Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - Květen 09 - Hlasování

08. 06. 2009
3
35
6359
Autor
Tragicus
     Za měsíc květen byla na Povídku měsíce nominována tato díla:

     exit autora Narvah
     Hanička autorky arkp
     Když Vídeň dávno není autorky Morien Híthwen
    
Nataša Gollová na výtěrech nozder autora soulož s negrem
    
Odrazy autorky DerchanModrodenna
     Šestnáct /Město/ autora Charlie Colonial

     Do konce dne 15. 6. 2009 je možno hlasovat pro tři nominované texty, zde, v komentáři, a to tak, že se uvede pořadí těchto tří povídek; odůvodnění je vítáno (a pokud u jednotlivých děl, pro něž je hlasováno, komentář nebyl napsán, je nutné).

     Zde v komentářích prosím nepište nic jiného, než samotné pořadí, popř. se zmíněnou argumentací, z důvodu snadnějšího sčítání hlasů. Diskutovat bude možno ve Vyhlášení.

     Další podrobnosti a informace v klubu
Povídka měsíce.

35 názorů

DaNdÝ
15. 06. 2009
Dát tip
1. Když Vídeň dávno není autorky Morien Híthwen - samosebou solidní atmosféra vybudovaná dle mého názoru dobrou literární prací s prostorem a určitou volnou asociací myšlenek 2.Odrazy autorky DerchanModrodenna - kvalitní horor, líbil se mi kontrast obyčejnýho života a neobyčejný děsivý situace, která do života vniká 3.Šestnáct /Město/ autora Charlie Colonial - nu už jsem sic něco takovýho párkrát čet, ale četlo se dobře, něco té osobitosti jsem v tom taky viděl.

1. Narvah - čtivý text, zajímavý náhled, skvělé dialogy. "Pan" spisovatel. 2. Morien Hithwen - osobitost, taková zvláštní "ujetost". Pokud je vykalkulovaná, tak dobře. 3. Arkp - opět osobitě, civilně vyprávěný příběh. Autorce jsem schopen uvěřit humor i sentiment.

1. Narvah - čtivý text, zajímavý náhled, skvělé dialogy. "Pan" spisovatel. 2. Morien Hithwen - osobitost, taková zvláštní "ujetost". Pokud je vykalkulovaná, tak dobře. 3. Arkp - opět osobitě, civilně vyprávěný příběh. Autorce jsem schopen uvěřit humor i sentiment.

Tragicus
14. 06. 2009
Dát tip
1. soulož s negrem, zabavny a zajimavy, dobre zvladnuty text, se zajimavym obsahem 2. Charlie Colonial, verohodne, dobre napsane, ac s naplni to slavne neni 3. u zadne dalsi povidky mne obsah nezaujal, nezajimal pribeh; formalne to vyhrava Narvah.

Vaud
11. 06. 2009
Dát tip
zas jsem se nedostal ani do kvalifikace :-) auuuu!!

LaMouette
10. 06. 2009
Dát tip
1. DerchanModrodenna - mno se mi libi styl, jakym je psana, na zacatku se zahackuju a vystoupim as po posledni vjete. Bavilo me to cist. 2. Morien Híthwen - tezko rict, cim me zaujala vit jak wostatni.. le je jina mno.. takova zvlastni skladba vjet.. musela sem premyslet.. le ne tolik by me to nejak zatezovalo. 3. Charlie Colonial - pro svoji atmosferu.. asi nejvits.. :-)

Janina6
09. 06. 2009
Dát tip
1. Narvah - vyvážený text bez zbytečné vaty, skvělé dialogy. 2. Morien Hithwen - u ní jsem si uvědomila, že zatímco pořád hledáme texty psané "nově", "jinak", ona věci osobitě a zvláštně už VIDÍ. To je, myslím, do začátku dobrý vklad. 3. arkp - dojemné příběhy v dnešní době "vyšly z módy", ale tenhle byl poměrně dobře vyprávěný a přitom autorce věřím, že ho nenapsala proto, aby někomu hrála na city, ale že ho prostě musela napsat.

1/ Když Vídeň dávno není od Morien Híthwen přijde mi brilantně napsaná, při čtení mi nikde nedrhla, nenudila jsem se. skvělě vykreslená atmosféra. po přečtení všech povídek jsem si tuhel pamatovala nejlépe 2/ exit - Narvah, dobře napsáno, ani slovo navíc, nic nechybí. silný příběh vykreslený minimem slov. třetí vybrat nedokýžu, tyhle dvě mi přijdou nejméně o třídu výš než zbytek

1) Morien H. - kouzelná 2) Narvah - úderná Třetí tentokrát taky nevyberu.

výběr je velmi velmi omezený, ale budiž! 1. s. s n. (psát ten nick je mi štítivé) - taková řekněme zábavná věc, slušný popis tripu, docela přitažlivá historická souvislost, zbytečně komplikovaný styl 2. narvah - jediná povídka, která to vyhraje! no a taky dobrej výkres apatie, závěr mě ale trochu pohřbil 3. charlie colonial - slušně pobíhající větičky, důkladně vyleštěná atmosféra,ale už sem se trochu plácal v dušené zelenině. a trochu i nudil. ale pořád méně než u haničky, takže jasná bronzová placka!

moorgaan
09. 06. 2009
Dát tip
1. akrp - Hanicka - dobre zpracovani,zrucnost v prime reci,dobra poloha tematu 2. Narvah - exit - lehkost provedeni, neomsele tema, dobre zvolena forma 3. Morien - Kdyz Viden davno neni - myslenkove dobre domyslene od zacatku do konce

Narvah
09. 06. 2009
Dát tip
k: mě to taky nepřijde dostatečný, no..

katugiro
09. 06. 2009
Dát tip
(že by nefungovalo?)

katugiro
09. 06. 2009
Dát tip
(avi autorům, neb jsem jim nepsal kritiky pod díla, tak aby se necítili ochuzeni)

katugiro
09. 06. 2009
Dát tip
V dubnu jsem se trochu namlsal a z května jsem nějaký zklamaný. Ani jedna z povídek pro mě není jasným vítězem, ale když už, tak: 1. CharlieColonial - dokázal sugestivně popsat línou letní atmosféru ve vnímání šestnáctiletého kluka; nic objevného, na druhou stranu adekvátní hlavní postavě - ve výsledku text ze kterého je vidět, že autor ví s čím si chce hrát a umí to 2. soulož s negrem - líbí se mi, že je to netradiční a tedy oživující text; měl bych výhrady ke stylu, nadužívání přívlastků a nevyváženosti, zase musím ale vyzdvihnout věrohodný a zároveň decentní popis psychedelických vizí 3. DerchanModrodenna - jak jsem se nakonec rozhodl o třetím místě je mírně překvapující i pro mě, ale asi jde o souhru toho, kolik výhrad mám k ostatním povídkám a zapomínání právě na tuhle; je to v zásadě banální duchařská povídka, příliš stručná na to, aby dokázala čtenáře vtáhnout a nechat ho prožívat silnější pocity, přitom alespoň odsýpá... mno, když ji tak znovu pročítám a přemýšlím nad ní, mám těch výhrad čím dál víc, tak to utnu proč jsem nezvolil jinou z povídek: Narvah - krátká črta s pěknými popisy prostředí a nemístně schematickým (obsahově) dialogem; na Písáku často vyzdvihovaná odosobněnost je tady podle mě přetažená, distance nevzniká jen mezi autorem a povídkou, ale i mezi postavami a jejich světem, jako by šlo o psychopaty; u Narvaha tohle nepovažuju za dostatečný text Morien Híthwen - tady jako by se atmosféra utvářela omylem, na rozdíl třeba od Colonialovy povídky, kde byla budovaná záměrně; autorka vrší různé obrazy, poněkud mechanicky vkládá postavám do hlav myšlenky (říkal si, očekával, vybavil si, myslel na to a to) a nikam se neposouvá - někteří čtenáři to kvitují s povděkem, resp. reagují na lyrický podtext a soucítí, pro mě však takový text není zvládnutý arkp - vyprávění s dojemným námětem, které však neshledávám nijak literárně zajímavým; a fůra chyb k tomu

reka
09. 06. 2009
Dát tip
1. Narvah: Exit Jasně nejlepší povídka tohohle kola. 2. Charlie: Šestnáct Dobře zachycená atmosféra, i když povídka vpostatě o ničem, a některé stylistické prvky jsou dost prvoplánové. Třetí místo, já fakt nevím, komu ho dát, další povídky mě buďto nezaujaly, anebo zaujaly v negativním slova smyslu.

StvN
09. 06. 2009
Dát tip
Pro mě je tu jen Narvah. Ostatní jsou sice celkem zručně napsané, ale takových textů je mraky a nic nepřináší.

katugiro
09. 06. 2009
Dát tip
ach jo, prošvihl jsem nominace, omluva PM, čtenářům i autorům, určitě by se ještě někde našla další dobrá povídka. na hlasování si čas udělám.

pozorovatel
08. 06. 2009
Dát tip
1) Narvah: jediná povídka, která žije 2) Morien: potenciál, zajímavost, myšlenka zbytek mi splývá

Winter
08. 06. 2009
Dát tip
Tož: 1. Narvah, který ví, že už asi vyhraje. Povídka je stylově nastříhaná s několika banálních vět, které ústí v ještě banálnější pointu, jakkoliv mi přijde zajímavější ve své první části, kdy si razí cestu stezkou poněkud originálnější. Nejazostřenější povídka ze všech. 2. Morien Híthwen, text nepostrádá atmosféru, má slušný obraz, jeho ostrost však zaostává, v občas přetažených větách zaniká jednoduchost zachyceného okamžiku. Text se zbytečně komplikuje. 3. Charlie Colonial. Povídka s největším tahem, bohužel palivo, které se do ní lije, nemá takové koule jak řev motoru. Zamrzí výskyt "urbanních" klišé a jakýchsi literárně-generačních totemů, které mají znamenat svobodu, nevázanost, divokost, potěší ostrá a vytříbená forma, slova zde zapadají a je vidět, že pro ně Charlie nemusí chodit daleko.

Narvah
08. 06. 2009
Dát tip
charlie colonial first place!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru