Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Nemáte účet? Založte si!
Zapomenuté heslo

+1 neviditelných
Pomsta
datum / id14.06.2009 / 326303Vytisknout |
autorOldjerry
kategoriePovídky
upřesnění kategorietisk je fenomén
zobrazeno3858x
počet tipů19
v oblíbených1x
zařazeno do klubůDílo není v žádném klubu.
Pomsta


Hele, ozvalo se z telefonu, ke kterému jsem doběhl s vyplazeným jazykem a dechem koně po Velké pardubické (sedmdesátku mám za sebou, panděro před sebou a tak těch čtyřiadvacet schodů je cítit), pane redaktore, když pořád dáváte do těch vašich novin recepty a samý starý a někde okopírovaný, nemoch byste tam jednou dát něco původního? svýho? když se v tom vaření tak vyznáte ... dokvikla sarkasticky altová partie v sopránové poloze.

Dýchám, dýchám, uklidňuji dech násilím, abych nasadil první chvat slovního juda, jako že tu rubriku nepíši a tak... ale pak jsem zasekl - napadlo mně prima ře-še-níí... Jo, povídám, jo - něco z Orientu....

Shodil jsem bluzu a začal psát : rady do kuchyně... dnes jsme vám na žádost čtenářky J. M. (nepamatoval jsem si jméno, tak jsem tam švihl zkratku Jedovaté Mrchy) připravili jedinečný recept na kuřecí prsa s jahodovým chutney (čatní). Vymýšlel jsem si nějaké orientální ingredience, aby to vypadalo pravděpodobně, jako kurkumu, zelený pepř, čerstvý zázvor, kuler z třtinového cukru, rýžové víno a všecko jsem to nechal napatlat na ty kuřecí prsa. Po upečení na olivovém oleji (původně jsem chtěl napsat na yačím másle, ale pak jsem zabrzdil, to už by bylo moc) nakrájejte na hrubo 1/2 červené cibule, 250 g čerstvých nebo mražených jahod, 50 g krystalového cukru, deci bílého vína, lžíci čerstvého, jemně posekaného zázvoru, půl lžičky soli a kávovou lžičku bílého pepře a tuto směs svařte do zahoustnutí. Správnou konzistenci poznáte tak, že ze lžíce pomalu stéká, nesmí se trhat... Na opečené porce kuřecích prsou navršte vzniklý hustý krém a podávejte s brambory, nebo bramborovými kroketami, ale nejlépe s rýží a ozdobte petrželovou, nebo libečkovou natí. Dobrou chuť...

Za týden noviny vyšly, ráno byly na stáncích... v půl druhé zazvonil telefon : Ježíšmarjá, co jste to tam napsal za volovinu? Stojí to spoustu peněz a nedá se to žrát.... to je jak, jako...

Nečekal jsem, až najde výraz alespoň přibližně vystihující míru zhnusení a vpadl jsem jí do monologu : Počkejte, počkejte - chtěla jste originální recept ? Chtěla ?

Můj kontr ji zarazil : Noooo - chtěla... ale ...

No tak ho máte. Vy jste přece neřekla, že to taky chcete jíst...

Už se ani nestačila zeptat, jak jsem to myslel s tou zkratkou J. M.

Nikdy jsem si nemyslil, že podle mých receptů někdo vaří.

Sdílejte dílo:



Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

|< <
> >|

24.06.2009 19:05:57Pohádkářka z pomerančových květů
Kdo by řekl, že se podle receptů v novinách vaří...:))
22.06.2009 19:08:04Oldjerry
korektor
Jasně Aničko, to uzené je vééééélice inspirativní (:-D
22.06.2009 10:31:39macecha
pobavila jsem se a také inspirovala , díky Oldy...

T***
21.06.2009 19:09:36Oldjerry
korektor
Souhlas, ale kdo to má vydržet ? To bych musel mít udírnu v paneláku a ne na zahradě...
21.06.2009 18:07:56Květoň Zahájský
Kdepak, já mám tradiční rodinný postup. Studeným kouřem 48 hodin. Je to sice opruz, ale vznikne lahůdka nesmírná!
21.06.2009 17:47:28Oldjerry
korektor
Ano, Květo - samozřejmě - to víš, co udíš, jak udíš a čím udíš. Plec, 85 - 90°C, 3,5 hodiny, bukem, poslední hodinu přidávám švestku, jalovec a akát (:-)
21.06.2009 14:32:19Květoň Zahájský
Aůůůů! To bude bašta.
Ovšem, nejdřív musím vyudit.
Přece se nebudu cpát nějakou chemickou uzeninou.
20.06.2009 00:25:51Oldjerry
korektor
:-)
19.06.2009 20:11:19Diana
Tak já na recepty nejsem, ale o někom vím, kdo to ocení, že, Anči?
19.06.2009 17:15:20Oldjerry
korektor
JAK JE TO DOOPRAVDY ? Zdá se to složité. Není... Kdo má rád rafinované chutě tomu to vřele, ale skutečně vřele doporučuju...

Uzené maso se švestkovým čatní (chutney)

400 g vařené uzené maso (pečeně, krkovice)
švestkové čatní : 100 g másla, 2 červené cibule
400 g čerstvých nebo mražených vypeckovaných švestek
200 g sušených švestek bez pecky
100 g krystalového cukru, 200 ml bílého vína
1 - 2 pol. lžíce čerstvého, jemně posekaného zázvoru,
sůl a bílý pepř

bramborové rösti
100 g čerstvě nastrouhaného křenu, 4 středně velké brambory, sůl, pepř černý čerstvě mletý, olivový olej na osmažení

1. čerstvé švestky očistíme a nakrájíme nahrubo,sušené na nudličky, cibuli na jemné měsíčky, zázvor na jemné nudličky

2. rozpustíme máslo, osmahneme na něm cibuli a zázvor, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat, přidáme švestky a zalijeme je vínem; necháme dusit cca 15 - 20 minut (záleží jak jsou švestky šťavnaté) do mírného zhoustnutí, ještě dochutíme solí, pepřem, popř. cukrem a necháme vychladnout

3. oloupané a omyté brambory nakrájíme na velmi jemné nudličky a promícháme s čerstvě nastrouhaným křenem a na rozpálené pánvi, nejlépe teflonové, pečeme placičky o průměru 10 cm z obou stran; opečené je necháme okapat na papírovém ubrousku, osolíme a opepříme; v době, kdy připravujeme rösti, dáme vařit uzené maso

4. vařené uzené maso nakrájíme na plátky, na talíř servírujeme společně s čatní a rösti

Recept je míněn jako věrnostní odměna...

|< <
> >|
Všechny kritiky na jednu stránku



Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.
Veškerá autorská práva na jednotlivá díla náleží výhradně jejich autorům. Právní odpovědnost za obsah uveřejněného díla nese jeho autor v plné míře.