Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Velký úklid

18. 08. 2001
4
2
2410
Autor
Helča

Povím vám tajemství. Jen málokdo to ví. Já...mám...doma...ve skříni...boha. Je zahrabaný pod haldou věcí, které do té skříně házím, když je nechci uklízet. Je tam všechno s čím si rozum neví rady: pověry, domněnky i celé teorie a krkolomné hypotézy (nebo že by nebyly krkolomné? – pravda krk mi ještě nezlomily, to je fakt, ale rozum nad nimi zůstává stát), oprava: i celé teorie a rozumstojné hypotézy. Tam někde pod tím vším je i on. Víte, já jsem si s ním hrávala, když jsem byla malá, ale pak nějak skončil na dně skříně. Možná si myslí, že jsem na něj zapomněla. Ale to já ne! Jen... no víte,... jak to říct?... zkrátka nemůžu ho vyndat. Nemůžu ho najít. Šátrala jsem tam, ale nenahmatala jsem ho. Určitě tam je, tím jsem si jistá! Kdybych ho vyhazovala, určitě bych si to pamatovala. A do té skříně nikdo jiný nechodí. (No co by kdo chodil do skříně, stejně by se tam nevešel, chtěla jsem říct, že mi tam nikdo neleze. počkejte to je stejné, kdo by tam lezl. Prostě ji nikdo neotvírá. Ikdyž..., zamčená není!) Takže tam musí být. Ale už vím, jak na to. Udělám velký úklid! Všechno, co ve skříni nemá co dělat, poletí. Bude letecký den.

Tak to máme jedna černá kočka přes cestu, dvě jeptišky, pátek třináctého, kominík..., ufouni – do čeho jsou to zapleteni? Celovesmírné spiknutí? – to může jít rovnou do sběru. Ještě tu jsou nějaké cetky: podmetená se nevdám, vykročit, pravou, levou, pravou – stejně si mi to vždycky pletlo. Sakra, tady je něco zaklíněného, kdo to tu dal? Aha, Darwin. Takhle tedy ne. Vždyť se to dá hezky přeložit a opřít o zadní stěnu, pak to nebude překážet.

A dál: hypnóza, telepatie, telekineze, televize, teleportace, levitace – ta poletí, i když nemá křídla. Reinkarnace, astrologie, numerologie, karty, kostky, člověče nezlob se. Chiromantie, chiropraktiky a chirurgie. Psychologie, psychiatrie, psychopatie, psychika. Asi to nejdřív všechno vyhážu a roztřídím to až pak. Jóga, tajči, karate, kung-fu, sumo. Šamani, derviši, kouzelníci, čarodějnice, vědmy a věštkyně, baba-jaga, Kostěj nesmrtelný. Bylinky, ty pověsím do špíže.

Taky meditace, modlitba, mandala, mantra, tantra. Číňani, čerti, čakry, čáry-máry. Výdech – nádech, já a Já. Oheň, voda, vzduch a zem, zen. Hvězdné nebe nade mnou. Tak co nám tu zbylo? Buddhismus, hinduismus, katolicismus, džinismus, judaismus, taoismus,...kristova noho, nad ses mi do toho nezamotal? Manitú ,islám, pravoslavní, slavní, Karel Gott. Hergot, nejsi ty zašitý do toho modrého s šesti rukama?

Ještě tyhle bichle: Bible, Talmud, Védy, Korán, koán, tlesk – plesk, Velký třesk a Malý princ.

A je vymeteno. Jen tady v koutě poslední tři kousky, pojďte taky nachvíli ven: víra, naděje, láska.

 

 

Jsi tu ?


2 názory

Makoves
18. 10. 2009
Dát tip
Má to spád, čte se to dobře. Já mám teda taky ve skříni bordel, ale tohle tam nemám.

začiatok dobrý, i ja niekedy žasnem, čo všetko sa dá nájsť v skrini, aj som napísať jednu poviedku, kde som v skrini našiel ľudskú nohu, ale koniec bol slabší.

Krel
06. 07. 2003
Dát tip
:-) má to něco do sebe...i když tady asi ne zcela souzním...

horák
20. 11. 2002
Dát tip
Samozřejmě jsem to nemyslel jízlivě, jen mi to nějak vyplynulo, a tak jsem si hned rýpnul. Koneckonců ty jsi udělala to samé. Díky tomu, že se pohybuji ve školství od svých pěti let snad ani předsudky nemám. Ale že jsou trochu jiný, to mi nikdo nevezme. To nejsou pozitiva či negativa, to jsou prostě rozdíly.

horák
19. 11. 2002
Dát tip
Jsem rád, že jsem na to s odstupem času narazil. Chytré, roztomilé - chtěl jsem napsat ženské, ale lekl jsem se, abych si neprotiřečil. *

Helča
19. 11. 2002
Dát tip
Horáku, je moc milé, když někdo ocení po čase něco, co člověk už zapomněl, že napsal. Mohl jsi klidně napsat ženské a pokud by ti připadalo, že si protiřečíš, stačilo by myslím provětrat své předsudky. Ono úklid se někdy hodí. .) S úctou Chytrá horákyně

Josefk
24. 06. 2002
Dát tip
skříň je v prezidentské kanceláři ?

Helča
24. 06. 2002
Dát tip
Josefk: eh?

Josefk
24. 06. 2002
Dát tip
víra, naděje, láska, to je slyšet často z PK...

Helča
24. 06. 2002
Dát tip
Ja tak, když já tu kancelář moc neposlouchám.Myslím, že to mám odjinud :))

Helča
21. 09. 2001
Dát tip
Jsem ráda, že ti to udělalo radost, ale zcela tak to není. Ono to tu leželo od srpna pod jiným nickem. Jenom jsem se rozhodla se sjednotit. Ale jsi první, kdo ví že jsem to psala já. :-)

IVANOL
21. 09. 2001
Dát tip
..:-)))

IVANOL
20. 09. 2001
Dát tip
..teda Helčo, na takovou věcičku narazit jako první? Leží to tu už od srpna? A nikdo to ještě nečet? No to mi není jasný, to tu snad bylo schovaný pro mě? ..tedy, velmi vtipné, inteligentní, má to spád i krásnou pointu, potěšilo mě to. Kdyby to šlo, dám tři body!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru