Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

** Úvaha bolestná **

05. 06. 2009
3
13
2212

                                     ** Úvaha bolestná ….. **

 

Toužíme milovat a toužíme být milováni.

Hrdost, čest , hrdinství a sláva svazuje nás do skonání.

 

A cit? To malé mnohonevážící nic,

Co tam hluboko v nitru vězí,  na povrch se přetěžko jen dere.

 

Hrdost a cit perou se jak malé děti.

Vítězství je daleko v nedohlednu.

 

Boje všech proti všem hodně ubírají síly.

Kdy konečně člověk udělá kompromisy?

Ty, které zbaví srdce těch hrůzostrašných závaží zakořeněných dogmat.

 

Přijde ta úleva, i když se ztratí rádoby „pevné milníky“ životaběhem …..

Je toto technicky-výkonné lidské individuum, ještě vůbec schopno opustit zaběhnuté řády, vyhlášky a nařízení, morálku i normy „vyjetých kolejí“ a zabřednout do proměnlivosti nepevných lidských vztahů……?

 

Povolit uzdu hrdosti, cti ba i morálce a pokořit se citu?

Ano, tomu mnohonevážícímu, pomíjivému  „Nic“ !!!

 

 

A říct: „Miluji Tě, lásko, šel bych a kvůli Tobě přenesu i hory. I Ještěd… !!

Zlomit v sobě tu hranou pýchu, předejít pád a ….. a konečně konat!?

 

Nebo jsi přece jenom  zavšivený zbabělý kojot……???


13 názorů

Světloslav
09. 12. 2010
Dát tip
mno Werich a Voskovec pro mně nejsou zrovna duchovní autority a mudrcové, ale takoví lidoví baviči. Přece každý kdo našel tu SVOJI vlastní střední cestu , pak ví , že to nebylo zadarmo! a já mluvím o zlaté střední cestě podobné té Buddhově! také jsem si vyzkoušel extrémy a bolelo to než jsem ji "skoro" našel! ještě to ladím a ladit budu... Nevidím důvod, proč si dělat z utrpení a z nouze ctnost .. svatý být nechci a ani lidový bavič ne:-) a na Země je planeta středních hodnot..extrémy na ní nemají své místo..jinak by na ní nemohl být život!!! a člověk je naprogramován "pro štěstí" ne pro utrpení...

Podle mne následující verše říkají skoro vše o středních cestách. "Zlatá střední cesta je vyšlapaná, ale tráva kolem ní je vyžraná.... Ne všichni osli co tu šli, vypásli všechno, co našli, poslední stéblo trávy sluply krávy." V+W, asi ze hry Osel a stín Zdar a sílu! J.Š.

Světloslav
09. 12. 2010
Dát tip
kompromis ...pokud vnímáš kompromis jako "zlatou střední cestu":-) pak je to o moudrosti ne o prohře! já si také občas "mykám"- "my z boží milosti Člověk" ha ha ha

Tak dobře, ať je tedy po Tvém, možná jsem si tady tak trochu zamykal (ne od slova zamykat):-). J.Š.

avox
10. 09. 2009
Dát tip
my lidé a myslíš sebe, takže vlastně my-káš sám sobě? :-)

A prosím, co to znamená to "myká"? J.Š.

avox
10. 09. 2009
Dát tip
a tak jo, mne jen vždy vyvede z míry, když si někdo "myká"... to se musím ptát, za koho vlastně mluví a pak si řeknu, že za mne ne a jdu zas dál... :-))

Ač se to možná někomu nemusí zdát, právě toto je spíš výpověď o mém "vnitřním" boji sám se sebou! Něco jsem zažil, pak řešil, pak jsem o tom přemýšlel a pak jsem se z toho "vypsal"! A tehdy se mi ani moc neulevilo, pokud si dobře vzpomínám! Tak to jen tak "na vysvětlenou"! J.Š.

avox
10. 09. 2009
Dát tip
Život je plný kompromisů, kdyby nebyly, byl by plný konfliktů...(ne že by jich i tak nebylo dost) Tak ledabyle pohazuješ velkými slovy a zamýšlíš se o lidstvu... možná bys mohl začít jednodušším způsobem, u sebe... Lidstvo ovlivníš jen velmi nepatrně... :-))

vilice líbivé. Stříají se všední obraty s naprosto nevšedními a to dělá dílo zajímavějším. navíc s názory sympatizuji. jasný tip!

Toscana
08. 06. 2009
Dát tip
Bez kompromisů to občas prostě nejde. Ale tady bych kompromis moc nevolila, a z kategorie Volné verše (na ty je to moc ukecané a rozvláčné) bych to přehodila do některé z prozaických kategorií. Tam bys to mohl naopak ještě rozkošatět a mělo by to pak asi větší šanci na úspěch. - takže tady zatím bez tipu

Kompromis je malá prohra..."Tip"

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru