Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Three quarters of blbá Káča

11. 08. 2009
13
25
4965
Autor
Prosecký

Z knihy povídek "Free economy"

Pršelo. To ostatně nebylo nic zvláštního. Celých těch pět mesíců, co jsme byli na Durham University Business School buď mrholilo nebo lilo. Místní si z toho nic nedělali. Taková Helen chodila celý leden a únor naboso, bez punčoch a v krátké sukni. Ne že by byla tak krásná, ale jejich otužilost mi imponovala. Nakonec postavu měla dobrou, jen ten britský obličej?!?

Byl to náš poslední den ve střední Anglii. Helen by diskutovala nad kávou a koláčem donekonečna, ale už byl myšlenkami napůl v Praze.

Přemýšlel jsem, jestli jsem někde nezašantročil zlatý keltský prstýnek z Yorku - pro Kateřinu. Po kávě jsem dojedl v kuchyňském koutku tři poslední sendviče od oběda a vykradl se na závěrečnou procházku městem. Černošská strážkyně přechodu semaforového přechodu na mě mávla jako na starého známého. Já bych na jejím místě nebyl tak veselý - být nezaměstnaný a spokojit se se sto librami týdně, na to musí být nátura!

Po chodníku plném stékající vody jsem došel až k mostu pod katedrálou. Po jeho stranách stály trhovkyně. Nu co, končíme tu, dnes už se můžu rozšoupnout. Zhřeším a koupím si něco. Na stolku byly rozložené košíky s volně sypanými loupanými ořechy.

Ukázal jsem na buráky, "dvě čtvrtě, prosím!"

Tlustá žena jen v košili, ale přesto rozehřátá hrábla rukou do hromádky a nasypala mi do kornoutu. Přitom poznamenala, "vítám vás ve Spojeném království. Příště už budete vědět, že dvě čtvrtě is a half pound."

Zasmál jsem se a vysypal ji všechny zbylé pence. Vnořil jsem se do mokrého davu, dával pozor, abych se nesmekl na mokré hrbolaté dlažbě, otevřel si kornout a sypal si oříšky do chřtánu.

Sotva jsme přistáli doma, zavolal jsem Kačeně. Zarazil mě její neosobní tón. Neviděli jsme se skoro půl roku, sakra, mohla být trochu vstřícnější! Ale co, za chvíli jsme na Evropské a při pohledu na keltský motiv, si možná uvědomí, že jsem její zlato.

"Ahoj, Karle," bylo její první, když jsem vešel na sekretariát. Taky by si s vysokou školou zasloužila něco lepšího, než být Jandovi holkou pro všechno. Už polibek mi měl napovědět, že není všechno v pořádku. Ale díval jsem se do těch jejích hlubokých očí a hustých hnědých vlasů a v takových chvílích mi vždycky mozek vypovídal službu. Bez vyzvání jsem si sedl proti ní.

K tomu, aby mi udělala kafe, se neměla. Za mnou vešel Janda, "á, jak bylo v cizině, Karle? Kdy zapijeme tvůj návrat nějakým originál wizourem?" Nepočkal na odpověď a zmizel ve své ředitelně.

"Jestli sis přišel pro klíče od kanceláře, tak je pozdě," promluvila Kateřina

"Jak pozdě?"

"Skončili jsme. Firma likviduje."

"NIkdo mi nic nenapsal," připadal jsem si jako ve zlém snu. V nějaké jiné zemi, kde si nikdo s nikým nerozumí.

"Výpovědní lhůtu a  odstupné samozřejmě dostaneme, ale jinak už sem nemusíš chodit."

"Co se prosím tě, stalo?" začal jsem uvažovat racionálněji.

"Janda a ještě dva z vedení vykoupili všechny pozemky pro sebe a založili si vlastní firmu. Prý v tom je nějaký americký kapitál."

Koukal jsem na ni jako tele na nová vrata a pak jsem si uvědomil, že je to moje holka, "co bude s tebou?"

Mlčela. Opakoval jsem otázku třikrát, než řekla, "Janda mi sehnal práci v Americe. Nějaký finanční sektor. Odjíždím příští týden."

"Jdu za ostatními," zvedl jsem se bez kávy z té jejich designové židle, "zbytek si řekneme doma," začal jsem kreativně zpracovávat novou situaci.

Podívala se na mě a v tu chvíli mi došlo, že už žádné společné doma nemáme, že s Jandou nebo s někým jiným během té doby spala a že jsem její větě v telefonu, "nebylo to s tebou špatný, Karle," měl přikládat mnohem větší význam.

 


25 názorů

Prosecký
02. 02. 2010
Dát tip
Ď, Edvine.

Edvin1
27. 01. 2010
Dát tip
Jediná myšlenka, jediný motiv, tedy materiál pro takovou "střípkovou" povídku. Miniaturu. A ty jsi to tak udělal. Chvála Ti! Neboť nejeden by to zbytečně rozvinul. A za to tip. dědEd :-)

Prosecký
19. 10. 2009
Dát tip
Díky, Diano. Byl jsem tam sice nejdéle šest týdnů, ale je to země, kde bych mohl žít. Třeba už proto, že tam není tak přetopeno jako tady.

Diana
18. 10. 2009
Dát tip
Moc krásně napsáno, jak jinak? Tvůj styl nemá chybu T*** V Británii jsem byla mnohokrát a strávila tam spoustu času. Bez výjimky jsem byla nadšená. Asi záleží dost na tom, kde tam člověk je a za jakým účelem....

Jó, to je dobrý! Tohle je "nádherná" pointa! A pěkný "jazyk"! ......"Jdu za ostatními," zvedl jsem se bez kávy z té jejich designové židle, "zbytek si řekneme doma," začal jsem kreativně zpracovávat novou situaci. Podívala se na mě a v tu chvíli mi došlo, že už žádné společné doma nemáme, že s Jandou nebo s někým jiným během té doby spala a že jsem její větě v telefonu, "nebylo to s tebou špatný, Karle," měl přikládat mnohem větší význam. ......... Přečetl jsem to jedním dechem! Taky se mi jeví velkou předností tvých textů , že nejsou příliš rozvláčné. Jsou takové...."dosažitelné". Prostě takové prima "poobědní" čtení! J.Š.

Prosecký
15. 09. 2009
Dát tip
Ahoj, A. H., i tady ti děkuji za návštěvu. Jak vidíš, mám tady několik různých typů povídek a zkouším, co zaujme.

A.H.
15. 09. 2009
Dát tip
sakra - to bych nechtěl zažít, musí to být pecka jako hrom. Moc se mi to líbí, je to báječně napsané. *t*

Vaud
08. 09. 2009
Dát tip
Kouknu na to, az bude chvilka casu - je to preci jen delsi kousek. Rad si to prectu.

Prosecký
08. 09. 2009
Dát tip
Čau, Vaude! Máš nějaký názor i na "Odkaz Dněpru"?

Vaud
08. 09. 2009
Dát tip
vydrz do konce zari a pak tam par dni budu courat, tak si treba vzpomenu a neco Ti vyfotim :-)

Prosecký
07. 09. 2009
Dát tip
Ten člověk (Walter Brand) večeřel pouze v Baur au Lac. Ano, je to u ústí Limatu do jezera. Mám stažený i jejich propagační materiál, ale není na dreálný zážitek. Ď.

Vaud
07. 09. 2009
Dát tip
asi tusim, kde je - luxusni, kousek od nabrezi (jak ostatne napovida nazev :-)) kdybys chtel neco z jineho hotelu, tak nekdy za 3 tydny prednasim v Zurichu v hotelu Marriott a na dobirku Ti rad poslu nejake demontovatelne realie :-)) vsude jsem nebyl, ale jsem zvedavej, tak se obcas divim, kam jsem se to dostal :-)

Prosecký
07. 09. 2009
Dát tip
Jo, Vaude, máš pravdu. Z Durhamu to už bylo blízko do Newcastlu a tam už je skotská hranice. Tuto lokalitu jsem skutečněš navštívil. když tě tak čtu, tak je málo míst v Evropě, kde jsi ještě nebyl, viď? V jedné své knize jsem potřeboval použít curyšskou restauraci Baur au Lac a hotel Dolder, protože skutečný hrdina vnich skutečně pobýval. Navštívil jsi je někdy? Já sice mám v Dübendorfu sestřenici a nejezdívám tam.

Vaud
07. 09. 2009
Dát tip
Prima vec! Ja zapasim o praci pomalu kazdyho pul roku - s takovou rychlosti se to kolem rozpada a znovu tvori - tak si mozna casem zvyknu jen drobnost - Durham je spis severni Anglie - ale stred UK (pracoval jsem tam na pohovotovosti jedno leto).

Prosecký
13. 08. 2009
Dát tip
Děkuji ti, Norkosi, za návštěvu i za anglické věty. To víš, taky mi vadí, když vedle na pláž na Zakynthu přijede dvacet britů na čtyřkolkách a všichni se vyzvrací vedle našeho lehátka, ale v samotné Británii jsem se cítil dobře. I když pravda, nemám k tomu mnoho co říci. Patřím ke generaci odkojené němčinou a ruštinou. Největším dobrodružstvím pro nás byl čundr vnitrozemím Bulharska. Čau!

Prosecký
12. 08. 2009
Dát tip
Ahoj, mylenko. Možná že je to tak chladné, protože jsem chladný já sám (alespoň Slezáci mi to pořád říkají) a není to nějaký literární fígl. Mimochodem když se dá člověk do řeči s jižankami, zjistí, že vypočítavost a chladný kalkul jsou jim naprosto vlastní.

Marcela.K.
12. 08. 2009
Dát tip
Jaké by to bylo, kdybys se místo z chladné Anglie vracel od moře...z jihu :-) Asi stejně studený... A možná bys tam nemusel být ani půl roku... Líbí se mi to, protože je to uvěřitelný *

Prosecký
12. 08. 2009
Dát tip
avoxi i Lakrove, děkuji za připomínky. Z podstaty Písmáka plyne, že máme málokdy chuť něco po sobě opravovat, když to stejně upadne za týden v zapomnění, ale překlepy se pokusím opravit. Reinko, tobě děkuji také. Díval jsem se, že jsi z Kladna. Vůči tomuto okresu mám špatné svědomí, protože příběh podobný této povídce se v mém reálném životě odehrál (Kačice), jenže v jsem byl opačné roli.

avox
12. 08. 2009
Dát tip
Vlastně se ho to nijak zvlášť nedotklo, všechny ty nové informace... studený jak psí nos... a máš tam dost překlepů, kazí dojem...

Lakrov
11. 08. 2009
Dát tip
Začíná to trochu jako 'nadšený cestopis', a nakonec se z toho vyklube chladná a zcela uvěřitelná realita. Dialogy z tržiště mi připoměly starou Gabrielovu "Selling England By a Pound" -- ona mi i do té nálady trochu zapadá. Jako příběh je to spíš banalita, ale co do atmosféry z toho čiší takový chlad, až si myslím, že právě on byl hlavním záměrem.

reinka
11. 08. 2009
Dát tip
kašli na ni... je tu holek... třeba já :o))))))))))

ze života...lidské osudy z odloučení, po kterých přichází jakési ochladnutí,zasloužený trest řekl bych...napsáno je to hezky...t.

dost chladná atmosféra celkově...a taky dvakrát za sebou semafor, myslím...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru