Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Transformers 2 : Revenge Of The Director

24. 06. 2009
7
17
4190
Autor
Delahaye

Akční / Dobrodružný / Sci-Fi USA, 2009, 150 min Režie: Michael Bay Hrají: Shia LaBeouf, Megan Fox, Hugo Weaving, Josh Duhamel, John Turturro, Rainn Wilson, Isabel Lucas, America Olivo, Tyrese Gibson, Frank Welker, Peter Cullen, Ramon Rodriguez, Michael Papajohn, Matthew Marsden, Nina Dobrev, Anthony Anderson, Mark Ryan, Kevin Dunn, Samantha Smith, Karina Michel, Nora Kirkpatrick

(Prolog : Původně jsem toto dal pod Induanovu recenzi, ale tak se to rozjelo, že snad obstojí i coby samostatná recenze. )

 

Induan dovolí, abych v úvodu volně parafrázoval jeden z jeho komentářů :

Jo, je to o hodně horší než jednička, rozhodně nedoporučuji skouknout.

Včera jsem měl možnost vidět film v předpremiéře. Dost jsem se na něj těšil - první díl se mi líbil až natolik, že jsem zakoupil originální dvoj-DVD. A už od prvních trajlerů to vypadalo na řádnou porci patřičně explozívní zábavy plné hi-tech triků. No a vlastně jsem se dočkal .. jen ten konečný dojem je velmi tristní.

Za prvé si ujasněme, že Trasformeři jsou samozřejmě pohádkou. Vlastně pohádkou na druhou, neboť hrdiny jsou hračky. A pohádka se řídí zákonitostmi. Ale vy nemusíte být nutně dětmi, abyste si ji užili. Nicméně, abyste si užili TR2, musíte být krapátek retardovaní.

Vezměmež to popořadě. Již český název "Pomsta poražených" je nesmysl, který svědčí o tom, že někdo u distributora nedával pozor. Správně by mělo být "Pomsta padlého", neb ten hlavní zlosyn se "Fallen" jmenuje.
O ději není nutno mnoho vyprávět - je v intencích klasické rozprávky. Ještě zlejší a hrozivější zlosyn, než posledně (ejhle, tak on Megatron těm Deceptikonům vlastně nešéfuje, jak nám posledně namlouval), starý padouch se vrací (ač na konci jedničky zcela zdemolován), původní hrdinové jsou tu s námi a dále opakují předchozí schéma až do závěrečné řežby. Proti tomu nic, jen když to bude uděláno tak, aby to STÁLO ZA TO vidět.

Takže si pan Bay řekl : uděláme to delší, robotů bude víc, tím taky víc bitev, dáme tam víc lásky, vykrademe pár filmů a hlavně nalákáme (dementní) pubescenty.
Ten poslední nápad se mu pravděpodobně vryl do paměti nejvíce, neb takové zhůvěřilosti bych skutečně čekal v American Pie (jak výše zmíněno) a ne ve filmu, jehož cílová skupina jsou 10-ti letí kluci. Například scénka, kde jednooký naddržený mini robot ojíždí (doslova) hrdince za hlasitého funění nohu a ona to komentuje slovy "aspoň je věrný" zrozpačitěla i přítomné adolescenty. Dočkáme se i souložících psů různé rasy a jako bonbónek pomalu se odhalujícího chlupatého pozadí Johna Turturra ... tady (včetně mě) publikum doslova ztuhlo (tuhle scénu bych na DVD určitě přeskakoval). No a samozřejmě, pokud se hrdina udeří, tak do "KOULÍ", pokud někde stojí, tak pod "ŠOURKEM".
Věřte mi, nejsem puritán ani za mák, ale tohle bylo tak mimo žánr i mísu, že to vzbuzovalo otázky ohledně Bayovi příčetnosti. Zrovna tak veškerá přítomnost (a chování) Samovy matky.

Co se týče vykrádání, to máte tak : pokud někdo typu Spielberga použije nějakou scénu a vy jasně víte, kde už jste to viděli, máte fajn pocit, že na vás tvůrce přátelsky mrká ve stylu "vždyť víš, ne ?".
Když totéž použije Bay máte pocit, že na vás vystrkuje prostředník. Vzpomenete si, až uvidíte Samovu proměňující se (!) spolužačku se skutečně multifunčním jazykem a její atak vozidla. Což v kontrastu s tím, že v předchozích záběrech sebou nechala tlouci do palubní desky a stříkat na sebe motorový olej působí více než komicky. A záběr s plakátem z Bad Boys II už ani nebudu komentovat. Též Fallenův bojový styl, kopírující Saurona téměř dokonale vyvolá jen rozpaky, protože se tam ale vůbec nehodí ...
Dále se dočkáme - v rámci režisérova obdivu ke kýčovitým obrazům zapadajícího slunce - opakovaného dialogu Sama s Mikaelou na téma : "řekni že mě miluješ .. ne, Ty to řekni první, ne Ty ... " ... když toto provozovali v již asi třetí lokaci, měl jsem nutkovou touhu zařvat "Já vás ale nenávidím oba !"
Věru, zvláštní představa tvůrce o romantice ..

Takže odpustíme-li scénaristům recyklovaný konec na kvadrát, pyrotechnikům soutěž na téma "Kdo použije v co nejkratším čase co nejvíce výbušnin", Megan Fox neustálé zpomalené běhání v tričku alá Baywatch, Johnu Turturrovi nedůstojné pitvoření a US army absolutní nererespektování disciplíny, rozhodně bychom neměli odpustit režisérovi, že s takovým talentem a takovými prostředky spáchá něco tak zoufale ukoptěného a nestravitelného napříč diváckým spektrem.

P.S. Robot, skládající se postupně z kovovych kuliček uprostřed hlídaného bunkru má můj obdiv. Jeho herecký výkon byl zdaleka nejlepší z celého obsazení.

K.

 


17 názorů

A.H.
25. 12. 2009
Dát tip
Pro mě je T2 propadák, čekal jsem víc. Ale je to jen názor, který zapadá do haldy dalších, různých.

;)

Tobša
23. 07. 2009
Dát tip
Tak s recenzentem souhlasím, že film stál za starou bačkoru. V jedničce jsme viděli, že to jde i s málo roboty, postaveno na jednodušším scénaři apod. A tak nechápu snahu režiséra to celé překopat. Každopádně děj je otevřen do třetího pokračování (koho překvapí, že na tom stále chtějí vydělávat?). Jistota je to, že dvojka je zabitá, odfláknutá a k pláči dlouhá...

pozorovatel
29. 06. 2009
Dát tip
no to je demagogie nejvyššího kalibru!:)) je vážně podivné chtít po někom, aby jen neházel slovy, ale taky občas se pokusil o vysvětlení kdo tu mluví o komedii (neni to taky demagogie?)? vysvětlit větu, soud, neni podle mě nic těžkýho, zkus to někdy

Delahaye
29. 06. 2009
Dát tip
měl jsem to tušit, nezažil jsem diskuzi, kde Ty bys snad uznal, že na argumentech protistrany něco může být :-) už jen to, jak demagogicky převracíš moji metaforu v bodu 4. mluví za vše ukončím neplodnou diskusi, jen ještě drobnost ke Tvé poslední poznámce, která opět pramení z nepochopení : "spíš se divim všem, kteří se po jedničce diví a mluví o zklamání.. dvojka jede v zajetých kolejí, má stejný humor " .. šmarjá, kdo jde na Transformery nejde přeci na komedii !!! Co se týče mě, může to být klidně zcela prosto jakéhokoli vtipu - ten čekám v situačních komediích. A už vůbec bych nepostrádal vtípky, které pan Bay a Ty považují za legrační. .-) Over.

pozorovatel
29. 06. 2009
Dát tip
a já bych řekl, že jsi nepochopil moje poznámky 1) psát, že se nikdo nezasmál a že to někomu nepřišlo vtipný, je dost podivný a recenzí a kritik se to nepíšu zkrátka se nepíše za ostatní diváky sedící v kině 2) já aspoň vysvětlil, proč mi to přijde vtipný, ty jen komentuješ, jak štamgast u fotbalu 3) v robotku se proměnila až když se líbala s shiaou.. mám pocit, že neumíš nebo se bráníš vysvětlit i tuhle triviálnost a jen na ni ukazuješ a říkáš, jak je to přece jasný 4) "Fallen se rozháněl holí a vše odlétalo jak prach vířený koštětem - velmi recyklovaná scéna" takže podle týhle věty, každá scéna, kde je hůl a rozvířený prach je vykradením pána prstenů povytažené obočí = gesto bez valnýho významu.. plky 5) je opravdu chytrý napsat "tohle nebylo vtipný" A poslední poznámka: to beru spíš se divim všem, kteří se po jedničce diví a mluví o zklamání.. dvojka jede v zajetých kolejí, má stejný humor

Delahaye
28. 06. 2009
Dát tip
pozo : řečeno slovy dědečka Hříbečka v Mrazíkovi : "nic jsi nepochopil, Ivánku .. " velmi nedbale jsi četl moji recenzi - a velmi nedbale se asi díval i na film a Tvé vývody jsou špatně cílené pozor - já nepolemizuji s tím, že máš na dílo jiný názor ! ale s tím, jak se snažíš věci vysvětlovat a manipulovat s východisky, aby vytvorily Tvůj obraz takže : 1/ ano, samozřejmě, že se pár lidí při hloupé scéně zasmálo .. ono se hodně lidí směje i u Kameňáku III. ... tím jsi ale získal argument pro to, že tam ta scéna patří ? 2/ "aspoň je věrný" je dle Tebe "uvěřitlený a překvapivý" ... no sorry, ale to ujíždíš víc než Indy na důlním vozíku 3/"odtajnit totožnost" ? a proč ? vzápětí to udělala a mezitím se nestalo nic, co by tento scénaristický lapsus omlouvalo 4/ Fallen se rozháněl holí a vše odlétalo jak prach vířený koštětem - velmi recyklovaná scéna .. dávat více pozor .-) povytažení obočí moc nechápu 5/ paralyzující scéna na záchodě je opět v duchu humoru Slunce, seno ... + Rafťáci .. ano, opět se pár lidí (asi i včetně Tebe) smálo ... což ovšem opět neznamená, že se jednalo o vtipnou scénu A poslední poznámka - hluboké nepochopení. Já dokážu shlédnout i epizodu Hannah Montany a párkrát se i s chutí zasmát, protože k tomu přistupuji právě jako k zábavě. V TR2 ale vytýkám režisérovi ztrátu soudnosti, která má za výsledek tenhle podivný dort. Of course - technicky na Oskara. a nelituju času ani peněz .. jen jsem zklamaný jo, Michaele, SKÁLA, to byl majstrštyk

pozorovatel
28. 06. 2009
Dát tip
ještě nutno poznamenat, že bay si vytvořil vlastní žánr.)) nadneseně řečeno

pozorovatel
28. 06. 2009
Dát tip
"Například scénka, kde jednooký naddržený mini robot ojíždí (doslova) hrdince za hlasitého funění nohu a ona to komentuje slovy "aspoň je věrný" zrozpačitěla i přítomné adolescenty. Dočkáme se i souložících psů různé rasy a jako bonbónek pomalu se odhalujícího chlupatého pozadí Johna Turturra ... tady (včetně mě) publikum doslova ztuhlo (tuhle scénu bych na DVD určitě přeskakoval)." byl jsem na předpremiéře a slyšel smích.. mám tu pocit, jako bys mluvil za víc lidí a to se nedělá.. nehledě na to, že podobné fórky se objevily už v jedničce (on režisér má tento způsob humoru v každém filmu.. viz kopulující krysy v BBII) "aspoň je věrný" je hezká ukázka dobrého vtipu.. není to žádný skok mimo, je to uvěřitelný, překvapivý a holka to pěkně vrací tomu svýmu "Což v kontrastu s tím, že v předchozích záběrech sebou nechala tlouci do palubní desky a stříkat na sebe motorový olej působí více než komicky." e? nemohla odtajnit svou totožnost "Fallenův bojový styl, kopírující Saurona" čím? protože má hůl? nemám rád nicneříkající povytažení obočí pro mě je v TII více vtipu (u scény, kdy se chlapec na záchodě sám paralyzuje, diváci dokonce i zatleskali), akce, lépe využity postavy než v TI, a naopak mě zklamal příběh či jakási sága, která měla snahu dělat film uvěřitelnější... což jde u hraček těžko no.. a menší vyváženost filmu, což je asi největší mínus, ale že by mi to kazilo tu zábavu na plátně... to vážně ne a divim se každému, kdo k TII nepřistoupil jako k zábavě

dada
25. 06. 2009
Dát tip
Udělejte si vlastní názor a rozhodně běžte do kina a to už jen kvůli jedné jediné věci - Transformers 2 jsou akčně a trikově ultimativní a to s velkým podtržítkem. V současnosti se nedá na plátně vidět nic formálně dokonalejšího...Bay je v tomto ohledu nepřekonatelný...

Honza_Princ
25. 06. 2009
Dát tip
film jsem neviděl, recenze bavila*

Vaud
25. 06. 2009
Dát tip
ne ne ne - to by tak neslo - Pismactvo by melo zaujmout jeden konzistentni nazor jak k tomu pak prijdu, ze se na film budu muset divat, abych si udelal vlastni nazor!?

Delahaye
25. 06. 2009
Dát tip
:-) no jasně. Vždyť já vůbec nenapadal Tvou recenzi .. jen jsem přidal svůj pohled. Měj hezký den :-)

Induan
24. 06. 2009
Dát tip
Mimochodem - já netvrdím, že je to dobrej film - víše popsané neduhy jsem zmínil. Ale je to koukatelné a je to podle mě zábavnější než jednička (a ne díky těm trapností prosyceným scénám).

Induan
24. 06. 2009
Dát tip
Víš - rozdíl mezi oběma recenzemi je vlastně jen recenzentův dojem.

také to mohlo být napsáno anglicky. předpoklad, že se jedná o cosi jako armageddon či drtivý odpad, mi nebyl zrovna vyvrácen. šourkem sem, šourkem ven, americká vlajka a prezident s růžovou lochneskou kolem krku. film odpad! recenze ***

Vaud
24. 06. 2009
Dát tip
Hezka recence - a tak jsem se tesil!!! Uaaa! Taky se mi prvni dil prekvapive libil - videl jsem ho (skoro omylem) v letadle a tesil jsem se na dvojku skoda preskoda

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru