Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

K tý řece se budu vždycky vracet...

10. 07. 2009
20
34
4157
Autor
Narriel

Hlavně a především věnováno Bohuslavu Staňkovi, veliteli dobrovolných hasičů, in memoriam. Všem zmíněným v díle, dále Miroslavě, Kristýně, Dominice a Jorgemu Pavlínovým z Nového Jičína, mému alwaystogethergoandcatchitall nejoblíbenějšímu bratranci - Pedrovi Pavlínovi z Nového Jičína, Christianovi Pavlínovi z Oder, Zdeničce Pavlínové a Antonínu Slavíkovi z Mořkova. Vojtěchovi a Haně Královým z Jeseníku nad Odrou a potažmo s nimi i zbytku klanu... ...jakož i všem ostatním, kteří s každou další povodní ztratí neskutečně mnoho... ...a stejně... ...tu řeku nikdy neopustí. --------------------------------------- P/řejděte formu, neni to povídka, nejni to úvaha, nejni to krucifix nic, jen jsem to všechno ze sebe potřebovala ňák dostat...

Odra je strašně neškodná říčka...

Vesničkou, o níž bude řeč, protejká po celý její dýlce. V létě, když je opravdu dlouho sucho, můžete ji přeskočit, a v zimě snadno zamrzá. Vrby na jejích podemletejch březích natáhnou větve, na bruslích vjedete do tunelu a najednou je to jako v pohádce o Zimní královně...

Jak řikám, neškodná říčka.

Potůček.

Strouha...

 

Jeseník nad Odrou je jedna z těch malinkejch vesniček, o kterejch nikdy nikdo neslyšel. Na jejím konci, tam, jak se rozevírá pláň na kterou chodí babky v šátcích a zástěrách sbírat petrklíče na čaj proti nachlazení, stojí posledních pár baráčků bělenejch vápnem, s chomáči mechu na střechách a s vejminky na zahradě.

Jeden z těch domečků je i rodnej dům mý prababičky, babičky, otce a tří z jeho čtyř sourozenců. A když říkám rodnej dům,myslím tím opravdu rodnej... Možná proto se občas usmívám s přiblblým výrazem, když sleduju film Sestřičky. Můj táta je druhej nejmladší, a z těch, co se narodili doma jedinej, ke komu se porodní asistentka z města stihla dostat včas.

 

Letošní povodeň samozřejmě neni první, a dokonce ani nejhorší. V devadesátym sedmym to bylo mnohem víc zlý – ale i tak velká voda přibližně jednou za deset let vyplavila ten malej baráček až po podkovu nad vraty... Pro neznalé dodávám, že širokejma dvojkřídlejma vratama musel projet žebřiňák se senem, takže ona zmiňovaná podkova visí tři a půl metru nad zemí.

Možná se ptáte, jakou logiku má zůstávat na místě, o kterým VÍTE, že ho jednou za čas voda splaví, že to tak vždycky bylo a zase bude. Chápu to. Moje mamka je dokonale typický dítě velkoměsta, takže se taky takhle ptá.

 

Víte, dyž jsem se jako malá o prázdninách zrovna neproháněla po Beskydech, byla jsme u prarodičů v Jeseníku.

Milovala jsem to tam.

Babičku a její tajemnou krabičku na šití, skrývající krajkové poklady.

Souseda Kudělu odnaproti, kterej mě už jako čtyřletýho caparta vozil na svým valachovi s tak širokou prdelí, že když mě na něj posadil, nohy mi trčely do strany...

Dědečka, který v mých pěti letech usoudil, že už jsem dost stará, abych jedla „porádně“, a naučil mě snídat uzené a feferonky, a když jsem občas kýchala a začlo mi téct z nosu, nekompromisně mě léčil panákem slivovice.

 

Líbilo se mi tam.

Tehdy jsem ještě nevěděla proč; na to jsem přišla až mnohem, mnohem později: Protože tam prostě nebyl čas.

Žádné hodiny na lampách na každým rohu (ostatně až do poloviny devadesátejch let neměl Jeseník ani pořádný veřejný osvětlení), žádný branky, body, vteřiny... polovina lidí neměla televizi a když jste se jich zeptali, co je za den, odpovídali až po chvilce váhání a drbání se za uchem.

 

Čas tam měl úplně jinej smysl.

Děda mi vždycky řikával: „Jen si všímaj věcí kolem sebe, děvčico, a nebudeš sa potřebovať ptat. Slunce Ti úsvitem řekne, že je hyn čas vstavať, a dyž Ti začne kručeť v břiše, je čas jíst. Dyž padne rosa je čas počitání dětí, estli nějaký nechybí, tak hybaj dom, a když se Měsíc dostane nad špičku teho smrku vedle u Procházků, hyn je čas íst spať...“

A nikde se mi nespalo tak sladce, jako když jsem usínala v maličkém pokojíku na vejminku, pod těžkou, poctivou péřovou duchnou v cíše s šeříkově modrym proužkem, v posteli, v níž zemřela má prababička.

„A to se nebojíš?“ ptávala se občas ségra, která to v Jeseníku neměla ráda (stejně jako naše mamka, která strašně těžce nesla, že když se na tomhle místě řeklo „Koupat!“, znamenalo to že dítě bylo usazeno do plechových necek a hrubým rejžákem z něj byla odrbána týdenní špína).

„Ne, proč?“ tázala jsem se vždy užasle.

„No že Tě bude strašit...“

 

Ne, toho jsem se opravdu nebála.

Jasně, i v Jeseníku jsme měli strašidla. V lese za vlakovou tratí směrem na Suchdol se občas objevoval duch myslivce, kterej se z něšťastný lásky pro dceru místního rychtáře zastřelil svou loveckou dvojkou, a za kostelem u hřbitovní zdi bejvalo některý měsíčný pondělky slyšet plakat děťátko. Povídalo se, že prabába od Konvalinků se propadla do černejch očí dragouna, co jeho pluk procházel vesnicí za Terezínskejch válek, a svý nekřtěný nemluvňátko pak udusila a zakopala u hřbitova...

Myslivce jsem nikdy neviděla, a od hřbitova byl náš baráček pěknej kousek cesty vesnicí... A prababička??

Věděla jsem o ní všechno – a jak se bát něčeho, co znáte?? Každej strach pramení jen z neznáma... Jenže já už odmalička poslouchala příběhy – o jejích až pod pás dlouhých, hustých černých vlasech, ve kterých až do osmdesátky neměla žádnou šedinu. O tom, jak za otcem a tetou běhala, když ji něčím rozčilili, mávala nad hlavou holí a na celou vesnici křičela „Včíl počkajte, až vás chytím... Vy holoto, vy zmato... Takú lepu ode mňa dostanete...“

Bylo jí přes devadesát, a byla typická horalka – krásná a vznosná jako jeřabina, když byla mladá, s vlasy jako tér a utrejchovejma očima, a shrbená jako vrba k stáru, třebaže čiperka, se sítí hlubokejch vrásek vrytejch hluboko do tváře, která životem na větru a slunci získala takovou tu zašle bronzovou barvu, která se v zimě v létě nemění.

Pak jednoho dne ulehla se zimnicí, a když ležela asi týden, otočila se jednou na mou tetu, která u ní seděla: „Zavolej ně Libušku...“

Když pro ni Zdena doběhla, prababička se na obě usmála, pak pohlédla na svou dceru a řekla: „Tož já už jdu. Ve skříni mám nachystané ty černé šaty, tak ty ně dej... Spánembohem.“

Pak zavřela oči a odešla. V míru a pokoji, s úsměvem na rtech, a úplně klidně, protože pro ni smrt byla naprosto běžnou součástí cyklu, kterýho byla celý svůj život součástí, aniž pro ni bylo zapotřebí o tom přemýšlet: Byl čas setí a čas, kdy je třeba sklízet, byl čas kdy byl sníh a čas, kdy všechno kolem kvetlo, čas jarního tání a každoročních povodní, čas podzimních dešťů a tuhejch zim... Čas dospět, čas vdát se, čas rodit, čas práce, čas sedání na zápraží... a čas zemřít.

 

Všechno je jenom koloběh. Čas plyne, klokotá a skáče jako voda v Odře, která se občas vyvalí z břehů, divoce a nečekaně, a spláchne všechno, co jí stojí v cestě...

 

Pořád se ptáte, proč tam zůstávat??

Je to prostý: Máme tam kořeny.

Genetickou paměť, udržovanou v krvi rodu, udržovanou vyprávěním u kuchyňskýho stolu, kterej vlastnoručně vyrobil praděda, udržovanou vzpomínkama a silným, bytostně prociťovaným poutem k tomu místu.

 

Před dvanácti lety to byla snad úplně nejhorší povodeň, jaká se vůbec kdy Jeseníkem prohnala. Odnesla chlévy, odnesla vejminek, v němž jsem v prababiččině posteli jako malá spávala, spláchla půdu, na který jsem z trámů krovu skákala do sena, a trvalo dlouho, než se z toho malýho domku zase stalo místo k žití... Alespoň do doby, než zase přijde velká voda.

A nezáleží na tom, že v sedumadevadesátym odnesla i ten pradědečkův stůl: Koupil se novej, ale příběhy, co se u něj po večerech vyprávěly u svíčky zůstaly stejný. Ty příběhy a vzpomínky jsou součástí mejch -našich- kořenů, a ty rostou a sílí s každým dalším dítětem, který je v tý malý kuchyni u stolku poslouchá.

A když jsme se po povodni sešli, stáli jsme uprostřed ruin, popadanejch krovů a strhlejch zdí, objímali jsme se radovali.

Ano, přišla další velká voda... kterou jsme všichni přežili ve zdraví.

 

Už pátá generace rodu zůstává a každou dekádu riskuje všechen svůj majetek, najmě pak životy na tomhle místě u řeky...

 

Ale to místo jsou mý kořeny, to místo je dům, kterej před víc jak dvěma sty lety postavili mí předci, nedaleko pláně každý jaro bezezměny stále plný petrklíčů, místo u řeky, protože kde je voda, tam je život...

 

Všichni mě znáte – jsem zmatenej hloupej hippík, zaostalej za dobou a neustále udivenej všim, co se kolem děje... Rozhodně nevim, kdo jsem a kam půjdu – ale jedno vim jistě:

Vim, ODKUD jdu.

Vim, kde mám svý kořeny...

 

A proto se k tý řece budu pořád vracet.

Proto ji nikdy neopustim.

 

Nikdo z nás.


34 názorů

vesuvanka
27. 09. 2018
Dát tip

Krásně  napsané vyznání lásky k místu, kde máš své kořeny. Také mě zaujala slova Tvého dědečka:

„Jen si všímaj věcí kolem sebe, děvčico, a nebudeš sa potřebovať ptat. Slunce Ti úsvitem řekne, že je hyn čas vstavať, a dyž Ti začne kručeť v břiše, je čas jíst. Dyž padne rosa je čas počitání dětí, estli nějaký nechybí, tak hybaj dom, a když se Měsíc dostane nad špičku teho smrku vedle u Procházků, hyn je čas íst spať..

a vyprávění o prababičce.

TIP


vesuvanka
19. 07. 2012
Dát tip
Narriel, to je krásně a velmi procítěně napsaná výpověď. Mně se naopak líbí střídání nářečí se spisovným jazykem - umocňuje autentičnost vyprávění a celkovou atmosféru. Některé pasáže mě obzvláště zaujaly, například: Děda mi vždycky řikával: „Jen si všímaj věcí kolem sebe, děvčico, a nebudeš sa potřebovať ptat. Slunce Ti úsvitem řekne, že je hyn čas vstavať, a dyž Ti začne kručeť v břiše, je čas jíst. Dyž padne rosa je čas počitání dětí, estli nějaký nechybí, tak hybaj dom, a když se Měsíc dostane nad špičku teho smrku vedle u Procházků, hyn je čas íst spať...“ Ale to místo jsou mý kořeny, to místo je dům, kterej před víc jak dvěma sty lety postavili mí předci, nedaleko pláně každý jaro bezezměny stále plný petrklíčů, místo u řeky, protože kde je voda, tam je život... Závěr je vyznáním lásky k řece: Rozhodně nevim, kdo jsem a kam půjdu – ale jedno vim jistě: Vim, ODKUD jdu. Vim, kde mám svý kořeny... A proto se k tý řece budu pořád vracet. Proto ji nikdy neopustim. Dílo na mě silně zapůsobilo, díky a TIP

Jakubisko
22. 06. 2012
Dát tip
Jo...tak tohle je věc nádherná a vzácná... a strašidlo prababička mě nahlas rozesmálo, kdyby mělo strašit na každém místě, kde někdo někdy umřel...a ještě takhle pokojně... díky že jsem měl možnost si tenhle příběh přečíst

LaMouette
21. 07. 2009
Dát tip
hm hmmm.. tak nak mi to pripomina jedno moje dilko.. kupodivu taki jaxika ve stejne kategoryji.. a taki kupodivu vjenovano in memoriam. Rozumim Ti.. vits asik nejni treba co dodavat.

jejdavilda
12. 07. 2009
Dát tip
jo a pošli mi ten odkaz, klidně i od 20- letých dětí. pokud bude stejně kvalitní obsah jako zde, rád si je dám do oblíbených

jejdavilda
12. 07. 2009
Dát tip
no a co , že je to osobní? o to je to upřímnější, kdyby každý cítil své kořeny jako autor určitě by nebylo zapotřebí tolik psychologů, řekni mi jak se nominuje, já se optám autora na jeho souhlas a udělám to, poprvé a možná i naposled

jejdavilda
12. 07. 2009
Dát tip
nebublej furt marvine, konečně je tu něco co se dá číst ( kromě Vauda a Květoně) a ty furt skuhráš. Naopak ta mluva tam patří. Já taky neskuhrám , že je tam samé zpívané protejká, podemletejch ap). Obsah je super. Nebo si tou mluvou myslel právě to ? proč to nenominuješ na PM? Jestli se bojíš tak mi řekni jak a udělám to já

Narriel
11. 07. 2009
Dát tip
Bíša: A tak... pak tedy nezbývá než se začervenat říct "Pěkně děkujuuu!!"

Bíša
11. 07. 2009
Dát tip
Milá Narriel, k vysvětlení - 3 imperativy, to je moje nejvyšší ocenění...

Narriel
11. 07. 2009
Dát tip
aleš-novák: Děkuji. Jen jsem naprosto bez formy vypouštěla páru ohledně všech těch věcí na Moravě, nenapadlo mě, že by se to mohlo až takhle líbit... děkuji. VT Marvin: Pokud se rozhodnu s tím někdy něco udělat po formální stránce, rozhodně to bude až za nějakej čas, až to všechno dokvasí... Souhlasím, asi občas trhá uši, jak se tam střídá jazyk spisovný s nespisovným, ale teď nemám sílu na to, to po sobě číst a něco s tím provádět, pančto po formální stránce je to možná nepovedený, ale jinak je to celkem intimní záležitost pro mě, tedy myslím obsahově... A všechny ty smrti a ztráty jsou ještě moc čerstvý na to, abych, když o nich píšu, se chtěla zabejvat formální stránkou díla... Nicméně Ti ovšem děkuji za návštěvu a konstruktivní kritiku. guy: Ahoj, guy-i... Jsem ráda, že ses zastavil a že se líbí... Jejdavilda, čučenka: Lidičky, díky za návštěvu... Sculptor: Ahoj Ashi... Cos mi o tomhle dílku napsal na ICQ bylo moc krásný a moc mě to potěšilo... Jsem si říkala něco jako... Když už o ošklivejch věcěch, tak dobře... Jsem moc ráda, že se líbilo. A jestli o to opravdu moc stojíš, nějakou duchnu bych Ti možná někde sehnala ;). Impresse: Spasibo, má milá Í. ... Bíša: ??? jjj: Je to pro mne velmi osobní záležitost, a ano, máš pravdu - výpověď, to je ono. Jsem ráda, že se Ti dílko líbilo a děkuji za Tvou návštěvu ;). Yvaine: Ahoj, Citrusko... Díky za milou kritiku, potěšila ;). Až pojedeš o prázdninách za prarodiči, nezapomeň je ode mne pozdravovat ;). Můra73: Zdravím. Děkuji Ti za návštěvu i za milou kritiku, jsem ráda, že se Ti dílo líbilo... nevím, neznám: Vidíš, a já sama jsem přitom docela hloupá slečna... Nevím, jak se mi to povedlo :). Jsem ráda, že se líbilo, díky za Tvou návštěvu ;). Toscana: Zdravím... Pokud v tom jaká moudrost je, je to rozhodně ta od předků, pančto já jsem jen zmatenej hippík... Ze mě se tam rozhodně nedostala :). Děkuju za návštěvu i za milou kritiku...

Toscana
11. 07. 2009
Dát tip
Nádherně napsané a se spoustou moudrosti v tom, tu ti asi předali taky tví předci. Mám podobné vzpomínky, jen nejsou od řeky, takže jsem to četla s dojetím sevřeným krkem. *t

potěšilo, fakt přečetla jedním dechem, nejni to vůbec hloupý!!

Můra73
10. 07. 2009
Dát tip
Musela jsem čtení v půlce přerušit. Konečně jsem to mohla dočíst. Mám moc ráda Františka Nepila, tohle mi připomenulo jeho lidský styl vyprávění.

Yvaine
10. 07. 2009
Dát tip
Nádhera... Taky miluju domek mých prarodičů, prarodiče a všechno okolo, třebaže to není roubenka někde v podhůří a děda s babičkou nejsou svérázní horalé, ještě se mi nestalo, že bych u nich nemohla strávit aspoň pár týdnů prázdnin...

Bíša
10. 07. 2009
Dát tip
!!!

Impresse
10. 07. 2009
Dát tip
avi

Impresse
10. 07. 2009
Dát tip
Narriel! To je nádhera! *

čučenka
10. 07. 2009
Dát tip
krásné..*

jejdavilda
10. 07. 2009
Dát tip
avi

jejdavilda
10. 07. 2009
Dát tip
***

guy
10. 07. 2009
Dát tip
není to úvaha, není to povídka, ale je to krucifix Něco *

Marv: nešlo mi o slohovou stránku, ale o obsah...

a ještě pár dalších...

avi, pošlete dál, jestli chcete...

smekám a mám slzu v oku, bez ironie.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru