Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

sen

03. 08. 2009
0
22
1065
Autor
Mudr.Ether
U okna sedím a přemýšlím
proč vlastně musím tu být?
už nechci žít.. Tak vymýšlím
jak rychle život si vzít

Měla jsem naději, bláhová byla.
Odešla a žádná už není
odešla a já jsem teď za debila.
Debil, co jen slzy roní

Měla jsem sen. V něm jedny rty
tak něžně líbaly moje
měla jsem sen. V něm já a Ty,
Tys byl můj a já byla Tvoje.

Sen je sen. Přešla už noc
po ránu ze snu zbyl dým
partnerství zdá se Ti být asi moc
mě zbyla vzpomínka. Co já ted s tím?

Blýskla se břitva, krev proudem teče
mé tělo za živa tlí.
Už ani nevidíš posmrtné křeče
raduj se, tady se netruchlí...

22 názorů

Mudr.Ether
10. 08. 2009
Dát tip
Děkuji Vám :)

Toscana
09. 08. 2009
Dát tip
Mi to zase tak tvrdé nepřipadalo - v duchu mi zněl vlídný hlas, kterými ti to povídám. Ale je možné, že napsané to pak tak vyznělo, to je tím, že tady ten hlas slyšet není. Mj. zrovna rytmus jsem nekritizovala, ten je docela OK, to bylo o obsahu a celkovém dojmu - myslím, že raja to popsala velmi dobře.

A.H.
09. 08. 2009
Dát tip
chtělo by to zapracovat na slovosledu.

raja
09. 08. 2009
Dát tip
nevytýkám, píšu že je to jen můj osobní pohled na který nemusíš brát zřetel:)

Mudr.Ether
09. 08. 2009
Dát tip
Díky moc, jasně, Toscana je tvrdá, ale jsem vděčná za tvrdou kritiku, určitě se nad ní zamyslím. Díky. A co se týče úcty k životu, každý má jiný pohled na svět a jinak zachází se sebou samým. Tak prosím, alespoň téma mi neberte. Vytýkat pohled na svět a život je myslím stejně bláznivé, jako lát věřícímu, že věří v Boha. Chápu, že ne každý s mými myšlenkami souhlasí a vím, že jsem asi nebyla moc konkrétní. Byl to pokus o zachycení toho, co cítím, zachycení myšlenek v jednom okamžiku a zrovna dvakrát se to nepovedlo. Sama bych to zařadila mezi to nejhorší, co jsem kdy napsala. Vím to, ale velmi mě zajímal názor ostatních a přeci jen cizí oko vidí to, co já ne. Co se týče slabik, každý čte jinak, jiným tempem. Než jsem svou práci zveřejnila, poslala jsem ji pár lidem a těm vše sedělo. Myslím tedy, že záleží na člověku. I tak díky za kritiku a za další postřehy budu vděčná.

raja
08. 08. 2009
Dát tip
Toscana je tvrdá, no pokud chceš psát, zkus si z její kritiky něco vzít... Píšeš, že nejsi v adolescentním věku. O to víc mě zaraží první strofa, jak obsahem tak zpracováním. Když už tam chceš mít samovraždu, tak aspoň stylově. Mít v jedé strofě dvakrát slovo debil, hnedle následované něžným vyznáním lásky, je hloupost. A v neposlední řadě je to moje úcta k životu, co mě zaráží u těhle textů. Nemám ráda tohle poraženectví a u ženskej sem na to ještě háklivější. Ale to už je ryze subjektivní kritika, ze které si nemusíš dělat vůbec nic. Měj se líp.

Toscana
07. 08. 2009
Dát tip
PS: není to ve větší konkrétnosti, je to spíš v užívání fakt ulítlých termínů, jejich skládání do ještě ulítlejších souvislostí, a rýmování jak v dětské říkance "paci paci pacičky, táta koupil botičky"...

Toscana
07. 08. 2009
Dát tip
Možná by bylo užitečné číst si poezii - Kainar, Hrubín, Seifert, Hrabě... Možná že pak ti dojde, kde je zakopaný pes. Špatně se to vysvětluje, když to necítíš sama, že mít za poezii např. sloku: Měla jsem naději, bláhová byla. Odešla a žádná už není odešla a já jsem teď za debila. Debil, co jen slzy roní - je hodně out of miska. Je to prostě pro nezaujatého čtenáře jenom k smíchu, no ale pokud to bylo myšlené jako sranda, tak dejme tomu, ale i na tu to je jakoby za hranou. Fakt by asi bylo lepší hodně a hodně číst renomované autory a až pak zkusit i něco napsat, aby to nevyšlo takhle - jak to jen napsat, abych tě moc neranila - no, možná "říkankovitě" a s použitím hodně nevhodných termínů. Hele, je to na vysvětlení stejně těžké, jako vysvětlit někomu, kdo nemá hudební sluch, proč jeho zpěv zní divně a druhým je k smíchu. To buď slyšíš nebo neslyšíš a v poezii to buď cítíš nebo necítíš. Stačí?

Mudr.Ether
07. 08. 2009
Dát tip
a může se mi teda prosím říct, v čem je to tolik mizerné? mohu se polepšit a psát konkrétněji..

Toscana
07. 08. 2009
Dát tip
Pokud by to pochopil jen ten jeden pán, pak se nedá čekat, že to pochopí čtenáři tady. No a pokud se tě netýká ani jedna ze zmiňovaných možností, tak pak možná tím hůř... :o(

Mudr.Ether
07. 08. 2009
Dát tip
Takže. Autorka není v adolescentním věku, není sado-masochistka a inspiraci u svých oblíbených autorů nehledala. Bylo to psáno pro jednoho pána, který by pochopil slovo od slova. Má to chyby, uznávám, ale chyby se dají odstranit a já nepíšu tak dlouho. Za každé další Vámi najdené budu vděčná.

raja
05. 08. 2009
Dát tip
já vím, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy, ovy...a eště sí dám přes pařátky:) při psaní kritiky sem upadla do šoku zřejmě.

Toscana
05. 08. 2009
Dát tip
Květoň - a nebo to možná plyne z četby autorčiných oblíbených autorů (Jiří Orten, Bohuslav Reynek, Erich Maria Remarque), zejména u posledně jmenovaného se občas taky vyskytuje nějaké to chrlení krve... ;-)

Autorčinými díly tečou potoky krve, nezřídka vlastní. Žiletkami a břitvami se to jen hemží a je zde jasně cítit erotický podtext. Autorka je patrně sado-masochistka, jinak zcela normální, veselá a neškodná. A nebo je to už práce pro nějakého pana doktora. Pak je ještě možné, že se nachází v adolescentním věku a tím pádem v mimořádné hormonální nerovnováze. To by se dalo pochopit.

Toscana
05. 08. 2009
Dát tip
raja - z toho by i ježek měl oči jako lívance! :o)))

Toscana
05. 08. 2009
Dát tip
"Debil, co jen slzy roní" ???? :o)))) Debilové slzy neroní, debilům nikdy nedochází, že by vůbec bylo proč. Ale tady toho nedochází víc, například nedošlo ani na dodržení rytmu, u vázaných veršů dost podstatné. Skoro váhám, jestli bych neměla takto avantgardní přístup k poezii i obdařit Péčkem...

Petrusha
05. 08. 2009
Dát tip
teda tej básni samozrejme

Petrusha
05. 08. 2009
Dát tip
nedá sa tomu moc veriť

Vektor
04. 08. 2009
Dát tip
Velmi hrubě napsané. Sebevraždí se buď s noblesou, či s ironií v peru. Tady to všechno chybí.

kunka
04. 08. 2009
Dát tip
au!

raja
03. 08. 2009
Dát tip
ježkovi oči!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru