Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyhlášení CHSSP 2009

10. 08. 2009
2
49
4403
Autor
raja




Ano přátelé písmáci,

už je to tady!!!

Vyhlášení vítěze, recenzemi nadupané soutěže, CHSSP!



Možná jste si ani nevšimli, ale oproti loňskému roku, jsme zaznamenali o něco nižší účast. Vzhledem k tomu, že loňského ročníku se účastnilo autorů šest, je tento malý pokles zanedbatelný a nepovažujem ho za nic, co by snad ohrozilo příští kolo soutěže, plánovaného na rok 2010..:o)



Tentokrát byla CHSSP, bohatější o výzvu kritikům, aby se klání taktéž zúčastnili. Byl jim předhozen na milost a nemilost autor Miroslawek. Ten se dál může s klidem sobě vlastním prohánět modrými lovišti písmáka, jak jen je mu libo, jelikož o něj kritici neprojevili zájem /mimochodem přesně tak, jak autor předpokládal/ a tak jej jménem poroty vyhlašujeme za hájeného autora a zároveň mu děkujeme za ochotu, nechat se lovit i za předpokladu, že bude kritiky roztrhán na kusy.



Co nás ovšem zklamalo velmi, je, že ani jeden z oficiálních kritiků, tentokrát nezanechal svůj názor ani u recenzí sepsaných písmáky Thalinou a VT Marvinem. V kole loňském, se zapojili aspoň takto. Škoda.


Teď k samotným soutěžním recenzím. Už jen tím, že prokázali svůj zájem o dílo druhých, a dali si práci s tím, přiblížit je ostatním autorům, by si zasloužili vyhrát všichni-dva, soutěžící autoři. Pravidla jsou ale od toho, aby se dodržovala, a tak kritice neuniknou.


Porotce Guy, se vyjádřil takto: Fakt nevím, jak to vošvindlovat, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

U mě totiž známka pro obě recenze osciluje někde kolem dvojky - což vyjadřuje především skutečnost, že jde o chvalitebný čin .

Obě jsou svým způsobem originální - VTM to pojal velmi nekonvenčně a to pojetí mi je právě tou nekonvenčností sympatické, škoda, že jde o odkaz na smazaný nick, nicméně jde o nick, který byl etablovaným uživatelům dostatečně známý stejně, tak jako díla .

THA si - rovněž nekonvenčně - vybrala fungl nováka, což je taky sympatický čin, a forma i obsah recenze je tomu odpovídající.

Já osobně bych dal první ceny dvě - jednu za recenzi autora - prozaika, druhou za recenzi autora - poetika . Dalším „vyrovnávátkem“ jsou skutečnosti, že dílo VTM je sice obsáhlejší a formálně pracnější, ale taky trochu takový mírně předvádějícnější, ale ve velmi únosné míře, THA tu svou nižší pracnost zase eliminuje tím nepředváděním se.


Možná by se našlo ještě víc takových pro a proti, které by se vzájemně vykrátily, každopádně oba recenzenti si zasluhují uznání, že v téhle okurkové sezóně přispěli tím, čím přispěli, a zaplaťpánbůh aspoň za tyhle oba dary...:-)



Porotkyně paradajka radodajka, hodnotila takto: obě recenze mi přijdou čtivé.

Obě umožňují těm, kdo autory neznají a nebo znají jen povrchně, dozvědět se o jejich tvorbě něco víc a pak se rozhodnout esi číst a kde případně začít... (ovšem pohádkářka nám vypálila rybník)

Ráda čtu thalinu aj Víťu, takže favoritem nebyl předem ani jeden z nich - ale nakonec bych hlasovala pro thalinu, protože to civilnější pojetí (bez parte a rozhovoru) mi asi "sedlo" víc.





A nakonec (ra)já: u mě bez vahání zvítězila Thalina. Její recenze je věcnější, podává objektivní obraz o autorovi. Pokud přeci jen sklouzne k subjektivnímu hodnocení tvorby díla Ještěrčího krále, snaží se zachovat odstup a nikterak ho nešetří. Čtenáři nějak nezahltí hlavu nepotřebnými informacemi a píše věcně. Také chválim vybrané ukázky tvorby.

VéTé mě pobavil partem, zklamal rozborkou jednotlivých povídek. Ocenila bych, kdyby radši kriticky rozebral jen jednu, ale zato pořádně. Takto nevyzněla ani jeho práce, ani dílo pohádkářky, nyní píšící pod nickem Yvain. A to je škoda. Jako přínosnou část, hodnotím samotnou recenzi o autorce a o jejím stylu psaní, /část dvě/ která je zpracovaná dobře. VéTé ovšem sám předem deklaroval, že hodlá pojmout recenzi po svém, takže toto není  jakoby výčitkou ale pouhým konstatováním. Bez všech těch kudrlinek kolem, by byla jeho recenze, více recenzní. Rozhovor dílo celkem zazdil.




Shodou poroty tedy vítězí Thalina! Gratulujeme!!!




Jak už tady ale zmínil Guyi, nejférovější bude, udělit vítězné diplomy oběma. Jednomu, za velmi dobře zpracovanou recenzi-poetika a druhému, za recenzi-prozaika. Protože přečíst a věnovat se tolika povídkám, jako to udělal Marvin, nebo být nápomocen zcela novému autorovi, jako Thalina, je víc, než napsat skvělou recenzi. Je to zájem o člověka a autora, který jim to umožnil. Takový čtenář je potřebný. Může být autorovi nápomocen dobrou radou, či názorem, který může napovědět, zda se v tvorbě vyvíjí, či přešlapuje na místě. A není jich tu mnoho, takových autorů-čtenářů, schopných kouknout na své oblíbence i okem kritickým.


Diplomy, s krásnou, loveckou symbolikou, přistanou na Vašich autorských stránkách co nevidět!

(doufejme, páč jsou v procesu vyrobním:)


Oběma autorům děkuji jménem poroty a myslím, že i jménem ulovených písmáků Yvain a Ještěrčího krále. Také těm čtenářům, kteří hodnotili přímo pod recenzemi. Podle počtu tipů, získává cenu publika, VT Marvin!


GRATULUJEME!



Modré recenze samozřejmě vítáme i mimo soutěž..:)


LOVU ZDAR!





 

 






49 názorů

a eště dostaneš aj diplom, thali - ale malíř diplomů byl nemocnej a slíbil mi je včil do konce týdne - vydrrrrrž! (aj ty Víťo :o)

práce VT Marvina byla skvělá a thalině děkuji za to, že si vybrala zrovna mě moc si toho vážím!

raja
12. 08. 2009
Dát tip
teda a dost tady!:)

raja
12. 08. 2009
Dát tip
Viděl někdo toho kritika? Zapsal snad někdo jeho poznávací značku? Rozejděte se! Tady není nic k vidění! Zakazuji Vám si tu stěžovat:)))) To platí hlavně pro Márvina kterej si na ně stěžuje furt. Tuhle mi posledně psal ve zprávě, že kritici úplně ignorovali jeho nejnovější báseň ROMANTIC, a kdyby to napsal někdo se zvučnějším jménem, například Octupus, tak už má výběr.

raja
12. 08. 2009
Dát tip
A co na to Jan Tleskač?

raja
12. 08. 2009
Dát tip
nemohli, Teto:)

Norsko 1
11. 08. 2009
Dát tip
milý pronicku, nejde o papouchy, ale o papoušky. ó, jak jsi nepozorný

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
:-)

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
Norsko má y v přísudku v tom díle s papouchem... mám to smazaný, takže to píšu znova:-(

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
dám, ale tak do týdne - jinak by mě zabily (dvě ženy, takže y je správně - nejsem Norsko:-)

pronick
11. 08. 2009
Dát tip
Asi se zastřelím!!! takhle hloupě mi uteklo 3.místo jen kvůli tomu, že se mi smazalo skoro dodělané dílo - to ty hloupé klikací odkazy - jak já je nenávidím!!!

raja
10. 08. 2009
Dát tip
dělej jak myslíš ped...márvinečku:)

raja
10. 08. 2009
Dát tip
co to? co to?

raja
10. 08. 2009
Dát tip
:P

Ty se opičíš!!!

raja
10. 08. 2009
Dát tip
kde se v tobě ta zloba bere?

Oblíbenější než Paroubek...:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru