Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Diskuse o Kafi

18. 06. 2009
0
162
8187
Autor
pozorovatel

O Kafi toho bylo za poslední dobu zmíněno již mnoho, ale přece jenom bychom si rádi s vámi podiskutovali a nechali si poradit. Není dobré zapomínat na pohled zvenčí a uzavírat se do vlastní komunity. Spolupráce Kafe s Písmákem je úzká a většina našeho týmu jsou právě písmáci.



Témata diskuse:

  • Nový časopis: Kam směřovat? Co změnit? Co ponechat či případně ještě více podpořit? Já bych např. časopis rád směřoval k větší osobitosti a menší konzervativnosti, ale otázkou je, jestli je to ta správná cesta, o kterou čtenáři stojí...
  • Web časopisu: Kam směřovat? Byli byste ochotni se podílet na článcích pro web a časopis (články do časopisu se budou ukládat přes redakční systém webu)?
  • Banner: Co říkáte na parafrázi F. X. Šaldy?

  • Dále můžete diskutovat nad grafikou, akcemi Kafe (Antiteátr v Komedii), jednotlivými rubrikami, atd. 

Témata budu průběžně měnit či přidávat.

162 názorů

pozorovatel
10. 07. 2009
Dát tip
na bobku! jak se tak familiérně říká

raja
10. 07. 2009
Dát tip
a tos ještě neviděl na čem sedí...

pozorovatel
10. 07. 2009
Dát tip
mně ta holka uprostřed přijde hrozně nehygienická

Vaud
10. 07. 2009
Dát tip
to jste se na to pekne vyfenkovaly :-)

raja
10. 07. 2009
Dát tip
v místním psím útulku.

Vaud
10. 07. 2009
Dát tip
rajo, kde jste se to fotily?

raja
10. 07. 2009
Dát tip
co já vim, nevěděla sem co je ubuntu, tak sem to dala do googlu obrázky, a vyjelo mi tohle. Tak teď už asi vim co je ubuntu (vytuněný zadky) ale kde je sehnat...nevim.

raja
09. 07. 2009
Dát tip
nene, tohle je reklama na ubuntu...

pozorovatel
09. 07. 2009
Dát tip
to bude asi reklama na ubuntu...

Už zase?

raja
09. 07. 2009
Dát tip
A za to můžeš ty, pozo!:)))

pozorovatel
04. 07. 2009
Dát tip
tak jak? už jsi u svého počítače?

Dero
29. 06. 2009
Dát tip
Na zprávu jsem odpovědět nestihl. Promiň.

pozorovatel
28. 06. 2009
Dát tip
jj, ale proč to musim psát veřejně? stačí mi odepsat na zprávu, že to bude později a já budu až přehnaně spokojenej

Dero
28. 06. 2009
Dát tip
Vím, pozo, ale nejsem u svého počítače a ještě chvilku nebudu. Nic s tím teď nemohu udělat.

pozorovatel
28. 06. 2009
Dát tip
já už jsem to párkrát psal (např. v samotné koncepci časopisu) do pdf časopisu nelze vkládat videa a audia, která jsou součástí časopisu navíc vázne spolupráce s derem a po té, co jsme dlouho čekali na přístupy a jiný věcí, rozhodli jsme se, že bude snazší udělat stránky mimo písmák.. navíc jsme se s dasslerem dohodli, že stránky je nutné dát mimo písmák, protože by ho zatěžovaly svým obsahem a zvedli tak platby za server a nakonec časopis taky potřebuje redakční systém, což plní stránky ekafe.eu spolupracujeme s písmákem oficiálně

Kokrouč
28. 06. 2009
Dát tip
nojó. to je fakt. co má pdf externího socuiálního serveru velice vůbec společnýho s písmákem. ani ten název nemá jinej než jeho "mateřská organizace":) sice sem moc nechodím, ale toto je jen použití písmáku k novým registracím na soukr. serveru někoho, kdo tu má sice asi nick, ale to je tak vše. jak děl pišta.hufnágl - nač by písmácký časopis potřeboval extra sociální server, když ten je svým způsobem i tady. ok, tak jsem se vyjádřil, avi nikomu a už dneska padám.

pozorovatel
28. 06. 2009
Dát tip
ty dero, ten banner na hlavní stránce je pořád špatně..

Brou.

Mám. Kdybys nebyl vůl, zahrál bych si i s tebou.

Je čtyřiadvacet hodin denně řvoucí mimino štěstím?

Proto já dycky v pokeru prohraju. Všichni mě prokouknou :(

papouch
26. 06. 2009
Dát tip
Ano, Jsi vůl, marvine.

Dero
26. 06. 2009
Dát tip
Hele, Pišto, on tě prokouk. :)

Vlastní názor máš taky z druhý ruky?

Marve, a na co potřebuje časák extra web?

Když už jsem dostal avízo... Máš recht. Až na ty ryby. Já jdu spíš na pivo.

Fouraix
26. 06. 2009
Dát tip
a hromadný avi pro štěstí, abych měl ňákej úlovek

Fouraix
26. 06. 2009
Dát tip
akorát že to (už z názvu) patří spíš k serveru ekafe.eu (kterýmu takto šefik coby vlastnímu přidohodil trochu tý návštěvnosti, než-li k písmáku. to bude taky asi jeho hlavní účel. ale koho to vlastně zajímá. například mě ne, páč písmák má nejlepčí za sebou a zrovna du na ryby.

ceder_john
25. 06. 2009
Dát tip
toho karla radu ste vzali kde? nevadí mu šála, když se pere?

pozorovatel
24. 06. 2009
Dát tip
kdybych ten tvůj text neznal.. šéfredaktor mi kritiku poslal, nevim, co bych s nim měl víc konzultovat ale je jasný, že by měl vkládat autor a ne já.) to je podivnost, ale nemyslel jsem si, že to nebude takovej problém.. nebo je ten text vloženej špatně?

StvN
24. 06. 2009
Dát tip
Lukáši, jsi pako. a) měl bys o tom, co chceš dělat, hovořit s šéfredaktorem b) měl bys o tom, co chceš dělat, mluvit s autorem textu I kdybych dal někomu svolení k prsknutí toho textu na web, tak to nedává právo nikomu jinému ho tam publikovat. Jestli to chceš dělat poctivě, tak prostě usíš takovéhle věci chápat.

pozorovatel
24. 06. 2009
Dát tip
no ježiš, z diskuse jsem pochopil, že se chce vidět stvnova kritika a stvn ji snad dal k publikaci do časáku a web časák je nehledě na to, že se tu několikrát řeklo, že věci, který se nedostanou do časáku, budou na webu... tak jakýpak vztek? bych neřek, kdybych udělal nějakou schválnost.. a jaká neupravená verze? tohle jsem dostal a nevim, že by stvn ji upravoval.. pak by byla chyba v mý komunikaci jsem z těch diskusí lehce zmatenej

Jinovata
23. 06. 2009
Dát tip
StvN: To pozo. K té editaci: V editaci nejde ani tak o potlačení autorova stylu, v kafi je patrno mnoho stylů. Asi nemá smysl vysvětlovat, co chápu editací - nejjednodušší by bylo zeditovat a poslat ti to na schválení, pak bys viděl, oč mi jde. S winterem jsme ale přišli ještě na jinou věc, to ale soukromě přes wintera.

Winter
23. 06. 2009
Dát tip
StvN, já už nemám sílu říci nic jiného, než: "to pozorovatel". Jdu mu vynadat. A určitě mě netěší, že to takhle musím vynášet ven. Sorry StvN, tentokrát jsem v tom s Jinovatou nevinně. Ozvu se ti, až mě přejde vztek na poza .)

StvN
23. 06. 2009
Dát tip
Tak já tomu teď nerozumim. Na jednu stranu je tu snaha být profesionální, na druhou stranu se najednou má kritika nachází na webu v neupravené verzi, přičemž jsem byl požádán o úpravu, nadto mi o zveřejnění nikdo ani neřekl. Kdybych se sem náhodou nepodíval, tak bych to nejspíš nikdy nezjistil a zemřel bych ochuzen o tuto informaci. Přečetl jsem si ji po sobě a, kromě stručnosti, jsem na ní nic závadného nenašel. Autora jako takového neatakuji. Mohl bych sice své soudy opsat mírněji, ale na druhou stranu nechápu, jaký má smysl, když se vyjadřování jednotlivých přispěvovatelů upravuje k obrazu jakéhosi editora. Mně osobně tohle vadí, protože i v tom Respektu pak zní jedna recenze jako druhá. Liší se maximálně některými postřehy, ale stylem se neliší. Je to jen můj postřeh. Nic si tím nechci vynucovat.

Jinovata
21. 06. 2009
Dát tip
chtěl bych, aby to byl čtvrtletník

pozorovatel
20. 06. 2009
Dát tip
to je spíš otázka na šéfredaktora časopisu jinovatu

pozorovatel
20. 06. 2009
Dát tip
články budou v archívu přidat článek může každý registrovaný - to bychom měli asi někde zdůraznit matlajícího se textu jsme si vědomi a pracuje se na nápravě stvnova kritika

To jsem chtěl slyšet:)

pozorovatel
20. 06. 2009
Dát tip
já bych ostatně uveřejnil na webu i kritiku Tragica, která v časopisu nebyla jsme v redakci předběžně domluveni, že články, který se nedostanou do časáku, uveřejníme na webu.. pokud teda budou zveřejnitelný

America
20. 06. 2009
Dát tip
Aha. Celou dobu jsem myslel, že StvN o uveřejnění na webu stojí, ale nedostal se tam právě kvůli šéfredaktorovi stejně jako do časopisu.

pozorovatel
20. 06. 2009
Dát tip
o tom si snad stvn rozhoduje sám, jestli ji uveřejnit o uveřejnění do časáku rozhoduje šéfredaktor

America
20. 06. 2009
Dát tip
Kdo rozhoduje o tom, zda se StvNova kritika dostane na web Kafe a jaký je případný důvod ji nezveřejnit? Nechápu to.

pozo : Ono by to šlo zmenšit, ale divák by neviděl ty úžasné efekty...

Jinovata
19. 06. 2009
Dát tip
Editací není myšlena cenzura. Editor pouze dohlíží na to, aby články držely nějaký novinářský standard. Všechny články v časopise byly editovány - krom fejetonu, básní a povídek. S editovanou verzí musí souhlasit autor textu. extrémní příklad editace: Originál: "Takže začneme psát recenzi. Včera jsem byl požádán šéfem abych napsal recenzi na knihu Rudý chvost co ji napsal A.C. Klárk, děj začíná v krejčovské dílně, kde hlavní postavy Jana a Roman spí. Knihu Klárk napsal v roce 1980, abyste byli v obraze." Edit: "Arthura C. Clark napsal svou knihu Rudý chvost v roce 1980." Debatu kolem stvnovy kritiky jsem nechtěl více rozviřovat. O její případné publikaci na ekafi nerozhoduji.

pozorovatel
19. 06. 2009
Dát tip
já ti nevim, armine, neni to na banner moc velký?


pozorovatel
19. 06. 2009
Dát tip
mně pišta připomíná studenty před Lichtenštejnským palácem ale abych to zopakoval: hodláme změnit banner, i vzhledem k tomu, že se cíl reklamy míjí s pochopením uživatelů

raja
19. 06. 2009
Dát tip
Kuře, dneska bylo kuře:) Pišto, Ty to vždycky umíš tak krásně napsat!

pozorovatel
19. 06. 2009
Dát tip
to já si už druhej den představuju smažený žampiony, plněné masovou směsí, zapečené sýrem a rajčaty

raja
19. 06. 2009
Dát tip
nečetla...ale dokážu si ji představit:P

"Povězte mi, co se vám nepozdává a já vám vysvětlím, kterak jste blbí, že to či ono nechápete." Nejsem intelektuál, leč domnívám se, že na to, aby se mi něco líbilo nebo nelíbilo, skutečně nemusím dřepět na dvaceti stranách argumentů... Musím říct, že na mě tenhle filtr funguje stoprocentně. Trochu z toho mám pocit, že se pupitel nakazil od Stývna, ale jelikož měl v tu dobu ještě navíc chřipku, jaksi se mu to výrazně zhoršilo.

pozorovatel
19. 06. 2009
Dát tip
teď to moc nechápu, ale šéfredaktor prózy vybral z kritik dvě a tim to haslo.. stvnova se tam nedostala do ořezávání, uhlazování má snad co mluvit jen autor a ten kdo je zodpovědný za články rajo, tys četla stvnovu kritiku nebo víš, proč nebyla vybraná? já to vim a nebylo to kvůli ostřejšímu způsobu napsání

raja
19. 06. 2009
Dát tip
tu Stývnovu kritiku sem neviděla ale souhlasím s Americoucem ve všech bodkách:) Pokud jsou kurvy v banneru aby odradily jemnocitnější čtenáře a vybíraly drsnější redakci, proč by měla vadit Stývnova, už tradičně ostrá, kritika? Zvlášť pokud má časopis "směřovat k větší osobitosti a menší konzervativnosti" (K banneru sem měla svoje připomínky, to nebudu rozepisovat, páč už sem Ti toho pozo napsala ažaž)

America
19. 06. 2009
Dát tip
Jo a ta parafráze na Šaldu je děsná. Přidávám se k hlasujícím za změnu.

America
19. 06. 2009
Dát tip
Já bych na stránkách rád viděl StvN-ovu kritiku tak jak je! Vždyť se také předem deklarovalo, že do časopisu se dostane jen výběr z internetové podoby kafe. Proč do časopisové podoby ořezávat i něco, co se do něj nedostalo a už ani nedostane. Stačil by k tomu třeba nějaký úvod redakcem, pokud to nějakým způsobem potřebujete zlegitimizovat. Zasahovat do textu mi přijde zbytečný až kontraprodutkivní. Celej ten prostor je založen na dobrovolnosti podložené motivací díky výryznému zviditelnění příspěvků. Přílišnou cenzurou tuhle filozofii zabíjíte. Pozo? Ale i pro Jinovatu.

pozorovatel
19. 06. 2009
Dát tip
jsem blbej, myslel jsem, že to má jinovata a přitom to nemá stvn: vždycky jsem rád diskutoval a konfrontoval, je to pro mě přínosnější než mlčení

StvN
19. 06. 2009
Dát tip
Jinovato, už to zase trochu komplikuješ, nemyslíš?

Jinovata
19. 06. 2009
Dát tip
Winter: Omlouvám se winterovi, šéfovi sekce prózy, že jsem nazančil, že mi měl poslat stvnovu kritiku. Stvn si nepřál editaci a tak bylo v kompetenci wintera mi kritiku nezasílat. Stvn: Tobě se omlouvám za mystifikaci, chtěl jsem jen vyjádřit svůj názor, že tvůj pohled (byť v uhlazenější formě) by v časopise mohl mít své místo.

Jinovata
19. 06. 2009
Dát tip
Stvn: Taky tě vyzývám abys svou kritiku na Dům pulikoval na ekafi. O existenci tvé kritiky jsem se v době sestavování časopisu nedozvěděl, četl jsem ji až později. Je pravda, že svou formou, zejména prvním odstavcem, byla nepublikovatelná, nicméně myslím, že by se z ní dal vyeditovat a jinak vypipiplat jiný pohled na povídku, než je ten převážně pozitivní. Nejsem šéf ani editor ekafe, domluv se s arthurem a tvůj text bude otištěn. Doporučoval bych jej před publikací upravit, odstranit citové zabarvení a tu část soudů, která není podepírána věcnou argumentací.

StvN
19. 06. 2009
Dát tip
Chápu, že cítíte potřebu se vyjadřovat, ale je to stejné, jako když autor musí čtenáři vysvětlovat povídku a furt říká, že povídka je (nebo by měla být) taková a taková a čtenář to tam furt nevidí, tak autor řekne, že čtenář je idiot a nic nechápe, protože jiní to chápou a jiní to tam vidí, tak to tam prostě je. Jestli vám jde o názor a jakési zmapování čtenářské obce, pak není potřeba, abyste cokoliv vysvětlovali ne upravovali, ne?

Delahaye
19. 06. 2009
Dát tip
:-)))) jo, Vella je pro styk s veřejností ten nejlepší výběr ! Ta vám udělá takovou imidž, že všichni brzy vezmou útokem nejbližší čajovnu :-)

pozorovatel
19. 06. 2009
Dát tip
teď si vzpomínám, že ten šalda byl vlastně její nápad! případné negativní komentáře piště jí do pošty

pozorovatel
19. 06. 2009
Dát tip
del: s vellou samozřejmě spolupracujeme stará se o styk s veřejností a je budovatelkou image kafe

Delahaye
19. 06. 2009
Dát tip
poze : ----O ----O ----O (to jsou 3 růže) btw, jen taková asociace, jak jsi psal, že se Ti 4 lidé o banneru pochvalně, ale soukromě vyjádřili, vybavila se mi živě Vella, když na moře názorů NE napsala, že ona má v poště od hodně lidí ANO a tak ANO a basta ! :-))) ale to je velmi unfair srovnání, to je fakt, ber to jen jako úsměvnou vzpomínku (a memento magické síly lidského podvědomí :-) )

pozorovatel
19. 06. 2009
Dát tip
vt: nechtěl bys tu skupinu založit na webu? myslim vážně, přihodil bych i nějaké ty prémie a sociální jistoty

pozorovatel
19. 06. 2009
Dát tip
octopus: můžem spolu založit skupinu na facebooku..

pozorovatel
19. 06. 2009
Dát tip
a neříkej mi pozo, ale poze!! a dej mi taky květiny

Delahaye
19. 06. 2009
Dát tip
pozo : díky no .. trošku jsem si zapřeháněl !! :-))

pozorovatel
19. 06. 2009
Dát tip
návštěvníky! tak vidíš, to je úplně něco jinýho.. je tu jasná paralela s paroubkem a jeho marťany, žádní čtenáři! čekám omluvu a puget

pozorovatel
19. 06. 2009
Dát tip
VT: "filtrování - vzhledem k náboru redaktorů" jsem napsal a skutečně je nutný nějakým způsobem lákat redaktory jestli jsem napsal "filtrování čtenářů" pochybuju, ale pokud se tak stalo, tak je to pěkná blbost

pozorovatel
19. 06. 2009
Dát tip
dela: přeháníš stvn: to je dobrý, navrhnu to jinak k banneru jsem dostal čtyři kladný reakce.. že to dotyční nepsali sem, znamená, že neměli tendenci si stěžovat nebo se jinak vyjádřit reakce bereme v potaz, ale taky cítíme potřebu vysvětlit naše záměry, takže konflikt čtenáři x tvůrci v tom nevidim ale jinak hodlám navrhnout změnu banneru.. to už jsem i napsal pokud se kříží záměr redakce s pochopením čtenářů, tak by změna měla nastat, si myslim pomerančová, nevim, jaks na to všechno přišla, ale je to tvá věc ad Dům: nebylo by špatný zveřejnit tvojí kritiku, stvn na webu a podiskutovat o tom..

Rajmund
19. 06. 2009
Dát tip
Ještě jednou přemelu: -Přes banner je pohodlný přístup bez záložek a pod. -Parafráze zřejmě,na základě některých názorů, koliduje s obsahem časopisu. Obsah totiž tvoří z velké části informace(díky Bohu za ně).Povede tedy cesta spíš kolem informace nebo kolem prezentace?:-)

Tak tedy zpětná vazba pro vás - časopis jsem letmo prehlédla, ale nelíbila se mi grafická stránka a odradil mě bulvár. Chtěla jsem se k němu vrátit někdy jindy v klidu a přečíst si ho, ale odradil mě banner, který mě znechucuje, stejně jako řeči o filtrování čtenářů a vysvětlování, jak jsem vlastně hloupí a ignoranti, že ten banner nechápeme. Takže si ho ais v dohledné době nepřečtu - stejně mě za čtenáře nechcete :-)

StvN
19. 06. 2009
Dát tip
Tak ti to Arture řeknu, abys to pochopil i ty - Je to píčovina. Všem vám jde psát to, co chcete vyjádřit, ale že to tak docela nefunguje, ti nedochází. Na jednu stranu chcete znát názor, na druhou stranu ho zlehčuješ. Tak sakra když chcete znát názor, když ti tady deset lidí napíše, že to heslo není tak docela OK, co to asi znamená, proč to asi píšou? Co myslíš? Mám za to, že tu nikdo neni zvědavej na obhajobu ze strany tvůrců časopisu, diskuse je položená jasně - názory čtenářů, je to pro tebe OK?

StvN
19. 06. 2009
Dát tip
Z toho, co jsem zatím viděl mám smíšené pocity. Na první pohled se mi graficky a zalomením úprava časopisu líbí. Je fajn, že jsou texty doprovázeny ilustracemi. Trochu jsem koukal na hudební recenze. Jsou takové odfláklé. Jestli z důvodu omezeného prostoru, pak bych je tam radši nedával, než dával nedokonalé. V dnešní době má každý časopis recenze knih, filmů a hudby. Musí to mít i KAFE? A pokud ano, nejde to udělat lépe? Já osobně jsem nebyl spokojen ani s recenzemi v Respektu. Nejsem spokojen nikdy, když vidím, že je nějaký článek do počtu. K próze jsem se už vyjádřil. Nápad dobrý, ale byl bych opatrnější s výběrem povídky. Aby to nevypadalo tak, že vezmete nějaký hodně pitomý text (jako ten Dům) a různými akcemi, jako jsou oduševnělé kritiky, z něj uděláte něco, čím ale není. Banner se mi líbí graficky, ale heslo nepůsobí příznivým dojmem. Jen kurvy se musí líbit - to je dejme tomu OK, ale napsat KAFE ne a ještě s vykřičníkem. Nelíbí se mi na tom hlavně to, že Kafe s něčím srovnáváte. Vy to děláte takhle, ale my to děláme jinak. Proč prostě neříct - Nemusíme se líbit? To by mi sedlo lépe. Jestli chceš říct něco ke koncepci, tak buďte třeba osobití nebo ne, to je jedno, ale snažil bych se nevázat tak moc na kulturní okolí, nesrovnávat se s nikým, neukazovat vzory, proč Šalda? Buďte vy Šaldové, buďte vy vzorem. Mimo dobro a zlo.

Delahaye
19. 06. 2009
Dát tip
pozo, už se dostáváš tam, kde rád jiné nachytáváš na ovoci : t.j., že začínáš řešit mé pohnutky a podsouváš mi nějaký "kantorský" postoj já se jen poctivě snažil vysvětlit svůj pohled - nic víc, nic míň btw jsi záměrně agresivní, když ostentativně ignoruješ moji prosbu ohledně oslovení nepůsobíš pak na mě seriózním dojmem někoho, s kým bych chtěl vážně o něčem diskutovat ... třebas je to Tvůj záměr, ale pak stačí říct, se vší slušností a taktem, "polib mi prdel" a já půjdu .. (tedy pryč, nikoli plnit Tvé přání) :-))

Jinovata
18. 06. 2009
Dát tip
Chtěl bych projevit svůj postoj ke Kafi, který je trochu jiný, než pozorovatelův. O "osobitost" se jiště snažit chci (jako šéfredaktor), ale určitě ne na úkor konzervativnosti. Snažím se především o co nejprofesionálnější novinařinu, snažím se i z příspěvků ostatních redaktorů vyeditovat, vytřídit a vykomunikovat co možná novinářsky nejkvalitnější materiál. Problém internetových časopisů je podle mě především v tom, že vyzařují amatérskost, to, že jde o slepenec článků, které lidé ze širokého okolí doslova darovali projektu, který je šťasten, že mohl být takto slepen. Moje vize je oproti tomu si vybírat, zadávat články, vědět, kolik jakého materiálu časopis potřebuje, co naopak nechce. Spolupráci samozřejmě vítám, ale jen spolupráci těch, kdo opravdu něco umí napsat. Vlastně ne něco, ale to, na čem se domluvíme. Konzervativnost je něčím, co bych chtěl první docílit, než se budeme vydávat na divokou cestu experimentu. Nejdřív je třeba zvládnout řemeslo, zvládnout a ustanovit efektovní koncept časopisu. V současnosti jsou některé rubriky naplněny méně kvalitním materiálem - je to proto, že tyto rubriky jsou prostě stěžejní a musely v časopise být. Má vize je vymítit otevřený amatérismus a nahradit ho snahou o profesionalitu. Nejde přitom o vizi, jak udělat z časopisu kus sucharu. Naopak jde o vizi, jak z rozblemcaného máčeného chleba udělat chutný suchý chléb, ovšem se sádlem a se solí. Nemám pod palcem vnější image kafe a ekafe, ale kdybych měl, snažil bych se o seriózní, nezabarvené upoutávkové texty, nestranné komentáře. Mým cílem, když jsem přijal práci na kafi, nebylo vytvořit prima časopis, ale vytvořit důstojné a respektované místo, kde budou publikována a na úrovni reflektována díla autorů z internetových serverů plus nějaká omáčka. Jsem přesvědčený, že pokud nás má zbytek světa brát vážně, pokud máme našim autorům skutečně udělat nějakou publikační a kritickou službu, musíme se chovat profesionálně a konzervativně. A přitom osobitě. K osobitosti přispěje například grafik časopisu (tentokrát ve spolupráci s dalším grafikem), který pro každé číslo vmyslý jiné rozvržení - tentokrát daleko hravější. K osobitosti přispěju i já, tím, jaké lidi domluvím, jaké články domluvím, jak vyladím, rozšířím, nebo naopak zůžím rubriky. Čtenáře není třeba bavit, čtenáře je třeba zaujmout.

MeTB
18. 06. 2009
Dát tip
Tak jsem se na Kafe podíval a jsem tím příjemně překvapen, lidi, vypadá to hodně slušně! Snad najdu čas to pořádně prolistovat, nicméně rovnou musím pochválit grafiku - na první číslo bomba.

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
jj, v tv novinách určitě!

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
na totemu?

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
paroháč.)

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
jo, to je pravda ..banner a citát jsou dvě rozdílný věci tak já se už včera rozhodnul změnit text poněkud dříve a zadal redakci práci na textu

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
rajmund: dík dostupnost?

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
"působí to tvrdě, řada lidí tu jsou jemné duše a ačkoli můžou mít nadhled a nepromění se rázem v puritány, může to vypadat: Tak to jsme my, machři z Kafe, jsme hustý a ukazujem směr, jdeme proti proudu!" - to ve mě vyvolává pocit, jako bys ani nemluvil o citátu citát je kritikou určitého přístupu k poesii a kdo tu kritiku neunese, chodí nejspíš jen v růžový proti proudu - to mi taky přijde podivný.. když napíšu kurva, jdu proti proudu?

Rajmund
18. 06. 2009
Dát tip
Je to dobrý čtení na večer, až je klid. Na grafice se mi líbí uzavřená, nerozevlátá forma a to, že nemusím přepínat stránky. Líbí se mi i obrázky, to zde na Písmáku chybí. Měla by být podporována dostupnost a ta těsná spolupráce.

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
marvine, pak ti řeknu, že nechápeš citát formou banneru nepřímo určuješ, jaký typ lidí na něj klikne že následující text banneru zvolíme přijatelnější je jasné, ale v tuto chvíli má pro nás větší smysl Šalda než milá slova kritika je tvrdá věc a nanejvýš potřebná.. a banner je sám o sobě odpovědí na většinu zdejších připomínek ten citát obstojí sám o sobě a byl bych vážně překvapen, kdyby se našel názor zpochybňující ho... na druhou stranu bych o takový názor stál

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
rajmund:)) jj, to bude taky nejspíš obsahem následujícího textu v banneru

1. ano

Rajmund
18. 06. 2009
Dát tip
Až teď mohu napsat: Banner se mi zamlouvá, protože se přes něj dostanu na kafe.

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
filtrování - vzhledem k náboru redaktorů víme základní informace o banneru: text není útočný, sprostý, je kontroverzní, upozorňuje, jak berem umění, je ctižádostivý, i když to není vidět na první pohled banner je reklama, ať chcem nebo ne a měl by se tak i chovat, zaujmout, lákat ke kliknutí my zvolili parafrázi obecně známýho citátu a čekáme, že se najdou jedinci, které přiláká právě jeho myšlenka podle statistiky kliknutí zvolíme další postup jisté je, že tento text je dočasný

řádek
18. 06. 2009
Dát tip
"a taky potřebuju mít argument, že jsem byl otevřený a progresivní:))" tohle mi zavřelo hubu :)


jsem pro jakýkoliv reakce a diskuse počítám s tím, že většina zdejších je schopna diskuse, když už jsou literárně zdatní nyní je prostor pro nápady a reakce, který nemusí být později a taky potřebuju mít argument, že jsem byl otevřený a progresivní:))

Rajmund
18. 06. 2009
Dát tip
Raději jsem začal číst o sbírkách:-)

řádek
18. 06. 2009
Dát tip
pozorovatel: ale to já chápu. Pravidelné analýzy, zájem a tak, to vám slouží ke cti. Akorát že se vám teď asi tý správný odezvy nedostane. Myslím, že je brzy chtít po čtenáři ucelený názor. A že ty zlomkovité reakce, kterých se vám teď může dostat, vás nejspíš k tomu správnýmu závěru nenasměrujou. Budou zavádějící, okamžitký, nepromyšlený. Vy v tom jedete několik měsíců, čtenář pár dní. Myslím, že je obtížný udělat si ucelený názor, který bude mít hlavu a patu po tak krátký době na základě tak jednoho čísla. Ale to ber jen jako postřeh.

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
rajmunde, já ti asi občas nerozumim.), ale ahoj

Rajmund
18. 06. 2009
Dát tip
Jo, to jo. Myslím, že nejsou marný, tedy až se dostaneš mimo palbu. Ahoj:-) P.S. Jsem rád, že jsi mne neposlal hned..

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
napadá mě nový text do banneru "Reklama je navoněná zdechlina."

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
Oliviero Toscani (google), hele dele, já vážně nemám rád, když se někdo svévolně staví do pozice kantora:)) takže popíráš, že ses dopustil předjatosti?

Delahaye
18. 06. 2009
Dát tip
Delahaye bez Delahaye ... trvám na tom :-) a hádáš ne špatně, ale nesprávným směrem .. jakožto mnohaletý denní návštěvníj i-netu jsem si vytvořil na bannery imunitu .. mě zajímají odkazy, bannerům nepřikládám žádnou váhu, beru je jako navoněnou zdechlinu (parafráze jako bič, co ? :-) kdopak to řekl ? )

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
rajmunde, mám trochu pocit, že jako měšťák kladeš otázky, jak se ti zamane

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
dela je jak ženská.. až na to, že nemachruje autor sečtělostí, ale dívka na banneru zastupující Kafe já osobně jsem hlasoval pro banner proto, že rovnou rozliší návštěvníky, profiltruje na ty, kteří berou v potaz sdělení a na ty, které zajímá to okolo a já bych si dovolil hádat, že u tebe to byly právě ty domněnky a ne text sám o sobě a šaldovi

Rajmund
18. 06. 2009
Dát tip
Kladu otázky, které mne napadly jako prostého měšťáka. Ale jinak: jaký vztah má osobitost a konzervativnost k Šaldově estetice?

Delahaye
18. 06. 2009
Dát tip
neříkej mi dele :-)) když tak dela (nebo budu dál předjímat a uvidíš !) oukej - jen mi to tak přišlo, že se každému snažíš oponovat s cílem obhájit si to .. ale třeba se pletu, což je samozřejmě možné takže pokud je záměrem, stavět upoutávku na parafrázích, dává to větší smysl pozor, smysl, nikoli že to považuji já osobně ta šťastné na mě vždy parafráze citátů (ač je samozřejmě rád sám používám :-) ) působily jako snaha autora machrovat sečtělostí ...

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
rajmunde, citát není o rozlišování líbivých a nelíbivých dílech, ale o přístupu k umění parafráze nedává žádné konečné rozhodnutí, na tos přišel jak?

Rajmund
18. 06. 2009
Dát tip
Aktuální- pokud se (my občané) dopídíme shody v tom, čím se vyznačuje báseň líbívá a čím báseň nelíbivá. Jedná se snad v konečném významu o poezii. Zmíněná parafráze implikuje to, že je již konečně a navždy rozhodnuto. Je tedy aktuální spor nebo obecný souhlas?

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
řádek, ono je důležitý si dělat pravidelně analýzy dobře se rozhodnout na začátku znamená nemuset složitě měnit později, když je systém zaběhlý a změny náročný navíc plánujem větší rozsah působnosti a větší možnosti a spolupráce, takže je velmi důležitý nasměrovat Kafe optimálně

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
rajmund, já beru v potaz jen tuhle jeho myšlenku a nepřijde mi děravá, ale naopak čím dál víc aktuální del, ne, ale vyjádření nelibosti na banner, který komentuje líbivost je jaksi nedostačující a nám k ničemu, pokud se rozhodujem o jeho setrvání a taky nemám rád, když se snažíš předjímat, co já chci.. to je nehezká vlastnost, dele násilná nepůvodnost.. násilná je proč? výměna kafe za básně? neříká se tomu parafráze? měli jsme takový napad - vkládat do banneru různé parafráze slavných citátů (s Kafem)

řádek
18. 06. 2009
Dát tip
k diskusi vyzýval už i jinovata, pokud vim. Ber to tak, pozorovateli, že pokud by někdo narazil na něco, co by se fakt nedalo skousnout, už byste to věděli :) Lidi dycky nezapomenou říct, co se jim nelíbí. Opak bejvá méně častý. Já myslim, že na změny směru je ještě dost brzy. Čtenář potřebuje víc času, myslim. Tedy, nemůžu mluvit za všechny, to ne :) Ale já si ucelenej názor na tohle nemůžu udělat tak rychle. Mně se to teď líbí. A jestli mám připomínky? Možná drobnosti, který mi ale v souvislosti s celkem nepřijdou důležitý. Pořád k tomu přistupuju tak, že se tým teprve sehrává a zasahovat do toho mi přijde zbytečný. Možná tak na to nahlížej i jiní.

Delahaye
18. 06. 2009
Dát tip
pozo, koukám, že Ty chceš jen odkývat, že banner je super, co ? :-) ani dle mě ale bohužel není .. ani tak ne kvůli kurvám, ale kvůli násilně působící nepůvodnosti nový časopis = nová "upoutávka" (třeba i hloupá, ale původní)

Rajmund
18. 06. 2009
Dát tip
Starej je pomocí doby dovolávání a děravej tím, že se občas dovoláváme jeden každej. Jen na Písmáku jsem na to dovolávání několikrát náhodou narazil, díry máme na svědomí všichni:-)Takovej Umberto je ještě celkem zachovalej a neteče.

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
no, rajmunde, tak to bych si někdy poslechl, v čem je děravej a starej v těch kurvách je náhodou hodně současnej.)

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
jj, ale taky musíme promýšlet, jestli udržet směr nebo zvolit nějaké změny, vylepšit, a to je těžký určovat uvnitř dění a diskuse kolem kafe jako projektu tušim ještě nebyla, jen výzvy jinak souhlas a díky

Rajmund
18. 06. 2009
Dát tip
Je moc starej a děravej.

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
:))a to máš fuk, co napíšu já mě spíš zajímá, proč nevařit na šaldovi..

řádek
18. 06. 2009
Dát tip
I mně se to zdálo moc, ale zas to na tom nestojí. Je to už asi potřetí, co se tu někdo z realizačního týmu ptá, co na kafi změnit a tak dál. Osobně si ale myslím, že chtít ucelený názor čtenáře po jednom čísle, který mimochodem spousta lidí ještě nepročetlo ani celý, je moc brzy. Na místě redakce nechám čtenáře trochu si zvyknout, vstřebat a klidně ho rozmazlete dalším číslem. Já chápu, že touto výzvou chcete i kritiku, ale slušný čtenář není idiot a ví, že je za tím dost práce, do který je zbytečný se navážet, když to má ještě daleko do "usazeného" časopisu. Diskuse jsou v pořádku, ale podle mého názoru by bylo dobrý pokračovat tak jak jedete, ostatně v týhle koncepci to asi baví i redakci, když už si to vymyslela, což je dost důležitý. Jednotlivý věci můžou krystalizovat, až bude mít co krystalizovat :) Toliko můj názor.

Rajmund
18. 06. 2009
Dát tip
Budiž to tedy napsáno

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
já napsal vyjadřuje

Rajmund
18. 06. 2009
Dát tip
Vyjadřuje nebo naznačuje?

pozorovatel
18. 06. 2009
Dát tip
proč ne? podle mě je to vhodná zkratka, která vyjádřuje přístup k umění a směr

Rajmund
18. 06. 2009
Dát tip
Parafráze mne uhodila hned po přihlášení, nevařil bych kafe na Šaldovi, to tedy ne.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru