Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čekání na Pištu

09. 08. 2009
18
29
5295
Autor
Oldjerry

Čekání na Pištu

Písmák, 07.08.2009 09:57:54 Pišta_Hufnágl, kritik
Možná pojedu v neděli kol Lovosic. Nedáme pívo?

Písmák, 07.08.2009 10:05:02 Odeslaná zpráva:
Dáme, otázka je kde, v kolik a kolik. Kolik druhý si ohlídám sám, ty další koliky jsou na tobě. V zahradní restauraci U Kašparů (při cestě od kostela směrem na Prahu) mají dobrého Gambáče. Čas je na tobě.

-------------------------------

Čas je na tobě. Jo. Podle toho to dopadlo...
Hodinu po obědě jsem vypadl z domu a krokem odpovídajícím věku a sedmadvaceti ve stínu jsem se doplazil ke Kašparům. Na zahradě - jako vždy - byl vlídný stín. Zaručují ho dva stromy, které pamatuji jako mohutné již při prvním příjezdu do Lovosic před více, než padesáti léty. Jeden z nich, blíže ulici, je kaštan s více, než půldruhametrovým kmenem a korunou o průměru dobrých patnácti. Druhý je škumpa - poměrně vzácný strom a zejména v této velikosti, která předčí i již už zmíněný kaštan.
V tuto hodinu tu bývá i v neděli ještě poměrně volno. Vybral jsem si místo s dobrým výhledem na vchod a objednal si první pivo. Mohl bych napsat, že jsem visel očima na vstupní brance, ale nebyla by to pravda. Sledoval jsem lehce odvázané milence, jejichž zábava mezi dvěma napitími byla podprsenka. Z jedné strany útok, z druhé obrana. Na přilehlé zahradě za udírnou honil kos svou družku. Proč - to mi zůstalo utajeno. Asi mu štípla žížalu ze špajzu... U vedlejšího stolu si nějaký hovorný pětatřicátník vypráví sám pro sebe a srdečně se směje. Za chvíli se poplácá po rameni...
Furt je na co koukat...

Branku jsem sledoval jen periferně. Když přede mne servírka stavěla druhé pivko, přišel jeden sympaťák, který vypadal jako špatně utajený zvěrolékař. Když si ale přisedl k partě poblíž u stolu a prohlásil : Kurva, to je horko... já bych šukal, dejte mi někdo napít, než mi přinesou, řekl jsem si, že takhle by se asi Pišta zamaskovat neuměl a chlapa jsem pro ztrátu sympatií pustil ze zřetele. Předesílám, že až do konce mého periferního šmírování vchodu už nepřišel nikdo, kdo by mi navozoval pocit, že je to kýžený přítel Písmák.

Když na kostele nově seřízené hodiny odtloukly pět (odpoledne), nerad, ale opravdu nerad, jsem to čekání musel vzdát. Už dávno, ani v příznivějších klimatických podmínkách, už nevypiju v souvislé řadě osm piv - bez rozdílu na to vynaloženého času. Zklamání z neuskutečného setkání a očekávaného pokecu se naštěstí rozpustilo v Gambáčovní pěně a tak s pocitem jisté povznesenosti v nitru jsem odešel domů. Po cestě jsem potkal ještě pět mužů, kteří by mohli být Podkovákem, ale později jsem usoudil, že to bylo jen vlivem rozostřeného vidění.
Zklamání ? Ne - vždyť už jsem napsal, že se rozpustilo... jenom Pišta Hufnágl pro mne zůstává nickem, který jakoby uměl jen psát... jedovaté poznámky a uštěpačné bonmoty. Já vím, že to není pravda, ale...

... ale třeba mu šla pozdě snídaně.




29 názorů

Oldjerry
26. 09. 2009
Dát tip
Sašo, thalino - ahojka a děkan. Mimochodem - už mi vyhrožuje zase, že pojede okolo (nečekej se na něho)...

Saša Deda
18. 08. 2009
Dát tip
inu, čekala jsem nějaký bonmot na téma "kdybych si vzala Pištu Hufnágla" a ono čekání téměř na Godota :-) a navíc s Gambáčem a s vtipnou diskuzí... Příjemné překvapení. Taky by mě zajímal, pan Pišta.

Oldjerry
10. 08. 2009
Dát tip
Prosecký - jo, ale co se toho u té snídaně nakecá - to zas nestíhají Američani... Ar-Se, Zuzulinka - dík za návštěvu u Pištícího oldíka Vaude - Pišta už to vysvětlil : chyba v komunikaci... nikoli tedy zánik žízně, jak by se možná mohlo zdát...

Vaud
10. 08. 2009
Dát tip
Cekal jsem, ze tu bude nejaky komentar Pisty, ktery nam osvetli pointu :-)) Ale mas ted zaminku pravidelne chodit Pistu vyhlizet Kvetone odkazuji na srovnani piv zde http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Pivo (a samozrejme tip)


Zuzulinka
10. 08. 2009
Dát tip
...a třeba ztratil odvahu....Pěkné povídání*

Prosecký
10. 08. 2009
Dát tip
A než se v českém filmu hrdinové nasnídají, stihnou v hongkongském filmu holýma rukama ubít 250 záporných kněží a v americkém filmu záchranit lidstvo před vesmírnou katastrofou.

Oldjerry
10. 08. 2009
Dát tip
Květo - uvařím si čaj ze senny a nemusím 450 kilometrů ndo Rožnova -

Já z toho taky vědu nedělám. Minulý týden jsem na dovolené vypil jedno celé chorvatské Karlovačko - a bez následků. Všechno se dá. Jedinou výjimkou je pivo, které se čepuje na Valašsku - tzv. Valašský samoser. Pro člověka který neuvyknul, je prudkým laxativem.

Oldjerry
10. 08. 2009
Dát tip
Květo - jo!!! tomu rozumím. Ne sice že Gambri-hnus, ale prostě máme každý nějaké své oblíbené anebo preferované. Já mám současně jako dvojku Pardála, což je rodný bratr Budvaru... (:-D)

Mám za to, že důvodem neúspěšného pokusu o kontakt byla reklamní tabule zmíěného hostince. Pišta zahlédl nápis Gambrinus, namísto svého oblíbeného Budvar! "Gamrinus?" Otázal se nevěřícně sám sebe a okamžitě se plácnul za to, že vyslovil to odporné slovo nahlas. To jej vyděsilo natolik, že nepřibrzdiv prchnul do bezpečí domova, kde pak kloktal budějovickým nektarem. Ještě dlouho do noci bylo slyšet z jeho oken výkřiky - Gambri-hnus! Gambri-hnus! Gambri-hnus!

Oldjerry
09. 08. 2009
Dát tip
Armine - mír ... bez anexí a náhrad... jjj a Toscano - děkan

Neboj, Olde, rozlišovat umím, jinak napsané je to hezky, jde jen o tu hlavní stránku :-) Nic víc :-)

Toscana
09. 08. 2009
Dát tip
To je ale od Pišty ošklivé, že se nedostavil - a dokonce ani sem zatím... Ale tys pobavil! *t

Oldjerry
09. 08. 2009
Dát tip
Armine - já vím, žes to nemyslel doslovně, protože jinak bych měl starost o tvoji rozlišovací schopnost. A to i s tím, že s tou kategorií jsi měl pravdu - ostatně udělal jsem to úmyslně, z upoutávacích důvodů. To zase abys ty neměl pochybnosti o mých rozlišovacích schopnostech (:-D - héééééééééééé

Oldjerry
09. 08. 2009
Dát tip
Já to od Pišty schytám, ale tady musím upozornit, ty kteří se ode mne chtějí nechat pozvat, že iniciativa byla k mé neobyčejné veselosti na jeho straně - nikoli tedy na mojí. Díky za váš čas, který jste tomu věnovali. Ahoj !

Hesiona
09. 08. 2009
Dát tip
No vidíš, kdybys pozval mě, třeba bych přijela:o))) I když, do Lovosic je to fakt dálka...

Diana
09. 08. 2009
Dát tip
Pořád jsi na tom lépe, než já. Mně neodpověděl ani na zprávu. Přitom na mou otázku stačilo odpovědět jediným slovem: ano nebo ne.

avi

zvlášť, když nepřišel :-)

Norsko 1
09. 08. 2009
Dát tip
a ještě pišta. to už vůbec

nejde o prošlost, ale zápisky typu Můj milý deníčku... patří do jiné kategorie Tím nemyslím diskuzi

Norsko 1
09. 08. 2009
Dát tip
máš recht, nepatří. prošlé zboží

Tak ale tohle tak ouplně na hlavní stranu nepatří...

raja
09. 08. 2009
Dát tip
tož to tedy přehnal!

Norsko 1
09. 08. 2009
Dát tip
Přijedu já a bude. Kdy ? Zejtra ?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru