Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krátký text o pití prózy (Kafe)

05. 06. 2009
5
33
3649
Autor
Winter

 

  Někteří lidé pijí kafe dlouho, osobně ho za drobného usrkávání nechávám vyhladnout do takové míry, že mě nejednou napadne, nebylo-li by jej lepší zalívat rovnou studenou vodou. Ale pak jsou tu ty malé doušky, bez nichž bych se asi neobešel…

 

  Různí lidé, pijí různou kávu. Brazilskou, Himalájskou, osobně pijí Keňskou, chutná mi a navíc je v tom cosi exotického, alespoň pro mě. Vzpomínám si, jak mi jedna známá vyprávěla, že Korejci, kteří přijížděli obchodně do ČR pili kávu (a čaj) zásadně instantní, granulovanou, takovou, kterou i Češi obcházejí obloukem. Nedostatek kvality jim zřejmě vyvážila stejná exotika, s níž myslívám na daleké africké končiny, kde je vše krásnější, čistší, přirozenější a jaksi neformální. Jestli tu kávu (představuji si, že ji pili zásadně jen a pouze z hnědého plastového kelímku) usrkávali nebo ji nechávali „odležet“, to nevím, to už mi ta známá nepověděla. Tehdy mě to vlastně nezajímalo.

 

  Určitá skupina lidí čte prózu. V časopise Kafe, který právě zažívá svých patnáct minut slávy, aby na něj po té čtvrthodince historie opět zapomněla, se nachází sekce próza. Možná jste ji chtěli pít stejným způsobem jako já: usrkávat a čekat; představovat si, že i dnes se dá čas dělit stejně poeticky, jako se dal kdysi, že i dnes jej sami mícháme malou kovovou lžičkou, kvůli níž si v tom čase občas smáčíme konečky prstů, ale nikdy více. Jenže v tomto případě jste nemuseli usrkávat moc, abyste už po malé chvíli zjistili, že není proč čekat. Že kvalita přípravy a servisu je na úrovní esenciální zkratky. Proto bych vás všechny chtěl vyzvat, abyste se v žádném případě nespokojili s automatem na kávu a uvařili si Kafe i tak trochu podle vlastních představ:

 

  Na mail caskafe@gmail.com můžete zasílat dosud nepublikované:

 

- Miniatury

- Povídky (tj. od 10 000 znaků včetně mezer)

- Novely

- Romány

 

  Které, budou-li podmanivé chuti a svůdné vůně (podmanivé a svůdné jako jazyk reklamy), v sekci rádi publikujeme a to popatřené kritikou (na kvalitě pracujeme), ilustracemi, představením autora a rozhovorem s ním plus velkou barevnou fotografií, která méně úspěšným opět připomene, že za každým uměleckým dílem v moderním slova smyslu se skrývá výron ega.

 

S pozdravem…

…W. (automat na kafe)

 

P.S.: Tohle Kafe si každý platí sám.

 

 


33 názorů

reka
09. 06. 2009
Dát tip
Výborně. Aby sis, Wintře, nemyslel, že všem ten dolní limit u povídky vadí - mně naopak přijde dobrý, a mám radost, že se někdo nebojí prosazovat texty od délky, v které se povídka teprve doopravdy může stát povídkou.

Winter
08. 06. 2009
Dát tip
On toho je časopis v pdf, protože jak známo, pdf se rádo tiskne .) + je k tomu i zalomen, upřímně jsem byl po "zpracování" Domu překvapen, že povídka vypadá jako by v polovičně délce než na Písmáku. V podstatě mi jde o to, aby se práce okolo (jako zmiňovaný rozhovor, ilustrace atd.) nesoustřeďovaly kolem povídek, které se ani nestačí rozvinout. Nebo kolem miniatur, jež mají své místo v příslušné části. Krom toho formát miniatury je na písmáku zastoupen ve více než slušné kvalitě. Na druhou stranu, pravda, proč neposílat i tyto, dopíši tedy, ovšem je asi zřejmé, že kolem nich nemůže být takový humbuk jako kolem "velkých" textů. VT: Echa se samozřejmě vítají, upřednostňován však bude materiál "exkluzivní".

a2a2a
08. 06. 2009
Dát tip
Je to váš časopis a vaše rozhodnutí. Osobně považuji, rozumím-li dobře jakýsi dolní limit, tedy minimálně 10000 znaků za značně diskriminační i nemoudrý, neboť je známo, že z monitoru se próza čte méně, než by si zasloužila. Ale budiž, je to váš projekt, možná se ukáže že máte pravdu, ale i pak nerozumím tomu, proč povídka i na jednu stranu nemá stejné publikační šance, nebo dost možná, že jsem vaše záměry nedobře pochopil. Jinak ovšem děkuji za snahu o vysvětlení a čas.

Winter
08. 06. 2009
Dát tip
Jde spíše o to rozhraní mezi miniautru a povídkou, přičemž hranice skutečná "struktura" povídky nemůže vyniknout v nějaké miniatuře, jakkoliv kvalitní. Druhak se jedná i o možnosti případné kritiky (předem upozorňuji, že současná pseudokritika, jak jste ji viděli, bude z prózy tentokrát již nelístostně odstraněna). Krom toho 10 000 zn. s mezerami je v rámci žánru hřiště hodně úzké. Spíše se jedná o jakési existenční minimum. Navíc i žánr miniatury bude zachován, ten ale vybere redakce na písmáckém poli. Je logické, že v časopise nebude otištěno vše, což je jaksi pointa každého časopisu a předpokládám, že ten který autor má zároveň sdostatečnou schopnost sebereflexe, aby dokázal posoudit, jak "se jeho text má" a to prakticky v okamžiku, kdy jej dopíše. Aby dokázal říci, nakolik bude "kolidovat" s koncepcí "časopisovosti". Jistě, v tomto způsobu publikace dochází k exponování subjektivity, ale časopis zde není jako volné publikační pole, ale jako výběr, časopis je uzavřené pole, přičemž, při vší skromnosti, odhaduji, že v časopise se snad ještě najdou takoví lidé, kteří dokáží posoudit, je-li daný text minimálně zajímavý, tedy hodný publikace. Což mě vede k: "Bonusy" "kolem" této povídky budou "konzultovány" s vybraným autorem, přičemž je výše uvedeno z jakého výběru to asi tak bude. Tato povídka bude PEVNOU součástí časopisu, tak jako je nyní povídka Dům (pro ilustraci, že ta má přes 15 000 zn.). Pro rozšíření: novely, romány, vyskytnou-li se v odpovídající kvalitě. Ty se vynasnažím protlačit do samostatné přílohy v "knižní fasádě", tj. sazba, ilustrace, doslov, "předslov", "záslov" atd. všechny tyhle věci kolem. Samozřejmě, že se nebude jednat o okamžitý proces, vysázení obratem, ale bude třeba rezervovat si určitý "prudukční" čas ale opět předpokládám, že každý autor je natolik rozumný, aby si dokázal představit do čeho jde. Výhledově mohou být uveřejněny jako příloha i sbírky povídek, což ovšem zatím nikterak nezaručuji. Skrnuto podtrženo: jde o zaslání povídky do časopisu, o němž šichni nyní víme, vypadá, co je schopen nabídnout. Všichni také víme, jak vypadá žánr povídky. Všichni přinejmenším tušíme, jak se posuzuje kvalita a dojde-li v našem případě k zdárnému protnutí těchto dvou kvalit. Upřímně stále netuším, co je na tom k nepochopení.

a2a2a
08. 06. 2009
Dát tip
Myslím, že tvá odpověď , Wintere, je, raději bez komentáře, ale když už jsi nabídl detailní rozpis, budu rád, když mi ho pošleš či zveřejníš. Třeba lépe tvůj záměr pochopím.

Winter
08. 06. 2009
Dát tip
On ten limit je totiž tak jediné, co si nedokáže odvodit sám autor, žeano.

pozorovatel
08. 06. 2009
Dát tip
téměř všude je limit a dvojnásob v časopise, kde je nutný mít jasno délce povídky

Winter
08. 06. 2009
Dát tip
Je to kritérium například i v LtN, vše ostatní se předpokládá samo sebou. Jestli ovšem toužíš poslat detailní rozpis, rád posloužím.

a2a2a
08. 06. 2009
Dát tip
10000 znaků - to je kritérium pro povídku? To snad nemyslíš vážně.

Jinovata
05. 06. 2009
Dát tip
Jen bych vymenil ten mail za oficialni, co mame na posledni strane v casopisu v naborove casti: proza@ekafe.eu

Winter
05. 06. 2009
Dát tip
Rozhodně v tom jinde nemůžeš zjistit protihodnotu.

Rabb
05. 06. 2009
Dát tip
a teď bude na hlavní straně ešče pojednání o bulváru, o sbírkách, o kritice... mno, v časopise je to napsáno, že se můžou posílat povídky, ale tadyk je to na druhou stranu jakože jen ukázka stylu a připomínka infa, který se dá vyzjistit jinde.

pozorovatel
05. 06. 2009
Dát tip
soutěž je dobrá věc otázkou ale je, kolik skutečně dobrých děl přinese a jestli vůbec můžem soutěžícím zaručit, že aspoň jedno dílo bude v časáku... jasný, že chcem ty nejlepší díla.. ať už kvalitní či provokativní či jiný a je jedno jestli jde o díla pět let stará nebo z minulého měsíce.. my ostatně nabízíme i ilustrace, což je takové oživení

pozorovatel
05. 06. 2009
Dát tip
marvine, já myslim, že i posílat návrhy.. problém je ale se souhlasem autora, takže spíš nejdřív pokecat o návrzích a pak jmenovitě oslovovat autory myslim, že by bylo pěkný udělat kolekci krátkých próz

pozorovatel
05. 06. 2009
Dát tip
jo, odflákl a za publikovaný články odpovídá šéf prózy

StvN
05. 06. 2009
Dát tip
Tyvole odflákl:) To vyloženě víš, o čem mluvíš.

.)))

pozorovatel
05. 06. 2009
Dát tip
nevim o žádným vyfakování vim jen, že winter měl na starost prozaickou část a vybral si kritiky, což avizoval dopředu tys kritiku odflákl a teď se vztekáš, že ji tam nemáš? to neumíš řešit věci normálně?

StvN
05. 06. 2009
Dát tip
Ovšemže to je truc. Nevzpomínám si, že bych někdy někoho vyfakoval takovým způsobem a to jsem si myslel, že zrovna vy to pojmete seriózně.

pozorovatel
05. 06. 2009
Dát tip
pod časopisem bych to pochopil, tady to chápu jako tvůj truc

StvN
05. 06. 2009
Dát tip
Text události pojednává o tom, jaké kafe má rád Winter. Lukáši, lapidárnější důvod bys nenašel?

pozorovatel
05. 06. 2009
Dát tip
je tohle snad diskuse o tom, žes nenapsal dobrou kritiku a že se ti nelíbí něčí povídka? a s tim kamarádčoftem si děláš blbou srandu nemám rád, když řešíš něco veřejně namísto toho, aby sis to vyjasnil s winterem osobně

Winter
05. 06. 2009
Dát tip
Možná bys text události mohl přečíst znovu a zjistit, o čem pojednává.

StvN
05. 06. 2009
Dát tip
Značka: Čím horší, tím lepší. Druhá věc, kterou nechápu, proč tak strašná povídka vůbec došla otištění. Kamarád? Snaha o jinakost za každou cenu? Nebo snad snaha zvýraznit kritiky tím, že budou dolovat zlato z kamene?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru