Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hnůj, aneb básnění pro začátečníky

06. 08. 2009
9
52
4352
Nebudu vás bavit nějakými zdlouhavými úvody a omáčkou a přejdu rovnou k věci. Napsat báseň je totiž věc velmi jednoduchá. Nezvládne to ovšem úplně každý - musíte být tak trochu šílení a mít odvahu něco takového vůbec zplodit. Možná se totiž najde dokonce někdo, komu se váš výtvor bude líbit a slabší povahy takovou popularitu nemusí unést.

Takže jak na to:

Nejdřív začněte všeobecně... nakousněte problém o kterém chcete psát - dejme tomu, že vaše ústřední téma bude "hnůj je fuj". V první sloce by bylo vhodné zmínit že píšete o hnoji - čím tajemněji a nesrozumitelněji to uděláte, tím lépe.
Příklad:

Zbytky těl
a mrtvolný pach
podoba moučného červa
zvratky lepší společnosti.


Jak si můžete všimnout, kdekoli kritizujete dnešní společnost, vždycky zabodujete, protože většina lidí (zvláště v "produktivním" věku 14-24) si připadá neskutečně výjimečná a originální - tudíž lišící se od ostatních, které nazývá zpravidla konzumním davem. Další skvělá věc je použít v některé sloce něco z nějaké mytologie, nebo archaismus - dodá to básni punc "fundovaného a zběhlého" autora, který má přehled i v historii (co na tom že nevíte, kdy skončila druhá světová válka)

Antigona
lkouc nad rovy
dávno shnilých předků

- oblíbená finta básníků je také dávat občas něco do lomítek - vyjádříte tím, že jste schopni sledovat více myšlenkových rovin a máte smysl pro humor. Nakonec můžete použít i nějaké aktuální téma - ideálně je smíchejte tak, aby naprosto nebylo jasné o co jde - čtenář už si to přece domyslí sám, pokud je inteligentní a pro blbce vy přece psát nebudete, že... Většinou má závěr vyčítavý, nebo sebemrskačský podtón, aby všichni viděli, jak je ten svět v prdeli. (omluvte mou francouzštinu prosím)

/a našich neutřených zadků/
když středověk se vrací
v krizi letů na Měsíc

Když se vám bude navíc něco rýmovat (je úplně jedno co) budete pro ostatní zelenáče idolem. Jenom si dávejte pozor na rým slunce-blunce - kritiky kritizován jako gramatický rým, protože tohle je první věc, kterou všichni rádoby-kritikové uvidí a patřičně vám to dají najevo. Písmo nechte obyčejné, můžete jej trochu zvětšit, ale nic víc - demostrujete tak vaši přirozenou skromnost. Pak stačí zaškrtnout všechny ty políčka nad dílem, napsat prolog (tady si můžete dát cokoli vás napadne, ideálně je: je to moje první dílko, nejsem si jistý jestli ho sem mám dát, protože moc psát neumím  - tím si získáte tipy když ne umem, tak aspoň ze soucitu). Název uveďte nějaký kontroverzní, který zaujme nejvíc lidí a nezapomeňte těsně po publikování díla vybrat náhodných 10 autorů a otipovat každému z nich tak 3 díla (viz. Belgieho výzkum o tipech).

52 názorů

Ilona Malá
22. 06. 2010
Dát tip
aha, tak už vím, jak na to! :D

Arlea689
28. 10. 2009
Dát tip
xD

kdepak... oni byli první =)

Arlea689
28. 10. 2009
Dát tip
Doooobře, ty! Koukám, že podle tohoto návodu se na Písmáku někteří dokonce začali řídit :-)

bahaha!!! :) recept na psaní poezie...*

ok. ;-)

Yvaine
12. 08. 2009
Dát tip
Opovaž se! :))

do prozaiků se opřu co nevidět, neboj ;-)

Yvaine
12. 08. 2009
Dát tip
Ještě že ses neopřel do prozaiků, to bych Ti teda ten tip nelípla ani omylem... ... takhle se bavím, takže... jo :)

no, neměla rozpoutat bouřlivou debatu... prostě jsem měl chuť něco napsat a nehodilo se to do ničeho jiného než do úvah :-) ale dík za návštěvu...

Bledulka
12. 08. 2009
Dát tip
vzhledem k tomu, že tato úvaha měla rozpoutat bouřlivou debatu a nerozpoutala (když nepočítám Belgie a VT Marvina), tak se docela mrzím. Autor má bohužel (nebo pro někoho bohudík) tak trochu pravdu, ale budiž nám odpuštěno, protože kdo píše s láskou, bolestí, smutkem, radostí, tak ani tak netouží po uznání jako po tom, aby se mohl vypsat, aby třeba někdo alespoň koutkem oka pochopil rozbouřené city

hej jako mohli byste prosím diskutovat někde jinde? Já pak mám strašnou radost, když vidím "nové kritiky" a on je to pokaždé Belgieho nebo Marvinův žblebt a nové tipy nikde... tak odteď kdo tady chce z vás dvou něco přispět do diskuze, nechť si založí nový nick, dá tip a pak má právo na dva příspěvky. tak.

VT> tak jo, idiote (taky tě mám rád)

belgie: tak teda... dík.. (zalyká se štěstím) ...příští dílo bude o tobě... nejspíš oslavná báseň...

marvin: (tak se to pozná?)

já vím že si děláš prdel... Belgie si dělá vždycky prdel (dokonce i teď :-D )

aha... tak dík.... na Vagana samozřejmě nemám, ale jednou to k němu třeba dopracuju :-D

Neboj, já taky :-D - jak bych to jinak mohl napsat? :-D

Paranoia
08. 08. 2009
Dát tip
Já nevím, proč se mi to tak líbí, když s přesně stejnými problémy se potýkám při vlastní tvorbě :-)) tip

Nérea - nestíháme, zpomal a zvětši písmo :-D Trilian - co bys radši?

Trilian
07. 08. 2009
Dát tip
Oh, že by poklona? :D (či narážka...? :D)

Trilian
07. 08. 2009
Dát tip
Oh, že by poklona? :D (či narážka...? :D)

Trilian
07. 08. 2009
Dát tip
Oh, že by poklona? :D (či narážka...? :D)

Nérea
06. 08. 2009
Dát tip
Tak a teď to můžeme jít všichni zabalit... naše tajemství tvorby/teda to, že jsme povrchní, machrujeme a píšem jen proto, abychom byli obdivováni/bylo prozrazeno! Ty jo, já jsem použila lomítko... stíháte tok mých myšlenek? :-D

kdepak... ty máš mnohem depresivnější :-D

Trilian
06. 08. 2009
Dát tip
Jako bys rozebíral moje básničky...:D (jenom nevím, jestli se mám smát nebo plakat :D) t*

Renas
06. 08. 2009
Dát tip
http://www.inzine.sk/article.asp?art=5860

neznám... kde to najdu?

Renas
06. 08. 2009
Dát tip
:)pripomina mi to navod ako zalozit punkovu kapelu

avi

kajnar píše zajímavě... ...tohle jsem bohužel nestihl tak půlně dopsat, páč musím jít natírat střechu, ale někdy příště třeba ;-)

aby bylo jasněji... http://j-lo-mourek.blogspot.com/2006/07/jak-ulovit-tiku-dlouhou-jako-stehno.html

...ovšem nejdřív se musíte narodit...(Josef Kainar)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru