Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PTÁÁÁK !

05. 08. 2009
25
39
5098
Autor
Oldjerry
 

Filip

 V neděli ráno jsem si chtěl přispat.  Celý týden vstávám v pět, nebo i pár minut před pátou, takže.. Ale kdepak !  V půl sedmé zazvonil telefon. Jen velmi krátce jsem bojoval s pokušením nechat ho zvonit. Zvítězil jsem. Bratr Karel, který se stará o naše rodiče, mne prosil, abychom s mojí ženou na týden přijeli do Kladna posloužit mámě a tátovi, že by chtěl jet s rodinou na krátkou dovolenou do Švýcarska. Jó, kývl jsem do telefonu, kdy? No, to je právě ono, zítra a do soboty včetně. Vrácený zájezd, chápeš ? Pro mne za poloviční cenu. Dobrý - odsouhlasil jsem i tohle. Bráška si zřetelně vydechl : Stačí, když přijedete po obědě, nebo dokonce až na večer. Jó - a prosím tě postarej se mi o ptáka, ten s námi nejede.         

Pták, to je ten, o koho se tu jedná. Andulák. Modrofialový. Já mám modré tóny rád, tedy hezký ...Nemluvící. Nemluvící, i když Karel do něj hučí každou volnou chvíli, ne snad proto, že by papouchovy řeči potřeboval k životu, ale proto aby dokázal, že to dokáže. Celé hodiny mu předříkává : Krásný Filip! ale Filip ani píp, natož promluvit! O rodiče jsem se starat nemusel, byli ještě oba docela soběstační, spíš šlo o to, aby měli společnost. A pokud na něco nestačili, byla tu moje žena, která nikdy nevydrží dlouho bez nějaké činnosti, bez práce. Nebylo moc zapotřebí : uvařit, trochu poklidit.  A já zase ptáka - nakrmit, napojit, trochu poklidit a chvilku prolítat. Než jsem vyměnil obsah misek, pták odletěl do koupelny, sedl si na galerku před zrcadlo a štěbetal na svůj obraz v zrcadle.

Druhý den jsem mu vylepšil tuto zábavu tím, že jsem zrcadla, která tvořila dvířka koupelnové skříňky, postavil proti sobě v úhlu a před ně připevnil - nic jiného po ruce nemaje - zubní kartáček jako bidýlko. Takže : když si Filip sedl na kartáček viděl po levé i pravé straně řadu ptáků. Chvilku, chviličku překvapením otevřel zobák, ale pak se rozjel a kecal a kecal a kecal.... až se unavil a bez rozloučení se se svými obrazy odletěl do klece. Přistavil jsem si židli ke kleci a začal do něj hučet; vybíral jsem slova, o nichž jsem byl přesvědčen, že papouškům "sedí", vyhovují, hlavně slova s šikovně umístěným "R", slova, která raději nechám na jiném papíře, než na tomto. Tak to šlo den za dnem, druhý, třetí, čtvrtý... Filip lezl po drátech klece, poletoval z bidýlka na bidýlko, zobal, koukal ...a mlčel. Namíchl jsem se a dost nahlas jsem mu řekl :

Ty jsi holt  p i t o m e j   PTÁÁÁK ! 

Poslední dva dny s Filipem jsem udělal vše, co je třeba k ptačímu životu a jinak mne ani nenapadlo, že bych se pokusil z něj vymámit nějaký zvuk. Kecal se svými obrazy v zrcadlech a trochu poletoval.   

Brácha se vrátil, předal jsem mu zpět dům, rodiče a Filipa s patřičným komentářem. Nápad se zrcadly se Karlovi líbil a hned to s Filipem vyzkoušel. Jen tak mezi řečí se zeptal : ..a nezkoušels´ ho učit mluvit?  To víš, že jo, povídám, myslel jsem si, že budu úspěšnější, než ty, ale nic... kecá jen s těma ptákama v zrcadlech. Bratr se obrátil k andulákovi : Ty jsi holt pitomej...

Filip se otočil na bidýlku ze zubního kartáčku a doplnil :  PTÁÁÁK !

 


39 názorů

Oldjerry
31. 08. 2009
Dát tip
papouchu já se vracím k tvému vstupu : nikde nepíši, že ten pták byl opravdu blbý, naopak : na rozdíl od lidí řekl jenom jedno slovo a to v ten nejsprávnější čas (:-D-------------------------------------------- ptáček - platí to, co je na předchozích řádcích - dík

vtipné*

Oldjerry
12. 08. 2009
Dát tip
Markel - děkan

Markel
12. 08. 2009
Dát tip
už jsme měli doma různé druhy ptáčků, nikdy se nezdařilo, úsměvné, dávám tipínka, pobavena :-))

Oldjerry
08. 08. 2009
Dát tip
VTM - to je zvrhlý humor - mně vlastní : odpovídat na to, co jsi nenapsal. Názou si vážím, protože vím, že nesleduješ nic jiného, než kvalitu podle své představy. Že připomínky nepřevádím do praxe je zase podle mé představy, nikli opovržení názorem. Enter - tvá připomínka asi vyplývá z neznalosti místních podmínek a zvyk. Jinak bys sám přišel na to, že logicky tu má relativní úspěch spíš ten, kdo je tu čtvrtý rok a nepíše úplné sračky než ten, kdo píše i srovbatelně a je tu novic. Je to taky nepochopení funkce Písmáka, ač je deklarovaná na úvodní straně. Asi máš o své tvorbě vyšší mínění, než ti, kteří tě čtou. Tobě se nelíbí mé psaní, mně zase tvoje. Tak ahoj, čti jinde...

Oldjerry
07. 08. 2009
Dát tip
VTM - můj postoj je tento : nepíši technickou zprávu ani maturitní práci. Způsob psaní naznačuje pomlky a změnu rytmu, je to součást mého stylu a ani kdyby ses na mne mračil měnit to nebudu. (:-D Dík za názor.

Možná pojedu v neděli kol Lovosic. Nedáme pívo?

avox
07. 08. 2009
Dát tip
ptákům zdar, papouchům zvlášť! :-)) */

Enter
07. 08. 2009
Dát tip
Ne, že by to bylo úplně špatný, je to tak lepší průměr. Ale přijde mi dost trapný, když takováhle věc dostane za den víc tipů, než maj jiný povídky přečtení, ačkoli jsou o několik tříd lepší ( čímž fakt nemyslím tu svojí ). Jistě, můžete říct, že o nic nejde, že lidi nepíšou kvůli tipům, atd..., ale bylo by hezký, aby tipy sloužily k rozlišení kvalitních věcí od těch ostatních a ne aby lidi automaticky sázeli tipy pod úplně všechny výplody svejch kamárádů a jiný díla měli za den pět přečtení. To pak Písmák prostě vůbec neplní svojí funkci.

Vaud
06. 08. 2009
Dát tip
;-)) musím si toho od Tebe přečíst víc!! a dík

papouch
06. 08. 2009
Dát tip
papoušci pdají rádi :-)p

Oldjerry
06. 08. 2009
Dát tip
Papouchu - já si to nemyslím, tuším, proč ten andulák s lidmi nemluví... ale na druhou stranu : kvůli té větě jsem to sem dal. Tušil jsem nějakou srandu.... Prosecký - nejsem v hospodě, Protivínské je srágora a tak ta povídka zůstane, jak je.... to je totiž vždycky tak - jen špičkové práce se líbí všem a tohle zas až tak špičkové není. Vaude - od tebe mne to potěšilo nejvíc, nebudu ti psát proč. Všem vám děkuji, že jste se přemohli a nejen četli, ale i pdali. Díky, rád vás zase tady uvidím....

Vaud
06. 08. 2009
Dát tip
konecne na P neco, co se dalo cist :-) *

raja
06. 08. 2009
Dát tip
On je leckdy lepší nemluvicí pťák!:) K nám přišla tetička a ještě než se posadila, obšťastnil ji náš andulák větou "vypadni prase, smrdíš!" kterou sme vyhazovali z domu několikrát za den psa. Marně sme pak vysvětlovali:))) Milá povídka*.

Štírka
06. 08. 2009
Dát tip
pěkný konec...pobavilo a tak tipnu

Prosecký
06. 08. 2009
Dát tip
Oldjerry, kdyby to bylo kratší a kdybys to vyprávěl v hospodě i džbánu protivínského (nevím, odkud jsi), tak by to bylo dobré. takto jenom 0,3 tipu.

Tak už to chodí...:-)t.

Stejně je to úspěch, to už mi nevezmeš.

papouch
06. 08. 2009
Dát tip
Mýlíš se Pišto. Nikoliv lepší, ale větší. Dvojnásob.

Vidíš? Zase jsem lepčí! Dvojnásobně!

papouch
06. 08. 2009
Dát tip
A o tobě, Pišto, o tobě si to myslíme dvojnásob.

Háber
06. 08. 2009
Dát tip
veselé*

Vždycky čtu nejdřív komentáře, a holubí letka Bíša/vesuvanka/jjj mě skoro odradila, leč nakonec jsem početl, a vcelku se pobavil:) Zejména věta "...ne snad proto, že by papouchovy řeči potřeboval k životu..." je v písmáckém kontextu jako prdel na hrnec:)))

papouch
06. 08. 2009
Dát tip
:-) to, že my ptáci jsme pitomí, si myslíte jen vy, lidé a my ptáci vás při tom necháme joo, kdybyste věděli, co si myslíme my ptáci o vás, lidech..! :-)

Hezká ptákovina. Kdysi jsem choval korely a rozely. Žádná nikdy neřekla ani hň!

Zuzulinka
06. 08. 2009
Dát tip
roztomilé* .....ptááákům zdar:-)

Diana
06. 08. 2009
Dát tip
Krásné, milé, potěšilo.****

Impresse
06. 08. 2009
Dát tip
:-)*

Petrusha
06. 08. 2009
Dát tip
:)))

Toscana
06. 08. 2009
Dát tip
Protože máme doma taky nemluvícího anduláka, možná bych tě měla pozvat na návštěvu tak na týden :o)))) - problém by byl jen v tom, že on ven z klece nejde, ani když mu necháme otevřeno klidně celý den, venku je nejisto a chalupa je jistota... To by mě moc zajímalo, jak bys ta zrcadla v tomhle případě nastavoval. Mj. jedno zrcátko má viset v té své chajdaloupce a vykecává se do něj fest, jenže jen po andulčím... :o)))) *t

perfektní..:o))

Oldjerry
05. 08. 2009
Dát tip
Janičko, Arniko, Bíšo - Ď a to V

vesuvanka
05. 08. 2009
Dát tip
pěkně napsané, závěr mě rozesmál :-))), TIP

půl tipu pro vás oldjerry rozmilý a druhá půlka pro anduláka...ještě ,že to nebylo moc dlouhé....už bych to asi nedočetl...brou))

Bíša
05. 08. 2009
Dát tip
Úsměvné velice...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru