Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kompromisy

13. 07. 2009
21
23
4067
Autor
Narriel

Věnováno Citrusce, pro její lásku k... ke všem těm věcem, co jsme o nich mluvily.

Byla jsem blbá – tak blbá, jak jen v osmnácti může být někdo, kdo neví, co ho čeká, a těší se na to.

 

Mělo to tehdy příchuť nadějných očekávání a velkých plánů. Odmaturovali jsme všichni, celá třída, více či méně úspěšně, a kupodivu, přestože se naše gymnasium honosilo adjektivem „soukromé“, nikdo nemohl říct že by ´maturu´ dostal zadarmo.

Euforická nálada ze složení zkoušky dospělosti smazala všechny rozdíly, a když jsme v zanedbaném parku u Rokytky popíjeli na oslavu, zdálo se, že fakt úspěšného absolvování maturity nás spojil tmelem, který vydrží navěky. Jeden jako druhý jsme slavili a najednou nikomu nevadilo, že je Tereza tlustá, že Petr nenávidí gaye a nebo že Honza je gay, najednou nikomu nepřišlo k smíchu, že si Jana neoholila nohy nebo že kouříme trávu s naším třídním, úctyhodným sedmdesátiletým pánem, který si odmítal sundat vestu, natožpak sako, navzdory třicetistupňovému horku.

Ani nevím jak, moje hlava se ocitla v Tomášově klíně. Samozřejmě nevěděl, že ho tajně miluji už od prváku – anebo spíš odjakživa.

„Víš, že ses mi vždycky líbila?“

„Kecáš,“ zasmála jsem se. Nevěřila jsem mu, ale potěšilo mě to.

„No fakt,“ přesvědčoval mě „...máš styl. Jednou o Tobě napíšu,“ usmál se. Mezi námi, to mi na něm právě tak imponovalo – jeho zasněná byronovská image, jeho kouzlení se slovy. Třídní básník.

Petr začal hajlovat. Tereza zvracela za křovím.

„Kecáš,“ zopakovala jsem, jen aby mi to musel vyvracet... Znáte to.

„Ty mi nevěříš?“

„Možná,“ škádlila jsem ho. Tyhle hry jsem obvykle nehrála, ale byla už jsem dost opilá na to aby mě to bavilo.

„Proč?“

„Protože´s mi to nikdy neřek´,“ pokrčila jsem rameny. Místo krve mi v žilách proudila trpká frankovka a cítila jsme se uvolněně a tak nějak nepřítomně.

„Vždyť povidám, že o Tobě napíšu.“

Třídní už nevydržel to horko a povolil si kravatu.

 „Hmm. I kdyby, co o mně napíšeš?“

„Že Tvý vlasy jsou jako oheň a Tvý oči jak´ bažina,

že v Tvý duši věci končí a spousta jinejch začíná.

Že ´seš neprobádaná hlubina

a na rtech máš kapky od vína...

Kapky, který bych slíbat chtěl.

Toužíš po souznění těl...“

Jeho sametový baryton jako by pronikal až do samého centra mé bytosti. Neměl už nejlepší artikulaci, ale stejně mě to odzbrojilo.

„Tak proč o tom mluvíš, místo abys to udělal?“ zeptala jsem se.

Přestal mluvit a udělal to.

Slunce zapadalo za Libeňským zámečkem, třídní odložil sako a Petr a Honza se někam vytratili ruku v ruce...

 

...a já si náhle připadala nejšťastnější na světě.

 

 

 

 

„Takže Vy ´ste ta nová?!“ pravila paní Mančalová, má nová šéfka, a bez nadšení přelétla pohledem mé odrbané manšestráky, triko spadající z ramene a conversky.

„No, pro začátek můžete začít katalogizací. Potřebujeme srovnat všechny dodací listy za minulý rok podle data a materiálu... V kanceláři Vám ukážou co a jak.“

Po nezbytných společenských frázích a rozloučení jsem se vydala do zmíněný kanceláře. Otevřela jsem dveře a málem je za sebou zase hned zavřela: Za třemi stoly seděla trojice ježibab. Padesát let, špatná trvalá, brejle v kostěný obroučce, zdravotní boty doktora Scholla. No potěš.

Zjistila jsem, že půl druhé je posvátný čas polední pauzy, kdy všechny vybalí plastové krabičky se zeleninou a budou se bavit o křečových žilách, vnoučatech a o tom, jak potřebují zhubnout. Stejně večer přijdou domů a dají si chleba s uherákem, ušklíbla jsem se v duchu, hodila nohy na stůl a vybalila svých deset deka vlašáku a dva rohlíky. Ježibaby pohlédly nejdřív na mý tenisky, pak na můj náhrdelník z jablečných semínek, a nakonec na sebe vzájemně. To jejich „Panebože...“ bylo téměř hmatatelné.

 

Uběhnul nějakej čas a my se skamarádily, nebo, chcete-li, uzavřely jsme dočasné příměří. Bylo mi jasné, že je to nevyhnutelné, přecijen byly v přesile. Ony přestaly skládat dodací listy jak je zrovna napadlo a stavět na ně hrnky s kávou, já jsem si přestala dávat nohy na stůl... Ale vlašáku se nevzdám, umiňovala jsem si.

 

Během následujících dvou let jsem postoupila v jejich důvěře natolik, že jsem jim mohla říkat jmény – Miluško, Libuško, Jaruško. Jak z Máchy, ušklíbla jsem se občas v duchu, ale už bez dřívější pobavené ironie. Zapojila jsem se do procesu střídavého dokupování kávy, začala používat rtěnku a konečně jsem si zapamatovala čí vnouče je čí. Batikovaná trika byla z mého šatníku stále nekompromisněji vytlačována košilemi, blůzkami a svetříky. Přestala jsem kouřit Startky, ale vlašáku a conversek jsem se ještě stále odmítala vzdát.

 

Za dalších pět let jsem vystřídala paní Mančalovou, která odcházela do důchodu. Miluška, Libuška i Jaruška sice byly podstatně služebně starší, ale já byla jediná, kdo uměl dva jazyky a pracovat s počítačem, ostatně už dlouho jsem dělala i podstatnou část jejich práce. Po hippie hadřících přišly na blacklist tenisky. Začala jsem mezitím chodit v kostýmcích a v mém slovníku se objevila slova jako „kontrakt“, „sales manager“, „public relations“ a „nestíhám“.

Vlašák jsem přestala jíst.

 

V průběhu dalšího roku jsem pozapomněla jména těch jejich nemožných vnoučat a aniž by mě dojímaly jejich slzy, všechny tři sudičky jsem k Novému roku vyhodila. Mizerná representace, psát umějí akorát na stroji a na objednací listy staví hrnky s kafem... kdepak. To je přesně to, co tahle firma nepotřebuje.

Nechala jsem si ostříhat vlasy, rozšířila svou sbírku botek od Blahnika a znovu začala kouřit, teď už ale Davidoffky.

Dala jsem si vybělit zuby a ne zrovna úspěšně bojovala s žaludečními vředy. Pracovala jsem někdy i šestnáct hodin denně a oči mě pálily z namodralého svitu monitoru. Začala jsem nosit brýle.

 

Pozvánku na abiturientský sraz jsem nejdřív bez emocí hodila do koše, ovšem poté co všichni odešli jsem ji zase vytáhla.Vlastně proč ne, napadlo mě. Dokonce jsem překvapeně zjistila, že se docela těším.

 

 

 

 

Mělo mi dojít, že je nenapadne nic lepšího, než uspořádat to pomaturitní setkání po deseti letech v ´naší studentský hospůdce´, v tom snad úplně nejhorším pajzlíku v celých Nuslích. Pojebat veškerou nostalgii, myslela jsem si, když jsem se rozhlížela a nechápala, co se nám tu tak líbilo.

Když jsem chtěla vinný lístek, hospodský se zasmál jako bych soutěžila o vtip měsíce a donesl mi dvě deci frankovky v reklamní sklence Pesi-Coly. Na hladině se pohupovaly drobty korku.

Zapálila jsem si a znuděně naslouchala novinkám: Třídní předloni umřel. Anežka vytáhla z kabelky (byla to taková ta vietnamská napodobenina vouittonky a ve mě se všechno rozkřičelo na protest) čajovou svíčku, zapálila ji a na minutu všichni ztichli. Poprvé za celý večer se mi chtělo smát. Co dál? –Jana už má třetí dítě. No vážně. Posílá kolem dokola fotky. Tereza skončila v Bohnicích s bulimií.

Honza nám představil svého přítele.

Petr začal hajlovat.

Zavřela jsem oči a měla pocit, že jsem se ocitla v nějakým obrazu od Salvátora Dalí. Radši jsem si objednala další víno a s odevzdanou rezignací ho začala ucucávat. Vykouřila jsem poslední cigaretu. Když jsem se na baru ptala po Davidoffkách, hospodský dostal znovu záchvat smíchu: „Máme jenom Startky.“

Začala jsem litovat, že jsem sem vůbec šla.

 

„Seš neprobádaná hlubina,

a na rtech máš kapky od vína...“ zašeptal mi do ucha.

Poprvé za večer jsem se opravdu upřímně zasmála a otočila se. Nezměnilo se na něm vůbec nic a já si nebyla jistá, jestli mě to potěšilo anebo zklamalo. Polodlouhé vlasy, čokoládové oči, manšestrové sako, džíny, batikované triko a conversky...

„Co odsud vypadnout?“

Šťastně jsem přikývla.

 

Rozhodli jsme se projít po nábřeží, tak jako jsme chodívali a snili přitom coby, kdyby.

Mělo to být strašně fajn, ale fajn to nebylo. Bylo to jen strašné. Jeho verše (právě mu vyšla sedmá sbírka) mi byly srdečně fuk a jeho očividně nezajímal vývoj akcií korporace, pro kterou jsem pracovala. Už po pár krocích po staré hrbolaté dlažbě  mé nohy v botkách od Blahnika zoufale křičely na protest. Když se mi podpatek zasekl do škvíry mezi dlažebními kostkami, definitivně jsem ztratila trpělivost a rozloučila se.

 

S jednou botou v ruce, unavená a emocionálně vyčerpaná jsem se pokoušela chytit taxika.

Nad Kampou svítalo...

 

...a já si náhle připadala nejnešťastnější na světě.

 

Byla jsem blbá – tak blbá, jak jen v osmadvaceti může být někdo, kdo ví, co ho čeká, a netěší se na to.


23 názorů

Jakubisko
22. 06. 2012
Dát tip
"náhrdelník z jablečných semínek"...ten chci vidět. :) a jinak...jen doufám že to není tvůj životopis (nebo že nebude můj)...je to temné jako frankovka s colou.

těša
09. 08. 2009
Dát tip
aha, koukám, že už jsem něco četl.

Janina6
21. 07. 2009
Dát tip
Dobře píšeš! Zkusím si najít čas na další tvé povídky.*

Lakrov
18. 07. 2009
Dát tip
Úvodní 'kapitola' (pomaturitní večírek) je množstvím jmen a snahou o dynamičnost a zachycení atmosféry trochu nepřehledná. Čtenář totiž může díky střídání dialogů a zmínek o třídním učiteli na chvíli nabýt dojmu, že protagonistku 'balí' pedagog (což vzhledem k věku, uvedeném na začatku, působí nevěrohodně). Zásadní nejasnot přichází v neúplné větě 'Třídní básník.', díky nejednoznačnosti slova 'třídní'. Napsat 'Básník třídy' by tuhle nejednoznačnost odstranilo. Druhá kapitola, popisující následujících deset let života, je takové 'cévéčko', stručně, skoro schematicky vylíčená proměna studentky v mladou úšpěšnou dámu. Je to takový fofr, že to čtenář vnímá spíš jen jako fakta, než že by si uvědomil taky změnu jejího myšlení. Natahovat text na délku asi nemá smysl, ale to, co chceš v téhle kapitole sdělit, by možná šlo provést víc 'nepřímo', ukázat to na 'ilustracích' -- jedna, dvě příhody, nějaké ty rozhovory, třeba jen dva, na stejné téma; jeden na začátku a druhý na konci. Na tom by ta změna povahy byla pěkně vidět. Jak dopadne třetí kapitola už se pak zdá od jejího začátku jasné. Líbí se mi závěrečná věta; je výmluvná a popisuje skutečnost. Jen je na ni možná v osmadvaceti brzy (jenže to vím teď...). Líbí se mi místy i ta stručnost prostřední kapitoly (třeba ten výčet nových výrazů, o něž protagonistka obohatila svůj slovník). Ono je to celkově napsané dobře, jen v tom není žádné překvapení (ten 'vývoj osobnosti' je očekávatelný). Třeba by se do toho dala implantovat trocha humoru nějakými vtipnými dialogy. Na zdejší poměry a vzhledem k (zde značné) délce textu, lze však tuhle povídku jen pochválit. To pitvání předtím mi snad odpustíš :-)

Narriel
18. 07. 2009
Dát tip
Prosecký: Děkuji Ti za návštěvu i tip... těša: Děkuji za návštěvu a konstruktivní kritiku. Jo, máš pravdu, ty struny byly fakt trochu moc :). Vyškrtla jsem je. Upřímně, myslím, že délka díla je právě přiměřená tématu - natahováním by to ztratilo právě konzistenci, o které se zmiňuješ, a navíc io pointu. Winter: Zjistila jsem, že lidé mohou být hloupí, chytří, milí, zábavní, zlí nebo hrubí v jakémkoli věku - ale máš pravdu, nikdy nejsou stereotypní. Bíša: Anebo také není. Záleží na tom, co si zvolíme. Děkuji, že jsi se zastavil. Impertinentně Infantilní Empatický vůl: Jsem ráda, že se dílko líbilo a že z něho něco "čiší". Děkuji za návštěvu. Mimochodem, už jsem Ti někde pochválila báječně šílený nick :) ?? guy: Děkuju, můj milý guy-i ;). arkp: Děkuji Ti za návštěvu i típnutí... LaMouette: Odhadl jsi to přesně: To dílo ve skutečnosti není o tom, co si zvolila, ale o tom, co si NEzvolila. Já osobně zastávám názor, že jen tehdy, je-li dílo uvěřitelné, je dobré, proto pro mne Tvá kritika hodně znamená a děkuji Ti za ni. VT Marvin: Děkuji Ti za zastavení u dalšího z mých děl. Mezi námi, ač bydlím na squattu a jako ošetřovatelka v LDNce vydělávám minimum, kouřím lehké Camelky, případně používám tabák-3/4 Javanese a papírky... A vzhledem k tomu, že částečně pocházím z Moravy, vím i něco o dobrých vínech. Zastávám rovnováhu - hezky poznat oba konce provazu :). Samozřejmě, je to něco za něco, jak´s napsal. Nespisovnosti mi byla vytýkána nejen zde. Četla jsme dílo několikrát za sebou, než jsem zjistila, že její užití, které mělo podtrhovat protagonistčiny "začátky" není pro daný efekt nezbytně nutné. Opravila jsem. To záleží na okolnostech - například má škola umožňuje ji složit klidně v 16-ti, při individuálním plánu. Já osobně ji prvně měla skládat právě v sedmnácti, ale když jsem se poptala po okolí, zjistila jsem, že obvyklý věk je opravdu 18-19 let. Bylo opraveno. Ještě jednou Ti děkuji za návštěvu i za opravdu podnětné návrhy, jak se v psaní zlepšit. Cením si jich. Lwíče: Viz naše rozhovory pod vistarií :). Děkuju, že ses zastavila... A já teď mizím, ať stihneme nějakou tu kreativitu, než půjdu na noční ;-). Pusu a za chvíli ahoj.

Impresse
17. 07. 2009
Dát tip
tak to je dost dobrý, milá Narriel!!! :-)*

Lwíče
17. 07. 2009
Dát tip
skvěle se to čte i poslouchá. má to spád a hořkosladkou příchuť. Přiznám se že občas i zatoužím být strašně úspěšná manožroutka v botách za současnou celou superhrubou mzdu... ale odpřežít takhle celej život by se mi nechtělo.

LaMouette
17. 07. 2009
Dát tip
mno a to nechtej vjedet.. co te ceka v sedumatriceti.. ;-)) le tak.. ja to nevidim tak cerne mno.. proste to byla jeji volba.. takhlenc zit.. jediny co je spatne, ze zapomnela uzivat.. bez teho to ziti proste nende. Jinac se mi libi, jak ej to napsane.. pro me uveritelne..:-)*

Lakrov
14. 07. 2009
Dát tip
Posílám si avízo, ať nezapomenu :-) Vrátím se.

Narriel
14. 07. 2009
Dát tip
Yvaine: Jsem moc ráda, jestli potěšilo ;).

Yvaine
14. 07. 2009
Dát tip
Pořád se sem chodím koukat na to věnování... Musím Ti taky něco věnovat:))

guy
13. 07. 2009
Dát tip
umíš hodně dobře fabulovat mimo jiný *

Je z toho cítiz taková ta hořkost zklamání a to se mě na tom líbí, ta nálada v tom je...

Bíša
13. 07. 2009
Dát tip
To je život...

Winter
13. 07. 2009
Dát tip
Lidi můžou být v sedmnácti skutečně blbí, v dvaceti už nudní a později trapní, ale nikdy stereotypní.

těša
13. 07. 2009
Dát tip
jo, líbí se mi to, přestože je to takhle rozdělený a celkově poměrně krátký, vůbec to neztrácí konzistenci, k čemuž upřímně gratuluju. jediné, co mě štvalo, byly ty struny v první části, připadají mi natoik ohrané, že kazí cokoli. (a dalí se myslím běžně skloňuje, takže na dalího obrazu)

Prosecký
13. 07. 2009
Dát tip
*

Yvaine
13. 07. 2009
Dát tip
To je překrásný... A děkuju - věnování mě upřímně potěšilo a dojalo - díky!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru