Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"K.O.U.L.E" / ADRENALIN

12. 08. 2009
16
34
4325
Autor
macecha


     Byl červenec. Horko jako v pekle, slunce pálilo, jako by si dalo za úkol zničit vše živé. Vracela jsem se autobusem z města, ze zaměstnání. Vystoupila jsem na zastávce na konci vesnice a dala se na cestu k naší chalupě, která stála o samotě, vysoko nad vesnicí. Našim jediným společníkem byl soused, který nás nenáviděl už jen proto, že naši psi měli větší boudu, než on chatu. Trávili jsme tu celé léto. Já, můj exmanžel a jeho psi. Bojové plemeno - rottweileři. Pár. Psi velcí jako telata, vážící každý nejméně 80 kg. Dona měla zrovna štěňata, ale vůbec se nechovala jako vzorná matka. Chovala se jako poběhlice. Měli jsme postaveny dva ploty, to ji ovšem nebránilo v tom, aby se občas nepodhrabala a neutekla do lesa, to v tom lepším případě, nebo se nevydala do blízkého kempu. Carp, její druh, který naháněl hrůzu již při prvním pohledu, ji samozřejmě okamžitě následoval. Pokud se tak stalo, když byl exmanžel doma, nebyl to žádný problém. Ten den ovšem doma nebyl.

     Vyškrábala jsem se z posledních sil k chalupě a když jsem odemykala bránu, slyšela jsem zvuk jedoucího auta. Bylo to auto starosty obce. Myslela jsem si, že jede do lesa. Byl vášnivým nimrodem a občas kolem naší chalupy projížděl. Tentokrát však zastavil u mne. "Paní, neutekli vám náhodou psi? Dostal jsem hlášení, že na kempu se objevili dva rottweileři a ohrožují tam děti, které kolem nich jezdí na kole." "Pane Bože, já nevím, teď jsem přišla z práce," řekla jsem a v duchu jsem se modlila, aby byl ex doma. Nebyl. Odhodila jsem kabelku na zem a utíkala k ohradě, kde měli psi boudu. Byla tam jen štěňata. Stalo se to, čeho jsem se vždy obávala. "Pane starosto, já nevím co budeme dělat, určitě jsou to naši psi, ale oni mě neposlechnou. Jejich jediným pánem je můj exmanžel a já se jich šíleně bojím!" "Milá paní, to máte smůlu, volal jsem na policii. Pokud si ty psy neodvoláte, neručím za to, co se s nimi stane!" Jako šílená jsem pobíhala po dvoře a přemýšlela, co mám udělat. Nenapadlo mě nic jiného, než vzít velkou štangli salámu a se starostou jsem se vydala do kempu. Tam nám řekli, že psi někam odběhli. Šťastná, že se nikomu nic nestalo, doufala jsem, že se psi vrátili domů a tak mě starosta opět vyvezl k naší chalupě. Vrátila se jen Dona ke štěňatům, Carp zůstal někde venku. Zůstala jsem v šoku. Tenkrát jsme ještě neměli mobilní telefony, takže jsem se nemohla poradit s exmanželem.  Zavřela jsem tedy Donu do boudy a lesem jsem běžela dolů k vesnici. Pak jsem Carpa uviděla.

     Stál v obklíčení dvou policejních aut na hlavní silnici a nechtěl se hnout z místa. Situace byla velmi napjatá, blokoval cestu projíždějícím autům. Přesto jsem se musela v duchu smát. Policajti, zalezlí v autech, mířili na psa svými pistolkami. Když jsem uřícená doběhla k nim a řekla, že je to náš pes, svorně na mne začali řvát, ať si ho odvedu, jinak že budou muset střílet. Aby zavolali odchytovou službu, to je asi ani ve snu nenapadlo. Navíc bylo ještě nebezpečí, že by pes mohl napadnout vesničana, který měl domek u hlavní cesty a právě tam míchal maltu na opravu omítky. Ten také stál jako solný sloup a bál se pohnout, aby ho pes náhodou nenapadl. Začala jsem lákat psa na salám, který jsem třímala v ruce. Povedlo se. Šel za mnou a tak jsem vždy, když už skoro kousl do salámu, popoběhla nahoru do kopce. Táhla jsem ho lesem k naší chalupě. Netušila jsem ovšem, že je přítomna i sousedka. Když už jsem byla skoro u naší chalupy a myslela jsem si, že mám tu šílenou událost za sebou, vyšla z jejich chatičky a v náručí nesla svého malého miláčka, fenečku boloňského psíka. Začala jsem řvát: "paní Malíková, prosím, zalezte do chaty, utekl nám pes a já nevím, co udělá, až vás uvidí!"

     Musela jsem mít ve svém hlase opravdové zoufalství, protože se okamžitě otočila a zapadla do chaty. Nevyděsila se ovšem jen ona, ale i náš Carp. Otočil se a utíkal z kopce zpět k vesnici. Zůstala jsem stát a jen jsem se bezmocně dívala, jak mizí v dáli. Pokoušel se o mne infarkt. Již tenkrát jsem byla docela v letech a vedro mi nedělalo dobře, nehledě na cestu do kopce, kterou jsem již po několikáté během hodiny absolvovala. Nezbylo, než se vydat znovu za psem. V ruce ohlodanou štangli salámu, ve tváři šílený výraz, doběhla jsem k silnici a co nevidím. Carp stál opět uprostřed hlavní cesty, bylo vidět, že už toho má také dost a s vyplazeným jazykem civěl na chlapa, který ještě stále pracoval u míchačky. Snažila jsem se psa ze silnice dostat a jak jsem ho tak různě tahala na té štangli salámu, chvíli sem, chvíli tam, rozhodl se mě ignorovat a vběhl do otevřených dveří domu. Vůbec jsem si v tu chvíli neuvědomila, že je to cizí dům, že tam může někdo být, že ho může pes napadnout. Prostě jsem k těm dveřím přiskočila a zavřela je. Naštěstí v domě nikdo nebyl. Renovovali ho a tak tam ještě nebydleli. Chlap, když viděl, co jsem udělala, tak si začal ťukat na čelo a řval na mne, co si to dovoluji. "Prosím, nechte ho tam zavřeného, až se vrátí manžel, on ho odvede," žadonila jsem. Viděl, že jsem u konce svých sil, uřícená, na pokraji zhroucení, pláč na krajíčku. Asi poznal, že tady nic nezmůžu a tak mi dovolil nechat psa zavřeného u nich v domě. Ani nevím, kde se zdržoval po dobu, než se vrátil můj exmanžel domů. Poslala jsem ho pro psa i s desetilitrovým demižonem slivovice. Moc se mu to sice nelíbilo, ale když jsem mu popsala situaci, uznal, že nic jiného nám reputaci nespraví. A to jsem mu ani neřekla, že při cestě domů mě napadl jiný vesničan, který tvrdil, že mu náš pes zardousil slepici a že jsem mu za tu slepici dala 300,- korun, jen aby neremcal. Stejně nás pomlouvají dodnes i když už psy dávno nemáme.

34 názorů

macecha
17. 08. 2009
Dát tip
avox - děkuji

avox
14. 08. 2009
Dát tip
to je tedy vzpomínka... rotvailera ani za příplatek :-)) ale napsala jsi to moc pěkně */

macecha
13. 08. 2009
Dát tip
VT Marvine - jo, psát rychle, to já umím :-) Babku ze sebe nedělám, protože už babka jsem :-)

macecha
12. 08. 2009
Dát tip
VT Marvine,některé věci jsem opravila. Snad je to lepší.

macecha
12. 08. 2009
Dát tip
Štírko, jsem ráda, že se ti to dobře četlo. Děkuji za tip.

macecha
12. 08. 2009
Dát tip
Marvine - díky za obsáhlou kritiku. Na ty čárky se ještě mrknu, psala jsem to od půl dvanácté v noci do půl jedné, takže asi únava vykonala své. Na ostatní "chyby," se podívám detailně, až bude více času a zkusím se nad tím zamyslet. Nesouhlasím snad s jediným. A sice, že je tam málo vyzdvihnutý adrenalin. Myslím, že je ho z toho cítit až dost. Ale,je to jen můj názor. Pokud se týká toho exmanžela, tak ex je tam myslím použito jen jednou. A ten můj věk, je to asi dvanáct let, co se to stalo. Dnes je mi 61, takže jsem již tenkrát nebyla žádná mladice a navíc mám problémy se srdcem, takže pobíhání ve vedru a navíc do kopce, to je pro mne skoro smrtelná kombinace :-) O sousedce jsem nevěděla, bývá tam málo.Já jsem přijela z práce, takže jsem neměla možnost zjistit, zda tam je, či ne. Tolik na vysvětlenou. Za tip děkuji. rajo - moc práce jsem s těmi psy neměla, staral se o ně převážně můj exmanžel. Co se týká toho psaní, měla jsem to napsáno docela brzy. Děkuji za uznání a tip. Diano - sama víš nejlépe, jak to s pejsky je. Děkuji za tip i komentář

Diana
12. 08. 2009
Dát tip
Se psy nikomu nuda nehrozí :-)))**** Háber: vlčák byl rozmazlenec, zvyklý na své křeslo a postel, který se asi ztratil. Pak vtrhnul do bytu a postele prvního člověka,který vypadal na to, že ho nevyžene.

raja
12. 08. 2009
Dát tip
A Tys s tím Maceško měla asi nejvíc práce a to nejen tady;) Vlastnit nevychovaného rotwika je adrenalin sám o sobě. No síla. Myslím žes to měla hotové mezi prvními, nebo dokonce snad první, a ještě při té délce, dost dobře napsaný.

Štírka
12. 08. 2009
Dát tip
Je to skvěle napsaný... početla jsem si a prožívala to v duchu s Tebou... takže za adrenalinek Tip

macecha
12. 08. 2009
Dát tip
jjj- děkuji za tip s hvězdičkou. Potěšilo mě to. A docela vidím chudinku ségru, jak se plácá po břiše za psem. Lidi jsou docela zlí, když se v takovém případě smějí. Každopádně by ségra zasloužila pochvalu za to, že to vodítko nepustila! Šikovná a odvážná!!!!

macecha
12. 08. 2009
Dát tip
Bíšo- děkuji :-)

Bíša
12. 08. 2009
Dát tip
!!!

macecha
12. 08. 2009
Dát tip
Háber- no vidíš! Som rada, že som inšpirovala :-) Janina6 - jsem ráda, že se Ti to líbilo. Díky. Marlavko - ano, byla to hrůza! Díky za tip. neroušku - děkuji. Heleleno - Háber si jistě tip zaslouží, ale dej mu ho na jeho stránce :-)

Helelena
12. 08. 2009
Dát tip
Háber - tip :D

neroušek
12. 08. 2009
Dát tip
*

Marlav
12. 08. 2009
Dát tip
je to pěkně napsané, čtivé a místy mrazivé...

Janina6
12. 08. 2009
Dát tip
To se dobře četlo (jak se říká, cizí neštěstí potěší :-)) *

Háber
12. 08. 2009
Dát tip
...a nakoniec si ma inšpirovala a dal som to sem samostatne:))))*

Háber
12. 08. 2009
Dát tip
...tým som chcel povedať, že chápem Tvoj adrenalín:)*

Háber
12. 08. 2009
Dát tip
:)))raz som šiel domov v noci, do nášho bytu v paneláku a vo vchode ležal obrovský - myslím tým fakt obrovský - nemecký vlčiak cez schody - musel som ho prekročiť, inak to nešlo - tak aj keď bol neznámy, aby ma nehryzol, kam nemá, keď by som ho prekračoval, som ho priateľsky poškrabkal za ušami - prekročil som ho a šiel som schodami hore domov. Nevedel som však, že vlčiak okamžite vstal a šiel mi v pätách - no fakt som si to nevšimol! Ako som odomkol dvere nášho bytu, vlčiak mi vrazil medzi nohy, až ma nadhodilo a to som vysoký 186 cm - a rozbehol sa dovnútra bytu. Suverénne prebehol chodbu, obývačku, druhú chodbu a vhupsol si k mojej manželke do spálne do postele. Moja manželka z postele vyskočila v nočnej košeli, začala jačať nad tou masou mäsa, srsti, zubov a uší a vôbec. V momente vo mne zovrel adrenalín, bežal som do spálne, chytil to obrovské zviera za uši a vytiahol som ho pred dvere bytu, ktoré som na to stihol zamknúť. Zbehlo sa to všetko strašne rýchlo. Dodnes neviem, ako som to dokázal a nechápem, čo sa to vlastne stalo:))) a čí to bol nemecký vlčiak, ale dodnes naňho rád spomínam - lebo nás nepohrýzol a vôbec, asi sa chcel len vyspať s mojou ženou:))).

macecha
12. 08. 2009
Dát tip
Jiří,typ s hvězdičkou od Tebe, to je vyznamenání, kterého si nesmírně vážím. Ano, ten prožitek byl natolik šílený, že i dnes mi bije srdce na poplach, když si na to vzpomenu :-)

nostalgik
12. 08. 2009
Dát tip
Za napsaný příběh dávám typ s hvězdičkou. Za prožitý příběh politování. :o) ***

macecha
12. 08. 2009
Dát tip
Heleleno - tak to máš štěstí. Jsou opravdu moc silní a nevypočitatelní. Díky za komentář a tip.

Helelena
12. 08. 2009
Dát tip
sousedův rottweiler mě v záchvatu hry položil na lopatky a ne a ne pustit, mají sílu jako kráva - pobavila jsem se :D

macecha
12. 08. 2009
Dát tip
BigBivoji- málem jsem z toho umřela. Strachem bez sebe,psi mě moc neznali,neposlouchali.Vůbec jsem nevěděla, čeho všeho jsou schopni.Byla to hrůza!Díky za tip. Zin - jsem ráda, že se Ti to líbilo. Děkuji za tip. Jarmilko, to já ne! To můj bývalý. Vždy musel mít něco, co jiní nemají :-) Díky za tip.

Ufff! To je rozum, pořídit si domů zabijáky, Anno :)))))))**

Zin
12. 08. 2009
Dát tip
Pěkný pěkný, tip.

BigBivoj
12. 08. 2009
Dát tip
to je síla! užila sis to dokonale!*

macecha
12. 08. 2009
Dát tip
avi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru