Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Radostné básnění bez papíru

15. 06. 2009
6
7
1055
Autor
Saša Deda

Když sama jsem

a mysl čistá je

tak báseň ve mně

jemně notuje


Tak moudrost, radost prýští ven

jak fontána

jak hezký sen


Když ale snažím se ji zachytit

do písmen na papíře,

mlhavá chvíle utíká mi


Nejlépe básni je,

když vyřčena je k zapomnění

nic hezčího snad v světě není

nad chvílí jejího

prvního letu


Jak ptáče,

co se učí létat

a zvládá dobře svoje křídla,

báseň

- radosti vřídla

je jak sen


7 názorů

Saša Deda
19. 08. 2011
Dát tip
Ostrichu, ani bych nečekala, že se Ti tato banální básnička bude líbit. A přece dokážeš najít hlubší zamyšlení i zde. Díky!

Ostrich
19. 05. 2011
Dát tip
Známý pocit. Krásně popsaný. Ale měl bych námitku, na kterou bys sama přišla po čase, po mnohonásobném opakování samozřejmě taky: je to velmi podobné jako sen. Ve snu, protože ten se děje v člověku bez kognitivní kontroly, se často objeví nějaké geniálně jednoduché řešení, nápad, vidění, ze kterého úplně sálá radost.... prostě - člověk ve snu lítá. Někdy se ti třeba podaří ten nápad i zapsat, na chvilku se vzbudit a donutit se k tomu. Úlevně usneš, sen třeba i pokračuje... A ráno, když se podíváš na zápisek, když si vyvoláš tu snovou situaci.. nejednou zjistíš, že jsi úplně zapomněla na tohle a tohle a ještě tohle... zapomenuté detaily, které z geniálního nápadu dělají jen iluzi, další pokus o perpetuum mobile. To neznamená, že krásné básničky nebo nápady v hlavě jsou vžycky takové! Ale dost často ano. Je to tak trochu jako v genetice s mutacemi - většina jich je taky k ničemu a zanikne. Musí se to vyzkoušet - semtam jedna projde sítem - a je to kámen úhelný. Brainstorming. Nejdřív se zachycují nápady bez kontroly, člověk své kritické boty na chvíli odhodí a lítá. A potom se zase spojí se zemí - a třídí, otevírá škeble a hledá, ve které je perla :o) A souhlasím úplně: je to moc dobrý životní postoj, vychutnat si zplna radost z nápadu... a zlobit se jen na sebe, žes ho nezachytila v letu, nikoliv na něj, že mu chyběla půlka křídla a ten let tak trochu simuloval, ať žije hra :o))

Bíša
14. 12. 2009
Dát tip
:o))

V básni slova zkrásní... t.

Elleanor
15. 06. 2009
Dát tip
Nejlépe básni je, když vyřčena je k zapomnění...Souhlasím! Jinak dávám ti, je to milé, radostné:)***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru