té buldočí odhodlanosti, prostředků a musí to vyjít. Jistěže, oběti jsou nutné...apropó, když jsme u těch prostředků.

Ty v africe, jak je všeobecně známo scházejí, a to nejen našemu nynějšímu objektu zájmu z banánovníku.

Tak nějak mě napadlo, jak by dnešní Afrika vypadala nebýt všech těch belgičanů, francouzů, angličanů...a dalších dobrých duší. Kdyby se jaksi Afrika mohla vyvíjet a růst přirozeně. Kdyby ji nikdo neřekl, jak je na tom vlastně hrozně špatně, nevnutil jí ”vědomosti,” misionáře, kolonizátory, královnu Viktorii a v neposlední řadě geneticky upravené potraviny. Pravda, díky kukuřici, se američtí farmáři mohou mít z černého kontinentu více než dobře. Co natom, že místní domorodec si z výdělku svého políčka onu levnou kukuřici nemůže dovolit. Neprodá-li se, dá se krávám ve velkoodchovu. Ať žije konkurence!

Teď má náš domorodec přeci tolik možností, které předtím neměl! Může se kupříkladu modlit k bohu, kterého dřív ani neznal. A bůh, ho zdá se, vyslyší, přestože náš farmář o tom zatím nemá nejmenší tušení. Jeho, jen doměle šťastnější “bohatější” spoluobčané, možná už za pár let, budou mít vedle hladomoru, horečky dengue, HIV a jiných podobných mrzutostí, ještě dvě nadbytečné končetiny a na hlavě kukuřičné šustí. A konec konců, když se krávy naučily “spásat” kukuřici, proč by se nemajetný Afričan nemohl naučit jíst třeba trávu, najde-li nějakou.Když bude mít hodně, opravdu hodně štěstí, třeba ani nebude kontaminovaná...velkoodchovy sem již zmiňovala? Holt cesty boží jsou ještě neprozkoumané.

Ach, cesta, úplně jsem na ni zapoměla. Vraťme se zpět k naší cestě. Necháme za sebou něco splodin letadla, pár plastových kalíšků od kávy a ubrousků na jedno použití a s chutí se vrhněme hledat náš cíl, naši ideální polovinu. Nikdo neříkal že to bude lehké, ale že to tam vypadá skoro jako u vás za barákem, jen je tu trochu víc špíny? Sláva globalizaci. Až na to podnebí, ale co, zvyknem si, coby člověk neudělal pro svou ideální polovinu...jen aby to stálo za to.

No, možná by jsme přeci jen měli nechat romantické představy doma.

Ne, to není žert...kdo to sedí naproti Vám? U stolu. Není to snad vaše ideální polovina, nebo jí snad kdysi nebyla? Zkuste si ji představit před kolonizací, vzpomenout si jaká byla než poznala misionáře. Tak nějak mě napadlo...

 

 

 

 





46 názorů

guy
27. 05. 2009
Dát tip
jé - jak to že se mi to tam octlo dvakrát - to se mi snad stalo poprvé - vypadá to, jako bych byl Klausův levoboček - ale to je naprosto ale naprosto falešná představa .. :-)

raja
27. 05. 2009
Dát tip
Díky guyi, chystám se sledovat.

guy
27. 05. 2009
Dát tip
zrovna zítra začíná na ČT 2 cyklus Příběhy z Afriky - a zítřejší první díl se právě má zabývat africkým zemědělstvím - viz zde - možná, že v tom pořadu nalezneme odpovědi na některá témata, kterých se tvůj fejeton dotýká ..

guy
27. 05. 2009
Dát tip
zrovna zítra začíná na ČT 2 cyklus Příběhy z Afriky - a zítřejší první díl se právě má zabývat africkým zemědělstvím - viz zde - možná, že v tom pořadu nalezneme odpovědi na některá témata, kterých se tvůj fejeton dotýká ..

Tobša
27. 05. 2009
Dát tip
Nooo... není to fejeton, gramatika taky není nejlepší a další chyby přede mnou už byly vyjádřeny.

raja
27. 05. 2009
Dát tip
dochtore, já už to pít nebudu...fakt:)

Vaud
26. 05. 2009
Dát tip
tak Ty chceš černocha, tak to je!*

raja
26. 05. 2009
Dát tip
Noume, vidíš..kdyby to bylo tak jednoduché(a svým způsobem i je)jenže se obávám, že se Afrika(a nejen ona) v tom stavu, v jakém je, prostě hodí. A tak tu zbývají pouze ti adoptivní rodiče a některé humanitární organizace, na tu "trochu" pomoc. To ostatní je vysoká politika. A situace bude přesně taková, jaká se zrovna bude hodit, ono je v tom fejetonu těch palarel víc. O lidech to není, víš, ty mluvíš o romech v Česku, já o bílejch v Africe, a hlavně o těch kteří tam ani nežijí. (omluva za chyby a překlepy, já bych tu klavesnici nejraděj rozkousala, vrrr)

ten vtip v tom je spíš ironie,ale líbí se mi to moc,jaks to napsala

Noumenon
26. 05. 2009
Dát tip
raja : Každopádně, tvé...naučit je pracovat, nastolit jim systém, to si myslím děláš prdel, ne?............ Víš jak by se měla dobře Česká republika, kdyby se podařilo nějak donutit ´´Romy´´ k práci ??? znam i takove, ktere pracuji a jde jim to dobre, vsechno je jen otazkou prilezitosti a motivace. nerikam ze romove jsou africani (flakak se dokaze i ´´bilej´´) ale chude vrstvy jsou vsude stejne. ona ne vsechna afrika spada po britskou korunu. Mesta ktera jsou nyni bohata sve penize ziskala z těžby vzácných kovů nebo z terciálních služeb, coz jedno ani druhe okrajove chude casti nabidnout nemohou. takze si fakt prdel nedelam :o), ona kazda puda jde zavlazit, i kdyby byla sebepiscitejsi, casem zacne plodit, ale dokud jim toto nikdo neukaze, tak se ze sveho mista nepohnou. Nehlede na to, ze jsou nektere staty jeste dnes pod nadvladou tyranskych diktatoru, kteri se snazi ze sve zeme vytriskat maximum, at to stoji co to stoji...

raja
26. 05. 2009
Dát tip
Ba ne, nejde.

Máš recht. Dle mého napsat blbou báseň vědomě prostě nejde.

raja
26. 05. 2009
Dát tip
jo, přesně tak!:)

Bíša
26. 05. 2009
Dát tip
Kolonialismus, dnes zastřený neokolonialismus. Náboženské, kmenové a etnické rozbroje, podporované západním i východním kapitálem. Zkorumpované a podplacené vlády. Dodávky zbraní oboum stranám komfliktů. Hromadné kácení zbývajících pralesů a výsadba monokultur po staletí nadnárodními společnostmi. To je jen několik noticek k fejetonu. Tak jsem ho pochopil...

ach joooo....

raja
26. 05. 2009
Dát tip
hádej Georgi:) Pišto, nebuď línej, jde mi o členství!

Tam já nechodím.

raja
26. 05. 2009
Dát tip
musíš do dílny, popleto. Zove se oběšenec...

Tohle není báseň!

raja
26. 05. 2009
Dát tip
Noumenon, a o čem to asi píšu? Gen. potravimy jsou podobnou medvědí pomocí, o jaké se zmiňuješ. Možná si mou ironii nezachytil ale to je moje chyba. Není to tedy dobře napsané. Každopádně, tvé...naučit je pracovat, nastolit jim systém, to si myslím děláš prdel, ne? Co jim chceš dát za práci? Kde nic není, ani smrt nebere. Nějaký totok a nějáký hentok...jde vidět žes celej věci moc přemýšlení nedal. To taky po tobě nikdo nechce ale v tom případku to radši nekomentuj;o) Bíšo, díks.

Noumenon
26. 05. 2009
Dát tip
s tou afrikou az tolik nesouhlasim, afriku nezachrani nejaky jednorazovy penize, na ktery se poradaji kazdorcne sbirky. tam se musi naucit jak pracovat, nebude to tam dobry, dokud jim nekdo nenastini nejaky statutarni system a delbu prace + nakej zavlazovaci system. to co se tam porad posila jsou vyhozeny penize. Jenom to prodluzuje jejich trapeni, takze nechcipnou hlady dneska ale treba za 2 roky, to samy cela ta adopce africkych deti. to se pak kazdej clovek, co ma neco adoptovanyho odtamtad tvari jak ztelesnena humanita. nechal bych ji to tam vsechno. s tim se musi poprat sami. jinak budou budou bloudit v kruhu a dal umirat...

Bíša
26. 05. 2009
Dát tip
Dobrý a vtipný pokus...

raja
26. 05. 2009
Dát tip
si piš. Na blondýnu:)

raja
26. 05. 2009
Dát tip
jééé, nebuď stydlivej=p rošťáku.

raja
26. 05. 2009
Dát tip
No, vista v ruštině je lahůdka o klávesnici ani nemluvím, co sem měla za pár minut teď píšu půl hodiny, třeba jako ten fejeton a ještě je to napůl v maďarštině:(

raja
26. 05. 2009
Dát tip
sakra, to de na tom tolik znát, že to psala bloncka?:D

raja
26. 05. 2009
Dát tip
O čem to je...o ideální polovině a Africe přeci:) Dík za návštěvu a zanechání názoru, piráte.

raja
26. 05. 2009
Dát tip
a já to šoupnu sem, bo pořádnejch kritik není dost:)) >>>Říkala Halina. zbívající ideální poloviny ledu (zbývající – plus nevím, jaký smysl zde má ideální – ideální polovina ledu?) snadnějšího. než houpnout na letadlo (čárka místo tečky) apropó, když jsme u těch prostředků. (zdá se mi, že zde prvně a ne naposledy odbíháš od tématu – drž se "ideální polovičky"!) se američtí farmáři mohou mít z černého kontinentu více než dobře. (slovosled?) A bůh ho zdá se vyslyší, (chybí čárky) afričan (A) najde-li nějákou.Když (nějakou a taky pozor na chybějící mezeru za tečkou či čárkou apod.) úplně jsem na ni zapoměla. (zapomněla – myslim :)) hledat náš cíl, naší (naši, TU) bordelu – ajaj, no nevím, radši nepořádku? coby (co by) No, možná by jsme (bychom, lidově možná bysme, podobně jako se nepíše by jsi ale bys) Závěr je celkem dobře myšlený. Slovem misionář se jednak vracíš na začátek – k úvaze o Africe – a druhak to má druhý význam :O) Tak nějak mě napadlo – mi tam přijde navíc a podivné Závěr – bacha na chyby, pročítat si po sobě. Stylisticky je to slabší – musím být upřímný. Odskakování od tématu by nevadilo, kdyby nebylo tak závratného rozsahu, tvoří skoro většinu textu), nejsem fejetonář, ale řekl bych, že k pořádnému fejetonu máš ještě daleko Díky Ti za takovou kritiku, zkusím opravit. Ty tečky a překlepy...mám nový notebook, bohužel s ruskou klávesnicí, těžce s ní bojuju a lovím písmena jak blbá. Jdu na to;o)

moorgaan
26. 05. 2009
Dát tip
o čem to je?..o idealni polovine a nebo o Africe? ..fejeton je to rozhazeny,trosku tam lita interpunkce,razeni souveti,čárky. ... ma dva cile - tudiz z poloviny je cvtrtka a ctvrtka uz je malo:-)) ...idealniho neni nic, natoz polovicka - idealni je mit celek, partnera celeho, ktery neni polovicka,nybrz pridana hodnota ke mne samotnemu,ktery mne mnozi, tupluje, dabluje kdyz neco nemuzu ja, doplni pokud mne neco chybi do 100% a podobne- vzdyt si rozumime!.. takze sumasumarum - idealni to neni,ale klidne to opakuj- pupik si nech na koukani, urcite je se na co koukat! nicmene mne se to libi../*

raja
26. 05. 2009
Dát tip
no, to právě nevím neroušku:) Taky se mi zdá, že sem smíchalaů...co sem to vlastně...prostě to radši psát nebudu tydlety fejetony. He, díky Aleši:)

neroušek
26. 05. 2009
Dát tip
PS.A ideální polovina je půlka pečeného kuřete,moudře dí neroušek.*****

no, ideální partner je bída :o) a naopak :o)

neroušek
26. 05. 2009
Dát tip
Johanečce to určitě dalo velikou práci.A první věc vždy má nějaké mouchy.Tedy Johance se nepodařilo udržet niť fejetonu.Nejprve to začalo partnerem a skončilo bídou v Africe.A pak zase partner.Neroušek myslí,že bída je jedna věc a ideální partner druhá.Kdyby Johanka z toho udělala dva fejetony? ********************************

rozcuchané...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru